sedo8 10.06.06, 10:26 Czy Wam to przeszkadza? : wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3407983.html I druga sprawa: Czy na co dzien odczuwacie, ze Niemcy traktuja nas jako gorszych? Ja przyznam, ze nie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ich11 dowcipy mi nie przeszkadzają. 10.06.06, 10:49 Każdy jest traktowany tak, jak na to zasługuje swoim zachowaniem, bez względu na pochodzenie. A z matołami się nie zadaję, to też ich nie słyszę. Odpowiedz Link
caysee Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 11:25 Na codzien nie odczuwam, ale takie audycje jak z tego linka mnie wkurzaja. Trzeba jednak przyznac, ze ten jeden dowcip im sie udal;) "Polska zgubiła (czasowniki zgubiła i przegrała mają w języku niemieckim identyczne brzmienie - PAP). To nie pasuje do Polaków. Polacy raczej coś znajdują, najczęściej rzeczy, których nikt nie zgubił" Przy czym o ile dowcip mozna by opowiedziec koledze, to nie sadze zeby telewizja byla dobrym miejscem na cos takiego. A na pozostale przytoczone teksty zdecydowanie nie, sa zalosne. Odpowiedz Link
dede1 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 11:35 Mam to gdzies. A Küger to nudziarz. Jego dowcipy sie nie zmieniaja. Wciaz ta sama, stara plyta. Czy wy wiecie, ze on ma lekko ponad 50 lat. Ja myslalam, ze z 65. Moze ma facet kompleksy z powodu wygladu i sobie zartami o innych narodowosciach odbija. Iza Odpowiedz Link
sedo8 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 19:01 caysee napisała: > Na codzien nie odczuwam, ale takie audycje jak z tego linka mnie wkurzaja. Dokladnie tak! Odpowiedz Link
ewa553 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 12:18 mieszkam tu od wielu lat i nie odczuwam nic takiego jak gorsze traktowanie ze wzgledu na pochodzenie. A co do zartow o Polakach: po pierwsze Sat1 nie jest programem o szczegolnie wysokim poziomie, po drugie, z reka na sercu: a nie mowili przypadkiem bolesnej dla Polakow prawdy? Ze auta kradli to wiemy przeciez. Podobno dzieje sie tak dalej, choc w mniejszym zakresie. Ze kradna wogole? Moglabym dac na to wiele przykladow, nie podoba mi sie jednak uogolnianie. A to jest niestety cecha nie tylko Niemcow, ale i Polakow. Moi znajomi to w przewazajacej czesci ludzie kulturalni, na poziomie. Ale w Polsce obraz Niemca to prymitywny grubianin smiejacy sie rubasznie przy kazdej okazji. I wiele innych takich uprzedzen. Wiec nie obrazajmy sie o takie dowcipasy. A ja sobie mysle tak: pare dni temu parkowalam na odludziu na malym parkingu poza wioska, ktora chcialysmy zwiedzic. Kolo nas stalo polskie auto, w nim dwoch mlodzianow niekoniecznie wzbudzajacych zaufanie. Zanim odeszlysmy, zanotowalam ich numer auta. Po powrocie i nasze i ich auto stalo. Rozmawialam z nimi i sie okazalo, ze ich niemiecki pracodawca (rolnik) wystawil do wiatru. A wiec to Niemiec byl tym zlym, a nie Polacy. Ale wlasnie co mysle: ze jesli ja, z Polski mam takie uprzedzenie i ostroznie notuje sasiadujacego Polaka, to co sie dziwic Niemcom, ktorzy ew. znaja Polakow tylko od zlej opinii ktora glosza inni? A wiec spoko, nie ma soe co denerwowac, martwmy sie raczej tym, ze Polacy wczoraj faktycznie dali d... w meczu. Odpowiedz Link
ggigus masz racje 11.06.06, 02:41 jesli chodzi o sterotyp Niemca, czy niemieckiej kultury. To smutne, bo jakos sie nie mozemy dogadac. A jestesmy sasiadami i nie mamy innego wyboru. pozdrawiam Odpowiedz Link
magnusg Re: Zarty nt. Polakow 11.06.06, 10:16 Czy to oznacza,ze widzac niemiecki samochod obok polskiego przedszkola nalezy tez zapisac numery pamietajac ilu to Niemcow rok w rok jest aresztowanych w Tajlandii czy Czechach za czyny pedofilskie?? Odpowiedz Link
ewa553 Re: Zarty nt. Polakow 11.06.06, 10:23 nie goraczkuj sie. nie podniecaj. nie uogolniaj. niczego nie TRZEBA. Ale kazdy kto ma podejrzenie czy obawy, ma PRAWO zapisac, aby sie poczuc bezpieczniej. No i ktorzy Niemcy oburzaja sie na podane przez Ciebie "zarty"? Moi liczni znajomi nie oburzaja sie. Poza tym dosc zly przyklad wybralas/wybrales, bo wspominanie przez Holendrow zbrodni nazistowskich to nie zarty bynajmniej. A wiec nie pasuje do tego watku Twoj nieszczesny przyklad. A o tym, ze wschodnie landy sa niebezpieczne dla ciemnoskorych, o tym mowia sami Niemcy. A wiec jak ochloniesz z podniecenia, podaj jakis sensowniejszy przyklad. Odpowiedz Link
magnusg Re: Zarty nt. Polakow 11.06.06, 13:39 No niektorzy mowia,ale jak powiedzieli to spadl na nich grad krytyki,ze tak nie mozna. Holendrom tez sie oberwalo w prasie,ze wykreowali na MS plastikowe,pomaranczowe helmy przypominajace te niemieckie z II wojny swiatowej.Tez to mozna potraktowac jako zart,a jednak niemiecka prasa byla w znacznej czesci zniesmaczona. Odpowiedz Link
kira00 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 15:49 ach wy bidacy tam w niemczech wogole nie rozumiecie o co chodzi,ten pan dostal zielone swiatlo na takie rasistowskie zarty,tu za oceanem to by nie przeszlo a wasz polski rzad zamiast protestowac to mysli ze to deszcz a tu pluja Odpowiedz Link
sedo8 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 18:58 kira00 napisał: > wasz polski rzad zamiast protestowac to mysli ze to deszcz a tu pluja Ten rzad to akurat wcale tak nie mysli. Przyklad z dzisiejszej Wyborczej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3407186.html "Eurodeputowany poinformował, że postanowił zwrócić się do szefa Parlamentu Europejskiego Josepa Borrella, aby ten zaprosił do PE prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Schulz tłumaczył, że chodzi o to, by polski prezydent "wyjaśnił stanowisko swojego państwa w sprawach Unii Europejskiej". Chcielibyśmy wysłuchać, co prezydent ma do powiedzenia - powiedział. - Zrobię rzecz dokładnie analogiczną - mówił Wierzejski. Jeszcze dzisiaj (w piątek) zwrócę się do polskiego eurodeputowanego LPR Sylwestra Chruszcza, aby jak najszybciej skontaktował się z przewodniczącym Parlamentu Europejskiego, by ten poprosił prezydenta Niemiec, ewentualnie panią kanclerz, o wyjaśnienie sytuacji, która ma miejsce w Niemczech. Jesteśmy bardzo zaniepokojeni tym, co się tam dzieje - powiedział lider LPR." btw, cos mi sie wydaje, ze ten rzad jest w podobnym stopniu Twoj, jak i innych z tego forum Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewa553 Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 19:22 Jesteśmy bardzo zaniepokojeni tym, co się tam dzieje - powiedział lider LPR." A niby co sie dzieje? Ze dowcipy malo smieszne choc bliskie prawdy opowiadaja? Rece i nogi na taka glupote opadaja.... Koniecznie powinno sie w tym celu jakas komisje miedzynarodowa zwolac, przypomniec zaslugi Polski i polakow w ostatnim tysiacleciu z pominieciem bledow i wypaczen, kradziezy, nielegalnej pracy i innych mniej waznych szczegolow. Odpowiedz Link
magnusg Re: Zarty nt. Polakow 11.06.06, 10:13 To dlaczego Niemcy tak sie oburzaja,jak Holendrzy czy Anglicy nawiazuja nadal do tematyki nazizmu przedstawiajac Niemcow??Dlaczego tak sie oburzaja,jak sie mowi prawde,ze niektore tereny Niemiec dla czarnoskorych sa niebezpieczne?? Odpowiedz Link
ro-bert Re: Zarty nt. Polakow 10.06.06, 21:22 sedo8 napisała: > Czy Wam to przeszkadza? : > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3407983.html Nie, nie przeszkadza podobnie jak i przedstawicielom innych nacji, na ktorych temat opowiada sie podobne dowcipy. A ze Polacy tematem wdziecznym sa... to juz inna sprawa:) > I druga sprawa: Czy na co dzien odczuwacie, ze Niemcy traktuja nas jako >gorszych? Ja przyznam, ze nie. A dlaczego mialoby tak byc? Odpowiedz Link
alesko Re: Zarty nt. Polakow 12.06.06, 11:40 czy traktuja nas jak gorszych? mysle ze co innego nakazuje poprawnosc stosuknow sasiedzkich a co innego mowi sie w czterech scianach,czyli co innego sie mysli osobiscie uwazam ze w stosunku do pojedynczego czlowieka, ktory nie wyglada na menela nie sa w zaden sposob arogancy, normalnie sie zachowuja w pracy, na uczelni,czy gdziekolwiek,czesto sa b fair niz nie jeden rodak:) jednak tak naprawde maja zla albo nie najlepsza opinie o naszym narodzie, przede wszystkim niczym im nie imponujemy, nie zdaja sobie tez sprawy z tego ze wcale nie sa uwazani za bog wie kogo w tej wysmiewanej polsce, a wrecz pewciwnie..sa b nielubiani, i to bynajmniej nie dlatego ze sa bogaci roznice widze tylko wsrod ludzi dobrze wykszt.,ktorym w polsce zdarzylo sie miec niem szefa, ci maja naprawde dobre zdanie o niemcach...reszta, sory, wiekszosci kojarzy sie nie tylko z niem bauerem ale tez ssmanem anglicy czy holendrzy z niemcami sie nie szczypia,bo czuja sie od nich lepsi!w ogole nie maja kompleksow ktore ma co drugi polski obywatel! jezyli chodzi o dowcipy to mysle ze my tez spokojnie mozemy zastosowac taka strategie, z reszta z tego co znam niemcow to zaczynaja dopiero szanowac "przeciwnika" kiedy przestaje on byc przesadnie mily i niesmialy i pokazuje troche charakteru! w berlinie szczegolnie ceni sie umiejetnosc odparowania zlosliwych zartow, nawet ja zaczynam sie tego uczyc, choc to dla mnie wcale nie jest takie proste, pozdr Odpowiedz Link