cosmax 25.02.07, 17:19 Jestem zameldowana w DE und PL. Jesli zrezygnuje z polskiego meldunku to mam prawo nadal sie legitymowac polskim dowodem osobistym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggigus jesli chcesz sie wymeldowac z Pl, dlaczego mialaby 25.02.07, 17:20 s sie legitymowac polskim dowodem? a czemu chcesz rezygnowac z meldunku? to nie boli Odpowiedz Link
cosmax Re: jesli chcesz sie wymeldowac z Pl, dlaczego mi 25.02.07, 17:25 to nie moj pomysl, tylko zlosliwosc mojego ojczyma. Nalega bym sie wymeldowala... Odpowiedz Link
annajustyna Re: jesli chcesz sie wymeldowac z Pl, dlaczego mi 25.02.07, 17:26 Dowod Twoj bedzie niewazny, a chcesz uzyskac nowy z wpisem adres: brak??? Taki wydaje sie tylko polskim bezmuldunkowcom bez meldunku za granica (moja kolezanka sama widziala takie cudo na policji)... Odpowiedz Link
cosmax Re: jesli chcesz sie wymeldowac z Pl, dlaczego mi 25.02.07, 17:29 Czyli pozostanie mi tylko paszport? jako dowod tozsamosci? Odpowiedz Link
ggigus mozesz sie wymeldowac i nie zmienic dowodu 25.02.07, 17:31 to raz, a dwa - napaszport w Polsce czasem jest ciezko cos zalatwic jak juz wymagaja peselu i jak ci nie uwierza na slowo... Odpowiedz Link
annajustyna Re: mozesz sie wymeldowac i nie zmienic dowodu 25.02.07, 17:33 Dowod z nieaktualnym adresem jest niewazny i nie wolno sie nim poslugiwac. Odpowiedz Link
mazur39 jeżeli zameldowanie jest wpisane to wystarczy. 25.02.07, 19:13 Większą rangę uzyskał adres pobytu. Odpowiedz Link
magnusg Re: mozesz sie wymeldowac i nie zmienic dowodu 25.02.07, 17:34 W paszporcie jest Pesel-przynajmniej w tych nowych. Odpowiedz Link
ggigus masz racje!! zapomnialam o tym, maniakalnie ucze 25.02.07, 17:46 sie numerow peselu, nipu i takich tam no to jak jest pesel w paszporcie, to nie ma problemu Odpowiedz Link
ggigus aha, a to przepraszam, palnelam 25.02.07, 17:26 bez stalego meldunku w Pl jest ciezko i meldunek nie jest tak latwo uzyskac jak w De Odpowiedz Link
info-tw Re: jesli chcesz sie wymeldowac z Pl, dlaczego mi 25.02.07, 19:55 Ja skladalam dokumenty o rente w Niemczech (na przyszlosc naturalnie, jeszcze mam duzo czasu) i kazali mi wymeldowac sie z Polski inaczej moglam zapomniec. Odpowiedz Link
cosmax Re: dowod tozsamosci? 25.02.07, 17:49 Jeszcze jedno pytanie, moze mi w takim razie wydac dowod osobisty niemiecki urzad? Odpowiedz Link
ggigus jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 17:51 ci wydac niemiecki urzad taki dowod Meldebehörde, KVR ale z tego, co zrozumialam, nie jestes obywaelka De, a jestes w De zameldowana wyluzuj sie i zyj na polskim paszporcie, niech ojczyma... Odpowiedz Link
annajustyna Re: jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 17:56 Niemeicki urzad moze wydac tylko niemiecki dokument:))). Odpowiedz Link
cosmax Re: jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 17:58 Nie, nie jestem i nie chce z polskiego obywatelstwa tez rezygnowac, ale wracac do Polski tez nie - za pare tygodni wychodze za maz (Niemiec). Oznacza to, ze jesli nigdy sie nie zdecyduje na przyjecie niemieckiego obywatelstwa to do konca moje zycia bede sie mogla legitymowac jedynie polskim paszportem? Odpowiedz Link
ggigus niekoniecznie, mozesz byc moze zameldowac sie 25.02.07, 18:00 u kogos innego z rodziny, mozesz nabyc kiedys nieruchomosc w Pl i tam sie zameldowac np. Odpowiedz Link
caysee Re: jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 18:32 cosmax - nie musisz rezygnowac z polskiego obywatelstwa, zeby przyjac niemieckie. Obecnie mozna miec dwa :) Mozesz sie o niemieckie obywatelstwo starac 3 lata po slubie. Odpowiedz Link
cosmax Re: jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 19:08 Dzieki za informacje! Myslalam, ze moge miec tylko jedno... Mam jeszcze jedno pytanie od kiedy jest w paszporcie pesel, sa to dopiero te czerwone paszporty? Odpowiedz Link
ggigus tak, w czerwonych jest pesel, a co do obywatelstwa 25.02.07, 19:10 : nie zawsze mozna miec dwa w Bawarii np. zeby miec dwa musze jako wolny zawod pokazac ubezpieczenie emerytalne na 32 tys. euro, albo zrezygnowac z polskiego paszp. Odpowiedz Link
cosmax Re: tak, w czerwonych jest pesel, a co do obywate 25.02.07, 19:21 ja jestem zatrudniona..., ale mam jeszcze duzo czasu, najpierw musze wysc za maz :), a poza tym do tego czasu moze sie jeszcze co nieco zmienic na gorsze lub lepsze... Odpowiedz Link
fufu_ffm Re: jesli masz niemieckie obywatelstwo, to moze 25.02.07, 19:16 Cosmax - Niemiecki dowod osobisty (To sie nazywa moim lamanym Niemieckim "Personal Ausweis" albo podobnie...:-)) dostaniesz dopiero jak przyjmiesz Niemieckie obywatelstwo. Jako obywatel panstwa EU nie musisz sie Polskiego zrzekac wiec nic nie tracisz jezeli Niemieckie 8cz yjakiekolwiek dodtakowe z EU) tez przyjmiesz. A jezeli bedziesz w przyszlosci placic Niemieckie podatki to czemu masz nie decydowac jak wysokie powinny byc? Acha, i jak juz bezdiesz decydowac to mam nadzieje ze jedyni politycy ktorych bedziesz wybierac bede znali ten slynny cytat: "read my lips...NO NEW TAXES".:-) Normalnie dostaje depresji jak mysle, ze w De zostaje mi na reke jakies 53% pensji...A w takiej sasiedniej Szwajcarii byloby to 80%... Odpowiedz Link
ggigus fajny art. o podatkach: 25.02.07, 19:18 www.krytykapolityczna.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1593&Itemid=47 Odpowiedz Link
fufu_ffm Re: fajny art. o podatkach: 25.02.07, 20:13 Milton Friedman: capitalist vision can be boiled down to just three words: "free private property". Mowi sie ze podatki ida na szkoly, na dorgi, na policje itd. Ok. W Szwajcarii sa dobre szkoly, dobre drogi i Policja tez jest ok, ale od pensji odpada Ci 20% a nie jak w Niemczech 45%* (w zaleznosci od ubezpieczenia). Ogolnie mysle ze dlug jest dobry dla fiskalnej polityki companii. Jak compania ma dlug to od razu budget im sie kurczy i managers musza sie w ryzach trzymac. Tak samo w polityce, jak politycy nie maja kasy to musza uwazac co finansuja a jaka im z podatkow "manna z nieba spada" to sa rozrzutni. Do tego wezmy pod uwage kto placi podatki? Kto stwarza miejca prac? Osoba na zasilku Harz czy osoba ktora zaryzykowala swoej oszczednosci zeby jakis business otworzyc? Dlaczego ta osoba ma byc "karana" za to ze ma pomyls oraz za to ze sobie cos zaoszczedzila i ma na strat? Ale tak jest w DE - gdzie podatki niszcza kazda mozliwa inicjatywe i sprawiaja ze ludzie ktorzy mogliby miejsca pracy stworzyc tworza ja - ale w innych ktajach. Wezmy pod uwage najprostsza z rzeczy - kupno mieszkania. Joe pracuje i oszczedza. Z pensji (juz PO odliczeniu podatkow) kupil sobie mieszkanie na splaty. Zaplacil podatki dodatkowo przy kupnie. Ok. Teraz Joe nie wie czy wyjdzie na swoje, Joe bierze ryzyko, moze wprowadzi sie do jego mieszkanie jakis "Mietnomade"? Moze rury trzasna? Moze trzeba bedzie dach od nowa robic? Jego ryzyko (z pieniedzy z ktorych JUZ RAZ podatke zaplacil) i panstwo nie doklada mu nic do tego. Jak straci to panstwo ma to daleko gdzies i nic Joe nie da. Joe's pieniadze, Joe's problem. Ale jak zyska...oho...zmiana scenariusza. Panastwo znowu stoi z wyciagnieta reka...PODATKI od zysku. Tak samo z "capital gain" od investycji. Jak zaivestujesz (z TWOICH PO_PODATKOWYCH pieniedzy) to jest Twoj problem. Jak dlugo - przez SWOJE ryzyko i SWOJA inteligencje - nic nie zyskasz. Jak cos zyskasz to od razu - melduje sie Niemieckie panstwo: PODATKI od zysku. Choc samo nic nie ryzykowalo, sciagnelo juz od ciebie podatki od dochodu i jakbys pieniadze sztacila to nic by Ci nie oddali. Ale hej - Ty cos zaryzykowalas i zarobilas to zlodziejom sie nalezy czesc...a jakze. Lepiej niz Al Capone - nic nie ryzykujesz, bo pieniadze ryzykuja inni (ktorzy juz Tobie lwia czesc oddali w podatkach od pensji) ale jak ktos zyska to sciagasz od nich znowu lwia czesc. A co - jak krasc to na calego. Do tego, zeby chociaz te podatki szly na infrastrukture, na szkoly, na drogi itd. Gdzie tam - to bedzie od razu skonsumowane zeby w Sachesne Anchalt kolejna dziure budgetowa zalatac albo zeby kolejny urzad ktorego tam nikt nie potrzebuje utrzymac. Tu w DE to zaden polityk nie ma azdnego pomylu na dzialacy budget tylko podatki - zobaczymy jak ich to daleko zaprowadzi. Odpowiedz Link
osatnia Re: fajny art. o podatkach: 25.02.07, 21:17 a w Szwecji jeszcze gorzej i nie narzekaja .... bardzo:) Odpowiedz Link
sedo8 glupoty opowiadacie 25.02.07, 22:17 Jak zwykle niektorzy opowiadaja tu brednie. Szczegolnie annajustyna, ktora ponoc jest prawnikiem, a ponownie myli sie lub opowiada klamstwa w kwestiach prawnych: > Dowod Twoj bedzie niewazny, a chcesz uzyskac nowy z wpisem adres: brak??? > Taki wydaje sie tylko polskim bezmuldunkowcom bez meldunku za granica > (moja kolezanka sama widziala takie cudo na policji)... Annajustyna, skad wzielas te rewelwcje??? Jaka jest podstawa prawne? Relacja kolezanki, ktora cos widzila? Wyluzuj i wiecej nie wprowadzaj ludzi w blad. Cosmax, tak, masz prawo nadal poslugiwac sie polskim dowodem, poniewaz tylko sie WYMELDOWUJESZ, a nie ZRZEKASZ OBYWATELSTWA.. Musisz jedynie uaktualnic dane w dowodzie, co w przypadku nowego dowodu osobistego oznaczej jego wymiane. Odpowiedz Link