fan.club1 08.03.07, 19:58 Czy zna ktoś zupę o nazwie Einlauf względnie Eilauf? Moje pytanie: czy ta zupa znana jest także w polskiej kuchni i jaka jest jej polska nazwa? Ewa, ratuj! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julchen33 Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 20:14 czyzbys ogladal vox? Odpowiedz Link
ewa553 Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 20:19 kurde, akurat tez to ogladalam, choc nigdy nie patrze. Ale bylo peinlich!!!!! Straszna prostaczka z okropnymi manierami. Zarla jak wieprz, napychajac pelen dziob i jeszcze mowila z pelnymmi ustami. A z polskiej weli to tam byla tylko wodka. Jak Wam sie podoba Rinderrolada z jelenia?????? Myslalam, ze pekne ze smiechu. Ten glupek nawet nie wie, ze mozna powiedziec rolada z jelenia. Na kazde watpliwosci miala jedna odpowiedz "tak jest po polsku". O mieszkaniu przez grzecznosc nie wspom,ne. Ale to podkreslanie, ze jest katoliczka, dlatego robi trzy krzyzyki, zeby sie cuasto lepiej upieklo!!!!! Chyba przez tydzien nie wyjde z domu! Az sasiedzi zapomna o tym programie:)))) PS Fanie, ta zupa to po prostu rosol z lanym ciastem. W niektorych regionach Polski mowilo sie Einlauf na lane ciasto. Odpowiedz Link
fan.club1 Czyżbym przegapił coś ciekawego w telewizorni? 08.03.07, 20:24 Moja córka oglądała właśnieprogram na Voxie i pytanie o polską nazwę pochodzi właściwie od niej. Dziękuję za odzew. Odpowiedz Link
kokolores Ewa :( 09.03.07, 00:37 Ta pani byla echt peinlich. Rinderrouladen aus Hirschfleisch ?? Cale szczescie na deser nie bylo Erdbeerkuchen aus Himbeeren. I tak glupia "gatka " ....... Jezu ,wstyd ! :o( Koko Odpowiedz Link
annajustyna Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 10.03.07, 08:25 Bozeee, dobrze, ze akurat nie ogladalam, bo bym znowu ze zlosci spac nie mogla:////. Odpowiedz Link
kokolores Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 20:16 Ja nie Ewa ,ale tez na E . Niestety nie znam ,ale co tu znalazlam ,czy o to chodzi ? kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12066 www.smacznie.com/index.php?option=content&task=view&id=883&Itemid=16 A tu inna odmiana : www.przepisykulinarne.net.pl/zupy/Debreczynska_zupa_jajeczna/ Odpowiedz Link
tunia03 Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 19.03.07, 21:42 kokolores - dziekuje za stronki - mniam, mniam.........Tylko zeby jeszcze lato nie przyszlo, bo bede sie musiala znowu odchudzac!!!!!! Odpowiedz Link
kokolores Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 20.03.07, 13:23 Ja sie wiecznie odchudzam ,zawsze od poniedzialku ,hehe. :o) Koko Odpowiedz Link
fan.club1 Wielkie dzięki! że ta zupa ma sporo odmian. 08.03.07, 20:20 Moja wersja rodzinna zadowala się samymi jajkami. Chodziło mi o to, czy poza nazwązupa jajeczna istnieje może jeszcze jakaś inna. Dzięki! Odpowiedz Link
mimichen Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 20:32 A moze masz na mysli Eintopf? Eintopf to dosc gesta zupa np. z ziemniakami, warzywami, z dodatkiem miesa albo bez albo tez z makaronem, czasami z parowka. Albo moze Auflauf: to z kolei zapiekanka, tez np. makaron z szynka, resztkami miesa, warzywami, czasami "resztkami" z poprzedniego obiadu zapiekane czesto z serem w piekarniku itp. Odpowiedz Link
patchwork30 Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 20:44 Jezu, Einlauf mi sie jednoznacznie kojarzy z lewatywa. W zyciu nie zjadla bym takiej zupy. Moze ma takie samo dzialanie - sie dostaje sraczki ;-) Odpowiedz Link
polaola :)) 08.03.07, 21:53 > Jezu, Einlauf mi sie jednoznacznie kojarzy z lewatywa. W zyciu nie zjadla bym > takiej zupy. Moze ma takie samo dzialanie - sie dostaje sraczki ;-) ja tez umiejscowila bym Einlauf raczej w toalecie niz w kuchni. I taka tapowo polska zupe servowala ta Polka na VOXie ??? mniam mniam :))) Odpowiedz Link
ewa553 Fanie! 08.03.07, 21:51 Zburzyles dzis moj obraz swiata!!!! Ty masz corke i do tego taka duza ze nie tylko mowi ale i TV oglada ?!?!?! A ja od miesiecy (jesli nie lat) jestem przekonana, ze jestes mlodym chlopakiem co lubi tu porozrabiac, poprzyczepiac sie i wogole..... No wiesz, musze sobie teraz na nowo budowac wyobrazenie o Tobie:))))) Odpowiedz Link
fan.club Przez chwilę zastanawiałem się, czy... 08.03.07, 21:59 nie zastąpić córki jakąś znajomą, ale potem zrezygnowałem. No i okazuje się, że dobrze zrobiłem. Odpowiedz Link
tiggerific Re: Dla odmiany coś z kuchni czyli Einlauf. 08.03.07, 22:34 eeetam, no to jest dowolna zupa typu wywar z lanymi kluskami w charakterze wkładki. typowo polska to ona nie jest, raczej typowo dziecięca. Odpowiedz Link
mazur39 możecie gotować: 09.03.07, 00:16 www.google.de/search?hl=de&q=einlaufsuppe&btnG=Suche&meta=lr%3Dlang_de Odpowiedz Link