ekoltun 28.03.07, 14:14 Czy ktoś posiada informacje na ten temat? Owszem, bankową stronę znaleźliśmy, ale strasznie długie to a i nie wszystkie pojęcia zrozumiałe...Może ktoś opłaca to sobie i napisze, jak to wygląda? Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: chyba Riester-Rente? 28.03.07, 17:19 przez przypadek udal Ci sie zarcik: Riese-Rente to kazdy by chcial:)))) Odpowiedz Link
ekoltun Re: chyba Riester-Rente? 29.03.07, 15:29 Oczywiście :-) Wiedziałam, że w którymś kościele dzwoni....Sorka.Ale skoro znasz nazwę, to zapewne coś na ten temat wiesz, coś słyszałeś....:-) Odpowiedz Link
ekoltun Re: Riese-Rente 29.03.07, 15:31 Tak, wiem, ale mi bardziej zależy na opiniach ludzi aniżeli na suchych faktach, ulotkach bankowych, opracowaniach... To może inaczej:na razie nie pracuję tutaj, czas leci, chciałabym opłacać sobie coś, co zapewni mi później jakąś emeryturę.Gdzie warto płacić, co wybrać? Pozdrawiam Odpowiedz Link
artur666 Re: Riester-Rente 29.03.07, 15:45 Jesli masz taka mozliwosc, to wez. Plusy: Mocna doplata ze strony rzadu. (chyba ze 40% i dlatego to ludzie biora) Nienaruszalnosc w przypadku Pfändung, HarzIV itp. podobnych katastrof. Guthaben jest dziedziczny, tzn. dzieci lub upowaznieni, dostaja rente lub jest wyplacane jednorazowo. W przypadku gdy nie mozesz plasic miesiecznych wplat na rente, mozesz "zamrozic" do 2 lat. O tyle dluzej musisz placic i w efekcie dostaniesz rente. Minusy: Trzeba pilnowac aby byla kasa na miesieczne wplaty. Niestety dlugoterminowy kontrakt. Kto wie ile za 20-30 lat bedzie ta kasa warta? (nie ma co spekulowac) p.s. Szczegolowych informacji moze ci udzielic kazdy Vermögensberater. Odpowiedz Link
mlodytatus Re: Riese-Rente 02.04.07, 00:16 wszedzie ja dostaniesz, rozne sa jakosci. zeby przeczytac wszystko potrzebowalem miesiac. jest tylko kilka dobrych. sa roznicy w oplatach za riester-rente. niektore rzadaja lase co rok, inne tylko raz na poczatku. to kasa ktora mozesz oszczedzac wybiorac jedna co ma tylko w pierwszym roku . wiec dobrze sie poinformuj i nie wierz nikomu nic poki nie przeczytalas i porownalas sama. Odpowiedz Link
aptus Re: Riese-Rente 02.04.07, 12:51 Najlepiej jak sam poswiecisz troche czasu i faktycznie w google to wynajdziesz a nastepnie przeznaczycz na to powiedzmy ok 5-8 godzin. Po lekturze poddaj wewnetrznej polemice Riester-Rente; poczyn notatki(pytania, dylematy) i odwiedz twoj bank. Skonsultuj to dokladnie Nastepnie wez pod lupe inne formy inwestycji dlugofalowych. Zajrzyj na klv-vergleich a takze na np www.fidelity.de/ Nie sugeruje niczego.Poddaj to analizie. Postaw sobie pytanie w konetkscie: Rentabilität twoich miesiecznych zarobkow stanu cywilnego perspektyw inwestycji i naglej potrzeby kapitalu twojego charakteru zainteresowan-czy np interesujesz sie gielda, finansami, etc Plusy i minusy Riestera podal Artur, czyli masz basis Dlatego jak nudza ciebie poszukiwania, nie interesuja akcje ,to Riester-Rente jest OK. Jest dobrze dotowana i statystycznemu obywatelowi zapewnia komfort psychiczny i swiadomosc jakis tam dodatkowych pieniedzy. Powodzenia i skonsultuj to koniecznie z Vermögensberatung,gdyz rada na forum jest ok, ale to za malo. Odpowiedz Link