28.10.07, 14:47
Pękły mi na pół okulary... próbowałam naprawiać, ale nie bardzo mi to wyszło;)
Muszę mieć nowe i tu problem, bo nigdy nie kupowałam okularów w Niemczech...
Najpierw iść do okulisty po jakąś receptę czy od razu do optyka?
Polecacie jakieś sklepy z okularami?:)
Podzielcie sie swoimi doświadczeniami i doradźcie coś, bo bez dodatkowej pary
oczu niepewnie sie czuję;)
Obserwuj wątek
    • konrad-walenrod Okulista jest tylko dla Ludzi z kassa 28.10.07, 14:59
      szpulkaa napisała:

> Najpierw iść do okulisty po jakąś receptę czy od razu do optyka?
      > Polecacie jakieś sklepy z okularami?:)
      =========================
      www.google.de/search?hl=de&q=Fielmann+&meta=
      Okulista jest tylko dla Ludzi z kassa

.
    • annajustyna Re: optyk 28.10.07, 15:03
      Optyk spokojnie dobierze Ci szkla. Aha, na recepte (bez doplaty) sa w Niemczech
      tylko szkla tradycyjne, wszelkie ciensze wynalazki sa przynajmniej 2 razy
      drozsze niz w Pl (moje "szkla" w Niemczech kosztowalyby mnie ok. 200 €, a w PL
      ok 70)
      • konrad-walenrod Chief Executive Officer (CEO) bei Siemens? 28.10.07, 15:13
        annajustyna napisała:

> drozsze niz w Pl (moje "szkla" w Niemczech kosztowalyby mnie ok.
        200 €,
        ===========================

To Twój macker pracuje w zarządie SIEMENS'a ?

Chief Executive Officer (CEO) bei Siemens?

• annajustyna Re: Chief Executive Officer (CEO) bei Siemens? 28.10.07, 16:02
          Co to jest "macker"?
          • jessi_a Re: Chief Executive Officer (CEO) bei Siemens? 28.10.07, 16:18
            ein Kerl ; Liebhaber
            • annajustyna Re: Chief Executive Officer (CEO) bei Siemens? 28.10.07, 16:35
              A to nie znam takiego z Siemensa...
            • konrad-walenrod ein Kerl ; Liebhaber 28.10.07, 18:22
              jessi_a napisała:

> ein Kerl ; Liebhaber
              ============================
              Aber auch kastrierter Esel
    • jessi_a a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 15:05

• annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 16:01
        Caly dzien ich przeciez nosic nie bedzie, poza tym okulary sa lepsze do
        calodziennej pracy przy komputerze...
        • info-tw Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 16:16
          Szkla kontaktowe sa lepsze i czesto tez tansze. To zalezy tez od
          wady wzroku.
          • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 16:35
            Ale oko w szkle kontaktowym sie duzo szybciej meczy przed komputerem.
        • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:09
          annajustyna napisała:

> Caly dzien ich przeciez nosic nie bedzie,

Dlaczego?
          • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:11
            Zaleca sie noszenie szkiel kontaktowych maks. 14 godzin na dobe. Jelsi ma sie
            duza wade i sie zdejmie kontakty, to trzeba miec okulary, chocby po to by do
            sypialni trafic...
            • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:16
              annajustyna napisała:

> Zaleca sie noszenie szkiel kontaktowych maks. 14 godzin na dobe.
              >Jelsi ma sie duza wade i sie zdejmie kontakty, to trzeba miec
              > okulary, chocby po to by do sypialni trafic...

Wprawdzie nadal nie rozumiem dlaczego nie mozna nosic szkiel
              kontaktowych przez caly dzien, pomimo ze mozna je nosic do 14 godzin
              na dobe... ale chyba juz nie chce abys to jeszcze doglebniej
              tlumaczyla...

PS

Na dojscie do sypialni starczaja tez takie bez doplaty... chyba...
              • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:20
                Ja mam wade -8 i zdecydowanie duzo lepiej sie czuje w okularach, choc kontakty
                znosze swietnie, przy komputerze...
                • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:21
                  Wiesz jak wygladaja szkla bez doplaty i jaka jest jakosc widzenia w nich przy
                  mojej wadzie?;)
                  • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:28
                    annajustyna napisała:

> Wiesz jak wygladaja szkla bez doplaty

Wiem, tak samo jak te z doplata :) Syn uzywa.

>i jaka jest jakosc widzenia w nich przy mojej wadzie?;)

Twoja wada nie jest tematem watka :(
                    • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:30
                      Przy duzej wadzie szkla bez doplaty maja ok. 1 cm grubosci, a bez doplaty ok.
                      0,5...Toc yhab roznica? Tematem jest wyrobienie okularow w Niemczech. Jestem
                      okularnica - czuje sie w temacie kompetentna, zwlaszcza ze mam b. duza wade.
                      • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:38
                        annajustyna napisała:

> Przy duzej wadzie szkla bez doplaty maja ok. 1 cm grubosci, a bez
                        >doplaty ok. 0,5...Toc yhab roznica?

Nieporozumienie, jak juz wyzej wspomnialem. Jeszcze raz powtorze: Na
                        dojscie do sypialni powinny wystarczyc...

>Tematem jest wyrobienie okularow w Niemczech.

Tak ale niekoniecznie przy takiej wadzie jak Twoja. Przy mniejszej
                        ilosci dioptrii, roznice w jakosci/grubosci szkiel nie sa az tak
                        wielkie.

> Jestem okularnica - czuje sie w temacie kompetentna,

Jak to jednoznacznie z innych watkow wynika rozni ludzie, roznie
                        rozumieja pojecie "kompetencja" :)

W temacie sie wypowiadam bo mam syna, ktory szkiel kontaktowych
                        uzywa noszac je "calymi dniami"

> zwlaszcza ze mam b. duza wade.

Czy kompetencja rosnie wprost proporcjonalnie czy tez
                        proporcjonalnie do kwadratu wielkosci wady?
                        • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:46
                          Podpowiem, ze mam znajomycjh, ktorzy tez nosili kontakty calymi dniami -
                          aktualnie juz nie moga z powodu zmian na siatkowce...Zreszta co tu dyskutowac:
                          dziewczyna pyta o okulary, czyli nie nosi kontaktow wcale albo jak ja - b.
                          rzadko. A szkla na recepte dodatkowo wygladaja przy duzych wadach jak denka od
                          sloika i bardzo cisna w nos...
                          • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:56
                            annajustyna napisała:

> dziewczyna pyta o okulary,

Ktos probuje podac jej rozwiazania alternatywne a Ty na podstawie
                            wlasnego przyklady twierdzisz, ze szkla kontaktowe sa zlym
                            rozwiazaniem... Wlasnie, o czym tu dyskutowac...
                            • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:57
                              Pewnie, ze sa zlym. Po paru godzinach przed monitorem moglaby dostac bolu glowy
                              albo oczy by jej wyszly za uszy:(((
                              • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 18:04
                                annajustyna napisała:

> Pewnie, ze sa zlym. Po paru godzinach przed monitorem moglaby
                                > dostac bolu glowy albo oczy by jej wyszly za uszy:(((

Czy posty sygnowane nikiem annajustyna pisze na pewno jedna osoba?
                                Nieraz mozna w to zwatpic;)

Cytat sprzed kilku minut:
                                "...choc kontakty znosze swietnie, przy komputerze...)"
                                • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 18:10
                                  Przecinki, drogi Robercie, przecinki nie sa przypadkowe. Coz, tak malo osob zna
                                  zasady interpunkcji. Choc kontakty znosze swietnie (lekarzy nawet to zadziwialo,
                                  pare lat temu nawet w nich spalam), to przy komputerze wysuadam w nich (a raczej
                                  moje oczy)...
                                  • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 18:11
                                    Ja mam wade -8 i zdecydowanie duzo lepiej sie czuje w okularach, choc kontakty
                                    znosze swietnie, przy komputerze...

Zrobic Ci graficzna rozpiske tego zdania? 1a, 2, 1b? :P
                                    • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 18:26
                                      annajustyna napisała:

> Ja mam wade -8 i zdecydowanie duzo lepiej sie czuje w okularach,
                                      >choc kontakty znosze swietnie, przy komputerze...

Wprawdzie polonista nie jestem ale zbyt wielkich problemow z
                                      interpunkcja do tej pory nie miewalem.
                                      Twoja wypowiedz zrozumialem jako zdanie zlozone. Pierwszy jego czlon
                                      mowi o tym, ze czujesz sie duzo lepiej w okularach (niz, w domysle,
                                      w szklach kontaktowych) Drugi czlon (ktory od pierwszego moglby
                                      wlasciwie byc oddzielony kropka) informuje czytelnika, iz szkla
                                      kontaktowe znosisz swietnie, niestety tylko przy komputerze.

Twoim zamyslem bylo z pewnoscia przekazanie takiej tresci:

"Ja mam wade -8 i zdecydowanie duzo lepiej czuje sie przy komputerze
                                      w okularach, choc kontakty znosze rowniez swietnie."

>
                                      > Zrobic Ci graficzna rozpiske tego zdania? 1a, 2, 1b? :P

No sprobuj. Moze dam sie przekonac, choc nauczony Twoim przykladem,
                                      raczej w to watpie :)

Do poruszonego tematu wniesie to tak czy tak niewiele.
                    • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:31
                      ro-bert napisał:

> annajustyna napisała:
                      >
                      > > Wiesz jak wygladaja szkla bez doplaty
                      >
                      > Wiem, tak samo jak te z doplata :) Syn uzywa.

Sprostowanie: Ja pisze o szklach KONTAKTOWYCH. Jesli Ty masz na
                      mysli szkla jako okulary, to mysle, ze takie bez doplaty nie sa az
                      tak zle aby nie trafic w nich do sypialni (szczegolnie gdy tam
                      jeszcze ktos na Ciebie czeka.)
                      • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:38
                        Szkla kontaktowe jednorazowe kupuje u Apollona (ok. 60 euro za 45 par).
                        • ro-bert Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:41
                          annajustyna napisała:

> Szkla kontaktowe jednorazowe kupuje u Apollona (ok. 60 euro za 45
                          par).

"Caly dzien ich przeciez nosic nie bedzie, poza tym okulary sa
                          lepsze do calodziennej pracy przy komputerze..."

Sama uzywasz a innym odradzasz?! Myslisz, ze moze zabraknac? Moze
                          kupic pare opakowan na zapas?
                          • annajustyna Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 17:43
                            Starczaja mi na pol roku, tak rzadko je nosze i tylko na wielkie wyjscie...
                            • szpulkaa Re: a moze Kontaktlinsen:) 28.10.07, 20:58
                              Szkieł kontaktowych nie noszę - nigdy nawet nie próbowałam. Właściwie to bez
                              konkretnego powodu. Lubię okulary... podobają mi sie, więc tego.. ;)
                              Bez okularów to może jakoś bym trafiła do sypialni;), ale rano...może być
                              problem z trafieniem do kuchni, a bez kawy zakładanie szkieł nie wchodzi w grę;)
    • westina Re: optyk 28.10.07, 16:51
      Tanio mozesz dac zrobic u Fielmann. Apollo tez nie jest drogi. Ma teraz dobra
      cene na Gleitsichtgläser.Polecam zrobienie zapasowej pary okularow podczas
      nastepnej podrozy do Polski.
      • annajustyna Re: optyk 28.10.07, 17:02
        W obydwu optykach ceny szkiel w porownaniu z cenami w PL sa powalajace (chyba ze
        ktos ma mala wade i wezmie bez doplat)...
        • szpulkaa Re: optyk 28.10.07, 21:11
          Zaskoczył mnie tak ogromny odzew! :) Dobrze wiedzieć, że nie jestem jedyną,
          której problemy z okularami nie są obce:) - Dzięki za wszelkie podpowiedzi:)

Wadę mam niedużą, tak ok. -1 dp, więc chyba nie będą problemem zwykłe szkła.
          Dzięki annojustyno za zwrócenie uwagi na różnicę! Chociaż nosze okulary to mało
          sie na tym znam:) i pewnie dałabym sobie wcisnąć droższą wersję, której nie
          potrzebuję;)
          W tej sytuacji pójdę do okulisty, niech sie człowiek wykaże, zapisze co trzeba a
          ja skupie sie na szukaniu oprawek:)
          Właśnie wróciłam ze spaceru - w mojej okolicy jest paru optyków i jedno wiem na
          pewno: nie chce żadnych markowych okularów, bo ceny maja obłędne!
          Zna ktoś Schlemmer? Na wystawie widziałam oprawki za 9-20 euro! Nieźle, nie?:)
          Jest jeszcze niejaki Abele - też dość obiecujący. Ale cóż, niedziela, wszystko
          zamknięte, więc trzeba poczekać z bliższymi oględzinami;)
        • westina Re: optyk 29.10.07, 23:16
          Dlatego poradzilam zrobienie zapasowych w Polsce przy okazji. A ze dziewczyna
          potrzebuje na "gwalt" podalam tutejsze preiswerte alternatywy.
          • szpulkaa Re: optyk 29.10.07, 23:45
            Dzięki za radę:) Byłam dziś u wspomnianych przez Ciebie optyków: oglądałam tylko
            oprawki, ale już wiem, że znajdzie sie coś dla mnie za rozsądną cenę.
            A z tym kupowaniem w Polsce to nie wiem, czy będzie taniej... W moim przypadku
            (zgłoszę sie po receptę do okulisty) najdroższe są oprawki, a ceny w Polsce i w
            Niemczech są takie same - np. taki Fielmann nie zmienia cen w zależności do
            kraju sprzedaży...
    • jedynybaerenfang Brille? Fielmann! 28.10.07, 21:22
      www.fielmann.com/
      • szpulkaa Re: Brille? Fielmann! 28.10.07, 21:39
        Ten sklep też mam w pobliżu ;) A dlaczego radzisz tam kupić?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka