Dodaj do ulubionych

Elterngeld a dodatkowa praca

28.01.09, 13:34
Mam pytanie dotyczące możliwości pracy podczas urlopu wychowawczego. Mąż pracuje, ja od lutego (po póltora roku pracy w firmie) idę na urlop wychowawczy. Przez rok będę otrzymywać Elterngeld. Wiem, że Elterngeld "nie przepada", jeśli chciałabym pracować nie więcej niż 30 godzin tygodniowo.
Ponieważ moja dotychczasowa praca mnie nie satysfakcjonuje, myślę o tym, aby spróbować czegoś innego. I tu pojawia się pytanie: czy mogę otrzymywać Elterngeld na podstawie zarobków netto, które otrzymywałam w mojej firmie i starać się o inną pracę? (Wiem, że gdybym wcześniej (przerywając wychowawczy) wróciła do firmy, mogłabym mieć Elternegl + wypłata, jeśli czas pracy nie przekroczy 30 godzin).

Dzięki:)
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Elterngeld a dodatkowa praca 28.01.09, 14:55
      Pamietaj jednak, ze Twoj Elterngeld zostanie pomniejsziony o kwote, ktora
      zarobisz w ramach tej 30-godzinnej pracy.
    • kokolores Re: Elterngeld a dodatkowa praca 28.01.09, 14:56
      "Teilzeitarbeit = Arbeiten während der Bezugsdauer: Der Anspruch auf Elterngeld
      entfällt, wenn der betreuende Elternpartner mehr als 30 Stunden in der Woche
      arbeitet. Wenn aber der Betreuer weniger als 30 Stunden die Woche (zum Beispiel
      in Teilzeit) arbeitet, wird als Elterngeld ein Betrag von 67 Prozent des
      entfallenden Teileinkommens gewährt. Als Einkommen vor der Geburt werden dabei
      höchstens 2.700 Euro berücksichtigt. Beispiel: Vor der Geburt betrug das
      monatliche Nettoeinkommen 2700 Euro, das Nettoeinkommen während der
      Teilzeittätigkeit beträgt 1600 Euro. Der Differenzbetrag zwischen beiden
      Rechengrößen beträgt 1100 Euro. Somit werden 737 Euro (gleich 67 Prozent von
      1100 Euro) als Elterngeld gezahlt. "

www.finanztip.de/recht/steuerrecht/elterngeld.htm

;o)
      Koko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka