Dodaj do ulubionych

A propos niemowlaka

08.06.09, 21:21
Jesli urodze dziecko w Niemczech i bede chciala pojechac do PL w celu jego
rejestracji, to bede musiala je przewiezc nielegalnie z Niemiec do Polski?
Przeciez nie pojade najpierw sama do POlski i nie wroce po potomka z
dokumentem...Paranoja jakas!
Obserwuj wątek
    • thunder-mug Matki Polki ze Szczecina... 08.06.09, 21:54
      annajustyna napisała:

> Jesli urodze dziecko w Niemczech i bede chciala pojechac do PL w celu jego
      > rejestracji, to bede musiala je przewiezc nielegalnie z Niemiec do Polski?
      > Przeciez nie pojade najpierw sama do POlski i nie wroce po potomka z
      > dokumentem...Paranoja jakas!
      ---------------------------------------------
      • annajustyna Re: Matki Polki ze Szczecina... 09.06.09, 08:31
        Mam pewien pomysl - wystepuje na drugi dzien po urodzeniu dziecka o obywatelstwo
        niemeickie dl aniego. Moze wyrobienie niemeickiego Ausweisu nie trwa pol roku
        jak to jest z polskim paszportem przez konsulat? A casus matek ze Schwedt
        faktycznie ciekawy, zwlaszcza ze wtedy nie bylo Schengen, czyli byla zawsze
        kotrola na granicy...
    • dee.angel Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 10:05
      Ale dlaczego nielegalnie? Przeciez mozesz wziac ze soba akt urodzenia.
      • annajustyna Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 10:34
        Akt urodzenia nie upowaznie do legalnego przekraczania granicy...
      • mama1dawidka Re: A propos niemowlaka 23.06.09, 22:07
        kolezanka wyrabiala w konulacie paszport cena ok 65 euro i na drugi
        dzien miala w rekach pozdrawiam paszport wazny rok
    • asiouek Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 10:08
      A dlaczego niby masz jechać, przecież w Mnichowie jest ambasada?
      • annajustyna Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 10:34
        Ale w watku ponizej padla informacja, ze konsulat w Mnichowie odsyla Cie do
        polskiego USC. Paranoja :(
    • polonijnamama Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 13:39
      No wlasnie ja jestem teraz w takiej sytuacji :). Calkowita bezmyslnosc, wiecie?

Ja od tych kilku lat nie mam zameldowania w Polsce, a w Niemczech jestem za
      krotko, aby starac sie o niemiecki paszport.
      Sytuacja wyglada tak. Trzeba jechac do konsulatu (oczywisice oboje rodzice, jak
      pisala w innym watku Annajustyna), dwa zdjecia dziecka, akt urodzenia, cos
      ok.70€ w kieszeni (jak sie nie myle) i dziecko otrzyma paszport na rok. Za rok
      ta sama procedura, ewentualnie....
      w tym czasie, kiedy paszport dziecka jest wazny, jechac do Polski, umiejscowic w
      tamtejszym USC pod ktory nalezelismy, kiedy mieszkalismy w Polsce i wtedy
      wyrobic paszport na dluzej.

Achhhhhhhhhh, jestem wsciekla na te debilne przepisy. Jak sie jeszcze mieszka w
      miejscowosci, w ktorej jest konsulat, to ok, ale ja musze jechac 200 km.
      • annajustyna Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 14:01
        Aaa, czyli ten tymczasowy paszport idzie wyrobic PRZED umiejscowieniem aktu
        urodzenia w PL? Uff, bo juz mialam wizje zaaresztowania z powodu przemytu
        wlasnego dziecka :P. Leniwe konsulaty, po co one w ogole istnieja...
        • r.nowicka Re: A propos niemowlaka 09.06.09, 20:12
          > Aaa, czyli ten tymczasowy paszport idzie wyrobic PRZED umiejscowieniem aktu
          > urodzenia w PL?

nie idzie

paszport tymczasowy na rok dla dziecka do 5 lat kosztuje 17 eur
          • annajustyna Re: A propos niemowlaka 10.06.09, 06:30
            To idzie czy nie idzie w koncu? Szkoda, ze do konsulatu nie mozna sie dodzwonic :(.
            • cytrusowa Re: A propos niemowlaka 10.06.09, 22:43
              wyrobisz wczesniej paszpoert.
              dziecka nie musisz w Pl natychmiast rejstrowac....
              poza tym mozesz upowaznic kogos z rodziny i przeslac przetlumaczony akt urodzenia
              • cytrusowa Re: A propos niemowlaka 10.06.09, 22:44
                tymczasowy paszport kosztuje 36 euro bodajze, niestety wyrabiamy tak od ponad
                dwoch lat, bo na 10lwtni czeka sie baaaarzdo dlugo.
                a tymczasowy masz od reki, wzglednie w przeciagu najblizszych dni
                • annajustyna Re: A propos niemowlaka 11.06.09, 08:50
                  Ae czy na pewno moge tymczasowy bez umiejscawiania aktu w PL? Aby upowaznic
                  kogos z rodziny, musialabym najpierw pojechac do POlski i pojsc z ta osoba do
                  notariusza chyba?
                  • anettchen2306 Re: A propos niemowlaka 11.06.09, 20:30
                    Umiejscowic akt urodzenia moze ktos z najblizszej rodziny, np.
                    babcia lub dziadek dziecka. Nie potrzeba zadnego notariusza, wiem z
                    wlasnego doswiadczenia: moja mama umiejscowila nam akt urodzenia
                    naszej corki. Miedzynarodowy akt urodzenia wyslalam poczta, odpadalo
                    wiec tlumaczenie. Wiem takze, ze do tej procedury potrzebny byl
                    takze odpis naszego aktu malzenstwa (umiejscowilismy wczesniej nasze
                    malzenstwo zawarte w De w tym samym polskim USC, wiec wszystko bylo
                    w ich papierach na miejscu i nic nie trzeba bylo dodatkowo
                    dostarczac).
                    W miedzynarodowym odpisie aktu urodzenia nie ma niektorych
                    informacji zawartych na polskim akcie urodzenia, dlatego tez trzeba
                    sie zorientowac, jakie jeszcze dokumenty trzeba dostarczyc do
                    polskiego USC :-)
                    • annajustyna Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 08:13
                      A jak babcia dziecka bedzie w tym czasie tez w Niemczech, a dziadek na innym
                      kontynencie? Czy moze zrobic to np. brat babci (faktyczny, choc niebiologiczny
                      dziadek dziecka?). A przede wszystkim - moze mozna jednak wyrobic ten tymczasowy
                      bez umiejscawiania? Zeby konsulat nie byl taki leniwy, tobym zadzwonila i sie
                      wywiedziala, ale oni nie podchodza do telefonu :(.
                      • anettchen2306 Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 10:07
                        Rozumiem, ze ojcem dziecka nie jest obywatel De? Wowczas najprosciej
                        byloby zrobic dla maluszka niemiecki paszport - trwa to pare minut.
                        Nasz akt malzenstwa umiejscowilam pocztowo :-) Zadzwonilam wczesniej
                        do wlasciwego mi USC i pani urzedniczka powiedziala mi przez telefon
                        formulke (prosbe o umiejscowienie), ktora musialam wlasnorecznie
                        spisac i opatrzyc podpisami i zalacznikami. Moja mama zagrala tylko
                        role Postbote i dostarczyla te wszystkie papiery do USC - nikt ja
                        nie legitymowal, nie zadal zadnych podpisow :-) Umiejscowienie
                        wyslali mi juz do De poczta polecona. Mysle, ze w przypadku twojego
                        szkraba nie robiliby tez problemu i "dziadek" by wszystko zalatwil :-
                        ) Predzej dowiesz sie wszystkiego z polskiego USC niz z
                        jakiegokolwiek konsulatu tutaj. Raz jeden zdarzyl sie cud i sie
                        dodzwonilam, bo okazalo sie, ze numer tel. podany na stronach
                        internetowych juz dawno nieaktualny, zadzwonilam wiec na niem info i
                        podali mi zupelnie inny numer, ktory po paru probach "przemowil".
                        Jak to jest z paszportem tymczasowym dla dziecka to nie wiem, wiem
                        natomiast zeby uzyskac paszport tymczasowy dla mnie (w oczekiwaniu
                        na ten wlasciwy) - musialam przedstawic polski akt umiejscowienia
                        naszego malzenstwa :-(
                        • annajustyna Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 10:46
                          Ojciec docelowego potomka jest Polakiem, ale pracuje w Niemczech juz ponad 9
                          lat, wiec dziecko dostaloby niemieckie obywatelstwo od reki - jednak
                          przewiezienie dziecka majacego podwojne obywatelstwo przez granice bez polskich
                          dokumentow nie byloby calkiem korrekt ;). A ja lubie wszystko robic w 100%
                          korrekt. Wielkie dzieki za informacje.
                          • anettchen2306 Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 12:05
                            A kto ci powiedzial, lub gdzie wyczytalas ze TRZEBA miec obydwa
                            dokumenty stwierdzajace tozsamosc dziecka, by odbyc podroz do
                            Polski??? Wystarczy JEDEN dokument. Znaczyloby to, ze z nasza mala
                            zanim dostala polski paszport (w wieku 11 mcy) podrozowalismy do
                            Polski (3 razy) z jej niemieckim paszportem nielegalnie? Nigdy poza
                            tym nie zabieramy obydwoch dokumentow, tylko jeden z nich: albo
                            niemiecki albo polski. Wazne jest, by dziecko mialo jakikolwiek
                            dokument tozsamosci ze zdjeciem. Pierwsze slysze, by w razie
                            kontroli celnej ktos powiedzial: prosze okazac WSZYSTKIE posiadane
                            paszporty :-))
                            • breili Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 12:08
                              Ja w takim razie caly czas podrozuje z Mlodym nie "100% korrekt" ;D
                              Nie mam kiedy zaciagnac slubnego do konsulatu.
                              Ale jakos nie spedza mi to snu z oczu :D
                            • annajustyna Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 13:02
                              Tak, niestety, ale osby z podwojnym obywatelstwem przy wjezdzie do i na terenie
                              PL musza legitymowac sie polskim dokumentem, a przy wjezdzie i na terenie DE
                              niemieckim.
                              • annajustyna Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 13:04
                                Nie mozna tez w niemeickim urzedzie powolywac sie na polskie obywatelstwo, a w
                                polskim na niemeickie. Sa to ogolne zasady prawa administracyjnego i
                                meidzynarodowego. Podwojne obywatelstwo = podwojne przywileje (czasem), ale tez
                                podwojne obowiazki.
                                • breili Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 13:09
                                  Wiem, ale jak do tej pory Misiek nie zostal wylegitymowany w
                                  Polsce ;)
                                  W watku o paszport podalam fajny link z informacjami na temat
                                  wyrobienia paszportu w konsulacie.
                                  • annajustyna Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 13:14
                                    Juz widzialam, dzieki. W praktyce nikt nie sprawdza, ile ma sie obywatelstw. Ja
                                    po prostu jestem swietsza od papieza (zboczenie zawodowe?). Pozdrawiam serdecznie!
                                    • cytrusowa Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 23:26
                                      moja mama nie byla notarialnie upowazniona. po prostu poszla do urzedu z
                                      niemieckim aktem urodzenia i zalatwila polski.
                                      potem odeslala nam jeden egzemplarz dla kazdej z corek i juz. z tym do konsulatu
                                      pojechalismy.
                                      zdjecia biometrycznego nie musisz, tym bardziej ze to noworoek/niemowlak. byle
                                      okrycia glowy nie bylo i na jasnym tle bylo.-)
                                      • cytrusowa Re: A propos niemowlaka 12.06.09, 23:27
                                        a co do obywatelstwa...nie wiem jakie sa zadasy, nas niemieckie nie interesowalo.
                                        przy rejstorwaniu dziecka w szpitalu pytano o obywatelstwo - czy chcemy dla
                                        naszych dzieci obywatelstwo niemieckie czy unijne, tyle
                                        Tell me
                                        • annajustyna Re: A propos niemowlaka 13.06.09, 08:46
                                          Unijne samodzielnie nie istnieje. Niemieckie uzyskuje sie w Ausländerbehörde
                                          (jesi oboje rodzicow sa Polakami) albo z automatu, jelsi jedno juz ma
                                          niemeickie. Szpital nie ma nic do tego.
                                          • mamaly Re: A propos niemowlaka 23.06.09, 15:46
                                            Paszport tymczasowy (ważny rok) można wyrobić w konsulacie bez umiejscowienia
                                            aktu urodzenia i bez pesela. Koszt 17 euro, czeka się tydzień.
                                            Załatwiałam to w maju.
                                            Meldunek w PL nie jest potrzebny do załatwienia Pesela (choć niektóre urzędy tak
                                            twierdzą).
                                            Umiejscowienie aktu urodzenia też można przez konsulat, tylko to kosztuje jakię
                                            70 euro.
                                            A.
                                            • sumer76 Re: A propos niemowlaka 23.06.09, 19:57
                                              ja czekałem godzinę w konsulacie w Kolonii.
                                              • annajustyna Re: A propos niemowlaka 24.06.09, 09:41
                                                Ale bez umiejscowionego aktu urodzenia?
                                                • sumer76 Re: A propos niemowlaka 24.06.09, 13:06
                                                  bez umiejscowionego aktu urodzenia.
                                                  Do paszportu tymczasowego nie jest potrzebny polski/umiejscowiony
                                                  akt urodzenia.
                                                  Wystarczy niemiecki.
                                                  • annajustyna Re: A propos niemowlaka 24.06.09, 13:11
                                                    O wlasnie, to chcialam wiedziec! Wielkie dzieki!
                                                  • dolores113 Re: A propos niemowlaka 20.07.09, 00:25
                                                    Annajustyna, napisalam Ci wiadomosc na priva.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • juzniewqrwionylektor myślisz, że zaszła i będzie rodzić? 20.07.09, 01:09
                                                    chyba wirtualnie ;)
    • mama1dawidka Re: A propos niemowlaka 27.06.09, 19:03
      sorki pomylilam sie to nie było 65euro tylko 16 ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka