Dodaj do ulubionych

Determinanta a przesłanka

14.10.10, 10:12
Jaka jest różnica między przesłanką a determinantą? Co będzie np. determinantą ochrony środowiska a co jej przesłanką?
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Determinanta a przesłanka 14.10.10, 14:27
      A mozesz zaprezentowac cale zdanie ?

Cos mi sie zdaje, ze roznica bedzie taka, ze jak ktos powie "determinantą ochrony środowiska" to jest zdrowo rabniety, a jak "przeslanka ochrony środowiska" - srednio.
    • bimota Re: Determinanta a przesłanka 14.10.10, 14:57
      Dobra... Po chwili googlowania...

Determinata to chyb przyczyna, a przeslanka to jakby skutek... Nie wiem czy dobrze rozumuji i czy to dobry przyklad, ale...

Jak masz zanieczyszczone srodowisko to determinata tego stanu by byl np. kopcacy autobus, a przeslanka o nim swiadczaca np. wzrost zachorowan na raka pluc. Przeslanaka moze tez determinowac przyczyne. A moze odwrotnie... ? wink Jesli wzrosla zachorowalnosc na raka to jest przeslanka, ze determinata tego moze byc zanieczyszczone srodowisko. No.. na razie tyle...
      • reptar Re: Determinanta a przesłanka 14.10.10, 17:31
        Ja bym raczej powiedział, że determinanta to jest coś, co wymusza, a przesłanka to coś, co usprawiedliwia lub motywuje.
        • an.i.ka Re: Determinanta a przesłanka 14.10.10, 19:27
          Działania państwa, ustawy o ochronie środowiska, konferencje, które odbyły się w przeszłości aby chronić środowisko to determinanty czy przesłanki?

A np.zaobserwowany wzrost ilości śmieci, spalin, zanieczyszczenia rzek i jezior, które doprowadziły do idei ochrony środowiska to determinanty czy przesłanki?
          • stefan4 Re: Determinanta a przesłanka 14.10.10, 22:52
            an.i.ka:
            > Działania państwa, ustawy o ochronie środowiska, konferencje, które odbyły się
            > w przeszłości aby chronić środowisko to determinanty czy przesłanki?
            >
            > A np.zaobserwowany wzrost ilości śmieci, spalin, zanieczyszczenia rzek i jezior
            > , które doprowadziły do idei ochrony środowiska to determinanty czy przesłanki?

Dlaczego musisz używać terminów, których nie rozumiesz? Autorowi jakiejś wypowiedzi te słowa pasowały do koncepcji. Jeśli Tobie nie leżą, to wypowiedz się jakoś inaczej.

Np. ja bym to tak ujął:

Wzrost zanieczyszczeń i spadek bioróżnorodności wzmogły społeczną troskę o ochronę środowiska. Jednak z powodu dywersyjnej działalności państwowych biurokratów prawo jak zwykle nie nadąża za potrzebami.

- Stefan
          • bimota Re: Determinanta a przesłanka 15.10.10, 14:04
            Determinaty czego ? Przeslanki za czym ?
            • an.i.ka Re: Determinanta a przesłanka 15.10.10, 15:41
              ochrony środowiska/ za ochroną środowiska smile)
              • bimota Re: Determinanta a przesłanka 16.10.10, 12:39
                Mowilem, ze "determinata ochrony srodowiska" brzmi dla mnie pokracznie...

"Działania państwa, ustawy o ochronie środowiska, konferencje, które odbyły się w przeszłości aby chronić środowisko to determinanty czy przesłanki?"

To raczej definicja... Tych trudnych slow uzywa sie raczej dla czegos mniej oczywistego. Choc na upartego mozna...

"A np.zaobserwowany wzrost ilości śmieci, spalin, zanieczyszczenia rzek i jezior, które doprowadziły do idei ochrony środowiska to determinanty czy przesłanki? "

No to chyba mozna nazwac determinatami. Jesli by nie doprowadzily to byly by przeslankami za tym by doprowadzic. smile
    • ewg Re: Determinanta a przesłanka 31.12.10, 03:00
      Przesłanką ochrony środowiska jest coraz większa jego degradacja, pogorszenie zdrowia ludzi, wyniszczenie lasów itp. Z przesłanki wysuwamy wnioski dotyczące badanego zjawiska czy procesu. Przesłanka to może być np. przyczyna zajęcia się danym tematem
      Determinantą ochrony środowiska są np. środki, które przeznaczane są na ochronę, determinują one skalę działań na rzecz ochrony. Determinanta to coś co silnie warunkuje dany proces.
      W przypadku środowiska może to być konieczność podniesienia stanu zdrowia, zmniejszenia dynamiki zachorowań wynikających z zanieczyszczenia.
      • bimota Re: Determinanta a przesłanka 31.12.10, 12:42
        To chyba rozumiesz odwrotnie niz ja... a moze nie...

> Przesłanką ochrony środowiska

Ja bym napisal "za ochrona srodowiska"

To:
        "Z przesłanki wysuwamy wnioski dotyczące b
        > adanego zjawiska czy procesu"

chyba co innego niz to:
        "Przesłanka to może być np. przyczyna zajęcia się
        > danym tematem"

Ja bym to nazwal argumentem za zajeciem sie... albo faktem o czyms swiadczacym

Nad determinanta nie chce mi sie juz myslec...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka