Dodaj do ulubionych

"Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy?

05.01.11, 22:32
Tak powszechnie mówią ludzie w Nowym Mieście Lubawskim. Za Chiny nie rozgryzłem po kontekście, co to znaczy, a żaden miejscowy nie potrafił mi tego wyjaśnić (wszyscy bez wyjątku dziwili się, jak można tego nie wiedzieć). Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • jarkoni Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 06.01.11, 13:15
      Oszukać, załatwić, upokorzyć?
    • tymon99 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 06.01.11, 16:35
      wyjechać komuś z dyńki?
    • krzywelustro Do jarkoni i tymona 06.01.11, 16:41
      Dzięki za podpowiedzi, ale to raczej nie to. Bardziej pasowałoby mi - stracić do kogoś szacunek, zacząć kogoś lekceważyć. Pamiętam np. użycie tego słowa w zdaniu "Żona go całkowicie pozbadła i on juz nie ma w domu nic do powiedzenia."
      Jest to jednak tylko moje słabe przypuszczenie.
      • jarkoni Re: Do jarkoni i tymona 06.01.11, 17:47
        Upokorzyła pasuje, albo wzięła pod pantofel, zaczęła nim rządzić
        • jarkoni Re: Do jarkoni i tymona 06.01.11, 17:48
          PS. Byłem na forum Nowe Miasto Lubuskie, ale nie można się tam zarejestrować..
          • krzywelustro do jarkoni: Nie to Nowe Miasto 06.01.11, 18:00
            Ja powoływałem się na Nowe Miasto Lubawskie (woj. warmińsko-mazurskie), nie na Nowe Miasto Lubuskie, o którym piszesz. Na lokalne fora nie wchodziłem, ale bardzo intensywnie wypytywałem o "pozbadnięcie" tubylców, w tym dwoje szacownych miejscowych polonistów - bez większego skutku, nie potrafili znaczenia tego słowa opisywać bez jego użycia (idem per idem = to samo przez to samo, klasyczna tautologia).
            • jarkoni Re: do jarkoni: Nie to Nowe Miasto 06.01.11, 19:28
              Ja jestem w kropce zupełnej...
              • marybart to wielkopolskie 14.01.11, 21:29
                pozbadnąć-poznać słabości
                • krzywelustro Re: to wielkopolskie 15.01.11, 19:04
                  Dzięki. Być może wędrując z Wielkopolski do Ziemi Lubawskiej (lub odwrotnie) słowo zmieniło trochę swoje znaczenie - wpasowując Twoje wyjaśnienie w treściowy kontekst słowa usłyszany przeze mnie w Nowym Mieście Lubawskim mam wrażenie, że jest to gdzieś "wokół", ale nie jest to samo sedno.
    • baas1 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 19.01.11, 14:50
      Ja pochodzę ze Szczytna, więc okolice niedalekie nowego Miasta Lubawskiego. Pozbadła - jeśli mam określić jednym słowem to najbliżej będzie "obezwładniła" w sensie przenośnym, nie przemocy fizycznej oczywiście, albo lepiej może "ubezwłasnowolniła". W ogóle to piękne słowo.
      • jarkoni Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 19.01.11, 17:16
        Czyli to może być w znaczeniu - załamała, osłabiła?? Czyli palnęła coś nie tak?
        • enita2 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 20.01.11, 10:11
          Według mnie chodzi o to-poznać cudze słabości i wykorzystywać je do własnych,egoistycznych celów.Rządzić kimś ,wykorzystując jego dobre serce.(Np.facet ma słabość do damskiego płaczu,baba?wie o tym i chcąc coś uzyskać uderza w bek.Facet ulega i zgadza się.W tym momencie go pozbadła)
          • baas1 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 21.01.11, 14:44
            Dobrze to ujęłaś, ale wydaje mi się, że jednak to słowo ma więcej znaczeń, bo np. słyszałam czasami, że -jeśli już jedziemy na przykładzie żony i męża- rodzina żony go pozbadła, co znaczyło, że wszedł do tej rodziny i zaczął postępować tak jak ta rodzina lub robić coś pod ich dyktando, co wg jego "starej" rodziny jest dla niego niekorzystne, ale on się przeciwo temu nie buntuje, coś jakby, że go "przekabacili". Och, trudno to jednak opisać. Proponuję słowo "pozbadła" na temat rozprawy doktorskiej.
            • enita2 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 21.01.11, 17:09
              Też może być.Akurat mąż,żona to było pierwsze co mi przyszło do głowy.
    • krezzzz100 Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 25.01.11, 14:35
      Lecieć sobie z kogoś. Nabijać się z niego. Pozwalać sobie wobec niego na nieeleganckie zachowania typu: obśmiewanie, lekceważenie. Pokłosie stracenia szacunku. U nas często w stosunku do kolegi z podwórka czy ulicy lub do nauczyciela.
      • krzywelustro To jest chyba to, o co chodziło. 26.01.11, 15:10
        Dzięki, krezzzz100.
      • krzywelustro To jest chyba to, o co chodziło. 26.01.11, 15:12
        Swoją drogą, krezzzz100, piszesz: "u nas". To znaczy, gdzie?
        • jarkoni Re: To jest chyba to, o co chodziło. 26.01.11, 19:05
          Pewnie na Kujawach, ogólnie rozumianych..
        • krezzzz100 Re: To jest chyba to, o co chodziło. 02.02.11, 16:50
          Pardon, dawno tu nie byłam. Kujawy Zachodnie.
    • minerwamcg Re: "Pozbadnąć kogoś" - co to znaczy? 02.03.11, 22:43
      Pozbadnąć kogoś to znaczy tyle, co owinąć go sobie wokół palca, zdobyć sobie na kogoś duży wpływ. Słowa tego używa np. Sienkiewicz we "W pustyni i w puszczy". Cytuję:

– Kali pójdzie z nami! pójdzie! pójdzie! Czego płaczesz? Jaka
      nieznośna! Pójdzie! A to mnie pozbadła! pójdzie – słyszysz?
      I tak się stało. Staś wstydził się aż do wieczora swej słabości dla
      dobrego Mzimu, a dobre Mzimu postawiwszy na swoim było tak
      ciche, łagodne i posłuszne jak zawsze.
      • krzywelustro Bóg zapłać, poczciwa niewiasto. 02.03.11, 23:54
        To jest to, o co chodziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka