Dodaj do ulubionych

słowa a kolory

28.01.11, 19:48
Czy Wy też uważacie, że słowa maja kolory? Czy przypisujecie jakiemuś słowu określony kolor?
Obserwuj wątek
    • schylanie_trudne_jest Re: słowa a kolory 28.01.11, 20:10
      > Czy Wy też uważacie, że słowa maja kolory?

Ja akurat tak nie uważam, słyszałem natomiast, że istnieją pewne specyfiki w postaci kadzideł lub pastylek, które powodują, że człowiek widzi dźwięki i słyszy kolory. Zapodajesz sobie coś? Powiedz szczerze...
      • larusse Re: słowa a kolory 28.01.11, 20:15
        Niesmile To się nazywa podobno synestezja: pl.wikipedia.org/wiki/Synestezja
        A zawsze myślałam, że to jakiś rodzaj wyobraźni...
    • randybvain Re: słowa a kolory 29.01.11, 01:07
      Hm, jak się uczyłem tabliczki mnożenia, to kwadraciki miały kolory i od tej pory każda liczba kojarzy mi się z kolorami, np. 32 jest czerwono-zielone, 64 - granatowo-czarne.
    • bimota Re: słowa a kolory 29.01.11, 12:23
      Tak, np. "czerwony" kojarzy mi sie z czerwonym tongue_out
    • kotulina Re: słowa a kolory 29.01.11, 21:26
      Rzeczy są łagodne i ostre, twarde i miękkie.

Np. światło dodaje ostrości a ciemność łagodności. Jeśli barwy to odbite światło, a słowa mogą brzmieć ostro, to mogą mieć też barwy,

Tak samo możno uzyskać i zestawić kształty, zapachy itd.
      • larusse Re: słowa a kolory 30.01.11, 15:11
        A jaki kształt ma fioletowe "picturesque" albo biało-czerwony "козырь", który nijak pasuje do błękitnego tekstu, który właśnie tłumaczę? Jak pachnie beżowy "вялый", a jak śliwkowe "peut-être"???
        • kotulina Re: słowa a kolory 30.01.11, 17:55
          To trzeba sobie wyobrazić.
          Na przykład peut-être; nie wiem jak brzmi to w uchu Francuza, ale w moim brzmi jak STRUna, jest DŹWIĘczne i WIBRujące. Struna jest miękka, ale ostra.

To było o brzmieniu słowa.

Co do znaczenia słowa, to "być może" wyraża niepewność, jest więc miękkie. Z drugiej strony mało co tak irytuje jak niepewność; tego co nie widać, tajemnica działają na wyobraźnię, dodają pikanterii, są więc ostre.

Jaki zapach jest miękki i ostry? Miękki zapach, to zapach ciężki, tłusty. Ostry zapach jest intensywny i drażniący. Róża tak pachnie? Afrodyzjaki tak pachną; tak pachnie lubczyk albo rosół z pieprzem, albo rosół z pieprzem i lubczykiem wink Do tego pasuje kolor różowy, "maciczkowy", ale flioletowy też jest w sumie dobry.

Według stereotypowego wizerunku "peut-être" jest kobiece. Do mężczyzny pasuje np. "stół", smile czyli coś łagodnego i twardego.

• jacklosi Re: słowa a kolory 07.02.11, 15:05
            Czy to nie nazywa się schizofrenia?
            • larusse Re: słowa a kolory 07.02.11, 18:55
              kotulina, masz schizofrenie? bo ja mam smile
              • kotulina Re: słowa a kolory 10.02.11, 07:58
                Schizofrenia jest miękka i ostra! smile
                • larusse Re: słowa a kolory 10.02.11, 13:24
                  W kolorze brudnego różu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka