larusse 28.01.11, 19:48 Czy Wy też uważacie, że słowa maja kolory? Czy przypisujecie jakiemuś słowu określony kolor? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schylanie_trudne_jest Re: słowa a kolory 28.01.11, 20:10 > Czy Wy też uważacie, że słowa maja kolory? Ja akurat tak nie uważam, słyszałem natomiast, że istnieją pewne specyfiki w postaci kadzideł lub pastylek, które powodują, że człowiek widzi dźwięki i słyszy kolory. Zapodajesz sobie coś? Powiedz szczerze... Odpowiedz Link
larusse Re: słowa a kolory 28.01.11, 20:15 Nie To się nazywa podobno synestezja: pl.wikipedia.org/wiki/Synestezja A zawsze myślałam, że to jakiś rodzaj wyobraźni... Odpowiedz Link
randybvain Re: słowa a kolory 29.01.11, 01:07 Hm, jak się uczyłem tabliczki mnożenia, to kwadraciki miały kolory i od tej pory każda liczba kojarzy mi się z kolorami, np. 32 jest czerwono-zielone, 64 - granatowo-czarne. Odpowiedz Link
bimota Re: słowa a kolory 29.01.11, 12:23 Tak, np. "czerwony" kojarzy mi sie z czerwonym Odpowiedz Link
kotulina Re: słowa a kolory 29.01.11, 21:26 Rzeczy są łagodne i ostre, twarde i miękkie. Np. światło dodaje ostrości a ciemność łagodności. Jeśli barwy to odbite światło, a słowa mogą brzmieć ostro, to mogą mieć też barwy, Tak samo możno uzyskać i zestawić kształty, zapachy itd. Odpowiedz Link
larusse Re: słowa a kolory 30.01.11, 15:11 A jaki kształt ma fioletowe "picturesque" albo biało-czerwony "козырь", który nijak pasuje do błękitnego tekstu, który właśnie tłumaczę? Jak pachnie beżowy "вялый", a jak śliwkowe "peut-être"??? Odpowiedz Link
kotulina Re: słowa a kolory 30.01.11, 17:55 To trzeba sobie wyobrazić. Na przykład peut-être; nie wiem jak brzmi to w uchu Francuza, ale w moim brzmi jak STRUna, jest DŹWIĘczne i WIBRujące. Struna jest miękka, ale ostra. To było o brzmieniu słowa. Co do znaczenia słowa, to "być może" wyraża niepewność, jest więc miękkie. Z drugiej strony mało co tak irytuje jak niepewność; tego co nie widać, tajemnica działają na wyobraźnię, dodają pikanterii, są więc ostre. Jaki zapach jest miękki i ostry? Miękki zapach, to zapach ciężki, tłusty. Ostry zapach jest intensywny i drażniący. Róża tak pachnie? Afrodyzjaki tak pachną; tak pachnie lubczyk albo rosół z pieprzem, albo rosół z pieprzem i lubczykiem Do tego pasuje kolor różowy, "maciczkowy", ale flioletowy też jest w sumie dobry. Według stereotypowego wizerunku "peut-être" jest kobiece. Do mężczyzny pasuje np. "stół", czyli coś łagodnego i twardego. Odpowiedz Link