Dodaj do ulubionych

morGENstern!

16.04.11, 10:47
No kurde, niech nikt mi nie mówi, że to właściwy akcent!
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: morGENstern! 16.04.11, 11:11
      zbyfauch:
      > No kurde, niech nikt mi nie mówi, że to właściwy akcent!

A kto Ci to usiłował wmówić?

- Stefan
    • dar61 MOrgenstern!-ZwonarIOwa!-WoŹniacKA 16.04.11, 11:58
      Strefa sportowa polszczyzny, jeśli o tę zahaczył tu {Zbyfauch}, jest chyba niereformowalna.

Choć muszę tu publicznie pochwalić sprawozdawcę Marka Szewczyka z tefałpe, że moje życzenie, by wymawiać te kilka nazwisk ze strefy cyrylicy, jak w oryginale -przez 'io/jo', a nie skażać je w sport-strefie sprawozdawców nahalnie jako 'ie/je' - onże jedyny zrealizował, tylko czasem się mu „do sitka" coś w nich sknoci.
      [Chyba] mogę przypisywać tę zmianę mojemu pisemnemu zemaliowanemu protestowi do samej tefałpe...

Choć z długachnym 'Korostieliewa' to się jednak zawsze plącze jego język smile

Zadziwiające jest, że w sport-komunikatorach dziś mało kto spaprze wymowę personaliów z rejonu germańsko-anglosaskiego, jak owo „morGENstern", a wszstko, co można z cyrylicowej strefy personaliów spaprać na modłę anglosaską, będzie spaprane.
      Wolałbym tu jakąś równowagę, albo absolutne wzorce, gdzie trzeba z przydechem, akcentacją, polską wreszcie fleksją powszechną...
      Echchch, pomarzyć...

Wariant {Stefanowy4}, odcięcia się od niektórych komunikatorów, ma czasem dobre strony...

PS. Przy okazji - chętnie poznałbym prawidłową, hiszpańską [katalońską/ korsykańską] wymowę tego tamże stadionu [imienia] Bernabeu...
      Nie - wymowę polskich sprawozdawców czy sportowych „dziennikarzy".

d61
      • zbyfauch Re: MOrgenstern!-ZwonarIOwa!-WoŹniacKA 18.04.11, 08:20
        dar61 napisał:
        > Strefa sportowa polszczyzny, jeśli o tę zahaczył tu {Zbyfauch} (....)

Bynamnie!
        Z uściech jakiegoś Pana Dziennikarza niesportowego, naźwiska szlachetnego, słowo owo spłynęło beło.
        • dar61 A, to może... 19.04.11, 00:19
          {zbyfauch}, zaciągając z polska:

...słowo owo spłynęło beło...

Morgenszternów ci u nas na pęczki, od wieków tu wrosłych, wymawiałbym ich miano tedy jednak z polska.
    • randybvain Re: morGENstern! 16.04.11, 19:01
      A jaki ma być? MORgen STERN? Jeśli uważasz słowo to za spolszczone, to możesz akcentować po polsku. Jeśli nie, akcentuj je oryginalnie.

Trochę podobnie może być z wyrazem biuro. Możesz powiedzieć BIUro ogłoszeń albo buREAU ogłoszeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka