zbyfauch 16.04.11, 10:47 No kurde, niech nikt mi nie mówi, że to właściwy akcent! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: morGENstern! 16.04.11, 11:11 zbyfauch: > No kurde, niech nikt mi nie mówi, że to właściwy akcent! A kto Ci to usiłował wmówić? - Stefan Odpowiedz Link
dar61 MOrgenstern!-ZwonarIOwa!-WoŹniacKA 16.04.11, 11:58 Strefa sportowa polszczyzny, jeśli o tę zahaczył tu {Zbyfauch}, jest chyba niereformowalna. Choć muszę tu publicznie pochwalić sprawozdawcę Marka Szewczyka z tefałpe, że moje życzenie, by wymawiać te kilka nazwisk ze strefy cyrylicy, jak w oryginale -przez 'io/jo', a nie skażać je w sport-strefie sprawozdawców nahalnie jako 'ie/je' - onże jedyny zrealizował, tylko czasem się mu „do sitka" coś w nich sknoci. [Chyba] mogę przypisywać tę zmianę mojemu pisemnemu zemaliowanemu protestowi do samej tefałpe... Choć z długachnym 'Korostieliewa' to się jednak zawsze plącze jego język Zadziwiające jest, że w sport-komunikatorach dziś mało kto spaprze wymowę personaliów z rejonu germańsko-anglosaskiego, jak owo „morGENstern", a wszstko, co można z cyrylicowej strefy personaliów spaprać na modłę anglosaską, będzie spaprane. Wolałbym tu jakąś równowagę, albo absolutne wzorce, gdzie trzeba z przydechem, akcentacją, polską wreszcie fleksją powszechną... Echchch, pomarzyć... Wariant {Stefanowy4}, odcięcia się od niektórych komunikatorów, ma czasem dobre strony... PS. Przy okazji - chętnie poznałbym prawidłową, hiszpańską [katalońską/ korsykańską] wymowę tego tamże stadionu [imienia] Bernabeu... Nie - wymowę polskich sprawozdawców czy sportowych „dziennikarzy". d61 Odpowiedz Link
zbyfauch Re: MOrgenstern!-ZwonarIOwa!-WoŹniacKA 18.04.11, 08:20 dar61 napisał: > Strefa sportowa polszczyzny, jeśli o tę zahaczył tu {Zbyfauch} (....) Bynamnie! Z uściech jakiegoś Pana Dziennikarza niesportowego, naźwiska szlachetnego, słowo owo spłynęło beło. Odpowiedz Link
dar61 A, to może... 19.04.11, 00:19 {zbyfauch}, zaciągając z polska: ...słowo owo spłynęło beło... Morgenszternów ci u nas na pęczki, od wieków tu wrosłych, wymawiałbym ich miano tedy jednak z polska. Odpowiedz Link
randybvain Re: morGENstern! 16.04.11, 19:01 A jaki ma być? MORgen STERN? Jeśli uważasz słowo to za spolszczone, to możesz akcentować po polsku. Jeśli nie, akcentuj je oryginalnie. Trochę podobnie może być z wyrazem biuro. Możesz powiedzieć BIUro ogłoszeń albo buREAU ogłoszeń. Odpowiedz Link