20.06.11, 20:33
Jade rowerem - pytaja czy rower jest moja pasja... Motocyklem - to samo...

Do szewskiej pasji doprowadzaja mnie takie pyt. Co mam odpowiedziec ?? A dlaczego jak wychodze z kibla - nikt sie nie pyta czy stawianie kloca jest moja pasja ? Czym jest ta pasja ?
Obserwuj wątek
    • efedra Re: PASJA 22.06.11, 05:16
      bimota napisał:

> Jade rowerem - pytaja czy rower jest moja pasja... Motocyklem - to samo...
      >
      > Do szewskiej pasji doprowadzaja mnie takie pyt. Co mam odpowiedziec ?? A dlacze
      > go jak wychodze z kibla - nikt sie nie pyta czy stawianie kloca jest moja pasja
      > ? Czym jest ta pasja ?

To ciekawe. Mnie jeszcze nigdy nikt nie pytał, czy coś jest moją pasją.
      Musisz mieć coś w oczach, kiedy jeździsz na tych jednośladach.
      A pasja? Zajrzyj do słownika. Namiętność i jej pochodne w różnych nastrojach. Dużo tego.
      Kiedyś modne było słowo "hobby", teraz jest "pasja". To też minie.

• rotkaeppchen1 Re: PASJA 22.06.11, 06:15
      Tez sie kiedys zastanawialam nad tym, ze pasja oznacza jednoczesnie hobby i cierpienie. Np w jezyku niemieckim jest podobnie: pasja jako hobby: Leidenschaft. Cierpiec: leiden.
      • kazeta.pl55 Re: PASJA 22.06.11, 19:23
        rotkaeppchen1 napisała:

> Tez sie kiedys zastanawialam nad tym, ze pasja oznacza jednoczesnie hobby i cie
        > rpienie. Np w jezyku niemieckim jest podobnie: pasja jako hobby: Leidenschaft.
        > Cierpiec: leiden.

Witam!

- Wyobraź sobie, że jesteś Czerwonym Kapturkiem i widzisz babcię zjedzoną przez wilka, to wtedy czujesz das Leid. Natomiast jak zacznie się wilk do Ciebie zabierać zębami, to poczujesz najpierw das Weh, dann den Schmerz und endlich die Pein. Z tego wynika, że das Leid to bardziej ból psychiczny niż fizyczny, albo pewien dyskomfort, czy też dokuczliwość. Die Leidenschaft to zatem coś więcej niż hobby i das Steckenpferd. Die Leidenschaftler są uciążliwi dla siebie oraz swego otoczenia. Solche Leute nennt man nicht selten Zwangsneurotiker. Sie neigen dazu, perfektionistisch, streng, verläßlich, pünktlich und genau zu sein. Sie erledigen alles gern "auf der Stelle" und "gleich richtig", sie können keinerlei Ungewißheit tolerieren. Oft sind sie große Sammler, legen mit der Sorgfältigkeit Listen an und befassen sich in übertriebenem Maße mit Gesundheitsfragen und Schmutz. In der Mehrzahl sind sie introvertiert, intelligent und stammen aus der Mittel und Oberklasse.

- Od strony czysto analitycznej PASJA wygląda mi na zroślaka typu: PAS --> JA, GURT --> NEIN, czyli coś ala SOCJALIZM --> TAK, WYPACZENIA --> NIE!
        Pozdrawiam.
    • bimota Re: PASJA 22.06.11, 11:58
      A ha.. Czyli pasja to to samo co hobby i jak moda minie to zwyczajne czynnosci przestana byc pasja... Bo juz myslalem, ze pasja jest kazda czynnosc, ktorej nie wykonuja wszyscy inni...
    • dar61 pasjami lubiąc turpizm 22.06.11, 14:53
      Zadając interlokutorowi w forum rowerowym tysiące zarzutów w niekończącym się dwuosobowym sporze można być właśnie odczytywanym jako pasjonat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka