Dodaj do ulubionych

Gapowicz i inne nowe

28.06.11, 14:43
Końcówka -icz wydaje się ruska.
Ruskich terenów w Polsce pozostało niewiele, Białorusini i Ukraińcy mają swoje państwa, ruskie jest biedniejsze i wydawałoby się, że mało atrakcyjne. Czemu więc ta końcówka jest taka żywotna w polszczyźnie? Nawet wydaje mi się żywotniejsza niż dawniej; nazwy, w których ją zastosowano a które przychodzą mi do głowy, są dość współczesne:

wagarowicz, gapowicz, forumowicz, wycieczkowicz, wczasowicz, imprezowicz .

Myślę, że nie mają one więcej niż 100 lat.

Obserwuj wątek
    • kamyk_wj Re: Gapowicz i inne nowe 28.06.11, 16:09
      Końcówka -icz, -ewicz, -owicz jest nie tyle ruska, co ogólnosłowiańska. Wcześniej w języku polskim występowała w formie bez końcowego z (np. Szymon Szymonowic). utwardzenie nastąpiło pod wpływem języka ukraińskiego.
      Mnie niespecjalnie się podoba i staram się nie używać. Jednak oznacza to konieczność używania kilku słów miast jednego: jeżdżący na gapę, uczestnik forum (notabene poprawniejszy jest forowicz), będący na wczasach itp.
      Sądzę, że upowszechniło się to jako prosty i wydajny sposób tworzenia rzeczowników określających osoby. Również trochę bezalternatywny. Drugą możliwością jest końcówka -ec, -iec: gapowiec, forumowiec (forowiec), wczasowiec. To w sumie też wyewoluowana końcówka -ic, -iec, ale bez rażącego Cię stwardnienia. Brzmi dość dziwacznie, nieprawdaż?
      Chyba musi już zostać tak jak jest.
    • kanapony Re: Gapowicz i inne nowe 28.06.11, 17:15
      Może się trzyma przez ciagle popularne polskie nazwiska (-icz).
      • bimota Re: Gapowicz i inne nowe 28.06.11, 22:28
        U... to mam polskie nazwisko... smile
        • kanapony Re: Gapowicz i inne nowe 29.06.11, 15:44
          noo, ja wiem, że -icz to kresowe
          ale tyle tych -iczów w całej Polsce smile chyba drugie miejsce po -ski/-cki/-dzki
    • randybvain Re: Gapowicz i inne nowe 28.06.11, 19:48
      Dlatego, że ludzie z wschodnich kresów Rzeczpospolitej osiedlili się w Polsce i narzucili swój dialekt Polakom z zachodniej części. Polszczyzna literacka powstała pod wpływem dialektów ruskich, ukraińskich i białoruskich.
      • jacklosi Re: Gapowicz i inne nowe 29.06.11, 10:41
        Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak zapamiętale staramy się piętnować rusycyzmy. Czy są one gorsze od słów i zwrotów, pochodzących z innych języków? A co do końcówki -icz, to chyba faktycznie jej rodowód niekoniecznie jest ruski. Mamy bardziej polski odpowiednik?
        • stefan4 Re: Gapowicz i inne nowe 29.06.11, 18:35
          jacklosi:
          > A co do końcówki -icz, to chyba faktycznie jej rodowód niekoniecznie jest ruski.
          > Mamy bardziej polski odpowiednik?

Chyba ,,-ic'', tak jak ,,dziedzic''.

- Stefan
        • randybvain Re: Gapowicz i inne nowe 29.06.11, 22:25
          Czy są lepsze od słów i zwrotów pochodzących z polszczyzny?
    • kotulina Re: Gapowicz i inne nowe 29.06.11, 23:33
      Ależ ja nie mam nic przeciw językom ruskim! Wolę je w polszczyźnie niż anglicyzmy.
      Nawet jeśli "-icz" też jest polskie, to powstawało na terenie ruskim, więc trudno oprzeć się wrażeniu, że to jednak rusinizm.

Mnie dziwi, że "-icz" jest tak żywe teraz, gdy od silników ruskich odcięła nas granica, gdy zdecydowanie jesteśmy przekierowani ku wieczornemu słońcu.

randybvain pisze o narzutach, ale dlaczego miały by one się ujawnić w tej formie teraz, a nie 159 lat temu?

icz w wagagarowiczu naśladuje tylko zwyczaj wschodni. Przecież wagarowicz to nie jest syn wagara, ani wagarowa. Nie przypominam sobie, żeby w rosyjskim były nazwi kończone na "icz", które nie były by nazwiskami, może jednakmoja pamięć ma ograniczona jest niewiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka