Dodaj do ulubionych

językowa łamigłówka

30.06.11, 11:41
znalazłam takie sobie zdanie: Aparat zaskoczył nas pozytywnie, nie pozostawiając jednocześnie suchej nitki na koncepcji taniego profesjonalnego narzędzia. W związku z tym ogłaszam konkurs pt. Co autor miał na myśli? Więcej o łamigłówce-łamisłówce: mt-media.blogspot.com/2011/06/zagadkowa-lustrzanka.html
Obserwuj wątek
    • bimota Re: językowa łamigłówka 30.06.11, 13:37
      Ze "profesjonalne" musi byc drogi...
    • aiczka Re: językowa łamigłówka 30.06.11, 14:32
      Najwidoczniej to nowoczesne urządzenie ma wbudowany syntezator mowy lub odtwarza nagrane komunikaty reklamowe i komentarze na temat rynku fotograficznego. Ponieważ nie wiadomo na pewno, kto jest autorem komentarza wygłaszanego przez aparat, dziennikarz zastosował skrót myślowy, przypisując wypowiedź, w której nie pozostawiono suchej nitki na koncepcji taniego profesjonalnego narzędzia, samemu aparatowi.
    • horatio_valor Re: językowa łamigłówka 06.07.11, 01:06
      Poloniści zawsze strasznie tępią taką kreatywność w użyciu tropów metaforycznych, ale ja się z nimi nie zgadzam. Mnie się taka aktywność językowa podoba. Akurat w przypadku "niezostawiania suchej nitki" może nie, bo to się odnosi do ostrej krytyki, a krytykować może tylko człowiek, ale już nie tępiłbym innych metafor, w rodzaju, ja wiem, "ten model biznesowy przeszedł suchą stopą od czasów internetowych forów dyskusyjnych po erę Facebooka". Typowy polonista zarży "model biznesowy nie ma stóp he he", a mi się to podoba.
    • dar61 Wicie, rozumicie... 06.07.11, 09:07
      Warto pamiętać, że kiedyś aparat był synonimem zgromadzenia możnych działaczy czegoś tam.
      Onże zapewne też i mógł suchej nitki nie pozostawiać.

Młodszym forumianom - ku rozwadze i ostrzeżeniu, by nie zaparatczali się za bardzo, profesjonalizując [się].
      • bimota Re: Wicie, rozumicie... 06.07.11, 14:40
        Raczje nie zgromadzenie, tylko czynnosci wykonywanych przez te gromade...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka