Dodaj do ulubionych

Ksiądz dyrektor

19.01.12, 23:16
Na forum Spoleczenstwo toczy sie goraca dyskusja, czy ksiedza powinno sie tytulowac panie dyrektorze, czy ksieze dyrektorze:
"Wczoraj pan Dworak nazwał pana Rydzyka Panem dyrektorem, na co zwrócono mu uwagę, że w naszym kręgu kulturowym mówi się Ksiądz dyrektor. "
Ja uwazam, ze to sprawa czysto jezykowa, tzn. ze forma "panie dyrektorze" jest w takiej sytuacji jezykowo niepoprawna, tak jak jezykowo niepoprawne jest zwracanie sie do 5-letniego chlopca "prosze pana".
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Ksiądz dyrektor 20.01.12, 01:01
      andrzej256:
      > Ja uwazam, ze to sprawa czysto jezykowa, tzn. ze forma "panie dyrektorze" jest
      > w takiej sytuacji jezykowo niepoprawna, tak jak jezykowo niepoprawne jest
      > zwracanie sie do 5-letniego chlopca "prosze pana".

To jakieś dziwne pojęcie poprawności językowej.

Zwracanie się przez ,,pan'' do dziecka nie razi w niczym mojego ucha. Jest może niecodzienne w naszych stronach, ale nie stanowi błędu językowego. Gdyby ten urzędnik z telewizora zwrócił się publicznie do pana księdza per ,,Tadziu, mordo ty moja!'', to niewątpliwie wykroczyłby przeciwko dobrym obyczajom, ale błędu językowego nawet wtedy by nie popełnił.

Uwaga księdza, że w jego kręgu kulturowym używa się innych form, była zapewne słuszna merytorycznie, ale nie na temat. Tematem dyskusji były przecież częstotliwości, a nie obyczaje, panujące w kręgu kulturowym tego księdza.

Jeśli ktoś odezwał się w sposób nieprzyjęty w jakimś zakamarku społeczeństwa (np. ,,panie dyrektorze'' do księdza), to jasno i w dobrej polszczyźnie zdystansował się od tego konkretnego zakamarka. Wolno mu. A poprawnościuch językowy nie może kwestionować treści i emocjonalnego wydźwięku wypowiedzi. Może najwyżej zaproponować inne zgrabniejsze sformułowanie dokładnie tego samego.

- Stefan
      • andrzej256 "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 20.01.12, 15:19
        stefan4 napisał:

...
        > Zwracanie się przez ,,pan'' do dziecka nie razi w niczym mojego ucha. Jest moż
        > e niecodzienne w naszych stronach, ale nie stanowi błędu językowego. Gdyby ten
        > urzędnik z telewizora zwrócił się publicznie do pana księdza per ,,Tadziu, mor
        > do ty moja!'', to niewątpliwie wykroczyłby przeciwko dobrym obyczajom, ale błęd
        > u językowego nawet wtedy by nie popełnił.
        ...

Przeciez formy grzecznosciowe to zagadnienie gramatyczne, a w gramatyce obowiazuja normy. "Prosze pana" do 5-letniego dziecka? Tak chyba tylko ledwo dukajacy po polsku Koreanczyk moglby powiedziec (w jez. koreanskim jest cale mnostwo form grzecznosciowych roznych poziomow).
        • stefan4 Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 20.01.12, 18:16
          andrzej256:
          > Przeciez formy grzecznosciowe to zagadnienie gramatyczne

Naprawdę?! A jak jeden pan powie drugiemu
          ,,
          • bimota Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 20.01.12, 21:56
            Powinno byc "stary kurwo" wink
            • al.1 Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 23.01.12, 02:41
              bimota napisał:

> Powinno byc "stary kurwo" wink

Źle! Analogia: Nie mówimy "ci chlopaki" tylko "te chsłopaki".

--
              Bierz sprawy w swoje ręce... i w nogi
              • bimota Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 23.01.12, 11:23
                Ale to raczej analogia do czegos innego... Mowimy "ci chlopacy". tongue_out

I slyszalem zwrot "tego pizde"...
        • dala.tata Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 23.01.12, 16:31
          Zarowno Leech, jak i Brow i Levinson, autorzy dzis juz klasycznych studiow na temat grzecznosci w jezyku, lacza ja z pragmatyka jezyka.

Przyklad Stefana jest zreszta bardzo dobry. Ja dodalbym cytat z posla, kotry kiedys zrobil kariere.. Posel ow mial rzec: Prosze wypierdalac! Zdanie jest jak najbardziej poprawne gramatycznie.
          • dala.tata Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 23.01.12, 16:32
            Oczywiscie Brown i Levinson.
          • witekjs Re: "prosze pana" do 5-letniego dziecka??? 23.01.12, 18:33
            dala.tata napisał:

> Zarowno Leech, jak i Brow i Levinson, autorzy dzis juz klasycznych studiow na t
            > emat grzecznosci w jezyku, lacza ja z pragmatyka jezyka.
            >
            > Przyklad Stefana jest zreszta bardzo dobry. Ja dodalbym cytat z posla, kotry ki
            > edys zrobil kariere.. Posel ow mial rzec: Prosze wypierdalac! Zdanie jest jak n
            > ajbardziej poprawne gramatycznie.

Byłoby bardziej wytwornie gdyby powiedział: Proszę wysortie !
    • bimota Re: Ksiądz dyrektor 20.01.12, 10:50
      Myslalem, ze dyskusja bedzie o tym czy "ksiadz dyr." jest poprawne...
      • andrzej256 Re: Ksiądz dyrektor 20.01.12, 15:20
        bimota napisał:

> Myslalem, ze dyskusja bedzie o tym czy "ksiadz dyr." jest poprawne...

"Ksiadz dyrektor" jest poprawne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka