kotulina 04.04.13, 13:29 Jaki jest cel studiów? --- Studiuje się na kierunku, czy nie logiczniej byłoby podawać, że studiuje się w kierunku? Moim zdaniem takie sformułowanie lepiej brzmi, bardziej jest powiązane z celem studiów. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chief-denunciator Re: Na jakim kierunku studiujesz? 04.04.13, 17:58 Tak, Angole podróżują NA busie, a nie W środku, jak normalni ludzie... I są ożenieni PRZY małżonkiem, a nie Z małżonkiem... Ożenieni, to oni są Z dziećmi, jak ześwa tu na tym miejscu niedawno przerabiali.... Wyrażenia przyimkowe są w większości języków nielogiczne. Ja walczę z tym bałaganem od dłuższego już czasu. Ale nikt mnie nie słucha... Mam za małą siłę przebicia... Ot, co... Odpowiedz Link
efedra Re: Na jakim kierunku studiujesz? 04.04.13, 23:35 chief-denunciator napisała: > Ja walczę z tym bałaganem od dłuższego już czasu. > > Ale nikt mnie nie słucha... > > Mam za małą siłę przebicia... Jak ten wróbelek ("On brzydką stonogę pochłania, lecz nikt nie popiera wróbelka".) Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Na jakim kierunku studiujesz? 08.04.13, 10:19 Ty lepiej posprzątaj swój trotuar ze śniegu! Ot, co... Odpowiedz Link
efedra Re: Na jakim kierunku studiujesz? 08.04.13, 14:26 chief-denunciator napisała: > Ty lepiej posprzątaj swój trotuar ze śniegu! Czy śnieg z trotuaru? A na marginesie - i tak bym nie mogła, bo u mnie koło trotuaru (chodnika) już kwiatki kwitną. Odpowiedz Link
chief-denunciator Re: Na jakim kierunku studiujesz? 09.04.13, 15:33 efedra napisała: A na marginesie - i tak bym nie mogła, bo u mnie koło trotuaru (chodnika) już kwiatki kwitną. U mnie także... Ot, co... Odpowiedz Link
zaretpug wyrażenia przyimkowe 01.05.13, 16:32 chief-denunciator napisała: > Tak, Angole podróżują > NA busie, a nie W środku, jak normalni ludzie... > I są ożenieni PRZY małżonkiem, a nie Z małżonkiem... > Ożenieni, to oni są Z dziećmi, jak ześwa tu na tym miejscu niedawno prze > rabiali.... > Wyrażenia przyimkowe są w większości języków nielogiczne. > Ja walczę z tym bałaganem od dłuższego już czasu. > Ale nikt mnie nie słucha... > Mam za małą siłę przebicia... > Ot, co... A czy w esperanto jest z nimi porządek? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Na jakim kierunku studiujesz? 04.04.13, 22:31 kotulina: > Studiuje się na kierunku, czy nie logiczniej byłoby podawać, że studiuje się w > kierunku? ,,Nie dokonano zmian w kierunku kandydata'' Odpowiedz Link
illmatar Re: Na jakim kierunku studiujesz? 01.05.13, 15:52 Czy, gdybyś dokonał, to byś się dowiedział, że: ,,Dokonano zmiany w kierunku kandydata'' ??? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Na jakim kierunku studiujesz? 01.05.13, 16:51 illmatar: > Czy, gdybyś dokonał, to byś się dowiedział, że: > > ,,Dokonano zmiany w kierunku kandydata'' Chyba bym się dowiedział, że zmiany zostały zaakceptowane. Ale nie wiem na pewno, bo nigdy nie dokonywałem zmian w kierunku kandydata. Chociaż czasem namawiałem kandydata, żeby sobie takich zmian sam dokonał, może Pan użyć o, tego komputera. Jakoś wydawało mi się to właściwsze niż wtykanie własnych paluchów w czyjąś intymną decyzję, czym chce być w przyszłości. - Stefan Zwalczaj biurokrację! Odpowiedz Link
kotulina Re: Na jakim kierunku studiujesz? 01.05.13, 18:45 illmatar napisała: > Czy, gdybyś dokonał, to byś się dowiedział, że: > > ,,Dokonano zmiany w kierunku kandydata'' > > ??? > Zmiany na kierunku, w którym studiuje. Odpowiedz Link
zaretpug "kierunek" 01.05.13, 16:29 kotulina napisała: > Jaki jest cel studiów? > --- > Studiuje się na kierunku, czy nie logiczniej byłoby podawać, że studiuje się w > kierunku? Moim zdaniem takie sformułowanie lepiej brzmi, bardziej jest powiązan > e z celem studiów. "Kierunek" to słowo wieloznaczne, jak wiele innych slow w języku polskim i innych językach. Pytanie "w jakim kierunku studiujesz" jest po prostu błędem gramatycznym. Odpowiedz Link
kanapony Re: "kierunek" 01.05.13, 21:38 ja bym raczej zapytała "jaki kierunek studiujesz?' ewentualnie "na jakim wydziale" 'w jakim kierunku" ... hmmm chyba bym miała na myśli "w jakim kierunku sie kształcisz" i byłabym zainteresowana profesją, którą ktos potem będzie wykonywał niekoniecznie studia, technikum, zawodówka, kursy... Odpowiedz Link
zaretpug Re: "kierunek" 01.05.13, 22:10 kanapony napisała: > ja bym raczej zapytała "jaki kierunek studiujesz?' > ewentualnie "na jakim wydziale" Oczywiscie. > 'w jakim kierunku" ... hmmm > chyba bym miała na myśli "w jakim kierunku sie kształcisz" > i byłabym zainteresowana profesją, którą ktos potem będzie wykonywał > niekoniecznie studia, technikum, zawodówka, kursy... Oczywiscie. Odpowiedz Link