23.06.13, 09:31
Czy Wy też zastępujecie zwrot ,,na przykład'' zwrotem ,,nie wiem''? Mam wrażenie, że u osób wywiadowanych przez TOK FM nie ma innych, sami niewiedzący:
Obserwuj wątek
    • kotulina Re: ignoranci 23.06.13, 10:16
      Bo oni tam opierają się na wierze a nie na wiedzy.
      • kotulina Re: ignoranci 23.06.13, 10:19
        Od razu widać jak profesjonalna jest ta rzeczniczka
    • arana Re: ignoranci 23.06.13, 10:54
      stefan4 napisał:

• chief-denunciator Re: ignoranci 23.06.13, 11:25
        arana napisała:

>
        > Zadzwoń do rozgłośni, poproś o sprecyzowanie omawianych atrakcji i wyjaśnij, że
        > czekamy na to w napięciu. A potem zrelacjonuj nam wszystko, o!
        ===============================

Popieram unconditionally...

Ot, co...
    • dala.tata Re: ignoranci 23.06.13, 11:34
      Nie i nie jestem pewien, czy te zwroty sa zamienne, choc kollokacyjnie pewnie sa. One wedlug mnie maja inne znaczenie.
      • arana Oczywiście, 23.06.13, 11:50
        że nie są zamienne. Są dowodem niezdarnej stylistyki rzeczniczki i braku refleksu językowego u dziennikarza prowadzącego wywiad.
        • chief-denunciator Re: Oczywiście, 23.06.13, 13:26
          arana napisała:

> że nie są zamienne. Są dowodem niezdarnej stylistyki rzeczniczki i braku reflek
          > su językowego u dziennikarza prowadzącego wywiad.
          --------------------------------
    • efedra Re: ignoranci 23.06.13, 13:34
      Wygląda mi to na odpowiednik angielskiej podpórki językowej "you know".

• chief-denunciator Re: ignoranci 23.06.13, 13:41
        efedra napisała:

> Wygląda mi to na odpowiednik angielskiej podpórki językowej "you know".
        ------------------------------------>

A mamy taką piękną ustawę...

Ustawa o języku polskim – polska ustawa, uchwalona przez Sejm RP, regulująca kwestię prawną związaną z językiem polskim. Została wprowadzona z następujących powodów:

(...)

z powodu ochrony tożsamości narodowej w procesie globalizacji

(...)

Ot, co...
        • arana A tak nawiasem... 23.06.13, 14:24
          chief-denunciator napisała:

> A mamy taką pięk
          > ną ustawę...

Hm... cytuję:

uznając, że polska kultura stanowi wkład w budowę wspólnej, różnorodnej kulturowo Europy, a zachowanie tej kultury i jej rozwój jest możliwy tylko poprzez ochronę języka polskiego

Zauważyliście słowo tylko? I pomyśleć, że tyle osób zasłużonych dla naszej kultury nie znało dobrze polskiego! Pani Kalergis robiła to po francusku, Linde po niemiecku, ale oboje wypromowali najlepszą polszczyznę.
          • chief-denunciator Re: A tak nawiasem... 23.06.13, 14:39
            arana napisała:

I pomyśleć, że tyle osób zasłużonych dla naszej kultury nie znało dobrze polskiego! Pani Kalergis robiła to po francusku, Linde po niemiecku, ale oboje wypromowali najlepszą polszczyznę.

===============================

I tak z dnia na dzień, z godziny na godzinę, staję się mądrzejszy...

Ot, co...
      • stefan4 Re: ignoranci 23.06.13, 16:47
        efedra:
        > Wygląda mi to na odpowiednik angielskiej podpórki językowej "you know".

Maniera wstawiania ,,wiesz'' jest znacznie starsza. Mnie się wydaje, że to nowomodne ,,nie wiem'' jest skrótem od ,,mam na to tyle przykładów, że już nie wiem, od którego zacząć''.

Od rana słyszałem to w radiu wiele razy; np.
        ,,Przemoc ekonomiczna w rodzinie polega na tym, że mężczyzna, nie wiem, zabrania żonie pracować, albo też że ją zmusza do pracy, albo że wykazuje obojętność, mówiąc >>pracuj, jeśli chcesz<<.''

- Stefan
        Zwalczaj biurokrację!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka