ariwederczi 01.08.04, 11:23 A mnie to strasznie drażni... PS. Sorry, ale nie mogłem znaleźć tematu, w którym forumowicze wypisują błędy językowe, które ich najbardziej drażnią. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klymenystra Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.08.04, 00:04 a ja nie znosze "nienawidziec" zamiast "nienawidzic"/ paskudne. Odpowiedz Link
josip_broz_tito Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.08.04, 00:56 A mnie wpienia "potrzebuje kogo co" zamiast "potrzebuje kogo czego" Pozdrawiam imprezowiczke Vrei sa pleci dar nu ma nu ma ei... Odpowiedz Link
emka_1 Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.08.04, 01:03 no i masz szczęście, że cię "wpienia" a nie "wnerwia", bo wtedy ja bym się strasznie denerwowała Odpowiedz Link
pamusz Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 11.08.04, 13:39 josip_broz_tito napisał: > A mnie wpienia "potrzebuje kogo co" zamiast "potrzebuje kogo czego" W GS "potrzebuję pług" a do orki "potrzebuję pługa" . Co innego znaczy "potrzabuję chleb", a co innego "potrzebuję chleba". Nie wpieniaj się niepotrzebnie. Odpowiedz Link
mihkel Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 06.09.04, 01:46 josip_broz_tito napisał: > A mnie wpienia "potrzebuje kogo co" zamiast "potrzebuje kogo czego" > > Pozdrawiam imprezowiczke Vrei sa pleci dar nu ma nu ma ei... nie no, zaraz - potrzebuje + biernik - całkowicie zgodne z normą i ususem: np.: potrzebuję długopis, potrzebuję książkę potrzebuję długopisu, potrzebuję książkę - też oczywiście nie sa postrzegane błędnie. No cóz, język sie rozwija Odpowiedz Link
mihkel Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 06.09.04, 01:47 miało być - potrzebuję książki... ech... czas chyba spać... ))))) ------------------------------------------------------- forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22795 [estońskie forum] Odpowiedz Link
tykula Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 25.08.04, 10:10 klymenystra napisała: > a ja nie znosze "nienawidziec" zamiast "nienawidzic"/ paskudne. mi to nie przeszkadza a w ogóle ta forma zaczyna być już zwyczajowo poprawna Odpowiedz Link
dialektolog Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.08.04, 13:49 ariwederczi napisał: > A mnie to strasznie drażni... > > PS. Sorry, ale nie mogłem znaleźć tematu, w którym forumowicze wypisują błędy > językowe, które ich najbardziej drażnią. Cóż tu się za siedlisko nietolerancji usadawia Rybka pływie, deszcz padze, muchy się chowią. Odpowiedz Link
emka_1 Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.08.04, 18:15 dialektolog napisał: > > Cóż tu się za siedlisko nietolerancji usadawia ożesz, tak bastion, przedmurze i tam dalej obrażać??? > Rybka pływie, deszcz padze, muchy się chowią. > a muchy paputem tłuc trzeba - jak doradzała pewna właścicielka gospodarstwa agroturystycznego Odpowiedz Link
yanga Re: nieno 30.08.04, 22:57 jottka napisała: > - zabiłem pięć ćmów!!! > > - ciem > > - ciapem Zabiłaś dowcip! Nie ciapem, tylko kapciem! Odpowiedz Link
jottka Re: nieno 01.09.04, 12:08 yanga napisała: > Zabiłaś dowcip! Nie ciapem, tylko kapciem! yanga, a skąd ja mam znać twoją wersję pięknej historyjki? ciapem, ciapem Odpowiedz Link
pamusz Re: noto 31.08.04, 22:19 jottka napisała: > - zabiłem pięć ćmów!!! > - ciem > - ciapem A ja to znam tak: - Zabiłem pięć ciem! - Ciem? - Kapciem! Odpowiedz Link
brunosch Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 03.08.04, 08:29 dialektolog napisał: > Rybka pływie, deszcz padze, muchy się chowią. a dziecka płaczą - dopisuję pod dołem, żeby Ci pomóż. Odpowiedz Link
pieranka Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 05.08.04, 12:11 a ja nie ROZUMIE czego się czepiacie Odpowiedz Link
emka_1 Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 05.08.04, 18:58 proszę panią, dlaczego pani się wtranca do rozmowy? Odpowiedz Link
pieranka Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 06.08.04, 12:42 owiawiam sie, że nie zdanżam Odpowiedz Link
emka_1 Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 06.08.04, 14:01 nie zdanżasz, bo się zawsze spaźniasz Odpowiedz Link
millefiori Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 07.08.04, 23:22 Nie jestem pewna, czy z wrazenia, jaki wywarl na mnie tytul watku zdaze dojsc do kanapy, by tam z wdziekiem osunac sie na poduszki i popasc w omdlenie. Soli trzezwiacych prosze nie podawac. Zanim to uczynie, jeszcze pomacham wachlarzem i wyszepcze sil ostatkiem: WITAJ, PIERANS! Odpowiedz Link
yanga Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 02.09.04, 12:11 emka_1 napisała: > nie zdanżasz, bo się zawsze spaźniasz Bo pewnie nie włanczasz budzika. Odpowiedz Link
millefiori Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 30.08.04, 21:32 brunosch napisał: > dialektolog napisał: > > > Rybka pływie, deszcz padze, muchy się chowią. > > a dziecka płaczą - dopisuję pod dołem, żeby Ci pomóż. Dziecki płaczą jak wywiną oreła (np.). Odpowiedz Link
pamusz Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 11.08.04, 00:25 ariwederczi napisał: > A mnie to strasznie drażni... > Ludzi najbardziej drażnia te błędy, których naoczyli się wreszcie nie robić, a robią inne, o których jeszcze nie wiedzą, że sa błędami.(To z obserwacji wlasnych) Odpowiedz Link
idajda Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 24.08.04, 22:35 A wychowawczyni mojego brata mówiła: "schów"! Ale nie można się tak denerwować(za dużo osób błędy robi!) Właśnie napisałam tu po raz pierwszy! Pozdrawiam Odpowiedz Link
dialektolog Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 01.09.04, 08:55 idajda napisała: > A wychowawczyni mojego brata mówiła: "schów"! > Ale nie można się tak denerwować(za dużo osób błędy robi!) Witaj! A gdzież owa wychowawczyni wychowuje i tak mówi? Województwo, powiat, gmina, sołectwo? > Właśnie napisałam tu po raz pierwszy! Pozdrawiam Witaj w gronie pisarzy. Odpowiedz Link
tykula Re: Coraz częściej mówią "schowiesz", a nie "scho 25.08.04, 10:08 ariwederczi napisał: > A mnie to strasznie drażni... > > PS. Sorry, ale nie mogłem znaleźć tematu, w którym forumowicze wypisują błędy > językowe, które ich najbardziej drażnią. nigdy nie słyszałam,żeby ktoś mówił: schowiesz Odpowiedz Link
mi.ka.n A to jak się mówi? 01.09.04, 15:56 ...ostatniego wieczora,czy ostatniego wieczoru? Odpowiedz Link