bimota 16.11.13, 17:19 NP: CB = CIEBIE WG = WOGOLE ALE BEZ KROPEK... CZY TO POPRAWNE ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robak.rawback Re: NOWE SKRÓTY 17.11.13, 23:02 tym sposobem stworzymy nowopolski egipski - nawet ilosc spolglosek juz redukujemy. a tak na serio - co za roznica, kropka czy bez. kto to ma niby zrozumiec... chyba ze jest w obfitym kontekscie. bimota napisał: > NP: > > CB = CIEBIE > WG = WOGOLE > > ALE BEZ KROPEK... CZY TO POPRAWNE ? Odpowiedz Link
bimota Re: NOWE SKRÓTY 18.11.13, 15:56 CHOCBY DLA ROZROZNIENIA "WG". TAK SOBIE TEORETYZUJE... TO PRZY OKAZJI... ZNACIE PRZYKLADY ZMIANY ZNACZENIA POPRZEZ ODWROCENIE ? NP. "CO TO ?" - "TO CO ?". OT CO... :p Odpowiedz Link
reptar Re: NOWE SKRÓTY 18.11.13, 17:58 Ale co chcesz rozróżniać? WG bez kropki od wg bez kropki? To szczególnie intrygujące, gdy pyta o to osoba krzycząca Caps Lockiem (BTW: ten Caps Lock to już masz tak na zawsze?). I co to za maniera, żeby do skrótu brać przypadkowe litery? G za "ogóle"? W ten sposób to można konstruować szyfry harcersko-towarzyskie, a nie skróty w takim sensie, w jakim używa się ich w słownikach. A skoro towarzyskie, to o poprawności, o którą pytasz, niech zdecyduje dane towarzystwo. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: NOWE SKRÓTY 18.11.13, 21:47 Może permanentny capslock to graficzny odpowiednik akromegalii? Odpowiedz Link
bimota Re: NOWE SKRÓTY 18.11.13, 22:37 TEZ MOWIE, ZE TO NOWY TODZAJ SKROTOW... I KTO MOWIL, ZE BEZ KROPKI... Odpowiedz Link
reptar Re: NOWE SKRÓTY 18.11.13, 23:51 bimota napisał: > CHOCBY DLA ROZROZNIENIA "WG". TAK SOBIE TEORETYZUJE... Że niby to powyżej to jest skrót z kropką? Odpowiedz Link
efedra Re: wogole 20.11.13, 03:41 Co znaczy to słowo "wogole"? Pierwszy raz je widzę, w słowniku nie znalazłam. Zaintrygowało mnie. Czy to liczba pojedyncza, jak "wole"? Czy może mnoga - jeden wogol, dwa wogole? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: wogole 20.11.13, 07:36 Może wołacz do wogoła (wogołu)? Tego z powiedzonka: "zapomniał wogół, jak cięgołem był". Czy powyższy dwukropek konweniuje, czy nie? Może przecinek, średnik? Nie wiem a nie che mi się szukać. Odpowiedz Link
stefan4 Re: wogole 20.11.13, 10:47 efedra: > Co znaczy to słowo "wogole"? [...] > Czy to liczba pojedyncza, jak "wole"? Czy może mnoga - jeden wogol, dwa wogole? zbyfauch: > Może wołacz do wogoła (wogołu)? Co się natrząsacie z bidaka? Przecież każdy widzi, że to literówka: miało być ,,wgole''. Całkiem tak jak ,,zgoła'', tylko trochę inaczej. - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: wogole 20.11.13, 12:44 HA.. BOGACZE SIE ROZGADALI... A "WOGÓLE" ZNALAZLAS, CZY TEZ NIE ? Odpowiedz Link
akimiri Re: wogole 20.11.13, 12:53 Jasne, że 'wogóle' jest w słownikach. Na przykład w tzw. warszawskim (skrót wog.). Odpowiedz Link
al.1 Re: wogole 25.07.16, 10:58 akimiri napisał: > Jasne, że 'wogóle' jest w słownikach. Na przykład w tzw. warszawskim (skrót [ur > l=http://ebuw.uw.edu.pl/Content/234/directory.djvu?djvuopts&page=6&zoom=width&s > howposition=0.595,0.734&highlight=1639,1051,129,47]wog.[/url]). Nie otwiera się. Jest tam rzeczywiście "wogóle", a nie "w ogóle"? Odpowiedz Link
bimota Re: NOWE SKRÓTY 21.07.16, 13:56 OSTATNIO W TV ZAUWAZYLEM TAKIE NA WSKOROS NOWOCZESNE: ".N" OD KIEDY TO ? CZYT TO JAKIS SPECJALNY SKROT ?? Odpowiedz Link