Dodaj do ulubionych

Zelżywa socha

07.06.14, 10:56
Spotkałam wyrażenie socha kaudyjska. Gógiel pomógł mi, podsuwając:

bitwę pod Caudium

kaudyńskie jarzmo

i zdanie: Samnitowie przy ciaśninach Kaudyjskich Rzymian przez zelżywe sochy przeganiali

Rozbawiły mnie te zelżywe sochy, bo całe wyrażenie przyczepiło mi się do obrazka dawnego pługa. A gdy chciałam wygóglać dawną sochę, wyskoczyło mi jedno (słownie: jedno!) narzędzie. Reszta to różne wersje jednej pani. Oto jak nas, biednych ludzi, rzeczywistość sochą budzi! big_grin

Obserwuj wątek
    • akimiri Re: Zelżywa socha 07.06.14, 12:33
      arana napisała:

>[...] A gdy chciałam wygóglać dawną sochę, wyskoczyło
      > mi jedno
      > (słownie: jedno!) narzędzie.

I nie dziwota, albowiem: "Gospodarstwo polskie sochy nie znało; znakomite to narzędzie (szczególniej na ziemi kamienistej i leśnej) Ruś wymyśliła; z Rusi na Mazowsze przeszło (ale tylko na prawą stronę Wisły, nie na lewą), a z Rusi i Mazowsza na Litwę. Narzędzie wcale skomplikowane, łatwo się psujące i łatwo naprawiane, obchodzi się prawie bez żelaza, i do dziś [pisane w 1927 r.] go używają, gdy pierwotne radło już się do orki nikomu nie godzi" (Brückner, SEJP, Kraków 1927, s. 506).

Wpisz se np. Zoche Pflug, to Ci więcej wyjdzie, gdyż sochę , czyli 'radło ulepszone', "Niemcy w Prusiech książęcych pożyczyli" (tamże, s. 505).

> Reszta to różne wersje jednej pani.

Oj, wolałbym-ci ja taką sochą orać niźli takim radłem...

• arana Re: Zelżywa socha 07.06.14, 16:16
        akimiri napisał:

> Oj, wolałbym-ci ja taką sochą orać niźli takim r
        > adłem
        ...

Faust też wolał sochę, eee, Gretchen, a został w końcu przy radle. big_grin
      • apersona Re: Zelżywa socha 07.06.14, 16:56
        Jak się orze sochą, bo nie umiem sobie wyobrazić.
        Zalinkowane radło ma jakby żelazny lemiesz znaczy zaawansowane technologicznie. W greckim skansenie widziałam całkowicie drewniane.
    • kotulina Re: Zelżywa socha 07.06.14, 14:05
      Socha to też rzeźba. Może zelżywe sochy przedstawiają wulgarne pozy?
      • arana Re: Zelżywa socha 07.06.14, 16:25
        kotulina napisała:

> Socha to też rzeźba. Może zelżywe sochy przedstawiają wulgarne pozy?

Ale pęta już nie. big_grin

• ikndar Re: Zelżywa socha 07.06.14, 18:25
      arana napisała:

> ka&f=false]i zdanie: Samnitowie przy ciaśninach Kaudyjskich Rzymian przez ze
      > lżywe sochy przeganiali
      [/url]

Zelżywy ma znaczyć obelżywy, obraźliwy, haniebny. Zelżywość to po staropolsku podobno obelga, zniewaga, hańba. Ale co ma do tego Bogu ducha winne drewniane narzędzie rolnicze sochą zwane??? A może "socha" znaczy tez coś innego?

• arana Re: Zelżywa socha 07.06.14, 18:43
        ikndar napisał:

A może "socha" znaczy tez coś innego?

Ależ tak! Poczytaj od s. 362.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka