bimota 05.11.16, 21:49 TU MAMY TEKST PIOSENKI: www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-D68sSTYx0A#t=2156 I MAMY TU PRZYKLAD CZESTEGO ZJAWISKA. WIDZE TAM KILKA PYTAJNIKOW, A NIE WIDZE ZDAN PYTAJACYCH. WY WIDZICIE ? JA W TAKICH MIEJSCACH DAJE KROPECZKI... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikodem321 Re: PYTAJNIKI 06.11.16, 16:45 "Pod oknem facet wrzeszczy: I love you Ciekawe co ta z dołu dała mu?" Chyba tu pytanie jest oczywiste. Mnie zastanowiło co innego. Podmiot liryczny codziennie szuka stresu w ten sposób, że siedzi i ziewa z psem. Ciekawe jaki stres może w końcu znaleźć? Odpowiedz Link
bimota Re: PYTAJNIKI 06.11.16, 16:58 DLA MNIE TO JEST OCZYWISTE ZDANIE OZNAJMUJACE. FACET SIE ZASTANAWIA, A NIE PYTA. NIE WIEM JAKI STRES, ALE JESLI UTOZSAMIC TEN PODMIOT Z AUTOREM PIOSENKI, TO W KONCU SIE POWIESIL... Odpowiedz Link
nikodem321 Re: PYTAJNIKI 08.11.16, 22:57 Fakt, podmiot liryczny, rzeczywisty się powiesił. Wracajmy jednak do tematu. 1. Można się zastanawiać nie stawiając pytania? Właśnie teraz się zastanowiłem... i zadałem pytanie. 2. A jaki stres może spotkać, gdy ziewa się jak pies? Boję się, że M- jak miłość nie dosięgnie mnie, nie! To będzie stres w samotności żebrać o czuły gest każdy wie jak jest. Dobrze jest gdy ziewam tak jak mój pies Miał być stres! Gdzie on jest? Ziewa tylko pies. To nie ten jazz! Nie zgadzam się na to wszystko! Gdzie to moje towarzycho? Pouciekali do MTVi Nie pokiwali nawet mi... Szarpiąc struny gitary ranię palce aż do krwi krwią jestem zbryzgany powiedziałbym ci mam czarne glany zęby jak szlabany tłumią słowa gdy się cni. POWAŻNIE To była tylko próbka moich możliwości, pisana na kolanie. Gdyby ktoś znał jakąś piosenkarkę na baterię lub piosenkarza na koło zamachowe - w potrzebie. Chętnie ułożę dla nich słowa piosenki, która przebije nawet ten hit: "Polska budzi się... naszymi marzeniami Polska budzi się ...nie jesteśmy sami" Wejścia do Sejmu jednak nie gwarantuję. Odpowiedz Link
bimota Re: PYTAJNIKI 08.11.16, 23:33 1. Wrocmy do tematu... a. "Ciekawe co ta z dołu dała mu" - oznajmia co go ciekawi b. "co ta z dołu dała mu?" - tak by pytal c. "Ciekawe co ta z dołu dała mu?" - tak tez by mogl spytac, ale nie co dala, tylko czy ciekawi to rozmowce. 2. Moze stres nudnosci... Wlasnie sie zastanowilem nie pytajac, wrecz przeciwnie. Ale z pytajnikiem tez by bylo dobrze, sens prawie ten sam, jednak juz pytanie... Zastanawiam sie jakie sa rodzaje stresu... I czy po kazdym zdaniu zastanawiajacym dawal bys pytajnik... Odpowiedz Link
chywomod Ciekawe co ta z dołu dała mu 15.11.16, 01:31 bimota napisał: > DLA MNIE TO JEST OCZYWISTE ZDANIE OZNAJMUJACE. FACET SIE ZASTANAWIA, A NIE PYTA > . > > NIE WIEM JAKI STRES, ALE JESLI UTOZSAMIC TEN PODMIOT Z AUTOREM PIOSENKI, TO W K > ONCU SIE POWIESIL... "Ciekawe co ta z dołu dała mu" - moze byc i oznajmujace i pytajace: Ciekawe co ta z dołu dała mu. = To jest ciekawe, co ta z dołu dala mu. Ciekawe co ta z dolu dala mu? = Czy to jest ciekawe, co ta z dołu dala mu? Odpowiedz Link
bimota Re: Ciekawe co ta z dołu dała mu 16.11.16, 16:00 TO WALSNIE NAPISALEM TYDZIEN WCZESNIEJ... Odpowiedz Link
chywomod Re: Ciekawe co ta z dołu dała mu 16.11.16, 16:57 bimota napisał: > TO WALSNIE NAPISALEM TYDZIEN WCZESNIEJ... To świetnie! Tak 3maj! Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: Ciekawe co ta z dołu dała mu 16.11.16, 18:32 chywomod napisał: > To świetnie! Tak 3maj! ========================== I like it! Odpowiedz Link
chywomod Re: Ciekawe co ta z dołu dała mu 04.12.16, 20:47 the-great-inuk napisała: > chywomod napisał: > > > To świetnie! Tak 3maj! > ========================== > > I like it! I don't dislike it > Odpowiedz Link
apersona Re: PYTAJNIKI 03.12.16, 22:03 nikodem321 napisał: > "Pod oknem facet wrzeszczy: I love you > Ciekawe co ta z dołu dała mu?" > zaś mnie zastanowiło - czy ta z dołu mieszka w suterenie? - czy jak facet wrzeszczy pod oknem, a nie nad oknem, to wrzeszczy do innej? Czy prawidłowo użyłam pytajników wyżej? Odpowiedz Link
bimota Re: PYTAJNIKI 04.12.16, 11:14 - TEZ SIE ZASTANAWIALEM, ALE PO PRZEMYSLENIU... - A TEGO NIE ROZUMIEM... MYSLE, ZE PRAWIDLOWO, BO TO JEST SYTUACJA ODWROTNA... Odpowiedz Link
apersona Re: PYTAJNIKI 06.12.16, 23:24 po przemyśleniu: podmiot liryczny jest sąsiadem z góry i obserwuje sytuację z wyższego piętra; czy w tej sytuacji podmiot godzi się nazywać lirycznym czy adekwatniej narratorem? Odpowiedz Link
bimota Re: PYTAJNIKI 07.12.16, 05:17 A CZYM SIE ROZNI NARRATOR OD PODMIOTU I CO DO TEGO MAJA PIETRA ? Odpowiedz Link
efedra Re: PYTAJNIKI 16.11.16, 03:00 bimota napisał: JA W TAKICH MIEJSCACH DAJE KROPECZKI... Zgadzam się, że tu nie powinno być pytajników, ale kropeczki (wielokropki) też nie mają sensu. Stawia się je, kiedy reszta zdania jest domyślna, albo jeśli wypowiedź została przerwana. Odpowiedz Link
bimota Re: PYTAJNIKI 03.12.16, 21:56 DOBRA, A CO Z TYMI ZDANIAMI CZESCIOWO PYTAJACYMI, CZESCIOWO OZNAJMUJACYMI ? Odpowiedz Link
chywomod Re: PYTAJNIKI 04.12.16, 20:46 bimota napisał: > DOBRA, A CO Z TYMI ZDANIAMI CZESCIOWO PYTAJACYMI, CZESCIOWO OZNAJMUJACYMI ? Dokładnie to samo, co ze zdaniami całkowicie pytającymi i całkowicie oznajmującymi. Odpowiedz Link