bunkum
02.03.17, 23:11
Polacy nie potrafia mowic po polsku. Po pierwsze, zdaj sobie Polaku z tego sprawe. Po drugie, zacznij sie reperowac. Jest pewnie wiele sposobow naprawy, ale najprostsza metoda wydaje sie byc eliminacja z wlasnego slownika wyrazow i calych fraz blednie lub zbednie uzywanych. Do tej grupy glupioslowow nalezy wliczyc porzekadla i przerywniki na namysl, jak i nieuzasadnione niczym angielsko-podobne wtracenia.
Zakaz uzywania ma dzialac tak: nigdy, w zadnych okolicznosciach, glupioslowy nie moga byc uzyte. Bedziesz, Polaku, na poczatek cierpial, poniewaz odkryjesz, ze operujesz slownikiem kilkuset slow, jak przedszkolak. Szybko dojdziesz do wniosku, ze stosujac sie do tego zakazu jestes zmuszony wygrzebac z pamieci wiele slow o istnieniu ktorych zapomniales. Po miesiacu stosowania sie do tego zakazu byc moze przestaniesz cierpiec.
Zaczynam te liste wystepkow po dwoch godzinach sluchania zawodowych gadaczy PR. Kolecja bedzie rosla, jesli bedzie mi sie chchcialo. Teraz mi sie chce, bo mnie kurwica zalala.
1. zrobic comingout (nawet o zolnierzach wykletych tak trzeba?)
2. modowy, modowo (na przyklad zachowanie modowe)
3. zwiazany, w zwiazku z,…
3. tak naprawde…
4. onlajn w kazdej postaci (na przyklad beda przesylane onlajnowo)
5. fakt (jako zaimek)
6. jakikolwiek fakt, na przyklad fakt "przesadzony". (Co to jest fakt przesadzony?) . Zadnych faktow.
7. frontman (bo obcy i niezrozymialy dla Polaka, poniewaz jest dwuznaczny)
8. hejt, hejtowac
9. element
10. podmiot (poza gramatyka zdania)
11. internety w liczbie mnogiej
12. grupa docelowa
13. fejk, fejkowac,…staf, desajn, target (w tagecie gazety),
14. mowiac delikatnie, kolokwialnie, brutalnie,…
15. tak? na koncu zdania
16. jesli zamiast skoro (zbedny tryb warynkowy)
17. drastycznie (skoro krew sie nie leje i gwaltem nikt nie wymusza)
18. (dys)komfort(-owo, -owy…)
19. to znaczy
20. konteks
21. ja bym powiedzial w ten sposob…powiem tak…
22. nie (tak) do konca
Mam dosc. Bylo duzo wiecej.