Dodaj do ulubionych

Sobieski w Warszawie

03.05.17, 22:05
W ostatnie święta majowe byłem w Warszawie i oglądałem m.in. rolniczego Sobieskiego, czyli jego paskudny pomnik na t.zw. Agrykoli.

https://vignette1.wikia.nocookie.net/warszawa/images/8/81/2.4.jpg/revision/latest/scale-to-width-down/250?cb=20110524164859

I zdziwiło mnie w nim kilka rzeczy, a przede wszystkim łacińska tablica po jego lewej stronie. Ona głosi

IOHANNI III
R.P.M. D.L.
PATRIAE
SOCIORIIMQUE
DEFENSORI
A MDCLXXXXVI
NOBIS EREPTO
S.A.R.
A MDCCLXXXVIII

Najbardziej zdziwiło mnie to SOCIORIIM
Obserwuj wątek
    • arana Błędy i propaganda 04.05.17, 07:13
      stefan4 napisał:
      >
      > I zdziwiło mnie w nim kilka rzeczy

Kilkanaście lat temu pomnik (w tym napis) był zdewastowany. Możliwe, że wszystkie błędy są winą współczesnych robotników.

>
      > Dodatkowe zdziwienia wykraczają poza tematykę językową:

Jeśli pobierzesz pdf ze strony ACTA UNIVERSITATIS LODZIENSIS Małgorzata Anusik ... - cejsh to otrzymasz ciekawą pracę o życiu Sobieskiego w takiej postaci, w jakiej funkcjonowała ona w świadomości społecznej w czasach panowania Stanisława Augusta [...]
      • arana Re: Błędy i propaganda 04.05.17, 07:27
        arana napisała:

> Kilkanaście lat temu pomnik (w tym napis) był zdewastowany. Możliwe, że wszystkie błędy są winą współczesnych robotników.

Info o dewastacji w przedostatnim akapicie.
      • stefan4 Re: Błędy i propaganda 04.05.17, 11:07
        arana:
        > Jeśli pobierzesz pdf ze strony ACTA UNIVERSITATIS LODZIENSIS Małgorzata Anusik ... - cejsh
        > to otrzymasz ciekawą pracę o życiu Sobieskiego w takiej postaci, w jakiej
        > funkcjonowała ona w świadomości społecznej w czasach panowania Stanisława
        > Augusta [...]

Czyli 1764-1795. Ponieważ Sobieski zmarł w 1696, 70 lat przed początkiem panowania Stanisława Augusta, ci, co go pamiętali, musieli być już bardzo nieliczni i bardzo wiekowi. Więc stwierdzenie ze wstępu do tej pracy:

stosunek polskiego Oświecenia do postaci Jana III kształtował się na nieco
         odmiennych zasadach niż do innych postaci z przeszłości narodowej. Sprawił
         to głównie fakt, że pamięć o nim była jeszcze w pewnej mierze elementem
         żywej i bezpośredniej ciągłości pokoleń, żyły bowiem jeszcze osoby, które
         Sobieskiego pamiętały i snuły o nim wspomnienia.

wydaje mi się przesadne. Mało kto dzisiaj snuje wspomnienia sprzed roku 1947, raczej ludzie powołują się na świadectwa innych oraz na legendy
        • the-great-inuk Re: Błędy i propaganda 04.05.17, 11:52
          Gdyby nie Polska, UE byłyby już dawno zjednoczona pod Półksiężycem...

Od kilku lat powiewała w mojej okolicy taka flaga. Wczoraj jej nie było. Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.... ?
        • arana Na polach samochwały 04.05.17, 11:55
          stefan4 napisał:

> Ludowa ballada o królu Janie III Sobieskim

Tak, masz rację, to są pola samochwały. Dzięki!
        • kotulina Re: Błędy i propaganda 05.05.17, 07:42
          Stefan, wspaniały wiersz!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka