arana 18.06.18, 23:42 Dziś na koncercie konferansjer użył słowa solistycznie. Pani (rocznik PRL) szepnęła mi:Też coś, nie mógł powiedzieć, że solowe? Według mnie nie mógł. A jakie jest Wasze odczucie? Czy termin solistczny ma sens? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saksalainen Re: solistycznie 19.06.18, 00:16 Jeżeli to znaczy to samo (a o ile <ironia>posiadam taką wiedzę</ironia>, wygląda na to że tak), to rzeczywiście niepotrzebne udziwnienie. Odpowiedz Link
stefan4 Re: solistycznie 19.06.18, 02:12 arana: > konferansjer użył słowa solistycznie. Może chodziło o ,,solstyczny'', czyli związany z nadciągającym przesileniem letnim? - Stefan Odpowiedz Link
arana Taak?... No to... 19.06.18, 07:29 ... mam pytanie dodatkowe: Czy bycie solistą oznacza granie solo? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Taak?... No to... 19.06.18, 08:55 arana napisała: > ... mam pytanie dodatkowe: Czy bycie solistą oznacza granie solo? Posiadam alternatywne znaczenia. - wielbiciel soli - ten, który za dużo soli - poławiacz soli (ryby) - Sonnenanbeter ... Odpowiedz Link
arana wątpliwość 19.06.18, 10:38 zbyfauch napisał: > Posiadam alternatywne znaczenia. > - wielbiciel soli > - ten, który za dużo soli > - poławiacz soli (ryby) > - Sonnenanbeter Ach, ileż możliwości! Ale czy nie jest to względem soli postawa zbyt solistyczna? Odpowiedz Link
the-great-inuk Matthew_5:13 Ye are the salt of the earth 19.06.18, 10:56 arana napisała: > > Ach, ileż możliwości! Ale czy nie jest to względem soli postawa zbyt solistyczna? Ot, co... Odpowiedz Link
hans.schmid Re: solistycznie 19.06.18, 11:27 Odczucie moje jest takie, że mógł tyle, że nie chciał, bo solistycznie brzmi bardziej ę ą Odpowiedz Link
kalllka Re: solistycznie 19.06.18, 12:18 Się konferansjer przejęzyczył zapewne Biedny konferansjer. PS A soli styknie ale jakby co dodam naturalnych przypraw. Odpowiedz Link
arana a w solistycznych... 19.06.18, 15:56 ... warsztatach też nie wzięlibyście udziału? Odpowiedz Link
kalllka Re: a w solistycznych... 19.06.18, 20:24 Ten pan z warsztatem ma dwa ty w nazwisku. niestety nie wygląda wiarygodnie. Zwłaszcza w udzielaniu lekcji z solistyki. Odpowiedz Link
arana partia solowa potraktowana solistycznie 20.06.18, 06:58 kalllka napisała: > Ten pan z warsztatem ma dwa ty w nazwisku. niestety nie wygląda wiarygodnie. Zwłaszcza w udzielaniu lekcji z solistyki. A Lutosławski, Kalllko? Czy też nie brzmi Ci wiarygodnie, jeśli zdradza tę wcale nie pti diferans między solowym i solistycznym, mówiąc: [w koncercie wiolonczelowym] partia solowa jest potraktowana zdecydowanie solistycznie. I mówi dalej, jak to się wyraża muzycznie oraz to, że chciał w ten sposób pokazać konflikt między grupą (orkiestrą) a jednostką (solistą). Czyż nie jest to samo życie?! Odpowiedz Link
kalllka Re: partia solowa potraktowana solistycznie 23.06.18, 10:05 Ludzie swieci na niebie zajęci!!! toz Lutoslawski w nazwisku swojem jak i twórczości, dwóch grzybów w barszcz nie kładł,., tak jak jak położył /z pewnością nieświadomie bo ktozby swiadomie własna karierę ,solistyczną, zła dykcja położyć chciał../?/ przytoczony, przez cię, poprzednik Pan powinien wziąć lekcje sprzedaży bezpośredniej.. /z ust doust/ Odpowiedz Link
bimota Re: partia solowa potraktowana solistycznie 23.06.18, 15:20 FACET ZWYCZAJNIE BREDZI... Odpowiedz Link
saksalainen Re: solistycznie 23.06.18, 01:28 A solipsystycznie patrząc, nie rozumiem skąd mi się wzięło takie słowo, czyżbym podświadomie odrzucał sylabę "psy"? Odpowiedz Link
arana wyjście 23.06.18, 08:11 saksalainen napisał: > A solipsystycznie patrząc, nie rozumiem skąd mi się wzięło takie słowo, czyżbym podświadomie odrzucał sylabę "psy"? Sięniedręcz, nie musisz być ani solistycznie, ani solipsystycznie, możesz po prostu nie być ani-ani - już to kiedyś rozwiązaliśmy: konstruktywizm i intuicjonizm twierdzą, że nie ma w tym żadnej sprzeczności. Odpowiedz Link
al.1 Re: solistycznie 23.06.18, 11:17 arana napisała: > Dziś na koncercie konferansjer użył słowa > solistycznie. Pani (rocznik PRL) szepnęła mi:Też coś, nie mógł > powiedzieć, że solowe? > > Według mnie nie mógł. > > A jakie jest Wasze odczucie? Czy termin solistczny ma sens? I słusznie, bo solistycznie to solowo, a nie solowy. -- Sie müssen der Dupę mit papier wycieren danach die Schlüpfer an Dupa anziehen Odpowiedz Link
al.1 Re: solistycznie 23.06.18, 11:29 Papier mi sie w stopce przez male p napisało samoniechcąc. -- bó Odpowiedz Link
the-great-inuk Re: solistycznie 23.06.18, 11:47 al.1 napisał: > Sie müssen der Dupę mit papier wycieren > danach die Schlüpfer an Dupa anziehen ============================ My tu u Niemców używamy jeszcze bidet tak zwany, a następnie dmuchawę z ciepłym powietrzem, a następny body talk tak zwany... (Od Rossmanna) Ot, co... Odpowiedz Link