zbyfauch 02.03.20, 09:08 Sprzedawczyni? Ale nie za ladą, za ladą to ladacznica. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Sprzedawczyk w formie neutralnej płciowo 03.03.20, 18:01 Sprzedawczę, dop. sprzedawczęcia. Przez analogię do sprzątacza/czki w formie neutralnej: sprzatawczę. - Stefan Odpowiedz Link
virks Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 17:31 zbyfauch napisał: > Sprzedawczyni? > Ale nie za ladą, za ladą to ladacznica. Sprzedawczyni to od sprzedawcy, nie od sprzedawczyka. Może być sprzedawianka, tak jak londyńczyk i londynianka. W ten sposób rozwiązuje się też "problem" przedszkolanki: przedszkolanka-przedszkolanczyk. Może też być przedszkolanin. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 18:17 virks napisał: > Sprzedawczyni to od sprzedawcy, nie od sprzedawczyka. Odpowiedz Link
virks Re: Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 19:30 zbyfauch napisał: > virks napisał: > > > Sprzedawczyni to od sprzedawcy, nie od sprzedawczyka. > > Nie od sprzedawczyka, od sprzedawcy. Mówca-mówczyni, łowca-łowczyni, sprzedawca-sprzedawczyni. Odpowiedz Link
virks Re: Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 19:30 zbyfauch napisał: > virks napisał: > > > Sprzedawczyni to od sprzedawcy, nie od sprzedawczyka. > > Nie od sprzedawczyka, od sprzedawcy. Mówca-mówczyni, łowca-łowczyni, sprzedawca-sprzedawczyni. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 19:39 virks napisał: > Nie od sprzedawczyka, od sprzedawcy. Mówca-mówczyni, łowca-łowczyni, sprzedawca -sprzedawczyni. Nie musisz mi tłumaczyć rzeczy oczywistych. Przecież mój wpis był/jest żartem. Nie sądziłem, że powinienem był go przystroić cudzysłowem bądź emłotykonem. Odpowiedz Link
virks Re: Sprzedawianka i przedszkolanczyk 05.03.20, 20:18 zbyfauch napisał: > virks napisał: > > > Nie od sprzedawczyka, od sprzedawcy. Mówca-mówczyni, łowca-łowczyni, sprz > edawca -sprzedawczyni. > > Nie musisz mi tłumaczyć rzeczy oczywistych. Przecież mój wpis był/jest żartem. > Nie sądziłem, że powinienem był go przystroić cudzysłowem bądź emłotykonem. Wyloozuj. Odpowiedz Link
virks Re: Waterloo 06.03.20, 01:38 stefan4 napisał: > virks: > > Wyloozuj. > > Wypraszasz go z loo? > > - Stefan > Chyba tak jak ty mnie z "pra". Mój znajomy miał kiedyś teorię nt ludzi, którym rozpadają się słowa, ale niestety nie pamiętam Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Waterloo 06.03.20, 20:30 stefan4 napisał: > Wypraszasz go z loo? Może prosi mnie o przegranie? Jakbym mógł wyłinować. Odpowiedz Link