apersona 01.10.22, 21:07 "Zbuduję labirynt, żeby zgubić się z tym, kto zechce mnie znaleźć - kto to powiedział i o czym?" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Wątek z labiryntem 02.10.22, 13:10 apersona: > "Zbuduję labirynt, żeby zgubić się z tym, kto zechce mnie znaleźć - kto to powiedział i o czym?" Gógiel twierdzi, że niejaki Wiktor Pielewin. Ale czy część Twojego pytania po kreseczce nie powinna znaleźć się już poza cudzysłowem? - Stefan Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Wątek z labiryntem 02.10.22, 18:13 Czyżby wino pełł był? A taki Pelé? Pełłkę nożną kopał? I w ogóle, co u Państwa słychać? Odpowiedz Link
apersona Re: Wątek z labiryntem 03.10.22, 20:25 stefan4 napisał: > apersona: > > "Zbuduję labirynt, żeby zgubić się z tym, kto zechce mnie znaleźć - kto > to powiedział i o czym?" > > Gógiel twierdzi, że niejaki > Wiktor Pielewin. Ale czy część Twojego pytania po kreseczce nie powinna > znaleźć się już poza cudzysłowem? Całość jest cytatem, ale jakby zawiera inny cytat, więc cudzysłów w cudzysłowie? Jednak w cytowanym zdaniu nie ma wewnętrznego cudzysłowu, więc bez? Odpowiedz Link
stefan4 cytaty wewnętrzne 04.10.22, 14:37 apersona: > Całość jest cytatem, ale jakby zawiera inny cytat, więc cudzysłów w cudzysłowie? No właśnie, są takie znaki przestankowe, które występują parami. Dawne maszyny do pisania nie miały nawiasów i stosowały zamiast tego znak ,,ciach'' czyli /. Wtedy czytelne zapisanie (i odczytanie) działania arytmetycznego było pracochłonną łamigłówką: co to jest //5+2/*/7-1//^2 ? Problem bierze się z tego, że nawias otwierający i zamykający wyglądały tak samo. Do pewnego stopnia można było próbować uprzystępniać to spacjami: / /5+2/ * /7-1/ /^2 ale i to ma króciutkie nóżki. Na szczęście rozwój nauki i techniki doprowadził do powtórnego wynalezienia normalnych nawiasów. Dzisiaj napiszemy ((5+2)*(7-1))² i wszystko jest jasne. Podobna sytuacja dotyczy cudzysłowów. Np. ,,Przecież mówiłem mu ,,Stary, nie pękaj!'', a on i tak pękł!'' — zakrzyknął Jasio. To jest jasne, nie? Jednak ostatnio język nam się zanglosaksił i cudzysłów otwierający zaczęto zastępować zamykającym: "Przecież mówiłem mu "Stary, nie pękaj!", a on i tak pękł!" — zakrzyknął Jasio. Drobna literówka w stawianiu spacji i już nie wiadomo, kto komu co mówił, trzeba sens zgadywać z kontekstu. Więc kombinuje się z jakimiś innymi ,,cudzysłowami wewnętrznymi'', np. "Przecież mówiłem mu 'Stary, nie pękaj!', a on i tak pękł!" — zakrzyknął Jasio. co nadal jest mało praktyczne. Niestety, zanglosaksienie cudzysłowów dotyczy również informatyki, w której nie ma miejsca na zgadywanie sensu z kontekstu: w praktycznie wszystkich językach programowania cudzysłów otwierający wygląda tak samo jak zamykający; więc z konieczności istnieją wściekle niewygodne sposoby takiego pisania cudzysłowu, żeby nie zamknął cytatu: println("cudzysłowy: \"...\""); Znak wtyłciach (odwrotne łamanie) odbiera następnemu znakowi jego specjalne znaczenie; więc to wydrukuje coś takiego: cudzysłowy: "..." Ale wtyłciach również ma specjalne znaczenie, więc dla jego wydrukowania trzeba mu je odebrać: println("wtyłciach \\"); to wydrukuje: wtyłciach \ Ale przecież tu mamy cytat, więc wolelibyśmy wydrukować wtyłciach "\" Do tego musimy użyć komendy: println("wtyłciach \"\\\""); Sytuacja jeszcze bardziej się komplikuje przy pisaniu programu, które mają pisać inne programy, co zdarza się coraz częściej (głównie w oprogramowaniu internetu). Te komplikacje są skutkiem umowy, że znak końca ma wyglądać tak samo jak znak początku... A na drugim końcu skali leżą ¡hiszpańskie wykrzykniki! oraz ¿hiszpańskie pytajniki? - Stefan Odpowiedz Link
apersona Re: cytaty wewnętrzne 06.10.22, 20:41 stefan4 napisał: ... > To jest jasne, nie? Jednak ostatnio język nam się zanglosaksił a nie zanglosasił? ... > Niestety, zanglosaksienie cudzysłowów dotyczy również informatyki ja tam bym twardo i konsekwentnie narzekała na zanglosasaszenie języka, acz na piśmie trąci mi to saszetką Odpowiedz Link
dar61 Cycaty zewnętrznie ku ko 07.10.22, 06:41 '...a nie zanglosasił?'... Ależ np. Saksończycy czy Pommerańczycy zassali wiele z języka Albionu i twierdzą, że te albinizmy to też ich rdzeń. Trąci im to koomensalizmem, ko-operacją i ko-laboracją. Odpowiedz Link
apersona Re: Cycaty zewnętrznie ku ko 07.10.22, 20:07 > Trąci im to koomensalizmem, ko-operacją i ko-laboracją. koomensalizm??? czy to sugestia wymowy Odpowiedz Link
dar61 Czepiaki wnętrzne 09.10.22, 12:20 '...koomensalizm...' Czy to sugestia wymowy? Nie, chyba zmieniłem w trakcie opcję wstawki łączników czy tam dywizów. Może i dobrze wyszło - nie ma ko-onotacji tej notacji z Mensą. Dziwne, zaczyna nam się wykluwać dyskurs o formie, zanika treść. By pojawił się tu znów częściej {Dalatata}, powrócił też np. {pr0fesor} - by poznać, o czym cytat zasiewu, trzeba by chyba {Arany}. Wtedy zakończy się ten wątek czymś odkrywczym, a nie jakimiś zabawami formą, jak u, za przeproszeniem, Dara Sześćdziesiątego Pierwszego... Odpowiedz Link
apersona Re: Czepiaki wnętrzne 19.10.22, 20:57 Odkrycia się Darowi marzą, ha, wiekopomne muszą być przy tem azaliż nie koniecznie? Odpowiedz Link
apersona Re: Wątek z labiryntem 20.10.22, 22:32 "Wystąpienia osób kandydujących do roli Tezeusza. Większość kandydatów to mężczyźni, w średnim wieku z sympatycznymi twarzami i dobrą dykcją. Każdy siedzi pod jakimś logo przed rządkiem mikrofonów. Obiecuje rozprawić się z Minotaurem i wyprowadzić wszystkich z labiryntu. Wcześniej oczywiście tłumaczy czym jest według niego labirynt i kim jest Minotaur." (W.Pieliewin Hełm grozy) Odpowiedz Link