vero_nike 02.02.05, 10:15 Byłam przekonana ,że waniliowy,ale na opakowaniach wszystkich nazwa tylko jedna " wanilinowy". Czy to juz tak " na zawsze"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.ka.n Re: Cukier wanilinowy??? 02.02.05, 10:55 Było już o tym na tym forum w wątku"cukier waniliowy to nie cukier wanilinowy"Trochę do tyłu i znajdziesz. Odpowiedz Link
pam31 Re: Cukier wanilinowy??? 02.02.05, 12:56 Wanilina - kremowa substancja krystaliczna o nazwie chemicznej aldehyd 3- metoksy-hydroksybenzoesowy.Wytw arzana w przemysle celulozowym. W przyrodzie wystepuje w laseczkach wanilii, w balsamach i benzoinach. Służy do aromatyzowania potraw, produkcji perfum i do leków stosowanych w chorobie Parkinsona. Skąd sie wzięła nazwa - czy wanilia od waniliny, czy też odwrotnie - nie wiem. U Brucknera jeszcze te słowa nie występują. Kiedyś pisano vanilia. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Cukier wanilinowy??? 02.02.05, 13:17 Na pewno wanilina wzięła się od wanilii, tak jak kwas mrówkowy od mrówek, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link
pam31 Re: Cukier wanilinowy??? 02.02.05, 19:10 jacklosi napisał: > Na pewno wanilina wzięła się od wanilii, tak jak kwas mrówkowy od mrówek, a nie odwrotnie. Najprawdopodobniej masz rację, ale np. woda sodowa ma słaby związek z sodem, jak również sadzenie z sadzą. Niektorzy łaczą tę nazwę z aniliną - dosyć toksyczna aromatyczną oleistą cieczą. Odpowiedz Link