laband 14.04.05, 11:14 brombele - brombery - jezyny - ostranzyny Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrpanek Re: jezyny 19.04.05, 10:55 dziady, ostrężyny, ostręga (źródło: piotrpanek.fm.interia.pl/regionalizmy.htm ) Odpowiedz Link
piotrpanek Re: jezyny 05.05.05, 12:13 piotrpanek napisał: >piotrpanek.fm.interia.pl/regionalizmy.htm Ungurze, tabela została powiększona o nową kolumnę. Sprawdź, czy jest jak trzeba (literówki, błędy w interpretacji itp.) Aha, rzeczony "kasztan", to nie drzewo, tylko rodzaj ciastka, czyli po warszawsku "bajaderka"... Odpowiedz Link
ungur Do Piotrpanka 06.05.05, 00:15 Dziękuję za opublikowanie naszej radomskiej wymowy Troszkę można jeszcze dodać i zmienić: atut(kolor)-trąf(trąfel) bańka(na mleko)-bańka(duża),kanka(mała) błyska się-błyska/łyska,jaśnieje,niebo miga butelka-butelka,flaszka(flaszka jest tak samo częsta jak butelka) chmura-chmura,chamera(czarna,burzowa)/chmurzyć się daszek czapki-daszek,kaszkiet dni,postaci,śmieci,wsi,zapowiedzi-ts.-dnie,postacie,śmiecie,wsie,zapowiedzi(ja mówię:dni,postacie,śmiecie,wsie,zapowiedzi) figura,kapliczka-figura,kapliczka kaszanka-kaszanka kultywator-sprężynówka(dawniej tylko tak),kultywator kum,kuma-kum,kuma kiszone ogórki-kiszone,skisłe,kwaszone łobuz-łobuz,bandzior(taki rozrabiaka to będzie:łobuziak,huncwot) osikowy,osinowy-osikowy,osinowy pada śnieg-sypie,wali,śnieży(śnieg wtedy 'kurzy' gdy wieje wiatr-zawiuwa śniegiem) palto-palto(na małe mówi się 'paltocik') patrzył,lubił,swędział-patrzoł,lubioł,swyndzioł jest tam pełno czegoś-je tam/o moc/pełno piernat-spodek(nie wiem co to jest 'piernat'?-pod szklankę to 'spodek') smoczek-mamka,smoczek,monio zsiadłe mleko-zsiadłe,skisłe(rzadziej),kwaśne(rzadziej) Pozdrawiam Odpowiedz Link
ungur Re: Do Piotrpanka 06.05.05, 11:24 Jeśli chodzi o karty to po naszemu jest tak: kolor(rodzaj karty) czerwień-czerwienie(zbić 'czerwieniem') dzwonek-dzwonki wino/winko-winami żołądź/żołędź,żołędzie,żołędzia,korona(?)-żołędźiami,żołądźmi(można np.zbić'żołędzią' lub 'żołądziem') ważność karty: jedynka dwójka trójka czwórka piątka szóstka siódemka ósemka dzwiewiątka dziesiątka jopek,dupek,bubek,walek,waluś dama,damka,damucha(żartobliwie 'baba','babka','babucha'-rzadko) król,królik,korona(?)(żartobliwie'chłop',chłopek'-rzadko) as,asior,asisko atut-trąfel,trąf,tryumf,trumfel,kolor,atut. Jeśli chodzi o pole to znam setki określeń z nim związanych. W przypadku jego końców to będzie(najpopularniejsze)tak: koniec kraj(kraje) kraniec(krańce,krańca,krańj) kres(kresa) skraj(skraje) ostatek początek schyłek pełnia krój granica(grań) krawędzia zasięg zręb bronie bok brzeg strona szeroczyzna(szeroczyna) dłużyzna(dłużyna) odległość dal obrzeżenie zagrodzenie(zagroda) itd. POZDRAWIAM Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Do Piotrpanka 06.05.05, 12:00 ungur napisał: > > Troszkę można jeszcze dodać i zmienić: Okej. Jag znajde czas, to uzupełnie... Odpowiedz Link
nacelowniku Re: Do Piotrpanka 28.07.06, 08:56 piernaty to pierzyna, bety, posciel, ale tak raczej negatywnie Odpowiedz Link
piotrpanek Re: Do Piotrpanka 03.08.06, 10:17 nacelowniku napisała: > piernaty to pierzyna, bety, posciel, ale tak raczej negatywnie Bydź może. Hasło to je napisane na czorno, co znaczy, że je jacy przekopiowołem s tyj słynnyj tabeli z lot czterdziestych (chyba) i som ni mom nidz do dodania, czy skomentowania. Swojom drogom, to mie "piernat" kojarzy się archaicznie z czymź micyjnym, luksusowym - takom pierzynom, ale bogatszom. Ale so to skojarzenia jacy z literatury, a nie mowy godanyj. Odpowiedz Link
ungur Re: jezyny 22.04.05, 21:31 A w radomskiem tak: 1.Adam-Jadam(czasem) 2.agrafka-agrafka(ogrowko) 3.andrus-nie mam pojęcia co to jest? 4.atut-trefl 5.autobus-pekaes,autobus(na wsiach częściej 'pekaes') 6.bajaderka-?-chodzi o drzewo 'kasztan'? 7.balia-u nas 'balia ' to taki tok,coś dużego w czym jest woda-nie naczynie,a mniejsza to będzie 'wanna','wanienka' 8.baranina-baranina 9.bękart-znajduch,najduch,bachor,podrzutek 10.biedronka-biedronka,też'boża krówka'('boża krówko leć do nieba i przynieś nam kawałek chleba') 11.blacharz-blochorz 12.bliny-bliny,racuszki 13.bławatek,chaber-chaber,rzadziej bławatek 14.bombki-bombki 15.bratek-bratek 16.bronować-wlec,włoczyć,bronować(na Powiślu Kozienickim też:zawlec pole,zawłóczyć itp.) 17.brukiew-brukwia,brukiew 18.butelka-butelka,flaszka('flaszka' oznacza raczej 'butelkę wódki') 19.centymetr-centymetr,centymeter 20.chlewik-chliwek,chlewik 21.chmura,chmurzyć się-t.s. ale częściej chyba'zanosi się na deszcz','ale się zaciąga' 22.chrzestni-kumy,chrześni(krzestni)('prosi się w kumy') 23.chytry'sprytny'-chytry'skąpy' 24.ciasto(pieczone)-placek,ciasto(też i Powiśle) 25.cierpki-cierpki,kwaśny 26.cukier puder-cukier puder 27.(czarne) jagody-jagody 28.czerstwy chleb'stary'-czerstwy chleb 'stary'(ale 'czerstwy na gębie'- zdrowy;'czerstwy'-oznacza,że ktoś jest'przymulony,tj.nieobyty) 29.czubajka kania-kania 30.czubek(na choinkę)-czubek,szczyt 31.czyściejszy,gęściejszy-czystszy,gęstszy,czaem też i częściejszy,gęściejszy 32.ćwiartka masła-kostka 33.daszek(czapki)-daszek 34.dla,z powodu czegoś-za to że;bez to;z takiej przyczyny;dlatego że,z powodu 35.dobra(jest!)-dobra!dobra je!(jeszcze 'dobra nasza!) 36.dom handlowy-handlowy 37.doniczka-doniczka,wazonik('wazonik'to raczej naczynie na kwiaty np.imieninowe) 38.dorożka-dorożka 39.drożdże-drożdże 40.drożówka-drożdżówka 41.drzazga,drewienko-drzazga(jak np.wejdzie komuś w skórę),draska(np.na pudełku zapałek),trzaska(?),szczapa,szczapka((o 'drewienku' to nigdy nie słyszałem) 42.dupa-dupa 43.działać-działać 44.dziesiątka-dyszka,dycha,dziesiątka,dziesiątak 45.dżins-dżins 46.eternit-eternit(ytyrnit) 47.(ta)fałda-(ta)fałda 48.fasola-fasola,groch('groch' jest inny niż 'fasola') 49.furtka-furtka 50.galaretka z nóżek-galaretka z nóżek 51.gajowy-gajowy 52.(ta)gardziel-(ta) gardziel ale u nas mówi się raczej '(ten)gardzioł' 53.góra(do wieszania)-góra,strych 54.grono(profesorskie)-grono,koło 55.gryka-tatarka,gryka(na Powiślu to raczej tylko'tatarka') 56.gumka do ścierania-gumka do ścierania 57.Heniek,Henryk-Heniek(Hyniek),Hyndryk 58.ile-ile,czasem 'wiela/e'('wiele muszę dać za te buty'?) 59.indyczka-indyczka(jendycko) 60.jest-je,jezd,jest(czasem zamiast 'jesteście' słyszę'jedeźda')... Odpowiedz Link
ungur Re: jezyny 23.04.05, 10:11 61.jagody-chyba niekiedy(?)'jegody' 62.jeżyny-jażyny(dawniej ja mówiłem tylko 'jażyny'),jeżyny;może też i 'dziady' bo jak ktoś wejdzie w gęstwę to się mówi'wlazł w dziady' albo 'dziadami' to są takie 'jeżyny polne'(?)-kwaśne i małe 63.bronowanie-włóka,włoczyć,włókować,wlec itp.(w całym radomskiem) 64.Kajówna,Kajówny,Kajównę-tak samo oraz Kajówna,Kajównej,Kajówną(na Powiślu tego nie słyszałem:Kajównicha,Kajównichy,Kajównichę) 65.inseminator-insyminotur,seminator 66.kalosz-gumiak,gumowiec(na Powiślu też;u chłopów nigdy nie słyszałem 'załóż kalosze' tylko 'gumowce' albo 'gumiaki') 67.kapcie-ciapy,kapcie 68.kartka z bloczka-bloczek 69.kartofle-kartofle,zimnioki(na Powiślu chyba częściej mówią 'ziemniaki') 70.kasza gryczna-kasaza tatarczana(matka mi powiedziała,że 'teraz dopiero mówi się gryczana,dawniej była tylko tatarczana') 71.kasza manna-kasza manna lub 'kaszka maszka' 72.katedra-katedra(może 'kośćiół farny'? bo w Radomi mówi się idę do 'katedry' albo 'fary,farnego') 73.katar-katar 74.keks-keks 75.kiedy-kiej,wkiej,kiedy,wkiedy(obecnie rzado kto mówi 'kiej') 76.klamerki do bielizny-spinacze 77.kluska,frytka,chrupka,rodzynka,skwarka-klusek,frytka,chrupka,rodzynka,skwarek (na Powiślu jak i u nas) 78.kluski-koluski(nie wiem czy 'pyzy' są u nas kluskami?) 79.kładka-kładka 80.kłuję ,kłujesz-kolę,kolesz,kłuję,kłujesz 81.koleina,koleiny-koleina,koleiny,kolej,koleje(czasem) 82.kombajn-kombajn 83.kopaczka,koparka-kopaczka,koparka 84.korki(elektryczne)-korki 85.korkociąg,grajcarek-korkociąg(pierwsze słyszę'grajcarek') 86.kotlet siekany-kotlet 87.koźlarz-kozak(i na Powiślu też tylko 'kozok';nigdy nie słyszałem żeby kto powiedział 'koźlarz') 88.kraniec-skraj,kraj,koniec(np.'na końcu pola','w końcu pola') 89.krasula-czerwona krowa 90.krewny-krewniak,krewny 91.kromka-kromka,pajda(dawniej częściej 'pajda') 92.kum,kuma-kum,kuma albo ojciec chrzestny i matka chrzestna('być proszonym w kumy') 93.kurczaki,prosiaki-różnie (kury:1.małe:pisklęta,pisklaki2.większe:kurczęta,kurczątka3.kurczaki raczej już mocno podrośnięte,przy czym chodzi bardziej o kogutki bo kurki na ogół są 'kokoszkami'...świnie:1.małe:prosięta,prosiaczki-na Powiślu też prośnięta,prośniaczki2.duże częściej' prosiaki' z tym że przeważnie mówi się 'prosię' a nie 'prosiak') 94.kurki-kurki albo 'kuraki' 95.kwaszone ogórki-kiszone ogórki,rzadko 'kwaszone'(na Powiślu jak u nas ale częściej 'kwaszone' niż 'kiszone') 96.kwiaciarnia-kwiaciarnia,kwieciarnia(rzadko) 97.leń-lyńj 98.latarnia,latarka-lampa,lampka(dawniej tylko tak,obecnie częściej'latarnia'.latarka') 99.listonosz-listonosz 100.łaciaty,łaciata krowa-graniasty,graniasta krowa,rzadziej:łaciaty,łaciata krowa(najpopularniejszym imieniem krowim była'granicha'-na Powiślu też) 101.łobuz,łajdak-łobuz,łajdak,podlec 102.łoskot,hałas-łoskot,hałas 103.łyżka wazowa-chochla 104.duża łyżka-warząchwia,warząchiew 105.(ten)magiel-(ten) magiel 106.markować(po nocy)-nie znam(raczej 'włóczyć się po nocy') 107.maselnica-masielnica,maślnica,maślniczka 108.mdłości,mdlić(kogoś)-nudności,nudzić,mdłości('mdlić kogoś 'to nie ale 'mdli mnie na twój widok'-bardzo częste) 109.mądrzejszy-mędrszy,mądrzejszy(są słowa:'mędrek' i 'mądrala'oraz 'mędrkować' i 'mądrzyć się') 110.metr,filtr,wiatr,Piotr,litr-meter,filter,wiater,Pioter(rzadko),liter 111.męty,osad-męty,chachmęcie,osad,zawiesina 112.miech-miech 113.miejsce(wolne)-plac,miejsce 114.miesięczny(bilet)-miesięczny 115.miska(duża)-miednica('miska' jest mała-służy także jako talerz) 116.mrówka-mrówka,mrówica(?)('mrówica' chyba oznacza dużą mrówę-czerwoną- b.rzadko to słyszałem w dzieciństwie) 117.na dwór(wyjść)-na dwór 118.na dworze-na dworzu,na dworze 119.nalać(komuś zupy w garnku)-nalać 120.napalić w piecu-napalić w piecu lub 'rozpalić w piecu','przepalić w piecu' Odpowiedz Link
ungur Re: jezyny 24.04.05, 11:26 121.napoleonka-napoleonka 122.na polu-w polu(robi się w polu),na polu(bardzo rzadko)(na Powiślu jak u nas) 123.nawet się nie spodziewasz-ani się nie spodziewasz(na Powiślu też) 124.obierki-obierki,łupiny 125.obierać ziemniaki-obierać ziemniaki ale można czasem usłyszeć też'oskrobałaś ziemniaki?' 126.obsadka-obsadka 127.odechciało mi się-odechciało mi się,odniechciało mi się(rzadko) 128.odwilż-odwilż 129.okazało-okazało,pokazało 130.okienko(wolna godzina)-okienko 131.okrasa,okraszać-okrasić,omaścić(rzadko i oznacza że dużo tłuszczu jest,bo gdy trochę to tylko 'okrasić') 132.opłaca się bardziej-lepi się opłaci(lepi się na tym wychodzi) 133.ordynator-odynatur 134.pęcherze(na nogach)-bąble 135.pieszo-na piechty(w Oblesie dawniej powszechne),na piechotę,pieszkom,pieszo 136.piernat-nie znam 137.piersi-cycki,cyce,cycochy 138.piła tarczowa-piła 139.pisak-mazak,flamaster('pisak' oznacza wszystko co nadaje się do pisania:długopis,mazak,ołówek) 140.platforma(konna)-platforma(mówią tak czasem na przyczepę ciągnikową ale jeśli konna to będzie 'wóz') 141.pleć(ja pielę)-plyć,plewić,pielać('plewi się ogródek' a 'ply' pole;na Powiślu mówią chyba tylko 'pielić');jest też taki konny płużek('pielac') którym się 'pielacuje'międzyrzędzia-czyli odchwaszcza 142.plotka-baja('a co bedziesz mi tu baje opowiadoł?'),plota 143.pluskiewki-pineski(nigdy nie słyszałem o 'pluskiewkach') 144.płytki-płytki,niegłymboki 145.płaski(talerz)-płaski talerz,płytki talerz 146.pobrudzić się jedzeniem(płynnym)-zalać się(np.zupą),zabrudzić 147.podomka,szlafrok-szlafrok,łach(chodzi się 'w łachu' czyli czymś skąpym) 148.poduszka-poduszka,zagłówek,jasiek(taka mała poduszeczka) 149.podwórze-podwyrze 150.pogrzebacz,haczyk-pogrzebacz,haczyk 151.pokrzywy-pokrzywy 152.południe-południe(połednie) 153.(ta)poręcz-(ta)poręcz.(ta)poręcza 154.półbuty-pubóty,półbuty 155.prosiak-prosię,prosiak('prosię' częściej,'prosiak' raczej pogardliwie lub gdy ktoś chwali) 156.przylepka,piętka-przylepka,piętka 157.pudełko do butów-pudełko od(do) butów 158.purchawka-purchawa,purchawka 159.robak-robak(czasem chyba też i 'chrobak') 160.ropieć-ropieć,obierać,gnić(częste'ale mnie ten palec obiera'-na Powiślu zwłaszcza) 161.rosnąć-róść,rosnąć 162.rosa-rosa 163.rów-rów 164.rygi(podkładka linowa)-nie wiem 165.rzep-dziad,rzep 166.samochód osobowy-taksówka,samochód 167.sklep-sklep 168.słaby'lekko chory'-słaby'cierpiący'(lekko chory to będzie'letko słaby') 169.smoczek-smoczek,monio 170.spacerowy,wyjściowy(garnitur)-wyjściowy,wyjściówka(o 'spacerowym' nigdy nie słyszałem) 171.spiżarnia-śpiżarka,komora(dawniej częściej 'komora') 172.spodnie-spodnie,portki(te oznaczają takie zwykłe do chodzenia koło domu,spodnie są 'wyjściowe') 173.stalówka-stalówka 174.starczy-starczy,wystarczy 175.strumyk-rzeczka,strumyk,potok('ale potok wody leci'-po deszczu) 176.supeł(ek)-supeł 177.sweter-swetr 178.szafka nocna-szafka(nie wiem co to 'szafka nocna'?) 179.słota,szaruga-plucha,leja,szaruga('słota' chyba czasem na Powiślu,u nas bardzo rzadko) 180.szczaw-ściaw(śćow) *jeżyny-mówią często na nie 'inżyny' Odpowiedz Link
ungur Re: jezyny 25.04.05, 09:26 181.szlaban-szlaban 182.sznurowadła-sznurówki,sznurowadła 183.szybki/szybko-chybki/chybaj,bystry/bystro,prędki/prędko(prętkus),szybki 184.sznycel-kotlet 185.szpadel-sztychówka,szpadel(na Powiślu tylko 'szpadel') 186.szpik-szpik 187.śmieli się-śmioli się,śmieli się 188.ście,śmy-ście,śta,wa i wiele innych(śtka,mka,wka) 189.śmigus dyngus-śmingus dyngus 190.świeża słonina-świeża słonina 191.taca-taca 192.taksówka-samochód,taksówka,auto 193.targ-targ(targowica,targowisko-miejsce gdzie odbywa się targ) 194.tarka-tarka 195.tatarak-tatarak 196.temperówka-strugaczka,temperówka 197.tłok,ścisk-tłok,ścisk,ciżba('ciżba ludzi') 198.toboły-toboły 199.torebki-torebki 200.trefl-żołą(ę)dź,trefel 201.twaróg-twarog 202.tylko-ino,tyko,tylko 203.tym mniej-tym niemniej(?),im mniej(?) 204.ukąsić-uciąć,ukąsić(muchy-tną,gryzą;osy-też kąsają) 205.ulewa-luja,ulewa 206.umarł-zmarł(zmarło mu się),umarł(umarło mu się) 207.upomnienie-upomnienie,napomnienie 208.usiąść-siąść,siadnąć,usiąść,klapnąć 209.walet-jopek 210.wafel-wafel 211.watolina-watolina 212.wędliniarnia-masarnia(rzeźnia),sklep z wędlinami(wędliny) 213.wiadro,kubeł-wiadro(wiedro?),kubło(rzadko 'kubeł' i 'kubełek') 214.wieczerza wigilijna-wigilyjum,wigilia,wigilyjo 215.woda sodowa-woda sodowa,sodówka 216.wózek(obity deskami)-paka,wózek 217.(ta)wsypa-(ta) wsypa,(ten)wsyp 218.wyprzedaż,przecena-wysprzedaż,przecena 219.zachodzić w ciążę-zachodzić w ciążę 220.zajrzeć-zajrzeć,zaglądnąć 221.zakładać (buty,sweter)-wkładać,ubierać,zakładać(na Powiślu przeważnie'ubierz ') 222.zakładać buty-obuwać,wzuwać,wkładać,zakładać(na Powiślu chyba tylko 'obuj' i 'wzuj') 223.zaniedbany-zaniedbany,zapuszczony 224.zdun-zdun 225.zapalić-zapalić,zaświecić 226.zapamiętać-zapamiętać(zapamiętać sobie) 227.zarośla-zarośla,gęstwa(gęstwina),chaszcze 228.zatemperować-zastrugać 229.zeszyt,kajet-zeszyt,kajet 230.znaleźć-naleźć,najść(znajść),zdybać(w znaczeniu 'przyłapać') 231.zsiadłe mleko-zsiadłe(zsiadnięte)mleko,kwaśne(skwaśniałe)(rzadko) 232.zszedł,zlazł-zeszedł,zlazł(zlazioł?) 233.źrebię-źrebię,źróbek 234.żytni-żytni O zwierzętach ------------- 1.zwierzęcie(kurczęcie,cielęcie,jagnięcie,prosięcie,bydlęcie)-zwierzęta domowe 2.bydlęcie-dotyczy bydła ale też i ogółu zwierząt domowych 3.gad,gadzina-dotyczy bydła i bardzo rzadko ktoś tak powie Małe:prosię(prosiątko,prosięcie) Średnie:prosię(prosięcie) Duże:prosiak,prosię Małe:prosięta(prosiątka,prosięcia,prosiaczki;na Powiślu:prośnięta,prośniaczki,prośniaki) Średnie:prosięta(prosięcia),prosiaki Duże:prosiaki,prosięta Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: jezyny 10.05.06, 10:33 kole Odrowonza i Nieklania (niydleko Skarzyska-Kamiennej) na jagody(mom na mysli te czorne co sie je we lesie zbiyro)tysz godali czernice. Ale na solonki tak niy godali! Odpowiedz Link
oblas Jarzyny 02.06.06, 10:55 W dziecinstwie mowilem 'jażyny'...Jeszczek i tera sporo tak gada... Odpowiedz Link
a_gneskka Re: jezyny 08.08.06, 04:25 Czernice to czarne jagody, borówka czarna (Vaccinium myrtillus). Jeżyny to dziady (lubelskie). Odpowiedz Link
oblas Jagodzina 18.12.06, 00:12 'jagodzina'-krzew jagody(Jarosławice koło Wolanowa) (u nas często się tak mówi z końcówką na 'ina') Odpowiedz Link