Gość: dro Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 195.187.80.* 01.03.07, 14:50 Na studiach koledzy ze wschodu naszego kraju, w chwili wzburzenia używali pełnego ekspresji "jaaacież nie p...lę" Odpowiedz Link
Gość: Gosia Największym obciachem jest słowo "obciach". IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 01.03.07, 15:25 Słowo, którego nie cierpię, które używane jest w celu dyskryminacji jednych ludzi przez drugich, w celu podkreślenia swojej "wyższości" nad tymi, którzy nie są językowo czy pod innymi względami modni. Dla tych, którzy nie rozumieją obciachowego słowa "modni" wyjaśniam, że słowo to oznacza tyle co "trendy". Język polski ubożeje, o czym świadczy także powyższy tekst. Sprawdź "ziemboolu" czy potrafisz jeszcze zastąpić ten swój "obciach" innymi, poprawnymi określeniami. Odpowiedz Link
Gość: gosc- mama Re: Największym obciachem jest słowo "obciach". IP: *.mofnet.gov.pl 01.03.07, 16:05 Nie!!! Slowo obciach ma przynajmniej 35 lat, bo uzywalam go w dziecinstwie na podworku. Obciach, to byly za krotkie wlosy u chlopaka, albo tornister u 4 czy 5 klasisty, ktory powinien nosic teczke bo z tornistra wyrosl, niestety nie bylo takich jak dzis super plecaczkow! Odpowiedz Link
Gość: piost Re: Największym obciachem jest słowo "obciach". IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.03.07, 17:27 sciemniac to takze obciach slowo. Odpowiedz Link
Gość: gość Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.07, 15:57 cubaj- czyli kaptur ciurgnąć się- tj.poślizgnąć się moja babcia tak mówiła Odpowiedz Link
Gość: Kaszëbka;) Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 16:00 ale beka ale żenada ja jego Odpowiedz Link
janka1966 Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 16:16 wsiadam proszę ja ciebie w J-kę, dojeżdzam do Placu Komuny Paryskiej, przesiadam się w Abis i w te pędy do Placu dzierżyńskiego. Tam do kata! wykrzyknęłam - przecież miałam wstąpić na Marchlewskiego do samu. Nic to, wiara wybaczy, że na prywatce nie będzie quick coli. Ululamy się na amen! Nie ma to tamto! Odpowiedz Link
Gość: LouZack Najbardziej zapomniane: IP: *.diparlux.com.pl 01.03.07, 16:25 - proszę - dziękuję - przepraszam Odpowiedz Link
Gość: nouruz Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.chello.pl 01.03.07, 17:07 do choinki jasnej Odpowiedz Link
paszcz Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 17:11 jeszcze "obcinka" - jak rozumiem - protoplasta "obciachu" walsnie wraz ze swoim czasownikiem "obcinac sie" (np. " co sie bede obcinal, pojde ubrany w piramidy ... swoja droga ciekaw jestem, kiedy slowo obciach stanie sie niezrozumiale dla kolejnych pokolen. Odpowiedz Link
Gość: adam Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 80.53.51.* 01.03.07, 17:54 "Proszę ja ciebie".... buhahaha Odpowiedz Link
Gość: chickenrun O tatusiu dlugiego Romka IP: *.autocom.pl 01.03.07, 18:31 Stare PRON-cie w nowym Froncie (LPR-ze), albo o bufetowej - RASZPLA. Kto pamieta o takim slowie??? Nie pitras mi tu Kazek. Strzelil z Kazka (szpica) bramke Bramkarz - ochroniarz ochrona lona, blokada kasownika (bronic sie przed kopnieciem w krocze) bruceloza - udawac Bruce'a Lee na ulicy polecial do Rygi maslo dietetyczne owszem ... tak, owszem ... nie lemoniada legumina rowerowe sprawy Odpowiedz Link
Gość: genek Re: O tatusiu dlugiego Romka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:01 poszporknął się łapciuch chłopcze dancing tańce swawole dziewka delikatesy super-sam majsterkowicz Odpowiedz Link
Gość: novy Rany Julek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 20:10 cwibak - biszkopt bratrura - piekarnik prodisz trwała ondulacja bajdurzysz Pietrek - zdrobniale od Piotra banialuki - pierdoły Odpowiedz Link
Gość: 123 Re: Rany Julek! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 01.03.07, 21:06 Cwibak to keks a nie biszkopt!!! Odpowiedz Link
iselle Re: Rany Julek! 01.03.07, 22:06 Dla mnie obciachem jest nazwanie pani w aptece sprzedawczynią - to nie jest sklep, a osoba za okienkiem jest osobą wykształconą: panią magister, technikiem albo zwyczajnie aptekarką jeśli nie znamy poziomu wykształcenia. Odpowiedz Link
man_sapiens Tej, novy z Poznania, powinieneś dodać, że 02.03.07, 00:16 "pierdoły" to "plotki, głupoty" (tylko w Poznaniu można w eleganckim towarzystwie powiedzieć "nie pierd.."). Ale to gwara. Odpowiedz Link
Gość: 123 Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.range86-131.btcentralplus.com 01.03.07, 21:04 Dlaczego obciachowe??? Staromodne zwroty i wyrażenia posiadają naturalny urok i są po prostu oryginane. Świadczą o bogactwie żywego, codziennego języka. Wprost przeciwnie, dzisiejsza nowomowa powstała jako zlepek więziennej lub żołnierskiej kminy, pospolitych wulgaryzmów (dawniej nie do pomyslenia!) i poetyce netu typu lol, rotfl itp. jest moim zdaniem obicachowa - kompletnie bez błysku i inwencji (nie mylić z tanią zgrywą). Odpowiedz Link
henryczek-czewa Re: obciachowe stare ZWROTY! 01.03.07, 23:40 kicha - nie znosze tego słowa, a nagminnie uzywa go moj przyjaciel, 20 latek jakby wyjęty z lat 80 (podejrzewam ze to wplyw starszego rodzenstwa) cuda na kiju boże spuść bombę na taką trąbę - wychowawczyni w klasie 1-3 tak nieraz mowila całuj psa w ruśta aż mu sie zahuśta bułka z masłem siatka = reklamówka życie jak w madrycie ja cie kręce nicpoń kulosy - bleee trampki oglądnąć coś np w tv piterek (portfel) chapcie (podobno częstochowski wynalazek) literatka (mała szklaneczka?) jeep - każde auto terenowe "a ty masz adididasa!" - masz AIDS binkle - okulary Odpowiedz Link
man_sapiens Do milicjanta "panie władza" (w domyśle chyba 02.03.07, 00:09 ludowa, a pan władza "obywatelu, dowodzik!" Nieskończona ilość nazw tzw. wina jabłkowego, "kwach", "j23", nie, dalej nie mogę pisać bo mi się przypomniał smak i zapach i robi się niedobrze Odpowiedz Link
Gość: wnuczek Re: Ze słownika ś.p. babci i nie tylko IP: *.aster.pl 02.03.07, 01:52 flądra/ flura = zaniedbana, niechlujna kobieta młode sikory/ sikorki = dziewczyny pekaes = autokar rejwoch = zamieszanie, hałas najsampierw/ pierwej/ wprzódy = najpierw Nazywanie sąsiadek (nie po imieniu, czy nazwisku), ale: "ta spod dwójki", "ta spod piątki", chociaż znała ich imiona. Z moich czasów szkolnych: erosy = prezerwatywy jesteś u pani = doniosę na ciebie rela = lekcja religii (wtedy jeszcze przy kościele) fiza = lekcja fizyki zetpety = zajęcia techniczno-praktyczne dyrka = dyrektorka wylać się = oddać mocz akademia = deklamowane wierszyki z okazji np. dnia górnika Ziuta = woźna (co prawda tylko jedna, najstarsza miała na imię Józefa, ale używano tego zwrotu jako synonimu wszystkich sprzątaczek w szkole) Odpowiedz Link
bernikla.naiwna Re: Ze słownika ś.p. babci i nie tylko 05.03.07, 21:44 Jesteś u pani - to jest hit! Jeszcze powiedzenie: Nie bądź taki do przodu, bo ci tyłu zabraknie i bujaj wory (odczep się) Odpowiedz Link
black_kat Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 09:03 Zdecydowanie: "...ja wam dam smarkacze" "... banda huliganów" "... elo" "... ja pikole" "... siema ziomale" Odpowiedz Link
Gość: trzydziecha Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.eplus-online.de 02.03.07, 12:46 -ale kwas -ale wiocha -nie badz wisnia,czyli sknera -to tymczasem, borem, lasem -wal sie na cyce -ide na hajze -z calej pety -witki mi opadly Odpowiedz Link
Gość: trzydziecha Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.eplus-online.de 02.03.07, 12:48 -obcyndolic -powazka? -generalnie Odpowiedz Link
violka30 Re: obciachowe stare ZWROTY! 02.03.07, 13:03 z mojego podwórka: -daj się karnąć -chłopacy (wczesna podstawówka) -zostaw mi pojarę (to ze szkolnej toalety) -kopsnij żaru (już na studiach) ) ps a moja sygnaturka to oryginalny tekst z kartki przyszpilonej do półki z pieczywem w osiedlowym samie, z małą różnicą, że nie o towar a pieczywo chodziło... Odpowiedz Link
Gość: konik Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: 217.153.6.* 02.03.07, 20:48 A może coś z nowości? "Nigdy? Nigdy to ja nie byłam na poczcie" albo "One teraz tak mówią, że nie mówią" Wiecie już z czego pochodzą te cytaty? Odpowiedz Link
Gość: # _____"psiajucha!" w XIX w = "psiakrew!" w XX w/n IP: 80.48.71.* 02.03.07, 21:30 Odpowiedz Link
Gość: Semen !!! z Kociewia!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 21:58 Na Kociewiu, zdecydowana większość ludzi mawia: jo, panie... jo, jo... (Jo = "tak" / potwierdzenie jakiejś kwestii) Na wiejski sklep mówią: "GS" albo GeeS, lub też "spółdzielnia"; Na tanie wina: "Pryta", "arizka" (od popularnej Arizony) "szlampa", "winiacz", "jabol" Jak starsi ludzie są podenerwowani to mawiają: "wot pierunie.." "Ty pieruński czorcie" "Ty diachle" (coś jak "Ty diable") na korytarz (albo na róg np. ulicy) - "winkiel" "Co tak stoisz na winklu, wchodźże! " "Ksiondz dobrodziej chładko ściąga szlory!!" (Moja babcia powiedziała do księdza, żeby szybko ściągną buty) Odpowiedz Link
behemotkaa Re: obciachowe stare ZWROTY! 03.03.07, 08:03 taaa... a BOŻESZ-TY-MÓJ jest teraz szalenie poularne i sprawia, ze jestes cool Odpowiedz Link
jetpilot1 Re: Gorzała 03.03.07, 12:16 wszystkie te zwroty są przez cały czas używane i jakoś nie widze w nich obciachowości Odpowiedz Link
zefir15 Re: Gorzała jest supcio 06.03.07, 01:18 gorzałka - i co takiego? (nieczęsto używam, ale gorzała mówie a nie wódka, wóda itp) Odpowiedz Link
Gość: Semen Re: Gorzała jest supcio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 19:50 Jak ja słyszę: "lovciam" albo supcio - to mi się kosa w kufajce otwiera! Odpowiedz Link
helenka17 Och , pewnie, że znam. 03.03.07, 13:52 Sama ich używam. A możesz mi wyjaśnić co to znaczy "obciachowe"? Ale w miarę dokładnie... Odpowiedz Link
yavanna86 słowo obciach 03.03.07, 17:07 jest maksymalnie OBCIACHOWE,albowiem udaje świeże,luźne i młodzieżowe,a faktycznie jest z lubością używane przez pseudo-młodzieżowych redaktorków.amen. Odpowiedz Link
Gość: ;) Re: obciachowe stare ZWROTY! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 00:07 discdżokej chyba sie jeszcze nie urodzilam jak tak mowiono Odpowiedz Link
Gość: marcia skafander, nabzdrygolił, utytroł IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.03.07, 11:35 moja babcia mowila wloz ten skafander na kazdy rodzaj odzienia wierzchniego. elementarz obowiazkowo. no i ze sie ktos --nabzdryngolił Odpowiedz Link
Gość: kaowiec 2 Re: skafander, nabzdrygolił, utytroł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:26 Gość portalu: marcia napisał(a): > moja babcia mowila wloz ten skafander Jeszcze był "owerol" Z innych oldschoolowych wyrażeń: "Kurdebalans" "Jak bonie dydy" Odpowiedz Link
tenderel Re: obciachowe stare ZWROTY! 04.03.07, 18:05 patałach picuś glancuś mikrus= o małym człowieku spadaj na drzewo (teraz: "sp..") kupywać= kupować, tędyk, miętki, nie-e (i inne wyrazy słyszane od wieków w mojej gmimnie, włącznie z gubieniem "i" w niektórych wyrazach np "cukerki" zamiast "cukierki") ojeja se omatkoboskaczęstochowska głupia gęś (teraz: "głupia k...") laluś (teraz: "pedał") plastyk= plastik ale bryndza (teraz: "ale ch*jnia") wypłosz raus= zamiast wcześniej widzianego we wcześniejszych postach "paszoł won" Odpowiedz Link
maaax Re: obciachowe nowe ZWROTY! 04.03.07, 18:36 np. 'gej' zamiast: homoseksualista, albo: pederasta no i poza tym cały słownik political corectness, czyli współczesny orwellowski , lewacki, newspeak Odpowiedz Link