randybvain 29.11.05, 19:01 Na Dworcu Centralnym w Warszawie pod tablicami z rozkładami jazdy, przyjazdami i odjazdami, w dużej hali, zaraz obok informacji hotelowej jest taki oroczy plan, w którym jak byk stoi: Praga Połódnie... No comment Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyckal Re: Praga Połódnie 01.12.05, 00:19 randybvain napisał: > jak byk stoi: Praga Połódnie... A niby dlaczego nie? Przecież to pochodzi od "połOwa dnia", "połÓwka". Koleś kolejarz naczytał się reguł ortograficznych - zamiast czytać Sienkiewicza - i takie są skutki. Odpowiedz Link
randybvain Re: Praga Połódnie 01.12.05, 02:12 Pochodzi od pół, połu, jak stół,stołu... Odpowiedz Link
plazzek Re: Praga Połódnie 01.12.05, 12:32 randybvain napisał: > Pochodzi od pół, połu, jak stół,stołu... Jesteś pewny tego 'połu'? Ja bym chętnie zobaczył jakieś inne przykłady odmiany 'pół', a w szczególności zrosty 'połu' z rzeczownikiem. Dla ułatwienia zaakceptuję przykład z dowolnego języka słowiańskiego. Plazzek Wątpliwy Odpowiedz Link
arana Dla dwojga imion Plazzka -Tomasza 01.12.05, 13:51 plazzek napisał: > Ja bym chętnie zobaczył jakieś inne przykłady > odmiany 'pół', a w szczególności zrosty 'połu' z rzeczownikiem. M. zespół = zez(s = ubezdźwięcznienie przed p) + pół D. zespołu itd... Odpowiedz Link
stefan4 Re: Praga Połódnie 01.12.05, 20:00 plazzek: > Ja bym chętnie zobaczył jakieś inne przykłady odmiany 'pół', a w szczególności > zrosty 'połu' z rzeczownikiem. Dla ułatwienia zaakceptuję przykład z dowolnego > języka słowiańskiego. Полусон, полуявь, полубред, полусвязь, Полубыль, полуложь, полуанохроизм. Невозможна здесь ночь В ней опять ты молчишь. ................(Хабаров - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
plazzek Re: Praga Połódnie 02.12.05, 09:51 Ładne przykłady. Jeszcze jedna kwestia - południe ma osobliwą konstrukcję, tzn. to nieszczęsne 'połu' + pochodna od 'dzień' w postaci 'dnie' (coś jak 'pojezierze' od 'jezioro'). Twoje przykłady tej drugiej cechy nie zawierają, więc można sądzić, iż jest ona archaiczna. Jedyny przykład podobnej konstrukcji, jaki mi się nasuwa, to krakowskie Półwsie. Ciekaw jestem, czy 'to' Półwsie, czy 'te'? Nie mamy natomiast takich form, jak północze, półdziewicze, półkwatercze. Dygresja - kiedyś było to podczasze. A co do oboczności pół/połu... Tak mi się coś majaczy, pewnie bez ładu i składu,, że słabe 'u' w 'połu' mogło spowodować jego jeryzację, zanik, i zastępcze wzdłużenie 'o'. Albo odwrotnie, gdy jer wpadł w polski akcent, to się wydłużył do 'u'... E, to bajdurzenie. Plazzek-Śmietanowski Odpowiedz Link
stefan4 Re: Praga Połódnie 02.12.05, 11:55 plazzek: > Jeszcze jedna kwestia - południe ma osobliwą konstrukcję, tzn. to > nieszczęsne 'połu' + pochodna od 'dzień' w postaci 'dnie' (coś jak > 'pojezierze' od 'jezioro'). Twoje przykłady tej drugiej cechy nie zawierają, > więc można sądzić, iż jest ona archaiczna. Jedyny przykład podobnej > konstrukcji, jaki mi się nasuwa, to krakowskie Półwsie. Ciekaw jestem, czy > 'to' Półwsie, czy 'te'? ,,To półdiablę''? Ale nie jestem pewien, że to o to Ci chodziło... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link
plazzek Re: Praga Połódnie 02.12.05, 12:37 stefan4 napisał: > ,,To półdiablę''? Ale nie jestem pewien, że to o to Ci chodziło... Na pewno nie. To jest normalne pół + normalne diablę. Mi chodzi o coś w typie pół+diabeł+je = półdiable. Półdziewcze z pół+dziewka+je. Półoknie z pół+okno+je. Ale wiesz co, nie szukaj więcej. Szkoda czasu. Dzięki, że poświęciłeś nieco uwagi temu tematowi. Plazzek Ziemniaczany Odpowiedz Link
stryj_dionizy Re: Praga Połódnie 11.12.05, 01:14 A półwiecze? Z odmianą "pół" mamy jeszcze "na poły". I właśnie przyszło mi do głowy, że "poły płaszcza" to też liczba mnoga od "pół" - czy mam rację? Jeśli tak, to od lat używam niepoprawnej formy l.p. "poła namiotu". Pozdrawiam Odpowiedz Link
randybvain Re: Praga Połódnie 12.12.05, 18:39 Poła to byl przekrojony na pół pieniek drewna, ktory kladło sie obła czescia na spód i tak powstała półka. Odpowiedz Link
pyckal zróbcie coś pożytecznego, badacze owadzich nogów 11.12.05, 23:25 No cóż, jajogłowi, jak zwykle zgubiliście temat. Randybvain krzyczy, że las płonie (skandaliczne błędy ortograficzne na oficjalnych tablicach ogłoszeń). A wy się zastanawiacie, czy w tym lesie rośliny nagozalążkowe i czy owady tam parzystokopytne. Jak już umiecie pisać, to zróbcie z tej wiedzy jakikiś użytek i nauczcie innych. Bo zostaniecie z tą swoją mądrością na pustyni. Odpowiedz Link