17.04.03, 07:56
Od wczoraj wertuję sobie nowy nabytek, "Uniwersalny słownik języka polskiego"
(pewuenowska nowość). Jako szaradzista, przeglądam głównie pod kątem szukania
nowych rzeczowników, których mógłbym użyć w krzyżówce. Ale uwagę moją zwracają
nie tylko rzeczowniki. Oto wyraz "misi". Ciekaw jestem, czy natychmiast
skojarzycie, co on oznacza. Ja zajarzyłem dopiero po przeczytaniu definicji.
Obserwuj wątek
    • kaj.ka Re: misi 17.04.03, 08:17
      Jak koci, psi, małpi.
      C o może być misiego? Mi sie wydaje, że np. pieszczota. smile
      • reptar Re: misi 17.04.03, 08:23
        kaj.ka napisał:

> Jak koci, psi, małpi.
        > C o może być misiego? Mi sie wydaje, że np. pieszczota. smile

Tak, misi. Jak koci, psi i małpi, a jeszcze bardziej jak rysi (ryś miś) czy
        gęsi.

Tylko że mnie jakoś prędzej powiedziałoby się "misiowy". Może przez podświadomą
        personifikację misia, który pod takim określeniem najczęściej pojawia się w
        bajkach, gdzie gada i chodzi na dwóch łapach. Miś Kubuś Puchatek. Puchatkowe -
        misiowe.

Swoją drogą od wielu zwierząt słowniki nie podają przymiotnika. Ostatnio
        poszukiwałem słowa "suśli", i nigdzie nie potrafiłem znaleźć potwierdzenia,
        że od "suseł" przymiotnik będzie właśnie taki.
        • kicior99 Re: misi 17.04.03, 11:16
          reptar napisał:
          >
          > Tylko że mnie jakoś prędzej powiedziałoby się "misiowy".

Czasem mowie "misiasty" ale ten nowotwor oznacza ceche a nie identyfikacje z
          desygnatem
          • kaj.ka Re: misi 17.04.03, 12:05
            Ułłu! Zaraz nowotwórsad Jęśli już nie chcesz użyć: neologizm, to niech będzie
            np. nowosłów. A nowotwory językowe są! I to nieraz paskudne, nieuleczalne.
            Do takich, z cyklu misiasty, zaliczyłbym - zajebisty.
          • kaj.ka Re: misi 17.04.03, 12:19
            Przepraszam. Głupio wyszło. Napisałem: "z cyklu misiasty", ale przecież
            wspomnianego nowotworu nigdy bym nie zaliczył do cyklu misiastych!
          • reptar Re: misi 17.04.03, 12:29
            kicior99 napisał:

> Czasem mowie "misiasty" ale ten nowotwor oznacza ceche a nie identyfikacje z
            > desygnatem

Czy DESYGNAT to to samo co MJUT...?
            • kicior99 Re: misi 17.04.03, 18:34
              nie, raczej o milutkosc chodzi =)
    • ja22ek Re: misi 17.04.03, 19:14
      To trochę jak ulica Wróbla. Czy chodzi o ulicę jakiegoś pana Wróbla (w
      Szczecinie pamiętam np. ulicę Czyżyka - ale chyba ptaka, nie pana), czy może o
      Wróblą ulicę.
      • kicior99 Re: misi 17.04.03, 19:16
        We Wroclawiu jest ulica Niedzwiedzia, w Poznaniu Strusia
        • wind-eye Re: misi 17.04.03, 20:56
          w Krakowie jest Osiedle Strusia smile))
          • lira_korbowa Re: misi 11.01.05, 16:27
            Ale nie o ptaka tu chodzi...
            pl.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zef_Stru%C5%9B
          • strasnazaba Re: misi 18.01.05, 22:50
            I ulica Gołębia. I potem rodzi sie pytanie: czy coś znajduje się na Gołębiej, czy Gołębia. Sądząc jednak po ilości gołębich kup i sporym prawdopodobieństwie zostania "ozdobionym" podczas przechadzki po Plantach głosuję za tym pierwszym wink
        • skarbek-mm Re: misi 18.01.05, 08:12
          kicior99 napisał:

> We Wroclawiu jest ulica Niedzwiedzia, w Poznaniu Strusia

We Wrocławiu też jest ul. Wróbla, i taksówkarze nie mówią "na Wróblej",
          tylko "na Wróbla". Z innymi ptasimi czy innymi ulicami nie ma takich
          problemów smile

MM.
          • dutchman Re: misi 18.01.05, 12:02
            Przemieszczanie sie docentow, doktorow i magistrow do takich zawodow jak
            hydraulik, murarz czy taksowkarz szereg lat wstecz nie dalo oczekiwanych
            efektow....smile
            dutchman
      • sze Re: misi 18.04.03, 20:33
        > To trochę jak ulica Wróbla. Czy chodzi o ulicę jakiegoś pana Wróbla (w
        > Szczecinie pamiętam np. ulicę Czyżyka - ale chyba ptaka, nie pana), czy może
        > o Wróblą ulicę.

A w Warszawie jest ulica Przechodnia. Zawsze byłem pełen podziwu dla
        demokratyzmu i dobrej woli nazywaczy warszawskich ulic: nawet skromny,
        bezimienny przechodzień ma tu swoją ulicę.
      • ardjuna Re: misi 18.01.05, 21:33
        ja22ek napisał:

> (w Szczecinie pamiętam np. ulicę Czyżyka - ale chyba ptaka, nie pana)

Z całą pewnością ptaka. W Szczecinie jest też jednak ulica Papugi (Jana) smile
        • flyap Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda! 18.01.05, 23:12
          W łodzi natomiast jest ulica Orla , ale nie mieszka się na Orlej, tylko na
          Orla, choc żaden Orel nie dorobił się ulicy.Jest również ulica Kocia, ale nie
          związana z Kociem z Kabaretu Starszych Panów. O nazwach ulic - czego, niestety,
          nie zauważył poeta - mozna nieskończenie.
          • ardjuna Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 10:19
            To, że coś "wygląda", nie znaczy, że takie jest. Czego, niestety, nie
            zauważył(a) flyap. Heh
            • flyap Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 12:40
              ardjuna napisał(a) uwagę,z której wynika, że jest zorientowany(a) w
              temacie "wygląda", czego mu(jej) szczerze zazdroszczę. Pełen(-łna)podziwu
              przesyłam dużą pozdrówę! He,he!
              • ardjuna Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 17:48
                Dzięki za uznanie, ale z zazdrością nie przesadzaj, powiadają, że to niezdrowe
                uczucie. Pozdrówę odwzajemniam. Hyhy.
            • dutchman Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 12:43
              Fajna nazwa - ulica Przechodnia. Ciekawe czy jest to ulica Przechodnia czy
              ulica Przechodnia ? (raz jako przymiotnik)...
              pozdrowienia
              dutchman
              • pagaminta_lenkijoja Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 13:41
                A takie ulice jak Jabłoniowa, Kolejowa, Lermontowa, Mostowa, Łomonosowa,
                Portowa, Kutuzowa, Sklepowa Też nie wiadomo jak je rozróżnić i które są od
                ludzi, a które od przymiotników
                • flyap Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 19.01.05, 23:59
                  Rzeczywiście jest ciekawie. Nie ma atpliwosci, ze ulica Kruka i ulica Krucza
                  są: pierwsza - "rzeczownikowa", druga - "przymiotnikowa". Jednak pochodzenie
                  takich nazw ulic, jak: Pawia, Dzika, Karasia, Przechodnia itp. spędza - jak
                  widać - sen z powiek kilku poważnym, skądinąd, osobom. Każde przypuszczenie ,że
                  nazwa jest przymiotnikiem może być podważona przeż zwolenników innych form
                  gramatycznych i to jest tak, jak z gonieniem króliczka. Nazwy ulic wymyślono
                  głównie dla listonoszy, zeby nie bładzili w poszukiwaniu adresata i każda
                  nazwa, inna niż pozostałe spełnia swoja rolę. To. że nazwy te ulegaja co jakiś
                  czas zmianie,świadczy o aktywności aktualnych radnych.W kraju leniwych radnych
                  ulice ponumerowano i naszych problemów nie ma.Jak tak mozna!?
                  • dutchman Re: Czy "misi" kojarzy sie z ulicą?Bo Tak wygląda 20.01.05, 10:41
                    Wszysto ma swoje wady i zalety powiedzial ktos. Malo tego - kazda wada ma swoja
                    zalete jak powiedzial Johan Cruijff. Tak samo z ulicami z nazwa lub numerem.
                    Zaleta nazw jest taka, ze nazwy bywaja brzydkie albo ladne. Niektore nawet
                    bardzo ladne jak np. ul. Ku Sloncu albo Kubusia Puchatka albo Bulwar
                    Zachodzacego Slonca.......
                    dutchman
    • reptar "misi" - raz jeszcze, ale caałkiem inaaczej 11.01.05, 11:35
      "Słownik języka polskiego" pod red. W. Doroszewskiego:

misiarz = ten, co ... zwierzęta, co je misi

Jeden wyraz wykropkowałem, bo niech to będzie zagadka dla Was. Co znaczy
      "misić zwierzęta", ha?
      • flyap Re: "misi" - raz jeszcze, ale caałkiem inaaczej 11.01.05, 11:50
        "Misi" to 3 os.l.p. od słowa "misić" - kastrować. Miśnik, misiarz, jajarz to
        regionalne nazwy człowieka, który to wykonywał jako usługę.Na wsi takie
        umiejetnosci w hodowli były potrzebne. Ptaki się "kapłoniło", ale chyba
        przeszło sto lat temu.Teraz kapłonów sie nie spotyka.
        • pamusz Re: "misi" - raz jeszcze, ale caałkiem inaaczej 11.01.05, 12:09
          Dosyć długo czekałeś ze swoja zagadką.Widać,że dyskutanci nie znają ludowych
          zwrotów, wychodzacych z użycia. Słownik Brucknera jeszcze wymienia to słowo,
          ale w SJP z 1999 r już go nie ma.Kapłon i kapłonić jest nadal, z uwagą,że
          odnosi sie tylko do koguta.Ciekawe, że słowa te mają zwiazek z mnichem i
          kapłanem.
    • h_hornblower MISI :) 27.01.05, 14:42
      MISI to oczywiście akronim. Metody Ilosciowe i Systemy Informacyjne - kierunek
      na warszawskiej SGH.

horny
    • zakkahletz Znam osobę, która używa(ła) ... 27.09.05, 13:08
      ... wyrazu "misi" jako własnej wersji "misiów". smile
      • flyap Re: Znam osobę, która używa(ła) ... 27.09.05, 19:40
        SJP dopuszcza oboczności ptyś -ptysiów a. ptysi; ryś - rysiów a. rysi, ale przy
        nisiach już nie jest taki tolerancyjny. Można się trochę pogubić.
        • jottka wolność 27.09.05, 22:51
          dla misi!!! o wiele misiej brzmi niż misiów

a apropo powyższej zagadki to bodaj bronisław maj w którymś ze swych felietonów
          rzucał swego czasu okrzyk 'bo cie wymiśkuje, żabojadzie jeden!' - i cały kraków
          rozumiałsmile
          • zakkahletz Wyraz "misie" (w przeróżnych odsłonach) ... 29.09.05, 10:25
            ... najwyraźniej ma duży potencjał, bardzo inspiruje. Mam płytkę mocno
            niedocenianej a świetnej polskiej kapeli Mr. Zoob (już dawno zawiesili
            działalność, wokalista mieszka w Niemczech), w jednym z utworów słychać
            powtarzane po wielekroć "misie, misie, misie nie chce ...". :]
            • jottka Re: Wyraz "misie" (w przeróżnych odsłonach) ... 29.09.05, 12:02
              no to niedźwiecki w trójce już od dawna wykorzystuje potencjał jak możesmile miś
              imposible należy do moich ulubionych misi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka