Gość: polonysta IP: *.abz0.ifb.net 21.12.07, 12:29 kto wie kto to jest i skad sie wzielo to okreslenie Azjaty w srodowisku polskim w Wlk. Brytanii? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Autor Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.range86-131.btcentralplus.com 30.12.07, 00:56 "Ciapaty" to okreslenie arabow.pochodzi od nazwy maki do wypieku ich tradycyjnego pieczywa.Oczywiscie ma tu wydzwiek pogardliwy. Odpowiedz Link
Gość: polonysta Re: ciapaty - kto to jest? IP: 217.171.129.* 02.01.08, 20:55 zgadza sie ze nazwa pochodzi od nazwy maki, z ktorej smaza na specjalnie grubych patelniach placki podobne do naszych nalesnikowych zwane tsiapaty bread. Placki te wyrabiaja z samej maki i wody, i z odrobina oleju. Ale to nie Arabowie, ale Pakistanczycy. Wyobrazcie sobie ze kobieta smazaca te placki odwraca je na druga strone palcami i robi to tak sprytnie za nie poparzy sie. ciekawe jest rowniez zastosowanie tych plackow - otoz sluza one zamiast sztuccow. Trzeba palcami urwac kawalek placka i trzymajac ten kawalek placka wybierac z talerza kesy pikantnego miesa polane sosem curry.Ale jak juz powiedzialem sa to Pakistanczycy i nazwa pochodzi z jezyka urdu.Natomiast nazwa ciapaty oznacza obecnie kazdego Azjate, ktory nie jest skosnooki, czyli oprocz Pakistanczykow, takze Hindusow, arabow itp Wynika to chyba z tego, ze po samym wygladzie trudno jest tych Azjatow odroznic i stad ta uniwersalna nazwa - ciapaty.Nie zawsze jest to nazwa pogardliwa, gdyz poprzez swoja uniwersalnosc stala sie bardezo uzyteczna. Nie ma po prostu w j. polskim innego rzeczownika oznaczajacego Azjate, ktory nie jest skosnooki, czyli rasy zoltej. Odpowiedz Link
ampolion Re: ciapaty - kto to jest? 25.03.10, 02:10 Cos takiego: www.terragalleria.com/asia/india/jodhpur/picture.indi38795.html Odpowiedz Link
Gość: Max Re: ciapaty - kto to jest? IP: 93.154.140.* 23.07.13, 21:38 Ładnie, że się wgłębiłeś w temat, ale z ciebie taki polonista, jak z koziej dupy trąbka. Kto normalny, szanujący język polski, pisze "analfabeticą" ? Odpowiedz Link
Gość: Kavel Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.08, 21:51 Ciapaty to sprzedawca w sklepikach typu off licence itp w Londynie. Dlaczego ciapaty? bo jego skora jest ciapkowata różnokolorowa Odpowiedz Link
Gość: soltys Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.jelonki.robbo.pl 08.08.08, 11:19 ciapaty to takie hinduskie placki z tego co wiem i stad ta nazwa Odpowiedz Link
Gość: człowiek Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.opera-mini.net 18.11.14, 01:02 kolego ciapty czy jak wy to mowicie na nich ciapaci to kulturalnie cie informuje ze nie znacie sie apiszecie głupoty . Te ich placki nazywają sie Chapati ( arabcy ludzie je piekąi wypowiada sie czapati . ) natomiast hindusi pięką placki CHAPATIS CZYLI CZAPATIS , GŁĄBY NIE ZNACIE SIE A OBRAŻACIE INNE NARODOWOSCI TO TEZ SĄ LUDZIE TEŻ EMIGRUJĄ DO UK TAK JAK MY ! Wszyscy jestesmy tacy sami a ja powiem jedno ze polacy TO CHAMY , GBURY , PIJAKI I NIEROBY I JA SIE NIE DZIWIE ZE BRYTYJCZYCY POLAKOW JUZ NIE CHCĄ JAK TYLKO SIEDZICIE NA BENEFITACH LENIE ! Do roboty a nie obrazac innych a sami gowno robią . Odpowiedz Link
Gość: Stefan Re: ciapaty - kto to jest? IP: 185.13.106.* 02.10.15, 21:32 Ty najpierw wyjedź popracuj z nimi a potem wyzywaj naszych. Oni są większymi rasistami jak wszyscy Polacy. Potrafią cię wyzywać po polsku od polskich ku.....rw w czasie pracy. A ciągoty to żaden placek ni to czarny ni to biały więc taki nijaki porostu ciapaty Odpowiedz Link
Gość: Krzycho. Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.client.duna.pl 19.11.15, 04:33 Obrońca praw zwierząt się odezwał. Tak się składa że ciapaci to razem z murzynami grupa o ogromnym odsetku bezrobotnych siedzących ma socjalu i w dodatku o gigantycznej skali przestępczości a jak miejsce polaków w UK zajmą ciapaci to się za nami stesknia. Odpowiedz Link
Gość: o n a Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 16:10 jakiego azjaty? ciapek to hindus jest Odpowiedz Link
szorstkizdzisio Re: ciapaty - kto to jest? 11.11.08, 03:47 zaden Azjata i zaden tam arab. i nie od zadnego ciasta "ciapaty pochodzi" Ciapaty to kolorowy, ale tylko: hindus, pakistaniec, afgan i tym podobny. Niektorzy nazywaja ich "fioletowi" w odroznieni od "żółtków", czyli Chińczykow, koreańczykow, japończykow, itp. A ciapaty, bo kolor jego skory jest trudny do zdefiniowania, taki coś jakby "w ciapki" Odpowiedz Link
odwrotnef0esermop1kurnajaktodo Ciekawe jak ciapaci na nas mowia? 30.12.08, 09:22 Wiecie? Co obstawiacie? Odpowiedz Link
Gość: eeeee Re: Ciekawe jak ciapaci na nas mowia? IP: *.ppp.as43234.net 16.04.13, 11:16 kofur Odpowiedz Link
Gość: SebRobin Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 11:24 Nieprawda! Polacy widze lubia pisac na tematy o ktorych nie maja pojecia. Hindusi i Pakistanczycy nie sa w ciapki, bo to nie dalmatenczyki! "Ciapati" to takie placki. Typowe dla kuchni hinduskiej. Wielka Brytania przez stulecia wojowala swoja flota i podbijala kolejne nacje. Nie majac wlasnej kuchni jak Francuzi czy Wlosi, przejmowali inne z calego swiata. Z rejonow Azji jest chyba najwiecej restauracji np.: hinduskie, tajskie, chinskie... Czesto, by cos zrozumiec, trzeba sie temu przyjrzec z bliska. Odpowiedz Link
Gość: andy Re: ciapaty - kto to jest? IP: 83.1.123.* 04.01.09, 19:07 Prawdopodobnie ja go użyłem po raz pierwszy w 2000r na określenie kogoś kto nie jest ani biały ani żółty ani czarny. Dziwie się ze to słowo zrobiło taka karierę Odpowiedz Link
zgoorek Re: ciapaty - kto to jest? 07.02.09, 08:31 Gość portalu: andy napisał(a): > Prawdopodobnie ja go użyłem po raz pierwszy w 2000r na określenie kogoś kto nie > jest ani biały ani żółty ani czarny. Dziwie się ze to słowo zrobiło taka karier > ę A! To Twój przodek rozpętał IIWWŚ Odpowiedz Link
Gość: Asia Re: ciapaty - kto to jest? IP: 217.153.65.* 13.07.09, 12:24 Bardzo mnie ciekawi, w którym miejscu na Ziemi spotkałeś osobę, która nie jest ani biała, ani żółta, ani czarna? Zdawało mi się, że mamy tylko 3 rasy ludzi, jw. Odpowiedz Link
Gość: as Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.nat0.sta.nsm.pl 28.08.09, 22:04 w indiach sa ciapaci Odpowiedz Link
Gość: misia Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.ryb.abpl.pl 13.09.09, 23:22 co za bzdury, oni sa po prostu pieknie brazowi a nie zadni w ciapki !!! Odpowiedz Link
ampolion Re: ciapaty - kto to jest? 25.03.10, 02:19 Żadne ciapy, z polska to czapati. Można zrobić w/g instrukcji na wideo: www.squidoo.com/how-to-make-chapatis Odpowiedz Link
Gość: eve Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.dsl.club-internet.fr 15.10.09, 14:30 W 1812 G. Cuvier zastosował kryterium barwy skóry i podzielił gatunek ludzki na trzy wielkie rasy (odmiany): białą, żółtą i czarną. Ten zasadniczy podział utrzymał się do dziś. Podział na rasy ludzkie zaproponowany przez S.M.Garna (1971r.): 1. europejska 2. azjatycka 3. australijska 4. amerykańska 5. afrykańska - 6. indyjska 7. melanezyjska 8. mikronezyjska 9. polinezyjska istnieje jeszcze wiele innych podziałów m.in na 4 rasy i na 6 a poza tym mamy jeszcze metysów, mulatów i zambo... Odpowiedz Link
Gość: leszek Re: Ciekawe jak ciapaci na nas mowia? IP: 94.254.222.* 31.07.09, 00:35 mowisz o opinii jaka Polki maja? Tak, to prawda. Maja taka opinie i to nie tylko wsrod ciapatych, ale to inny temat jest. Odpowiedz Link
Gość: B.Art Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.cable.ubr13.smal.blueyonder.co.uk 14.11.09, 20:34 Od lat słowem "ciapaty" w POLSCE określa się ludzi o kolorze skóry "kawa z mlekiem", czyli Hiszpanów, Arabów, Włochów, Pakistańczyków, Marokańczyków, Egipcjan... itd, nie jest to obraźliwe, tak samo jak słowo "murzyn" i "biały" nie są obraźliwe. A, że ktoś, gdzieś, kiedyś... powiedział, że zna tylko 3 rasy... to nie nasza wina, że nie było go stać na wakacje w Kurdystanie | Odpowiedz Link
ampolion Re: ciapaty - kto to jest? 11.06.11, 16:46 Ciapaty(?), czapaty, chapati to hinduska i pakistańska odmiana pieczywa: alturl.com/6s3b2 Odpowiedz Link
Gość: andziaaa Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.range86-178.btcentralplus.com 23.05.13, 22:19 pierwszy raz, gdy uslyszalam to okreslenie, osoba wypowiadajaca je wyjasnila mi, ze "oni" nie sa ani biali,ani czarni,wiec ciapaci. Nawet sie usmiechnelam. No i ze takie pomyslowe... Wczesniej slyszalam gorsze okreslenia, np.brudasy,przybrudzeni, wiec to nie wydawalo sie takie zle. Z biegiem czasu coraz wiecej slyszalam to slowo w znaczeniu ujemnym, w zdaniach wyrazajacych uprzedzenia. Zreszta nie uzylabym tego slowa rozmawiajac z osoba,o ktorej mowa, a rozmawiajac z osoba czarna, nie mialabym obiekcji uzywac wyrazenia "czarna osoba". A wiec jednak negatywne... Ktos tu slusznie zauwazyl, ze jest to slowo uzyteczne o tyle, ze okresla "Azjate nieskosnoookiego", a sama nieraz niestety mam trudnosci w odroznieniu, czy dana osoba jest np z Pakistanu czy Indii. To jednak nie za dobrze o mnie swiadczy, ze uzywam slowa zwiazanego z uprzedzeniami, bo tak mi wygodnie. Mysle, ze nie za dobrze swiadczy o naszym narodzie, ze uzywamy i tolerujemy okreslenia negatywne wobec innych narodow badz ras. Jakie inne slowo moglibysmy uzywac, ktore nie mialoby wydzwieku negatywnego, a spelnialo podobna funkcje? Odpowiedz Link
Gość: Max Re: ciapaty - kto to jest? IP: 93.154.140.* 23.07.13, 21:44 Zanim znajdziemy inne określenie na tego typu ludzi, zacznijmy używać normalnego, polskiego języka, a nie jakiejś zawszonej "analfabeticy", gdyż to stawia nas na poziomie jaskiniowców. Odpowiedz Link
Gość: ela Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.bayer.de 02.09.13, 16:41 a tu macie ankiete o "ciapatym" miłego moje-ankiety.pl/respond-51403.html Odpowiedz Link
marianwasyl Re: ciapaty - kto to jest? 20.09.13, 10:44 Szczerze powiedziawszy po raz pierwszy się z tym określeniem spotykam. Odpowiedz Link
Gość: Palio Fire 1.3 16V They can produce hot water at IP: 116.228.55.* 02.10.13, 16:50 Odpowiedz Link
Gość: gosc Re: ciapaty - kto to jest? IP: *.ip.telfort.nl 29.06.14, 19:30 Ciapati to nazwa ciasta indie ,palistan.polacy w uk pogardliwie mowia o ludziach innej nacji nie o morzynach.wstd mi za polakow to sa prostacy rasisci .prostacy wymawiaja ciapaty i nie widza co to jest Odpowiedz Link
dziewczynkazkosmetykami Re: ciapaty - kto to jest? 31.10.13, 14:05 te określenie to nie tylko w UK jest popularne.. w Polsce też je od czasu do czasu słyszę.. Odpowiedz Link
Gość: Kaska ciapaty IP: *.range86-167.btcentralplus.com 30.01.14, 23:18 Ja natomaist mam dwojke slodkich dzieciakow jak to mowicie z 'ciapatym', zastanawiam sie nad powrotem do Polski ale kiedy slysze te wszystkie obrazliwe epitety ktore odnosza sie do Azjatow to mam powazne watpliwosci czy nie wyrzadzilabym w ten sposob moim dzieciom krzywdy. Narazie jestem ciagle w Uk ale moje dzieci mowia juz plynnie po polsku i jesli ktos w Polsce zaczalby wolac na nich 'ciapaci' to napewno byloby to dla nich przykre szczegolnie ze widac ze dzieciaki sa mieszanej krwi. Jestem pewna ze od ludzi o wyzszej kulturze osobistej takiego zwrotu bym nie uslyszala ale jest wielu Polakow ktorzy wydaje mi sie ze nie zawachaliby sie nazwac moich dzieci 'ciapatymi' Odpowiedz Link
Gość: abc Re: ciapaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.14, 10:47 Lepiej skorzystaj, ze słownika ortograficznego. Bo wstyd takie byki walić na forum. Odpowiedz Link
Gość: Lord wind Re: ciapaty IP: *.brhm.adsl.virginm.net 30.06.14, 07:21 Jak bys mieszkal cale zycie za ojvzyzna to tez bys mial problemy z Polskim CWP Odpowiedz Link
Gość: grzebień na fali ciapek IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.14, 04:37 Trochę lat temu powolnych i nieograniętych Polaków określano mianem "ciapek". Tak też nazywano powolne skundlone pieski. Wyraźnie widzę tu spore nawiązania kulturowe Odpowiedz Link
Gość: John Pierogi IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.14, 23:45 Oni nazywaja was pierogi w UK. Odpowiedz Link