starshine 06.09.03, 22:36 zbieram okreslenia na pojedynczy sygnal wyslany telefonem komorkowym, ktorego celem nie jest nawiaznaie rozmowy, ale wlasnie nadanie sygnalu. znam juz "lisek", "bolec", "strzalka"... Co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 14:33 ja mowie zawsze o puszczaniu sygnalu, to jest chyba wszedzie zrozumiale. ostatnio jednak kumpela dziekowala mi za 'wedki', ktore dostala ode mnie, majac na mysli wlasnie sygnaly. pozdrawiam. Odpowiedz Link
Gość: zawodowiec Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.bris.ac.uk 07.09.03, 18:11 a ja mowie najprosciej - daj dzwonka Odpowiedz Link
roody102 Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' 07.09.03, 23:50 CLIP (od nazwy uslugi wyswitelania dzwoniacego numeru) - pusc mi klipa. Sam mowie "pusc sygnal". Odpowiedz Link
Gość: bok Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.kabel.telenet.be 12.10.03, 16:00 ostatnio najpopularniejsze jest 'pusc mi pika'.slyszalem tez,o torpedzie,ale uzyl tego totalny mul,wiec nie polecam... Odpowiedz Link
Gość: łyżeczka Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.net 12.10.03, 20:08 U mnie "wędka" to forma podstawowa, moi znajomi musieli się przyzwyczaić jeszcze do "wędy" i "wędacza." A propos, wie ktoś jak to się mówi po angielsku? Odpowiedz Link
Gość: azjak Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.swidnik.no / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.05, 12:06 Po angielsku to pewnie się dzwoni po prostu, a nie cokolwiek puszcza Bo rozmowy tańsze Odpowiedz Link
Gość: spleen Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: 82.177.1.* 13.01.06, 00:42 English equivalent of a Polish noun "gluchy, strzalka etc" is probably "scotchie", "scotch ring" or "scotch call"- a 'missed call' which communicates some pre-arranged message or requires the receiver to call back at their expense, thereby saving the first caller the cost of the call(by Susie Dent in "Larpers and shroomers"). Odpowiedz Link
Gość: Ann Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: diabel:* 14.10.03, 13:06 w moich stronach mówi się "puszczę Ci głuchego"... Odpowiedz Link
Gość: amerdio Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.kv.net.pl 15.10.03, 17:42 bączek sygnał strzałka bumek Odpowiedz Link
Gość: łyżeczka Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.net 15.10.03, 20:02 Puszczasz bączka? Nie najlepiej mi się kojarzy... Odpowiedz Link
Gość: elmo Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.um.poznan.pl 28.10.03, 13:48 pikacz, głuchacz, głuchy, zajączek, pikol Odpowiedz Link
Gość: ziomus Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.technika.net.pl 20.08.05, 12:54 moze poprostu bit lub ring?? Odpowiedz Link
Gość: JoKa Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.neo 07.11.03, 16:09 U nas mowi sie: -cichacz -dzynek Odpowiedz Link
Gość: zawodowiec Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.chm.bris.ac.uk 07.11.03, 16:36 cichacz to sie domyslam skad sie wzial, w orginale znaczy to samo co smutniak, tajniak itp, zgadnijcie co to znaczy jak nie wiecie, podpowiedz - tez dzwiek lecz mocno wyciszony pzdr Odpowiedz Link
Gość: lukasmartin Re: 'Lisek', 'bolec', 'strzalka' IP: *.top2.pl 05.12.03, 16:34 tatik, dzyń /pusc dzynia/, kolka /od call/ Odpowiedz Link
Gość: art Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 07.11.03, 22:28 Dać dzwona Odpowiedz Link
Gość: Malarztynkarzakrob Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.12.03, 15:58 jeszcze cwelek i pedałek Odpowiedz Link
Gość: sztryms Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.wszif.wroc.pl / *.crowley.pl 17.12.03, 10:19 ja tam mówie szczepić "zaszczep mnie jak bedziesz na miejscu to oddzwonie" Odpowiedz Link
Gość: Jaś Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.prs.pl 18.12.03, 10:22 sikorka (Trójmiasto) Odpowiedz Link
Gość: Marcoo Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.04, 16:01 My mowimy "puść szczura", lub "szczurka" Odpowiedz Link
Gość: lesio Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 07:54 3miasto - puścić Rumuna Odpowiedz Link
martini_very_bianco Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" 02.04.04, 22:38 wkręt (ale ciężko stwiedzić, skąd). można albo puścić, albo dać 16%VOL Odpowiedz Link
Gość: Pruszków Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 06.05.04, 20:31 A ja mówię "pyknij mi" albo "puść mi pyka". Po polskiemu to to nie brzmi, ale cóź Odpowiedz Link
Gość: koza Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 20:49 Ja mowie posc mi Gonga albo Gongasa albo diskreta Odpowiedz Link
platypus2 Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" 11.05.04, 15:12 kiedyś słyszałam "pyknij mnie", ale jakoś mi się nie za bardzo kojarzy. w GTA się "pykało" kolesi samochodem... Odpowiedz Link
diastema Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" 12.06.04, 21:20 w trojmiescie puszczamy szczura!!!!! Odpowiedz Link
Gość: wap Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.inter / *.inter-c.pl 23.07.04, 23:23 najczesciej 'pusc sygnal' a najdziwniejsze to chyba 'zapikaj mi' albo 'pusc zajaczka' Odpowiedz Link
Gość: gość Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 03.12.04, 22:12 biedak np. puść biedaka (jak kogoś na smsy nie stać) Odpowiedz Link
Gość: Siedlce Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: 80.48.32.* 12.05.05, 14:43 A nu nas sie mowi pusc cynia i wszyscy tak mowia choc wzielo sie to od ksywy kumpla ---Cynamon Odpowiedz Link
Gość: OnMyOWn Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.netkomp.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 11:17 "puść gonga", "zarzuć cegłą" to chyba najczesciej się przewija w mojej okolicy Odpowiedz Link
Gość: ja Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 11:23 bolec kojarzy sie bardziej z wylgarna nazwa penisa: ch... Odpowiedz Link
Gość: Marian ... bzykacz :| IP: *.icpnet.pl 21.05.05, 23:48 Kilka razy słyszałam właśnie o "bzykaczu" ...Funkcjonuje także w odmianie czasownikowej :] Odpowiedz Link
Gość: ola różnie. IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 25.05.05, 21:01 jak amerykanie to nie wiem,ale anglicy nie puszczaja sobie sygnałów, a jesli już to mówią poprostu stracone połączenie - miscall (tak sie pisze?). no. a moje kuzynki to mówią 'puścić strzałke' co mnie osobiście śmieszy znajomi mówią 'puścić dzynka' albo 'gonga' a snoopy mój pisze mi zawsze w esemesach 'puszcze bita (albo mita)' i ja się tym zaraziłam. pozdrawiam. Odpowiedz Link
Gość: tga Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 23:04 puszczać: - sygnała - bita - impulsa - strzałke - głucha ("głuch" mnie doprowadza do szału ) - bzyka ("bzyk" też) pzdr Odpowiedz Link
Gość: zdi Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.crc-polska.com 26.07.05, 15:22 u nas mówią "puść mi bombke" Odpowiedz Link
tingel-tangel Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" 05.09.05, 15:17 U mnie: "puść strzała", a więc rodzaj męski. Odpowiedz Link
Gość: madziula Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 17:02 u nas mówi się jedynie "ciachnij mi", "puść/daj mi ciacha" . Ewentualnie "strzałka". I nic więcej. Zdzwiwiłam się, że nikt nie powiedział o ciachach. Odpowiedz Link
malina113 Re: "Lisek", "bolec", "strzalka" 06.12.05, 09:24 Najpierw naucz się pisać potem pisz i pytaj.Nie pisz nawiaznaie tylko nawiązanie. To proste!!! Odpowiedz Link