jacklosi 23.12.08, 14:30 Czy ktoś wpadł na pomysł, że to bi w biatlonie to oddzielny wyraz, i że wobec tego powinno się wymawiać bi-atlon, an nie b'atlon? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Bi athlon 23.12.08, 15:41 Daj spokój )) Jak istnieje jakiś zwyczaj ortograficzno-wymawianiowy (w tym wypadku 'i' jako oznaka palatalizacji), to i się do niego ludność stosuje. Kiedy usłyszałem w filmie przyrodniczym "bijologia", to o mało ze stołka nie spadłem. A przecież to w zasadzie poprawnie. Więc chociaż wiem, że lepsze by były bi-ologia, tri-atlon, bi-ennale, to sam tak nie mówię. Co mnie mają za dziwaka uważać Odpowiedz Link
deerzet Re: Bi athlon 23.12.08, 22:50 Papież Pi[j]us i bi[j]ologia - ot, żadna nowość. Posłuchajcie wymowy tychże w łacinie. Echchch, młódź się uczy... )) Odpowiedz Link
pavvka Re: Bi athlon 24.12.08, 08:39 OK, łacina łaciną, ale nie istnieje rdzeń "ologia". To jest zdecydowanie bio-logia. Odpowiedz Link
stefan4 Re: Bi athlon 03.01.09, 16:15 deerzet: > Papież Pi[j]us i bi[j]ologia - ot, żadna nowość. > Posłuchajcie wymowy tychże w łacinie. Co wspólnego ma biologia z łaciną? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
deerzet Re: co ma bigamia do stygmatu 03.01.09, 18:57 {Stiopa} wyrocznią? Łacina, choćby kościelna - zaleca taką wymowę od wieków, o Ciekawski {Stefanie}. Tako uczą w seminariach. Ot - mój kolega z pracy takowe skończył. To się nazywa, zdaje się, autopsja... * * * Ach te stygmaty wiary i niewiary Odpowiedz Link
stefan4 co ,,zaleca'' łacina 04.01.09, 04:46 deerzet: > Łacina, choćby kościelna - zaleca taką wymowę od wieków Łacina kościelna, łacina medyczna, łacina kuchenna itp. mogą sobie ,,zalecać'' taką lub inną wymowę słów i zwrotów łacińskich. Natomiast słowo ,,biologia'' ma z łaciną tylko tyle wspólnego, że niektórzy Rzymianie z grubsza znali grekę. To tak, jakby język niemiecki ,,zalecał'' tą czy inną wymowę dźwieków słowiańskich. deerzet: > Tako uczą w seminariach. > Ot - mój kolega z pracy takowe skończył. I teraz bierze za dobrą monetę ,,zaloty'' łacińskie co do wymowy słów greckich? To zacytuj mu kiedyś taki stary szkolny wierszyk łacińsko-polski o zalecaniu się: Laicus quiddam amorem przejęty ad pulchram donnam sadzi komplementy. Videt to pater, capit go za ucho et okładat go sękato obucho. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html wymow Odpowiedz Link
deerzet Re: jak mówiono/ mówi się 04.01.09, 20:59 Poważnie mówiąc: Ludzie starej daty, w szkołach z klasyczną łaciną choćby kształceni - mają zakodowane wymawianie "bijologia" czy "papież Pijus_któryś_tam". A że pamięć o tej wymowie zanika - to już inna para nagolenników. Warto w tym względzie wypytać na forum 'nauka' szekspirowego {Kasi_męża} - zapewne doda coś aktualniejszego. Nota bene - znajomi mi sukienkowi - jakich wypytywałem o "mnogą" wersję nagrobkowego, rozwiniętego "R.I.P." - mieli w tym względzie kłopoty... * * * disce, sed a doctis Odpowiedz Link
stefan4 Re: jak mówiono/ mówi się 06.01.09, 02:32 deerzet: > Nota bene - znajomi mi sukienkowi - jakich wypytywałem o "mnogą" > wersję nagrobkowego, rozwiniętego "R.I.P." - mieli w tym względzie > kłopoty... Pytałeś, bo nie wiesz, czy pytałeś, żeby ich sprawdzić? Bądź dobrym kumplem i podaj im wędkę: * w słowniku łatwo znaleźć, że ,,requiescere'' to trzecia koniugacja; * następnie nietrudno sprawdzić, np. w Wikipedii en.wikipedia.org/wiki/Latin_conjugation#Subjunctive_present , że ,,requiescant''. A jeśli jeszcze chcesz, żeby każdy spoczywał we własnym pokoju, to ,,requiescant in pacibus''... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
deerzet Vivant 07.01.09, 01:52 Vivant/vivat - wzorcem mym był. Wpierw pytałem, potem sprawdzałem. Sekwencja nagrobkowa już wykuta. Disce puer latine, ego faciam te sukienkowy... Odpowiedz Link
zbigniew_ Re: jak mówiono/ mówi się 06.01.09, 18:36 Ludzie starej daty mają więcej rozumuy od młodszych pseudoznawcow greki i laciny. Zapewniam cię ,ze mojej śp. babci po klasycznym wykształceniu, do głowy by nie przyszlo kaleczyć mowy polskiej jakąś bijologią. Odpowiedz Link