Dodaj do ulubionych

do mieszkajacych we FR: budowa domu

20.02.05, 16:29
Moze ktos z uczestnikow forum wie, gdzie moge w necie znalezc informacje na
temat prawa do rozbudowy domu (extention d'une maison individuelle).
Jakie warunki trzeba spelniac, by dostac pozwolenie na rozbudowe
(powiekszenie rodziny etc).
Nie moge znalezc zadnych aktow regulujacych te kwestie, a chce
zlozyc "demande de permis de construire".
Jesli ktos cos wie na ten temat, prosze o info.
Obserwuj wątek
    • koralka Re: do mieszkajacych we FR: budowa domu 20.02.05, 20:23
      Postaw to pytanie na forum www.construire.fr.st. Ja wlasnie jestem w trakcie
      budowania domu i tam znajduje odpowiedzi na wiekszosc naszych problemow...
      • brombeer Forum Construire 21.02.05, 14:48
        Dzieki Koralko za pomysl! Niestety podany adres internetowy nie dziala.
        Moze moglabys sprawdzic czy jest w nim jakis blad? Bardzo Ci dziekuje, sprawa
        jest dla mnie wazna i naglacasmile
        Pozdrawiam z Lille
        • koralka Re: Forum Construire 21.02.05, 18:54
          Nie jestem za mocna w informatyce, wiec poradze ci droge okrezna. Na google
          poszukaj site aamoi i w tymze site jest wlasnie to forum... Moi tesciowie
          zagospodarowali strych bez permis de construire, gdyz to co sie robi w domu nic
          nikogo nie obchodzi, plany robili przez bureau d'etude. Musieli tylko zrobic
          veluxy, a nie okna, ale nie pamietam dlaczego. Poszukaj jednak tego forum, a
          jak bedziesz jeszcze miala problem, to spytam sie meza o dokladny adres.
        • wojtech451 Re: Forum Construire - Adres (link) działa !!! 22.02.05, 11:26
          Kliknij:

www.construire.fr.st/
    • sullivan1 Re: do mieszkajacych we FR: budowa domu 22.02.05, 16:56
      najlepiej dowiadywac sie w merostwie. dadza ci kopie POS-u (plan d'occupation
      des sols) albo nowoczesniej PLU (Plan Local d'Urbanisme) dla Twojej strefy.
      zasady zaleza od regulaminu strefu, ktory miedzy innymi okresla COS
      (coefficient d'occupation du sol), czyli powierzchnie mieszkalna, ktora mozesz
      wybudowac na jednym m. kwadratowym terenu. COS jest w zasadzie najwazniejszy -
      dalej b. wazne sa zasady dotyczace konstrukcji przy granicy terenu, dalej
      ewentualne inne kwestie (dostep z drogi do terenu).
      dalej, jezeli budujesz mniej niz 20m2 powierzchni, nie potrzebujesz permis de
      construire, tylko robisz declaration de travaux - jest troche prosciej, nie
      potrzebujesz architekta, ale nadal skladasz ja w merostwie i nadal merostwo
      moze odmowic. Jezeli jestes w strefie chronionej, kazda deklaracje musza
      zaopiniowac Monumenty Historyczne.
      ogolnie najbardziej treba uwazac na budowe przy granicy terenu, bo pozwolenie
      merostwa nie przesadza o prawach osob trzecich, wiec sasiedzi zawsze moga Ci
      wytoczyc proces. ale zasady sa stosunkowo proste.

ale pierwsza rzecz - uzyskac kopie POS-u
    • brombeer Re: do mieszkajacych we FR: budowa domu 24.02.05, 19:16
      Moja sytuacja jest nastepujaca: wlasnie skonczylam budowe domu o maxymalnej
      powierzchni w stosunku do COS (wynosi on 0.1). Zostalo mi do zagospodarowania
      ok 20 m kwadpatowych przestrzeni (strychu). Aby zrobic dodatkowy pokoj i okna
      trzeba, o ile mi wiadomo, zlozyc demande de permis de construire-extension
      d'habitat. Ale w moim przypadku decyzja bedzie prawdopodobnie odmowna, bo dom
      ma maksymalna powierzchnie mieszkalna w stosunku do powierzchni dzialki.
      Zastanawiam sie co mi grozi, jesli zrobie przebudowe bez pozwolenia.
      Moze wiecie?
      Bardzo dziekuje za linki do forum construire, tam tez zadam to pytanie.
      Salut,
      Brombeer
      • lucja7 napisalam ci juz na innym forum wczoraj 27.02.05, 23:33
        Francuskie prawo budowlane nie ma nic do rzeczy, a poza tym co to za zwierze?
        Dom ma byc wybudowany zgodnie z zasadami "sztuki budowlanej" i czesc.

Wiec tak:

Musisz isc na merostwo miejsca gdzie mieszkasz. Tam, w serwisie albo
        technicznym, albo zarzadzajacym terenami, musisz poprosis o tzw POS (plan
        d'occupation du sol). Teraz zreszta nazywa sie to PLU (plan local
        d'urbanisation), ale jeszcze nie wszystkie comuny ten PLU posiadaja.
        Jest to dokument ktory opisuje dokladnie warunki w jakich mozna postawic czy
        rozbudowac dom.
        Tam prosisz by dano ci egzemplarz dotyczacy sekcji w jakiej sie znajdujesz.
        W tym egzemplarzu czytasz wszystko:
        - odleglosc od limitow terenu, wysokosc maksymalna, zasady sytuacji domu wobec
        sasiadow, garaze czy nie, jaka zielen, jakie kolory a jakie nie, jakie
        materialy a jakie nie, jak rowniez COS...i inne duperele.
        COS to coefficient d'occupation de sol, czyli rzeczywiscie stosunek powierzchni
        domu do powierzchni terenu. Ten COS wyrazony jest cyfra: COS 2 znaczy ze mozesz
        postawic dwa razy wieksza powierzchnie niz powierzchnia dzialki.
        jasne jest ze na terenach zabudowy luznej, podmiejskiej, ten wspolczynnik jest
        niski. Jest to ochrona przed spekulacjami terenami.
        Powierzchnia domu wyrazona jest tu tzw SHON (surface hors oeuvre nette), czyli
        np odlicza sie wszystko co "puste": kominy, geny, otwory schodow (w wypadku gdy
        jest kilka poziomow, powierzchnie schodow liczy sie tylko raz), garaz...

No i zasada jest ze nie mozna tego wspolczynnika przekroczyc, jak rowniez
        wybudowac wyzej niz napisane w POS itd....

Jesli merostwu nie zalezy zbytnio na jakims tam niewielkim przekroczeniu metrow
        powierzchni domu, daje ono pozwolenie na budowe, ale ma absolutne prawo
        zaaplikowac tzw. takse PLD (plafond limite de densité). Czyli bulisz za kazdy
        cm ponad iles tam €. Taksa ta jest wysoka na tyle by nikomu nie oplacilo sie
        przekraczac powierzchni.

Naprawde nie jest to skomplikowane i dziwie sie ze ktos tu wyzej narzekal na
        problemy pomimo ze mial architekta. Chyba ze architekt do dupy.

Przyklad:
        Twoja dzialka ma 400m². POS (albo PLU) ustalil ze COS ma byc maksimum 0,5,
        czyli twoj dom moze miec maksimum 200m²SHON. Twoj dom aktualny ma 185m².
        Mozesz wiec dobudowac 15m²SHON.

Jest pewne ze zmieniajac powierzchnie twojego domu, jestes w obowiazku prosic o
        permis de construire.

Jestem architektka.

lucja

Proste.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka