30.08.05, 14:17
Witam,
czy moglibyście mnie oświecić w zakresie tej formy legalizacji związku? Jakie
są plusy? Minusy? Jak długo czego sie na carte de sejour? Może po małżeństwie
krócej?
Znalazłam strony francuskie, ale trochę musze spędzić czasu na
przetłumaczeniu, a i tak pewności mieć nie będę czy dobrze.
Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • kociaszek Re: PACS 30.08.05, 18:52
      nie wiem jak dlugo potem czeka sie na carte...ale jako kraj nalezacy do UE, nie musimy juz carte
      posiadac i mozemy przebywac na terenie Francji dowolnie...komplikacje przy podjeciu pracy, ale to
      wtedy zatrudniajacy wystepuje do prefektury o wydanie pracowniczej wizy.
      bylam wlasnie w konsulacie dowiedziec sie jak zalatwic PACS...trzeba przez tribunal d'instance,
      potrzebny odpis aktu urodzenia i wyciag z USC o zdolnosci do zawarcia zwiazku malzenskiego
      (poniewaz w PL nie ma takiej formy ustalenia partnerstwa jak PACS, trzeba wystapic o taki wniosek i
      lepiej go wydobyc w PL niz prosic polski konsulat, licza sobie bowiem slono ok 200 euro za wydobycie
      jednego takiego zaswiadczenia...) co do reszty jeszcze nie wiem. niewatpliwa zaleta jest wspolnota
      majatkowa i prawne zalegalizowanie zwiazku...wiec PACS reguluje sprawy spadkowe, opieki nad
      dziecmi itp...zalezy tez czy PACs zawierany jest pomiedzy osoba narodowosci francuskiej a osoba obca
      czy pomiedzy dwojka przybyszow wink wada jest z pewnoscia biurokracja i masa dokumentow jakie
      trzeba zalatwic. napisze jak sie dowiem czegos wiecej.
      • nimeska Re: PACS 30.08.05, 22:46
        nam uznali zasiadczenie z urzedu stanu cywilnego ze nie jestemsmy z nimik innym
        w zwiazku malzenskim i mozemy zawrzec taki zwiazek
        no i oczywiscie wszystkie dokumenty musza byc przetlumaczone przez tlumacza
        przysieglego,
        w tutejszym "sadzie" daja ulotki na tematm plusow i minusow PASC
        a calosc zalatwiania PASC trwalo 15 min i po wszsytkim, zero uroczystosci, sero
        sentumenty, przynajmniej u pani ktora nam podpisala PASC smile
    • melmire Re: PACS 31.08.05, 10:41
      Po malzenstwie krocej smile Tzn. bycie w zwiazku malzenskim z francuzem daje ci
      automatycznie prawo do karty 'vie privee, vie familiale", PACS jest tylko
      jednym z argumentow za. A sama decyzja o tym czy ci wydadza karte czy nie moze
      zabrac tak do 4 miesiecy.
      Dlatego wlasnie zmienilismy zdanie i zamiast sie paksowac sie pobierzemy smile
      • kociaszek Re: PACS 31.08.05, 12:49
        ja chce sie zapaksowac z Polakiem na francuskiej ziemi wiec nie wiem czy to takie proste...
        • melmire Re: PACS 31.08.05, 17:18
          Nie jestem pewna czy dwoje obcokrajowcow moze sie pacsowac uncertain
          • melmire Re: PACS 31.08.05, 17:19
            A, moga! Nie moglibyscie ze spakcsowac na polskiej ziemi, we Francji tak smile
      • elzbietan Re: PACS 31.08.05, 12:52
        W marcu wyszlam zamaz W maju mialam spotkanie na prefekturze i miesiac pozniej
        dostalam titre de séjour na 10 lat z prawem do podjecia pracy
    • kasienka80 Re: PACS 01.09.05, 08:15
      A czym sie rozni PACS od slubu cywilnego?
      Ja wciaz nie wiem.
      • melmire Re: PACS 01.09.05, 10:12
        Slub daje ci automatycznie prawo pobytu i prawo do pracy, Pacs jest jedynie
        argumentem za zeby ci je wydac. Chodzi o "liens familiaux"
        Po slubie rozliczacie sie z podatkow wspolnie, przy Pacs trzeba czekac 3 lata
        (zeby udowodnic ze trwalosc zwiazku)
        Po slubie korzystniejsze sa prawa dziedziczenia.
        Przy slubie automatycznie masz wspolnote dobr (chyba ze masz umowe
        przedslubna), przy Pacs umowa jest niezbedna.
        Slub naklada obowiazek wspolego lozenia na mieszkanie, dzieci, wspolnote
        dlugow, pAcs tylko wspolnote dlugow na codzienne zycie i na koszty mieszkania.
        Pacs nie daje parze mozliwosci adopcji (tylko jedno z pary moze adoptowac), po
        malzenstwie jest to mozliwe.
        Pacs - mozesz wystapic o nationalite po 5 latach(jesli udowodnisz ze sie
        zasymilowalas), slub - po roku.
        Po "rozwodzie" pacsu nie ma alimentow, po slubie owszem.
        To tak z grubsza smile

• kasienka80 Re: PACS 01.09.05, 13:45
          oooo....to w koncu po jakim czasie mozna wystapic o obywatelstwo? Po roku czy
          po dwoch latach?
          • melmire Re: PACS 01.09.05, 13:56
            Po roku malzenstwa,jesli nadal zyjecie razem.
            Od razu po urodzeniu dziecka, o ile dobrze zrozumialam.
            Po pieciu latach pacsu.
            I trzeba udowodnic ze sie zasymilowals smile
            • kasienka80 zasymilowalam? 05.09.05, 14:34
              Udowodnic, ze sie zasymilowalam?
              Czyli co?
              Egzaminy tak jak w Hameryce? wink) No prosze nie mowcie, bo sie
              zalamie...paranoja.
              • melmire Re: zasymilowalam? 05.09.05, 14:41
                Szczerze mowiac, nie mam pojecia. Wiem ze na pewno zwracaja uwage na jezyk,
                pewnie posiadanie pracy tez dobrze swiadczy. Tak w ogole to podejrzewam ze jest
                to jeszcze jeden sposob zeby moc w razie czego odmowic. Bo odmowic moga na
                kazdym stopniu zalatwiania sprawy, bez podania powodu uncertain
                • kasienka80 Obywatelstwo 05.09.05, 15:01
                  Gdzie sie dowiadywac co skladac, jak i gdzie?
                  W merostwach, prefekturach?
                  Ktos moglby podac strone internetowa?
                  Jeszcze mam chwilke do tej magicznej daty roku od slubu, ale chcialabym sie
                  rozejrzec juz.
                  Dzieki za pomoc.
                  • melmire Re: Obywatelstwo 05.09.05, 15:56
                    Tutaj nationalite par mariage
                    vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2726.xhtml?&n=Etrangers%20en%
                    20France&l=N8&n=Etrangers%20:%20nationalit%C3%A9%20fran%C3%A7aise&l=N111

tu nationalite par la naturalisation
                    vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2213.xhtml?&n=Etrangers%20en%
                    20France&l=N8&n=Etrangers%20:%20nationalit%C3%A9%20fran%C3%A7aise&l=N111

Wychodzi mi z tego ze jako zona francuza masz tylko znac francuski smile
                    • kasienka80 Re: Obywatelstwo 06.09.05, 08:02
                      Super, znam znacznie wiecej niz tylko jezyk wink)))
                    • kasienka80 Niescislosc !!! 06.09.05, 09:52
                      Nie po roku malzenstwa mozna sie ubiegac o obywatelstwo, ale tak jak mowilam:
                      po 2.
                      Rok to by bylo zbyt krotko
                      • melmire Re: Niescislosc !!! 06.09.05, 13:10
                        No to tobie jeszcze rok , a mnie dwa czekania zostaja.
                        • kasienka80 Re: Niescislosc !!! 06.09.05, 13:24
                          No rok i troche wink)
    • soleilrouge Re: PACS 01.09.05, 14:20
      Jaka umowa dotycząca wspólnowy majątkowej jest niezbędna przy PASC? A czy z
      PASC-u można przejść na małżeństwo bez specjalnych formalności, czy też od
      początku musiałabym odgrzebywać dokumenty?
      • melmire Re: PACS 01.09.05, 17:25
        Trzeba odgrzebywac, tym bardziej ze dokumenty sa wazne przez 3-6 miesiecy.
        Umowa majatkowa nie jest niezbedna - ale w ramach separacji podzial bedzie
        siekiera po rowno. Co w przypadku rozstania ze tak powiem "nieprzyjaznego" moze
        stwarzac problemy, a jesli sa dzieci z poprzedniego zwiazku to w razie zgonu
        one dziedzicza jego polowe.
        Jesli mieszka sie razem przed pacsem, badz wnosi sie jakies dobra, nalezy to
        zaznaczyc w umowie. Tak samo, jesli kupuje sie wieksze dobra, typu samochod,
        mieszkanie, warto spisac umowe kto ile wlozyl.Dotyczy to zresza wszystkich dobr
        ktore kotres z partenrow chce miec na wlasnosc, co pociaga za soba koniecznosc
        zaznaczana kto kupil na rachunku, i przechowywania ww. rachunkow. Z tego co
        doczytalam i zrozumialam (pacs nie jest najlatwiejszym tekstem prawnym)
        wspolnota majatkowa (slub) nie jest jednoznaczna z "indivision" (pacs)
        • melmire Re: PACS 01.09.05, 17:26
          tu jest dobra stronka porownujaca pacs i slub, bez specjalnych detali ale daje
          poglad na sprawe
          www.bnpparibas.net/controller?type=fiche&identifiant=Comparez_mariage__PACS_et_concubinage__20021009172128
          • kociaszek Re: PACS 05.09.05, 14:02
            sa nowe ustalenia od 01.01.2005
            i tak np wspólne
            rozliczanie się od podatku następuje od momentu podpisania PACSu a nie jak dotad po 3 latach:
            www.dossierfamilial.com/user/standard.php?idrub=6&idart=413
            • melmire Re: PACS 05.09.05, 14:44
              Faktycznie smile Akurat podatkami interesowalam sie najmniej, bo na razie oboje
              jestesmy ponizej wszelkich progow podatkowych.
    • soleilrouge Re: PACS 07.09.05, 20:09
      Dziękuję za informacje i linki. Pozdrawiam serdeczniesmile
    • krokak Re: PACS 09.09.05, 17:05
      INFORMACJE W SPRAWIE POBYTU, PACSU I INNYCH FORMALNOSCI MOZECIE ZNALEZC NA
      STRONIE
      GLOSU KATOLICKIEGO OTO ADRES: vkat.club.fr/gk_fichiers/pr_pob1.htm
    • cezar8 Re: PACS 11.09.05, 19:35
      Ja jestem spaskowana od 01. kwietnia. Jedyne co jest plusem to ubezpieczenie. I
      na tym sie konczy. Prawdopodobnie w przyszlym roku moj narzeczony bedzie placil
      mniejszy podatek od zarobkow.W grudniu badz styczniu pobieramy sie (slub
      cywilny)wtedy tez musimy wyslac informacje, ze chcemy rozwiazac Pacs. 10.
      czerwca slub koscielny w Krakowie. Tak wiec dlugo nie bedziemy sPACSowani. W
      prefekturze otrzymalam tylko papierek,ze jestem obywatelem UE i do momentu
      podjecia pracy nie potrzebuje Carte dé séjour. Tak jak ktos wspomnial wczesniej
      potrzebna bedzie do podjecia pracy. Ale to juz inna bajka, czekasz minimum 3
      miesiace, jedziesz do Warszawskiego OMI zrobic badania itp. Zycze powodzenia.
    • soleilrouge Re: PACS 06.03.06, 09:40
      Zdecydowalismy sie jednak spaksowac na poczatek, juz to za nami, sluze pomoca
      zainteresowanym jesli chodzi o niezbedne dokumenty.
      Mam pytanie: po jakim czasie od zawarcia pacsu moge sie ubiegac o karte pobytu?
      Chodzi oczywiscie o prace...
      • melmire Re: PACS 06.03.06, 14:41
        Po trzech latach wspolnego zycia. Nie jestem pewna czy toto nie dziala tez
        wstecznie, to jest czy nie mozna udowodnic ze razem zylo sie przed zawarciem
        pacsu. Min. dlatego my zdecydowalismy sie na slub - prawo do pracy od reki.
      • nimeska Re: PACS 06.03.06, 20:39
        jesli masz polskie obywatelstwo, karty pobytu do pracy ci nie wydadza, w celu
        otrzymania pozwolenia na prace, bo juz nie wydaja kart pobytu dla czlonkow UE,
        natomiat mozesz sie starac o wydanie karty pobytu bez praca do wykonywania
        pracy, np w celu zapisania sie do biblioteki, jesli owa wymaga od cudzoziemca
        taka karte

Zawarcie PACS nie zapewnia otrzymania pozwolenia na prace, slub owszem, lecz
        nigdy nie ma pewnosci na 100 %, niestety,

to zwylke zmuszanie czleka do brania slubow na sile a szkoda ...

ja jestem spaksowana od prawie 2 lat i nie mam zadnych ulg w zwiazku w tym w
        otrzymaniu pozwolenia na prace ...

Beda w PACS mozesz kupic samochos, kupic dom ale pracowac legalnie nie mozesz,
        takie to francuskie prawo, narazie wink
        • nimeska sprostowanie 06.03.06, 20:45
          we wszsytkich urzedach, poczawszy od policji skonczywszy na ambasadzie, wszedzie
          otrzymywalam sprzeczne informacji co i jak zeby podjac prace legalnie

tak wiec moze sie okazac ze jesli udasz sie gdzie po info dowiesz sie ze aby
          otrzymac pozwolenie na prace potzebujesz miec wczesnije karte pobytu, i
          odwrotnie, bajzel jak wszedzie, tylko ze z wieksza kultura wink
          • melmire Re: sprostowanie 06.03.06, 23:19
            Co prawda to prawda. Jedno co udalo mi sie na pewno ustalic to to ze po slubie
            karte pobytu dostane, i dlatego sie pobralismy, czepiajac sie tej jedynej
            pewnej informacji.
            Szczerze mowiac do tej pory nie jestem pewna czy Polacy moga przebywac na
            terenie Francji dluzej niz 3 miesiace bez karty pobytu, trzy razy pytalam na
            prefekturze i za kazdym razem prawo interpretowano inaczej smile
            • nimeska Re: sprostowanie 07.03.06, 13:54

melmire napisała:

> Szczerze mowiac do tej pory nie jestem pewna czy Polacy moga przebywac na
              > terenie Francji dluzej niz 3 miesiace bez karty pobytu, trzy razy pytalam na
              > prefekturze i za kazdym razem prawo interpretowano inaczej smile

moga, nie ma zadnych ogranizen, mozesz sobie tu mieszkac, ile chcesz,
              kupic co chcesz , no oprocz zamkow wink
              bylam u prawnika, wiec to moge potwreidzc na 100 %
              • melmire Re: sprostowanie 07.03.06, 15:40
                Zachowam ta informacje dla siebie, bo tylko dlatego chlop zgodzil sie na slub big_grin
    • soleilrouge Re: PACS 07.03.06, 09:38
      Te sprzeczne informacje i odpowiedzi, ktore zaleza od osoby ktora je wypowiada
      to dla mnie zmora tu, nie mozna byc niczego pewnym.
      Do slubu mi sie nie spieszy, wiec jeszcze zawalcze. Czy warto sie udac do
      prefektury?
      • nimeska Re: PACS 07.03.06, 13:55
        jasne, idz i powiedz o ci powiedzieli,
        jestem pewna ze cos innego niz mi,
        kazdy wie swoje i kazdy ma swoja werscje, chociaz wniesiesz nowe info do
        dyskusji wink
        • soleilrouge Re: PACS 07.03.06, 14:08
          Ubawilas mnie do lez Nimeska smile))))))
          • nimeska Re: PACS 07.03.06, 22:13
            no to fajnie

aha i zycze ci duuuzo cierpliwosci jak pojdziesz po info, napewno sie przyda, bo
            z niMi nigdy nic nie wiadoMo

pozdrawiaM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka