kicior99 01.03.03, 15:16 Podobno na dniach. Mozna poprosic o szczegoly - i wyprobowane przepisy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felinecaline Re: Swieto nalesnikow 03.03.03, 17:53 "...mardi gras t'en va pas je ferai des crêpes..." Swietego nalesnika jest we Francji dwukrotnie (nie liczac Bretanii, tam 365 razy w roku i jeszcze raz co 4 lata. Ja przepis mam taki: maka + jajka + mleko + szczypta soli + cukru do woli rozrobic na gladkie ciasto ( PAS DE GRUMEAUX!!!!!!!!!) i odstawic na przynajmniej godzine. Po tym czasie jesli za geste nalezy dodac mleka lub wody i smazyc jak najciensze oczywiscie. Przewracac na druga strone podrzucajac patelnie a "na szczescie" w drugiej rece trzymac monete. Ani nalesnik, ani moneta nie maja prawa upasc na podloge. Ilosci skladnikow nie podaje celowo, jako, ze wszystko robie na oko, w dodatku zastepujac mleko ...piwem. Smazac kolejne odkladac poprzednie na talez umieszczony na garnku z gotujaca sie woda i nakryc pokrywka. Oczywiscie pozerac "podlewajac" cydrem. W Polsce to chyba nieosiagalne, a szkoda -z braku surowca - maki gryczanej, z ktorej w Bretanii robi sie tamtejsza odmiane - "galettes de sarrasin" - smacznego. Ja jednak na jutrzejszy "mardi gras" usmaze polskie paczki i chrust. To "na zamowienie" sasiadow po ostatnim polskim "tlustym czwartku". Odpowiedz Link
felinecaline Re: Swieto nalesnikow 04.03.03, 17:28 Arabskie "studentki" mojego malzona (zwanego nota bene Jasiulkiem - kicurkiem") smaza ichnie nalesniki, dodajac do ciasta proszek do pieczenia. Nazywaja je "mille trous", bo te ich nalesniczki, oczywiscie bardziej od francuskich "spuchniete" sa bardzo gesto podziurkowane malenkimi dziureczkami. Mniam - mniam. Nawiasem mowiac J-K "wyklada" ( spolecznie) krawiectwo. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Swieto nalesnikow 04.03.03, 18:09 u ans czasem robi sie nalesniki na drozdzach - czy Freancuzi to znaja? Odpowiedz Link
mrouh Re: Swieto nalesnikow 04.03.03, 18:31 Naleśniki u mnie prawie jak w Bretanii, raz w tygodniu murowane, kiedyś mogły być codziennie, ale jestem na diecie antynaleśnikowej Ja też czasami robię naleśniki z proszkiem do pieczenia. Mogą być dobre...Jak każde naleśniki! Najbardziej lubię takie cieniutkie, prawie jak pergamin, ale mój TŻ woli grube i tłuste. Dziś był ukłon w stronę TŻ i zrobiłam z ubitą pianą z białek (zamiast wrzucać całe jajka, trzeba rozdzielić żółtka od białek, wymieszać mąkę, żółtka, wodę i/lub mleko z cukrem i odrobiną soli, a potem wymieszać delikatnie z pianą z białek i szybko smażyć, bo opada sprintem!). Są grubiutkie i pulchniutkie. Uwielbiam naleśniki z twarogiem na słodko, na słono z pieczarkami lub... z marchewką i groszkiem (wiecie, taka jarzynka do obiadu- jak mi zostaje, to traktuję jako farsz do naleśników). Jak ktoś będzie przejazdem w Tarnobrzegu, proszę uprzedzić, zapraszam na naleśniki Odpowiedz Link
liloom Mardi Gras 05.03.03, 09:53 Juz PO. W Austrii tez TLUSTY CZWARTEK byl wczoraj czyli we wtorek. Pzdrw. Odpowiedz Link
kicior99 Re: Mardi Gras 05.03.03, 11:54 Kiedys na stypendium w Finlandii mialem okazje sprobowac tortu nalesnikowego ( z truskawkami), ktory, wykonany przez 2 dziewczyny z poludnia Francji, zrobil prawdziwa furore wsrod Finow. Czy to tez jakis specjal narodowy? Odpowiedz Link
megy Re: Mardi Gras 06.03.03, 15:25 znam ten tort z nalesnikow ale nie z truskawkami tylko czekoladowy; nalesniki sie uklada w okraglej foremce, przekladajac masa czekoladowa: raz czekolada mleczna, raz czekolada czarna, raz biala ( czekolady rozpuszcza sie i dodaje sie maslo); na zakonczenie smaruje sie ten caly torcik czekolada ( kolor do wyboru )i na kilka godzin do lodowki= Nie wiem czy o to chodzilo? Pozd. Odpowiedz Link
kujawianka Re: Mardi Gras 06.03.03, 21:45 Mam jeszcze inna "ewentualnosc" , pomijajac nalesnikowy tort z truskawkami z "Kuchni polskiej"... To jest takie "cos", co sie nazywa courchevel (tak samo jak stacja sportow zimowych...i nie tylko ). Z grubsza biorac jest to mieszanka kremu, biszkoptu , warstw nalesnikow i owocow zawinieta w ogroooomny nalesnik. Rzecz gustu...slodkie jest i tyle. Odpowiedz Link