26.09.10, 17:34
Mój biznesplan został oceniony pozytywnie, ale nie dostałem dofinansowania. Powiedziano mi, że mogę napisać protest. Jak powinno wyglądać takie pismo, żeby nie zostało odrzucone ze względów formalnych oraz było skuteczne. Projekt, o którego dofinansowanie zabiegałem, jest innowacyjny, dotyczy nowych technologii internetowych. Gdy biznesplan był oceniany zebrałem 80 osób wstępnie zainteresowanych, projekt osiąga przychód ponad 100 tys. zł, jeśli weźmie w nim udział 60 osób. Projekt odwołuje się do grupy osób wykluczonych społecznie oraz cyfrowo. Założenie własnej działalności gospodarczej jest dla mnie jedyną formą pozyskania pracy ze względu na wiek 50+. Bardzo proszę o szybką pomoc, bo protest muszę złożyć do środy.
Obserwuj wątek
    • wosto Re: Protest 26.09.10, 20:24
      Nie pisalem protestów, ale przede wszystkim zajrzałbym do dokumentacji konkursu. Jesli są tam okreslone wymogi formalne, to wiesz co masz zrobić, jesli ich nie ma, to znaczy, że Twój protest będzie rozpatrzony niezależnie od formy w jakiej będzie złozony.
      A swoją drogą to ja z Twojego maila nie jestem pewien, w jakim konkursie się ubiegałeś o środki. Czy jesteś pewien, że Twój projekt/biznesplan został dobrze zrozumiany?
      Skoro biznesplan był oceniony pozytywnie, ale nie dostał dofinansowania, to pewnie zabrakło mu punktów - czytaj - mógł dostać więcej. Byc może więc powinieneś w proteście wykazać, że ocena biznesplanu w tym aspekcie, gdzie punktów nie otrzymał/otrzymał mało, powinna być wyższa, bo spełnił on wymagania. Jeśli w wyniku protestu biznesplan zostanie ponownie oceniony, to może dostaniesz więcej punktów i w rezultacie dofinansowanie. Z mojego doświadczenia z komisji oceniającej projekty wynika, że najlepiej odwołać się do kryteriów oceny z dokumentacji i wprost wskazać po kolei, punkt po punkcie, które z nich zostały spełnione w biznesplanie. Mylić się jest rzeczą ludzką, Ty po prostu nie daj oceniającemu szans na pomyłkę i wyłuszcz mu wszysko co trzeba.
      powodzenia.

pozdrawiam
    • ekspert.collect.consulting Re: Protest 27.09.10, 15:56
      Witam,

Jeśli nie ma konkretnych wytycznych w projekcie, jak powinno wyglądać takie odwołanie to sugeruję zapoznać z kartą oceny wniosku (taki dokument powinna dostać osoba, która ubiegała się o przyznanie dofinansowania) - na podstawie tej karty będzie można wywnioskować jakie zarzuty Komisja miała w odniesieniu do biznesplanu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka