Dodaj do ulubionych

prośba o opinię

06.02.11, 20:16
Dziewczyny ekspertki, proszę doradźcie. Znalazłam cameleona na aukcji allegro, piszą że nowy (gondola, spacerówka, parasolka, widać na zdjęciu że większość elementów jeszcze zafoliowana) - sprzedawcą jest komis w Szczecinie (wklejam link do aukcji).
allegro.pl/bugaboo-cameleon-nowy-parasolka-i1446307787.html
I moje pytanie: dlaczego nowy wózek a w sumie cena jak za używany? czy jest jakiś haczyk? zazwyczaj chyba takie zestawy są ok. 3500zł (lub więcej), a tu chcą za niego 2500zł. Czy to dlatego że gwarancji producenta już nie ma?
Boję się kupować wózek za taką cenę bez oglądania na własne oczy, a Szczecin dla mnie za daleko. O co ewentualnie pytać sprzedawcę? jutro mam zamiar dzwonić.

Będę wdzięczna za waszą opinię.

P.s. A może znacie jakiegoś sprzedawcę - uczciwego, który handluje używanymi wózkami bugaboo cameleon i możecie mi polecić?
Obserwuj wątek
    • sylki Re: prośba o opinię 06.02.11, 20:37
      Jestem ze szczecina i kupowałam u tej babki dodatki do cameleona.
      Nie wiem dlaczego jest taki tani, proponuję zadzwonić i zapytać. Być może jest tak, że na wózek nie ma gwarancji, choć to też dziwne.
      Wiem jedno Mutsy które sprzedaje ma w super stanie.
      Zresztą w razie co masz 10 dni na zwrot
      • agnes_nyc Re: prośba o opinię 06.02.11, 20:49
        a ja powiem ze dla mnie to tez dziwna aukcja wozek kosztuje okolo 1000$ nowy nawet jesli nie ma gwarancji to dzis kolezanka mi powiedziala ze importer w PL uznal jej reklamacje na wozek kupiony za granica. Mnie troche dziwi w opisie ze akurat przy wykladaniu wozka zrobil dwie ryski nie wiem moze sie myle i jest to nowy tylko dla mnie za tanio -z tym zwrotem w ciagu 10 dni to tyczy sie tylko nowych rzeczy i nie wiem czy ta osoba przyjmie akurat zwrot lepiej dopytaj - a najlepiej jak radzi sylki zadzwon.
        Mi koles moglby nawtykac roznosci bo ja jak sie napale to to co sprzedawca do mnie mowi lykam jak swieze buleczki a to slychac po tonie mojego glosu i jak rozmawiam przy mezu to mnie schladza hehehe
        • sylki Re: prośba o opinię 06.02.11, 20:54
          przyjmie zwrot, ale warto dopytac. zreszta ona ogólnie handluje wózkami uzywanymi wiec zwrot tyczy sie tez uzywanych rzeczy, tak widnieje w opisie.
          Jednak najwazniejsze to zadzwonic i zapytac wink

> Mi koles moglby nawtykac roznosci bo ja jak sie napale to to co sprzedawca do m
          > nie mowi lykam jak swieze buleczki a to slychac po tonie mojego glosu i jak roz
          > mawiam przy mezu to mnie schladza hehehe

hehe mam to samo wink
        • aldakra Re: prośba o opinię 06.02.11, 20:57
          ja zrozumiałam że przy rozkładaniu zrobił rysy na stelażu - wydaje mi się że te stelaże mają zawsze rysy jeśli były w użyciu - przynajmniej tak wynika z opisów na innych aukcjach. Jutro zadzwonię....i się okaże czy sprzedawca mi oczy zamydli czy powie prawdę o co chodzi z tą ceną...Bo w sumie też nie uśmiecha mi się potem na mój koszt wózka odsyłać. No i jak ja rozpoznam że coś z nim nie tak skoro ja go nigdy nie miałam!
          Jeśli zdecyduję się na zakup, a któraś z was jest z Poznania i się zna na tych wózkach to będę wdzięczna jeśli rzuciła by na niego swoim fachowym okiem czy wszystko ok. (jesteście może z Poznania?)
          • aldakra Re: prośba o opinię 06.02.11, 20:59
            I uświadomcie mnie, wózki z komisu też mają gwarancję??? bo ja myślałam że nie.
            • agnes_nyc Re: prośba o opinię 06.02.11, 21:03
              wozek ma gwarancje 2 letnia komis ci nie pewnie gwarancji

a czy polski importer ci przyjmie do serwisu to juz chyba jego widzimisie - mojej kolezance sie chyba udalo jak to sie zakonczy zobaczymy
              • pomilak1 Re: prośba o opinię 07.02.11, 09:18
                Też na tą aukcję patrzyłam smile gdyby nie to że napaliłam się na stelaż bez motylków to bym go kupiła smile
                • aldakra motylki???? 07.02.11, 09:27
                  A co to są te motylki?
                  • sylki Re: motylki???? 07.02.11, 10:59
                    motylki sa to pokretla do regulacji wysokosci raczki, teraz w tych nowszych modelach, nie wiem dokladnie od ktorego roku, nie ma motylkow tylko taki jakby zaciski, ktorymi szybciej sie niby reguluje wysokosc. Dla mnie regulacja z motylkami to zaden problem.
                    Aha nowe modele maja tem piankowe kole, ktore wygladaja jak pompowane. Mi sie wydaje ze one sa normalnie na oponie wypelnionej lekka pianka.

Dzwonilas do tej babki?
          • sylki Wózek jest w Szczecinie 06.02.11, 21:06
            a nie w Poznaniu wink
            Jestem ze Szczecina, ale co z tego, jak nowego na oczy nie widziałam tongue_out
            Choć prawda jest taka, ze po używanym nawet umytym widać, że w użytku był.

Co do rys.
            Swojego slaloma reverse kupiłam nowego, a już miał rysy więc z tymi rysami, to też różnie.

Co do odesłania wózka z powrotem, to kurier kosztuje 18 zł wink z ubezpieczeniem 20 big_grin
    • agnes_nyc z poznania czy szczecina ??? 06.02.11, 21:01

• aldakra Re: z poznania czy szczecina ??? 06.02.11, 21:08
        ja będę kupowała z prośbą o przesyłkę do Poznania (ja w POznaniu jestem), a w Szczecinie jest wózek. Stąd moje pytanie czy jeśli go zakupię to ktoś znający się by go obejrzał co bym mogła odesłać gdyby coś było nie tak.
        • aldakra Re: z poznania czy szczecina ??? 06.02.11, 21:23
          Ja taka beszczelna nie jestem co by szczeciniankę prosić by dla mnie poszła i wózek obejrzała - no chyba że jest wyjątkową pasjonatką wózków, a sklep ma blisko wink
          • aldakra dzwoniłam 07.02.11, 12:15
            i wózek ma taką cenę ponieważ jest właśnie tym starszym modelem z 2007 (którego podobno nikt już nie chce, bo są te motylki w stelażu i kolorystyka stara wink
            Ale co się dowiedziałam, kupiony był nowy od prywatnego właściciela w Holandii (2-3tyg temu), ma gwarancję holenderską, pani się zobowiązuje wystawić umowe, że jakby trzeba było z gwarancji skorzystać to ona się zobowiązuje wózek do Holandii do serwisu dostarczyć (bo wiadomo że w Polsce mogą nie przyjąć). I to chyba tyle. Pani zrobiła na mnie dobre wrażenie - nie zachęcała za bardzo do zakupu, rzeczowo odpowiedziała na pytania i nie ściemniała że jest coś w wózku czego nie ma wink Mówiła że wózek dobry, był zafoliowany jak go kupiła, nia ma usterek, a w razie co to jest gwarancja.
            No i coś mnie kusi by się na zakup zdecydować. Ale zostaną mi do dokupienia adaptery do maxi cosi i ewentualnie śpiwór do spacerówki czy budka letnia. Ale może gdzieś używane znajdę i wyjdzie taniej. Jak macie jakieś polecone "komisy" czy sprzedawców e-bay czy allegro gdzie można używane akcesoria dokupić to wklejcie koniecznie namiary - będę wdzięczna smile
            • majkusia08 Moja siostra 07.02.11, 12:47
              kupowała nowego Bugaboo Cameleon w czerwcu zaszłego roku w sklepie 4Kids.
              Rączka jest regulowanana zaciski a nie na motylki i wiesz na stelarzu a dokładnie na rurce pod siedziskiem jest naklejka, na której jest data produkcji stelaża: wrzesień 2005 roku wink
              Tak więc,stelaż z aukcji jest znacznie starszy smile
              • sylki Re: Moja siostra 07.02.11, 12:58
                To bardzo ciekawe co piszesz, bo mój na motylki jest z 2006 roku
                Skoro ma gwarancję, to bym brała, a babka naprawdę robi dobre wrażenie, zwłaszcza, że miałam z nią kontakt.
                • majkusia08 Re: Moja siostra 07.02.11, 13:06
                  Byłyśmy zaskoczone bardzo,bo wychodzi,że kupiła wózek,którego stelaż ma 5 lat.
                  No,ale mimo to jest w nim zakochana smile
                  • sylki Re: Moja siostra 07.02.11, 13:08
                    a kupiła go nowego czy uzywanego?
                    Bo jak uzywany, to duze prawdopodobieństwo, ze moze byc tzw. składakiem.
                    • majkusia08 Kupiła 07.02.11, 13:12
                      nowy w sklepie 4Kids.
              • aldakra Re: Moja siostra 07.02.11, 12:59
                a to ciekawe z tą datą produkcji....części pewnie robią duuuużo wcześniej a potem jak wszystko składają do kupy to podają rok wypuszczenia wózka z fabryki. Normalnie oszustwo na każdym kroku wink
                • majkusia08 Re: Moja siostra 07.02.11, 13:03
                  Może jest tak jak piszesz,ale ta data powaliła nas smile
                  Widzę,że aukcja zakończona,to Ty go kupiłaś?
                • sylki Re: Moja siostra 07.02.11, 13:06
                  wiesz, bugaboo już tak ma, nawet te ze sklepu mogą miec produkcję przed 2010 rokiem. Sama data niewiele ci powie. Najważniejsza jest gwarancja, a skoro babka ze sklepu daje ci gwarancje, to naprawdę bym się nie zastanawiała.
                  Co do śpiworka, dokupisz uniwersalny, szyje je nasz forumowa Magda79pn.
                  Sama mam taki i nie zamieniłabym go na inny big_grin
                  Dodam, ze miałam możliwość porównania z bboo.

Tak samo z budą i wkładką kolorystyczną, dobry krawiec ci to uszyje za o wiele mniejsze pieniądze niż oryginał big_grin
                  • aldakra Re: Moja siostra 07.02.11, 18:35
                    Tak, to ja kupiłam smile No i mam nadzieję że wszystko bedzie dobrze. Umówiłyśmy się na spisanie umowy w sprawie gwarancji. Jak ją dostanę to przelewam pieniądze na konto i wózek jest do mnie wysyłany. Miałam też kontakt z osobą która kupiła takiego żółtego cameleona za podobnie niską cenę od tej pani ze szczecina - i pisała mi że wszystko było w jaki najlepszym porządku i wózek nowy bez usterek i że poleca sprzedawcę.

A co do forumowej Magdy szyjącej śpiworki - gdzie ten wyrób można zobaczyć??? czy ma koleżanka jakąś stronę internetową? a może wkleisz czy wyślesz mi zdjęcie tego śpiworka co u niej zamawiałaś? bo ciekawa jestem jak wygląda.
                    • sylki Re: Moja siostra 07.02.11, 18:59
                      a wiesz zaraz ci pokaze, bo nasza isabel ma zdjecia tego cuda na swoim cameleonie smile
                      • sylki zdjęcia 07.02.11, 19:10
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/oc/rg/fh1o/tSi2tgYNBT5artKxiB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/oc/rg/fh1o/YjAVWIK69TbCBbVY3B.jpg

jest on profilowany, więc super pasuje do kubełkowego siedziska.
                        Ja mam cały czarny

Magda sprzedaje na allegro jej nick, to
                        Magda79pn
                        • pomilak1 Re: zdjęcia 07.02.11, 19:50
                          Fajnie, że go kupiłaś smile mnie się bardzo ten zestaw podoba ale kurcze nie mam obecnie tyle kasy uncertain allegro.pl/bugaboo-cameleon-2010-super-zestaw-i1446971400.html jak przyślą ci to koniecznie zdaj relacjesmile
                          • aldakra Re: zdjęcia 07.02.11, 20:05
                            Dam znać jak przyślą wózek czy wszystko ok. No i jak mi się na żywo podoba. Kolor może nie jest ten mój ulubiony, ale niebieski z beżowym też mi pasuje (generalnie byle nie był pomarańcz, czerwień, róż i żółty, bo nie lubię ostrych kolorów wink

Co do śpiworka - super wygląda! I ładnie pasuje do siedziska - to widać - dzięki za zdjęcia. A z jakich materiałów jest uszyty? czy jak np. pada śniego to szybko przemoknie? Ile kosztował jeśli mogę podpytać smile
                            • aldakra Re: zdjęcia 07.02.11, 20:09
                              I jeszcze mam jedno pytanie, potrzebna mi będzie jeszcze dostawka do wózka dla mojego starszego dziecka, czy warto kupować oryginalną (musiałabym upolować używaną) czy jest coś dobrego co się też da pod ten wózek podczepić? co polecacie?
                              • sylki Re: zdjęcia 07.02.11, 20:50
                                www.youtube.com/watch?v=EG4jj4zNQeI&feature=related
                                tu masz filmik, podstawka plus bboo frog
                                Co do śpiworka, to Magda ci konkretnie napisze, albo tu, albo na maila.
                                Teraz go chyba nie potrzebujesz smile
                                • aldakra Re: zdjęcia 07.02.11, 21:38
                                  Nie, teraz oczywiście śpiworka nie potrzebuję, ale chcę mieć "namiary" bym mogła się potem na jesień-zimę przygotować. Dzięki.
                                  • pomilak1 Re: zdjęcia 08.02.11, 09:32
                                    Aldakra na kiedy masz termin? ja tez potrzebuje dostawkę dla starszaka, jestem ciekawa jak się prowadzi wózek z dostawką ale trzymając wózek 2 rękami i idąc normalnie a nie obok wózka smile
                                    • aldakra Re: zdjęcia 08.02.11, 10:01
                                      mam termin na 25 kwiecień.
                                      Ja jak mieszkałam w Holandii widziałam dużo ludzi z bugaboo i tą dostawką i raczej nie widziałam by ktos miał problem z prowadzeniem wózka. Ale w sumie tam gdzie mieszkałam nie było tak krzywych i dziurawych chodników jak u nas wink
                                      Pewnie spróbuję tą dostawkę i adaptery do fotelika kupić używane - chyba na e-bayu jest najwięcej ofert. Będę szukała i jakby co dam znać czy to się sprawdza. Jak już będzie wózek i dostawka spróbuję z moją starszą córką jak jej się będzie na tym jechało i jak będzie się wózek prowadziło.
                                      • aldakra Re: zdjęcia 10.02.11, 07:56
                                        Dziś kurier ma dostarczyć wózek. Aż mam lekki stres, czy wszystko będzie ok. Jak już go poskładamy napiszę i wkleję zdjęcia.
                                        • aldakra Doczekałam sie przesyłki :) 10.02.11, 20:03
                                          No i jest - śliczny niebiesko - beżowy, nowy, wszystko w nim działa i jest tak jak być powinno. Dostałam gwarancję i wszystkie papiery do wózka. Po zdjęciu tych dużych kół mieści się w naszym małym samochodzie. Moja prawie 3 letnia panienka 15kg (wózek podobno zniesie 17kg) wypróbowała spacerówkę - kazała się wozić po mieszkaniu. W sumie nadal się mieści do tego wózka, tylko już głową o budkę zachacza - za wysoka jest. No i przynajmniej po mieszkaniu z ciężkim dzieckiem wózek prowadzi się super smile Zobaczymy jak już przybędzie nam nowy członek rodziny, wtedy będą testy terenowe smile No i kontakt ze sprzedawcą wózka i cała transakcja też była ok. więc kamień mi z serca wink
                                          Dzięki dziewczyny za wasze rady i opinie!!!
                                          • didis Re: Doczekałam sie przesyłki :) 10.02.11, 20:30
                                            Fajnie, dopiero dziś poczytałam. Rozumiem, że z rozłożeniem nie ma problemubig_grin
                                          • sylki Re: Doczekałam sie przesyłki :) 10.02.11, 20:39
                                            hehe, a nie mówiłam. Ta pani zrobiła na mnie bardzo pozytywne wrazenie, wiec wiedziałam ze bedzie dobrze.
                                            A wózek z prawie 4 latka prowadzi sie BOSKO !
                                            • aldakra Re: Doczekałam sie przesyłki :) 11.02.11, 08:11
                                              Z rozłożeniem nie było problemu, choć instrukcja obsługi mogła być lepsza (albo to ja taki kołek co czyta i nie rozumie wink Problem był by zamontować materiał spacerówki na ramę - tam u dołu są takie paski z metalowymi kółeczkami, które trzeba naciągnąć na bolce w ramie i to okazało się dość skomplikowane, bo trzeba było naprawdę nieźle te paski ciągnąć by kółeczka wskoczyły na te bolce.
                                              Mam jeszcze takie pytanie - ta budka i ten polarowy materiał (fleece) - jak jest duży wiatr to ten materiał jest przewiewny? i np. łatwo przemaka?
                                              I kolejne pytanie - jaka jest zasada ustawiania tej amortyzacji w przednich kółkach - bardziej miękki dla starszego czy młodszego dziecka będzie lepszy?

Tu zdjęcia już złożonego wózka z moją małą w środku:
                                              fotoforum.gazeta.pl/u/aldakra.html
                                              • didis Re: Doczekałam sie przesyłki :) 11.02.11, 10:15
                                                Nie przemaka łatwo, musiałaby być ogromna ulewa. Mi nigdy nie przemókł. On ma takie właściwości, że latem daje chłodek - sprawdziłam naprawdę nie nagrzewa się, jest ok, ale przewiewny nie jest - inaczej jesienią też by mocno wiało przez niego - stąd letnie budki.
                                                Z amortyzacją to w zależności od terenu bardziej niż wieku dziecka, ale ja w tym biegła nie jestem.big_grin
                                                • sylki Re: Doczekałam sie przesyłki :) 11.02.11, 10:25
                                                  Ustawiłam na najbardziej twardy, bo jak miałam pomiędzy twardym, a miękkim to mi wózek przy najmniejszym krawężniku dęba stawał wink
                                                  Teraz jest super, a i amortyzacja dalej świetnie wyczuwalna.
                                                  Musisz wypróbować i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka