Dodaj do ulubionych

Trójkołowce-pytanie

15.02.11, 20:49
Mam pytanie do posiadających wózki trójkołowe: jak prowadzi się taki wózek, czy nie jest wywrotny, np, w sytuacji podjeżdżania tyłem na krawężnik nie przechyla się? Czy polecacie taki wózek? Na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę?
Obserwuj wątek
    • sylki Re: Trójkołowce-pytanie 15.02.11, 21:05
      gaga-sie napisała:

> Mam pytanie do posiadających wózki trójkołowe: jak prowadzi się taki wózek, czy
      > nie jest wywrotny,

Nie, nie jest wywrotny

np, w sytuacji podjeżdżania tyłem na krawężnik nie przechyl
      > a się?

Zawsze podjeżdżałam przodem, a tył sam wjeżdżał na krawężnik.
      Poza tym czasami gdy byłam zmuszona podnieść tył opierając wózek na przednim kole, to wtedy brałam go jak taczkę wink

Czy polecacie taki wózek?

Polecam

Na coś trzeba zwrócić szczególną uwagę?

Na pewno dobrej marki
      • zurekgirl Re: Trójkołowce-pytanie 15.02.11, 21:23
        Moim zdaniem wozki nie sa bardziej wywrotne, ale trzeba sie nauczyc balansowac tym wozkiem gdy na przyklad wsiada sie do autobusu czy podjezdza pod wysoki kraweznik. Jest taki moment, gdy lepiej wozek trzymac dwiema rekami dla rownowagi. Jesli trzyma sie jedna reka, to wozek sie nie przewroci, ale moze sie przechylic na moment. Oprocz tego jednego momentu balansowania uwazam trojkolowce za wygodniejsze w jezdzeniu niz czterokolowce.
        • annulka79 Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 10:12
          Nie są wywrotne i wózki dobrej jakości prowadzi się super.

Różnica jest w zasadzie tylko przy podjazdach dla wózków ze schodkami pośrodku. Zjeżdża się normalnie na tylnych kółkach ale przy podjeżdżaniu musiałam odwrócić wózek i wciągnąć go.
          • tygisek Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 12:12
            trojkolowce sa suuuper smile mialam trzy i zaden nie byl wywrotny, mysle, ze dobra marka wozka napewno gwarantuje jakosc, a druga sprawa przy trojkolowcach to obrotowe przednie kolo - moze kiedys kiedy wozki nie mialy tej funkcji latwiej bylo je wytracic z rownowagi...jesli chodzi o podjezdzanie to ja swojego MB "wpycham" na podjazdach dla wzokow ze schodkam przodem smile przednie kolo podnosze do gory i podjezdzam na dwoch tylnych, wymaga to troche wprawy no i jest mozliwe przy idealnym wywazeniu wozka - naprawde przy MB to pestka i duzo bardziej wygodne niz wciaganie wozka tylem, ja akurat codziennie mam do przejscia kladke nad rzeka, doszlam do wielkiej wprawy (jedyne o czym trzeba pamietac to zawartosc kosza pod wozkiem - mozna cos zgubic smile)
    • saras-wati Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 13:40
      to pewnie zależy od firmy. Pamiętam jak szukałam wózka, to mutsy trójkołowy wydawał się bardzo mało stabilny w porównaniu ze speedim(akurat te dwa były w sklepie), któremu nic nie dolegało.

Jeździłam jeszcze trójkołowym tfk joggsterem i bj mini. W pierwszej chwili, po przesiadce z czterokołowego, musiałam nauczyć się je prowadzić - o tym pisały powyżej dziewczyny, trzeba nauczyć się nim jeździć - dla mnie słabym momentem był wjazd na krawężnik, ale teraz to bajka.

Żałuję, że tak późno przekonałam się do trójkołowcówsmile
    • ollasja Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 14:58
      Mi tylko czasem zdarzy się, że mocno obładowany zakupami wózek przy podjeżdżaniu pod krawężnik (gdy prowadzę jedną ręką np. rozmawiając przez telefon) skręci sam w bok i zjedzie z kursu. Trzeba go podtrzymać drugą ręką. Jeździłam trzema trójkołowcami (MB, BJ, Jane) i nie zauważyłam braku stabilności, a dzięki trzem kołom wózki były lżejsze i bardziej zwrotne. Kiedyś oglądałam w sklepie jakiś trójkołowy wózek (za nic nie mogę sobie przypomnieć marki - nie wiem czy to nie był casualplay) i on trochę "kiwał się" na boki, wydawał się mniej stabilny. Więc najlepiej sprawdzić samemu przed zakupem smile
      • afroddytta Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 20:22
        Ja też polecam, ale dobre marki mam dwa quinny (speedi i jego poprzednik), titanium baby spider i są rewelacyjne. Natomiast Hauck 3kołowy to porażka (kupiłam, bo wyglądał jak quinny a był tańszy), może nie wywrotny, ale trudny w manewrowaniu, po prostu źle wyważony itd., podobnie do nieudanych należy x-lander xt (b. ciężkie manewrowanie, kółko się samo nie nastawia, co stanowi problem przy podjeżdżaniu pod krawężnik).
      • hanna79 Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 20:34
        Ja miałam właśnie Casualplay S4 i był bardzo stabilny, a mój synek potrafił na spacerach wręcz zwisać z wózka po jednej stronie (jak zobaczył psawink) i wózek nawet nie drgnął. Bardzo lubiłam tego trójkołowca smile szkoda, że z niego wyrósł.
    • gaga-sie Re: Trójkołowce-pytanie 16.02.11, 22:14
      A BJ Elite? Jak się go prowadzi? On ma wszystko: praktyczną budkę, regulowaną rączkę, podnóżek, oparcie, wentylację...Użytkowniczki, proszę o wrażenia.
      • ollasja Re: Trójkołowce-pytanie 17.02.11, 17:49
        zajrzyj jeszcze do archiwum starego forum no i do forumowej encyklopedii wózkowej. O BJ Elite było naprawdę sporo. Ja też swego czasu chciałam go kupić i zakładałam wątki na temat BJ I MB smile
    • saras-wati link 17.02.11, 18:33
      do rozmowy na temat elite z poprzedniego forum:

forum.gazeta.pl/forum/w,22462,116635521,116635521,jaki_trojkolowiec_Speedi_BJ_City_Elite_.html
    • the_mysh Re: Trójkołowce-pytanie 17.02.11, 18:40
      Według mnie trójkołowce sa zdecydowanie mniej stabilne i trzeba po prostu uwazac, z czasem mozna sie przyzwyczaic do tego co wolno a czego nie. Prowadzenie trojkolowca tylem jest w moim przekonaniu ryzykowne. Mialam quinny freestyle'a i testowalam bexe ... w obydwu przypadkach stabilnosc byla gorsza niz w czterokolowym wozku.
      Mimo wszystko mozna sie do nich przyzwyczaic, ja osobiscie je uwielbiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka