Dodaj do ulubionych

maclaren quest i inne parasolki

13.04.11, 17:57
czy mogłybyście mi napisać, jaka jest odległość w cm od siedziska do dolnego podnóżka w maclarenie quest, xt, peg perego si i pliko mini oraz inglesinach?

byłam dzisiaj w sklepie i oglądałam lekkie wózki i niestety wagowo to najbardziej widzi mi się quest...tylko te małe kółeczka i to terkotanie...

w ogóle wydaje mi się, że nowy model ma odrobinę większą budkę, aż poprosiłam sprzedawcę, by zerknął czy mi się przewidziało i faktyczniesmile oczywiście nie jest to zawrotna różnica, ale idzie w dobrym kierunku...

Obserwuj wątek
    • didis Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 18:08
      Saras tylko nie quest - straszny wózek - fika do tyłu, mały kosz z którego nic nie wyjmiesz jak dziecko śpi... moje najgorsze doświadczenie wózkowe....
    • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 18:51
      Niedawno mierzyłam Si i Questa dla jednej Forumki. Wieczorkiem postaram się poszukać tego maila i podam wymiary.
    • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 19:19
      cortinka, będę wdzięcznasmile

didis, mam takie samo zdanie o queście - próbowałam się do niego przekonać jesienią, ale nie udało się...tylko nie ma dla niego alternatywysad chyba, że macie pomysł na coś innego? jedyny sensowny wózek, który mogę sobie sprawić do kompletu, to wózek poniżej 7kg, ale naprawdę poniżej 7 kg, a nie tych podawanych przez producenta...

• didis Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 19:38
        saras ja już się pogubiłam w Twoich wózkach - pamiętam tylko swifta, bo tak często następuje zakup i zmianasmile) Zrób mi proszę więc listę przetestowanych oraz warunki do czego Ci tak naprawdę ten wózeksmile Chyba, że masz ochotę przetestować, to się zamykam bo właśnie do mnie stokke jedzie więc nie powinnam się wymądrzaćbig_grin
        • saras-wati didis 14.04.11, 06:57
          haha i kto to mówiwink tylko widzisz, ja strasznie się nakręcam i jak już sobie coś ubzduram, to muszę szybko działać, bo inaczej nie mogę się na niczym innym skupićuncertain no i jak już znajdę pretekst, dlaczego danego wózka muszę się pozbyć, to muszę to zrobić od razu...

no to lista: teutonia fun system, baby jogger city mini, tfk joggster, maclaren quest, cybex onyx, MB urban, MB swift...nie jest długa wbrew pozoromwink

a do czego mi ten wózek? właściwie do niczego, hahabig_grin bo swift ma wszystko, czego potrzebuję, ale pomyślałam, że warto mieć coś dla odmianywink jedyny sens odmiany, to wózek lekki, ale swift mało waży i wszystkie wózki w granicach 8 kg(a takich jest najwięcej) są już niewiele lżejsze od swifta, a funkcjonalnością, wygodą etc. nie mają z nim szans...

dlatego na tapetę wszedł quest...w sklepie sprawdzałam wszystko, co mieli i naprawdę nic nie jest tak lekkie, jak quest...tylko to siedzisko jest rzeczywiście blisko dolnego podnóżka...

z drugiej strony myślę też o pp si, ale ten wazy już więcej, więc jak go dopuszczę, to właściwie powinnam dopuścić myślenie o wszystkich wózkach w tej kategorii wagowej...

no i co mi poradzicie? a, jest jeszcze aria - jednak ta jest wyjątkowo plastikowa...nie mam, gdzie jej obejrzeć...uncertain
      • pomilak1 Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 19:44
        ja też szukam czegoś lekkiego do 6 kg smile chyba jednak wezmę volo mimo że sie nie rozkłada, patrzyłam też na M&P trip ale nic o nim nie umiem znaleźć, na stronie polskiego dystrybutora pisze że się rozkłada, a na innej wyczytałam że nie uncertain wolałabym żeby się choć minimalnie rozkładał, bo mimo że dziecko mam duże to jednak wolę być przygotowana na niespodzianki smile
        w necie podobał mi się PPPmini i BC mila ale nigdzie nie moge ich zlokalizować w swojej okolicy uncertain
      • luliluli Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 19:51
        gorąco Ci kibicuję, saras, bo sama stoję przed takim samym wyborem, a do tego mam niewielkie wózkowe doświadczenie - od kilku dni całe wieczory czytam i czytam i czytam i wychodzi mi, że tylko Questsad a jakoś mi się zupełnie nie podoba...
        • didis Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 19:56
          Qesta sprzedasz szyciej niz cybexasmile
          • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 06:48
            no nie wiem, tamten wisiał na allegro(fakt, że to październik był) ponad miesiąc i praktycznie nowy zestaw za który zapłaciłam 1100pln sprzedałam za 500pln...
    • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 21:31
      Znalazłam tego maila smile
      Długość (złożony): Volo: 106cm, Quest: 104cm (ale Volo jest "chudszy" taki patyczek)
      Wysokośc oparcia: Volo: 45cm, Quest: 47cm (ale w Volo trudno to zmierzyć bo całe siedzisko to kawałek szmatki, w które dziecko się zapada, więc trudno powiedzieć gdzie dokładnie kończy a się siedzenie a zaczyna oprcie).
      Głębokość siedziska: Volo i Quest 25 (ale Volo j.w.)
      Odległość siedziska do podnóżka: Volo: 25/26cm, Quest: 21cm
      • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 07:38
        dziękismile
        • santa-1982 Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 07:47
          Jak znów kupisz Questa będziesz żałować-ten wózek ewidentnie Ci nie pasował.
          Może wypróbuj teraz Si lub Mini smile
          • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 08:31
            ech...chyba tak...poczekam aż sprzedam cybexa i może funkcja rozsądku coś mi podpowie...
            pliko mini ma wg mnie fajne tylko siedzisko...a si? no jest to myśl...tylko ta waga...echsad
            • koala0405 Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 09:55
              Maclaren Quest ma super tapicerkę ale wąskie siedzisko i po złożeniu jest długi. Dla mnie mającej 164 cm wzrostu peg perego pliko mini jest idealny i po złożeniu bardzo krótki przez co mam dużo miejsca w bagażniku. Producent nie zaniżył wagi wózka 5,7 kg bo wg mojej łazienkowej elektronicznej waży 6 kg z całym osprzętem. Zaliczyłam już kilkanaście spacerów w parku i zakupów w galerii, gdzie wiele osób z zainteresowaniem pytało mnie o wózek. Widać, że dobrze się prezentuje. Ostatnio synek zasnął w wózku i mogłam wypróbować rozkładanie oparcia ze śpiącym dzieckiem. Poszło mi to bardzo dobrze i płynnie. Synkowi wygodnie się spało i nawet gdy się obudził nie płakał jak to mu się często zdarza gdy nie może się podnieść bo bardzo szybko oparcie /jednym ruchem ręki/ wraca do pionu. Ja jestem zadowolona i ta lekkość wózka ...urzekła mnie.
            • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 21:59
              Ale Si nie jest taki ciężki, a komfort jazdy zdecydowanie lepszy niż w Queście. Jak chcesz, to mogę Ci zważyć jutro Si i Questa. Tylko ja mam Si z 2009, bez barierki (nie wiem, czy to wagowo będzie mieć duże znaczenie).
              • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 22:09
                o, byłabym bardzo wdzięcznasmile ponoć rok produkcji ma znaczenie - najlżejszy jest ten z 2009 roku, a najcięższy z 2011...zawsze mogę polować na ten z 2009 smile widziałam na niemieckim i amerykańskim ebayusmile do tego w usa był cały szarysmile
                • saras-wati cortinka 15.04.11, 08:50
                  czy oprócz wagi, mogłabyś mi zmierzyć jeszcze odległość siedziska do dolnego podnóżka?
    • kornnella Re: maclaren quest i inne parasolki 13.04.11, 22:15
      Ja tez dziś zaglądnełam do sklepu już nawet zaczełam oglądać jakieś "polskie" coto i inne nołnejmy i jestem załamana. W kategorii lekkie i jako tako funkcjionalne chyba tylko quest został uncertain
      • didis Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 09:35
        Saras w takim razie rozumiem, mam tak samo - patrz stokke - który już dziś przybędzie - czemu ta pogoda jest taka badziewna??
    • srebrno-listka Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 11:01
      Ja wiem, że to żaden szyk, ale może coneco joker? waży 6,6 kg. Myślę, że do okazjonalnego użycia będzie dobry. Tylko po złożeniu, jak to parasolka, jest długi. Mam graffo i się zadziwiająco dobrze prowadzi. No i ta cena wink
      • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 11:33
        cena okbig_grin ale nie do końca mi się podoba, a chcialłabym, by był nie tylko lekki, ale też ślicznybig_grin
        • santa-1982 Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 11:40
          Przyszedł mi do głowy jeszcze Silver Cross Fizz. Ktoś na poprzednim forum ważył i realna waga 5,3kg. Niektóre modele mają jeszcze powiększaną budkę o daszek przeciwsłoneczny, chyba Coffee&Cream.
          • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 11:41
            śliczny jest, ale ma płytkie siedziskosad ...więc tu quest jest fajniejszy...lub pliko mini...
          • saras-wati silver cross fizz 14.04.11, 11:47
            o ten chodziło:

www.abcdziecko.pl/producers/78/p/2069
            śliczny jest, a jakie są o nim opinie? ktoś użytkuje?
            • santa-1982 Re: silver cross fizz 14.04.11, 12:02
              Niestety na żywo tak ładnie już nie wygląda... Opinie bez rewelacji. Poszukaj na starym forum.
              Może zobacz jeszcze Cosatto Hula.
              • pomilak1 Re: silver cross fizz 14.04.11, 12:36
                Oglądałam go w sklepie, niby wszystko ok. super prowadzenie,podbijanie, leciutki i zgrabniutki. Mój synek siedział w nim lepiej niż z Macu volo ale czytając opinie trochę się boję że się szybko rozpadanie uncertain nawet tak nie terkotał jak Mac tongue_out no i odrobinę cięższy ale za to się minimalnie rozkłada wink
                • zurekgirl Re: silver cross fizz 14.04.11, 18:35
                  Slicznie sie ten Fizz prezentuje, ale jesli ma jakosc taka jak inne Silver Crossy (Dazzle i Pop) to odradzam. Kolka po kilku spacerach sa doslownie do wymiany. Terkocza, piszcza, rozlaza sie. W obu tak samo. Tapicerka i cala reszta spoko, choc Dazzle ma daszek bardzo delikatnej konstrukcji.
                  • didis Re: silver cross fizz 14.04.11, 18:44
                    silver cross i pomyśleć, że robią jedne z najdroższych wózków na świecie,a tu taka wpadkasad - chodzi mi oczywiście o jakoś o której piszeciesad
        • srebrno-listka Re: maclaren quest i inne parasolki 14.04.11, 20:44
          To jasne big_grin choć w tej wadze to naprawdę nie jest duży wybór, niestety.
          • 3-mamuska Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 00:34
            www.mamasandpapas.com/product-trek-buggy-raspberry/104798501/type-i/
            a taki ma 5.9 kg
            • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 06:20
              pewnie ma niestety więcejsad
    • saras-wati to będzie ostatni wózek 16.04.11, 06:24
      przejrzałam, sklepy stacjonarne, internetowe...wychodzi na to, że lepszego, bardziej idealnego wózka (dla mnie!) nad MB swift nie ma i pewnie nie będziebig_grin Zatem swift zostanie z nami do końcabig_grin Jednak ten dodatkowy wózek mieć muszęsmile Zarzekam się, że będzie to ostatni wózek, więc muszę wybrać coś fajnego, ale jednak lekkiego, co strasznie zawęża pole poszukiwań...

cortinka, jakbyś pamiętała, to zważ mi proszę swojego si i ważniejsze, jakbyś mogła, to podaj mi, jaka jest odległość siedziska od podnóżkawink
      • cortinka Re: to będzie ostatni wózek 16.04.11, 11:03
        Si już wyciągnęłam z garażu i mam go przed sobą, teraz jeszcze muszę znieść wagę z góry smile
        Odległość końca siedziska od podnóżka to 19cm, ale jak dziecko usiądzie to siedzisko trochę się ugina i odległość zmniejsza się do 14cm.
        Questa mam na górze, zniosę go razem z wagą i wszystko Ci podam.
        • luliluli Re: to będzie ostatni wózek 16.04.11, 11:11
          To ja też mam pytaniesmile Testuję włąśnie Questa koleżanki, a ona go rzadko używa. Wózek jest kupiony 2 lata temu.
          Okienko jest z folii i w takim miejscu, że musiałabym się schylać, żeby rpzez nie zobaczyć dziecko. Widziałam gdzieś na zdjęciu, że Quest miał z tyłu moskitierowe okienko i jakieś inne - to różnica roczników czy co?uncertain
          I czy da się zablokować przednie koła? Nie wiem czy i jak to zrobić, koleżanka nie korzystała z tej opcjibig_grin
    • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 12:15
      Ja też mam okienko z folii, a wózek jest chyba z rocznika 2008.
      Quest waży 6,1 a Si 7,7kg (tylko mój jest bez barierki).
      W Queście odległość podnóżka od siedziska to ok. 25cm - mierzyłam przy zsuniętym podnóżku (a nie wysuniętym), tak jak dziecko siedzi.
      • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 12:20
        Poniżej zdjęcie mojego Si i Questa. Si jest ze śpiworkiem, więc mało co widać, ale na pierwszy rzut oka widać, że podnóżek w Queście jest niżej.
        Jeżeli chcesz, to postaram się zrobić jakieś nowe fotki.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/qj/ri/hkte/xJjOqdjUbPaHa8CHpB.jpg
        • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 13:32
          cortinka dzięki wielkie!!!!!! a mogłabyś zrobić jeszcze fotkę, by si było bez okrycia na nogi? oraz oba z profilu?

kurcze, to si z pałąkiem będzie 2kg cięższy od questa...a 8kg to waży cybex, którego sprzedaję...

a jak jazda? np. 2-3 latka? sama nie wiem, co kupić...swift chyba zostanie z nami do końca, więc chyba większy sens ma kupno maclarena...lub pliko mini...ech...
          • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 17:43
            A w jakim wieku jest dziecko?
            Bo jeżeli zostawiasz Swifta, to jako dodatkowy wózek dla starszego dziecka polecałabym Questa (skoro bardzo zależy Ci na wadze). Ja swoich wózków nigdzie nie wnoszę, co najwyżej kilka schodków, wiec waga dla mnie nie ma znaczenia, ale Si jednak jest sporo cięższy od Questa. Także, mając na uwadze przede wszystkim wagę, zdecydowałabym się na Questa.
            A fotki postaram się wrzucić wieczorem.
            A Pliko mini nie miałam, ale jeżeli jest podobne do zwykłego Pilko, to wolałabym już Si.
            • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 22:46
              mała ma 15 miesięcy...chciałabym kupić dodatkowy wózek na szybkie wypady, a potem jako docelowy i jedyny...
              zaczynam w ogóle nabierać wątpliwości, czy sprzedawać onyxa...(mam tego ulepszonego z 2011...), myślałam, że znajdę coś lżejszego...on teoretycznie waży 6,9kg...w praktyce prawie 8kg...jednak z tego, co widzę, to z lżejszych i sensownych, to tylko quest...ewentualnie aria, bo wszystkie inne to wagowo tak samo wychodzą...

• cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 21:45
      Obfotografowałam wózki z każdej możliwej strony smile
      Dodałam jeszcze Maclarena Volo - tak dla porównania:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/qj/ri/hkte/cutOjLHxqeblrvWrvB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/qj/ri/hkte/L0YbSJkbfpEvOD7GlB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/qj/ri/hkte/B6VKISuv3e8xf3FstB.jpg
      • koala0405 Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 22:28
        A ja zrobiłam zdjęcia mojego Peg Perego pliko mini z folią x-landera z dużym okienkiem /są dostępne na moim profilu/.
        Tak dla porównania odległość od złożonego zagięcia siedziska do podnóżka to 29 cm.
      • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 22:51
        dzięki wielkie!! wiele mi rozjaśniłaśsmile

widzę, że jeśli miałabym wymieniać cybexa, to tylko na questa...zyskuję prawie 2kg, ale tracę amortyzację, budę i wózek, którego obciążenie jest do 22,5 kg...

fajnie, że to volo dodałaśbig_grin może zamiast sprzedawać onyxa dokupię volo? Ślicznie wygląda ten wózek, na białym stelażu, piękny!!
        • kornnella Re: maclaren quest i inne parasolki 16.04.11, 23:37
          Cortinka a gdzie kupiłaś to Volo? i za ile jeśli to nie tajemnica, może być na priv smile

Saras mimo najszczerszych chęci i szacunku do PP po już dwukrotnym dotykaniu Mini nie chce mi się wierzyć ze ten luz stelaża da się wytrzymać w normalnym użytkowaniu. On jest dużo większy w porównaniu do Pliko, a już luzy Pliko wielu osobom nie pasują sad
          Po sobocie ogladania wózków w kilku sklepach stwierdzam ze nic lekkiego i sensownego nie ma poza Maclarenami i ew nową kolekcją M&P, która ma za ceny równe Maclarenom
          • cortinka Re: maclaren quest i inne parasolki 17.04.11, 13:18
            Volo kupiłam 2 miesiące temu, był w cenie zwykłego Volo, czyli 450zł (biorąc pod uwagę, że w zestawie jest jeszcze czarna wkładka to cena jest dosyć atrakcyjna).

Słyszałam, ze termin wprowadzenia na rynek polski nowej kolekcji Maclarenów jest stale przesuwany, więc nie chciałam już czekać. Tym bardziej, że nie widziałam na żywo jeszcze tych kolorowych budek z kolekcji 2011 i nie wiedziałam czy będą mi się podobać.
            A że jeszcze trafiła się okazja kupienia White, to skorzystałam smile
            Mam jeszcze czerwone Volo na srebrnym stelażu i też świetnie wygląda z czarną budką.
            • kornnella Re: maclaren quest i inne parasolki 17.04.11, 13:37
              Aaa to kojarze smile widziałam tą aukcję zimą i nawet przez chwilę się zastananawiałam czy nie wziąść.
              Kolorowych budek na żywo się obawiam przyznam szczerze, z tego co pamiętam to o Volo z czerwoną budką pytałam się rok temu, bo było już niby w kolekcji 2010. Sprzedawcy rozkładali ręce i sama nie wiem czy wogóle te wózki były w sklepach
              • saras-wati Re: maclaren quest i inne parasolki 17.04.11, 15:54
                z czerwoną widziałam w świecie dziecka(miesiąc temu) - bardzo ładnie wyglądałsmile
    • saras-wati jadę jutro do sklepu... 21.04.11, 19:38
      ...tylko wciąż nie wiem, co mam kupić? hmm?

dołączyłam do rozważań m&p tour...tylko chciałabym wyjechać ze sklepu wózkiem, a na ten musiałbym poczekać...no i w ciemno, trochę się boję...
      • luliluli Re: jadę jutro do sklepu... 21.04.11, 21:52
        Saras-wati, aż się umiechnęłam, bo jestem dokłądnie w tym samym punkcie - zastanawiam się nad Questem, Si i Tourem. Jeśli Ci to pomoże mam kilka dodatkowych informacji o Turze, bo pisałam do sklepu:"ŚREDNICA KÓŁEK W WOZKU WYNOSI 12 CM, WYSOKOSC OD ZIEMI DO SZCZYTU RĄCZKI TO 106 CM , OPARCIE REGULUJE SIE PŁYNNIE ZA POMOCĄ PASKA , STĄD TEŻ DOWOLNOSC W REGULACJI W ZALEZNOSCI OD POTRZEB, PODNÓZEK POSIADA 3 STOPNIOWA REGULACJE"
        Czyli wychodzi, że to to samo co Quest tylko głupszy system rozkładania i niższa cenauncertain
        Daj znać po wizycie w sklepie, może mnie zainspirujeszwink
        • didis Re: jadę jutro do sklepu... 21.04.11, 22:07
          Oj trzymam kciukismile
          • lucilla0 PP SI wymiary 22.04.11, 07:53
            Jakie sa wszystkie wymiary PP Si po zlozeniu?
            • saras-wati Re: PP SI wymiary 22.04.11, 08:01
              on raczej krótszy jest...może przejrzysz ten wątek, cortinka mierzyła, ważyła i porównywała si oraz questa...questa miałam...wg mnie dwa dwie, trzy zalety:
              *lekki
              *miła tapicerka
              *pasek do przenoszenia

no i na tym koniec jego zalet...

słuchaj, a ten tour to amortyzowany jest?
              • luliluli Re: PP SI wymiary 22.04.11, 09:38
                Nie piszą nic o amortyzacji, ale nawet na oko wygląda mi na taki sam stelaż jak Maclaren
                • mamaolki-fasolki Re: PP SI wymiary 22.04.11, 11:18
                  Pytałam kiedyś o amortyzację tego wózka jakiegoś sprzedawcę z allegro i podobno ma na wszystkie koła.
                  Ogólnie o wózkach M&P mam bardzo dobre zdanie, używałam Beat'a w zeszłe wakacje ale obawiałabym się tych pełnych kółek w Tour- wydaje mi się, że będą terkotać.
                  Jako alternatywa dla Questa pewnie ok bo w Queście też terkoczą. Tylko czy jest sens dla trochę mniejszej wagi zamieniać Onyxa na Tour'a?
      • saras-wati Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 14:44
        byłam...i kupiłam questa...kurcze sama nie wiem, czy dobrze zrobiłam...ten wózek ma tylko trzy zalety: waga, miła tapicerka, pasek do przenoszenia...no i tylko wózek w takiej wadze ma sens, jak mam MB swifta...wszystko inne już jest niewiele lżejsze od swifta, a do swifta im daleko...

ale żal mi onyxa, bo zamieniłam piękny wózek, na taki koszmarek na kółkach...brzydszy, to już chyba tylko buggster jest...
        • kornnella Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 15:00
          O rany zaskoczyłas mnie smile Fajnie, że tak szybko się decydujesz smile
          Jaki kolorek wybrałas?

Pytałyście o amortyzacje w tych Tour Trek z M&P. One nie mają amortyzacji. Na moje oko są jak Quest i Triumph
          • saras-wati Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 15:09
            no, chyba za szybki, bo potem jeszcze szybciej żałuję...

kupiłam ten jasny, bo łatwo będzie dobrać wkładki, a pasuje i dla chłopca i dla dziewczynki...no i pozostałe średnio mi się podobały...
            • kornnella Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 15:13
              jasny tzn ten szary?
              • saras-wati Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 15:39
                takwink
                • mamaolki-fasolki Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 16:41
                  Ha, ha... więc jednaksmile A wiesz, że ja też cały czas myślami wracam do Questa. Tyle fajnych wózków jest ale niestety ich waga jest za duża jak na parasolkę. Quest jest leciutki, rozkłada się i ma regulowany podnóżek. Chyba nie ma niestety drugiego wózka o tak małej wadze i takich samych funkcjachsad
                  • saras-wati Re: jadę jutro do sklepu... 22.04.11, 18:07
                    no właśnie - wszystko jest ładniejsze od questa, ale też wszystko cięższe...on jedyny ma sens...tylko chyba mi on po nic...nieważne, najwyżej postoi trochę w szafie i może mnie przekona do siebie...

tak w ogóle to ładnie wyglądał xt(tylko ciężki), bo był czerwony na czerwonym stelażu - naprawdę fajniesmile

oczywiście najładniej prezentował się pośród parasolek onyx i już trochę żałuję tej zamiany...onyx cieszył oko w przeciwieństwie do maclarena...no ale wchodziłam po schodach, mała na rękach, zakupy i mac na paskusmile

chyba poszukam jakiejś wkładki do niego, by również cieszył okosmile

natomiast mała nawet w nim przysnęławink

oczywiście terkocze, ale mam minimalnie lepsze do niego nastawienie niż ostatnio, więc aż tak bardzo mnie nie denerwuje...
                    • cortinka Re: jadę jutro do sklepu... 23.04.11, 15:22
                      Wiesz, dochodzę do wnioskiu, że najbardziej praktyczne są brzydkie wózki smile

Ja Questa bardzo lubię, dla starszego dziecka jest bardziej praktyczny niż Si (który z kolei jest prześliczny). Na razie mój syn jeździ w Si, ale jak będzie starszy przesiądziemy się do Questa.

Tak samo z czołgowatą Emmą, wygląd taki sobie (delikatnie mówiąc) a to jeden z moich ulubionych wózków.

Do pięknego Stokke'a bardzo się zraziłam, ale miałam starszą wersję, może w nowej zostały usunięte mankamenty, które mi przeszkadzały. Podobnie z Joolzem (ale ten był troszkę lepszy od Stokke'a)

IMO wyjątkiem są Cameleon i Frog. Są funkcjonalne a do tego mają super wygląd (chociaż też nie wszyscy uważają je za ładne).

Z moich doświadczeń wynika, że każdy wózek z czasem Ci się opatrzy i nie będziesz już patrzyła na jego wygląd, tylko narzekała a to na wagę, a to na system składania czy prowadzenie.
                      • saras-wati Re: jadę jutro do sklepu... 04.05.11, 05:53
                        cortinka, obyś miała racjęwink na razie zaczynam się do niego przyzwyczajaćsmile zresztą teraz głównie swiftem jeździmy, bo mała ma 17 miesięcybig_grin
                        • cortinka Re: jadę jutro do sklepu... 04.05.11, 22:09
                          Swift na co dzień, a Quest na krótkie wypady. Bardzo dobre rozwiązanie. Z czasem coraz mniej bedziesz używała Swifta, a częściej korzystała z lekkiego Questa.
                        • ruda-jolka Re: jadę jutro do sklepu... 06.05.11, 11:52
                          Cześć, jestem nowa na forum. Przeglądam je, bo sprawdzam, jakie nowości pojawiły się na rynku (mój syn ma juz 4 lata).

Juz kupiłaś, ale może innym użytkownikom przyda się moja notka.

Ze swojej strony mogę powiedzieć ci, że Quest to chyba najlepszy wybór z podanych opcji. Ja używałam Speedi w teren, Quest na co dzień i zamiennie TFK buggster (genialny i lekki) www.youtube.com/watch?v=m5Grk91DnFc

- Nie zgadzam się, że Quest się przewraca. Moim zdaniem ma doskonale wyważony środek ciężkości, jedyny raz, kiedy mi sie przewrócił był z mojej winy, bo głupia powiesiłam na rączkach baardzo ciężkie siatki z zakupami. Poza tym nigdy się to nie zdarzyło.

- Dobrze korzysta się z niego osobom niskim i wysokim (ja mam 178 cm, moja mama 167, tato 182), jedynie mój mąż (195 cm) musiał się pochylać, ale dał radę nawet na dłuższą metę.

- Jest praktycznie niezniszczalny (stelaż ma dożywotnia gwarancję)
                          - Niesamowicie zwrotny
                          - Lekki i łatwy w rozkładaniu/składaniu nawet z dzieckiem na rękach
                          - W moim modelu nic nie terkotało, koła po intensywnym użytkowaniu są w bdb stanie (nie zjechane)
                          - Wózek nie nadaje się do jazy po plaży itp. wink , piasek dostal się wnętrz kół i nieco hałasowały (harczały)
                          - Dziecko może się wygodnie rozłożyć i spać (syn był i jest bardzo wysoki, nawet teraz 116 cm mieści się do środka)

Ktoś pytał, czy przednie koła można zablokować - tak można.

Pozdrawiam!
                          • tiffi1 Re: jadę jutro do sklepu... 06.05.11, 14:19
                            Dziewczyny zajrzałam tu pierwszy raz wczoraj i chciałam Wam napisać, że chylę czoła przed Waszą wiedzą, znajomością tematu!
                            I powiem więcej sprzedawcy w sklepach (nie ujmując nikomu) niech się schowają, nie mają takiej wiedzy,a już doświadczenia tym bardziej.

Przeczytałam Wasz wątek, ale niestety nie wiele z niego rozumiem (jestem totalnym laikiem), ale jeśli znajdziecie chwilkę i doradzicie mi co mam wziąć pod uwagę to będę Wam bardzo wdzięczna.
                            cortinko te wózki które pokazałaś bardzo mi się podobają
                            • saras-wati tiffi 06.05.11, 17:16
                              napisz, czego potrzebujesz, jakie masz oczekiwania oraz zakres cenowysmile
                              • tiffi1 Re: tiffi 06.05.11, 18:59
                                Nie chcę wam zaśmiecać wątku dlatego założyłam oddzielny (nie dodałam tam jeszcze, że moje dziecko czasem zasypia wiec dobrze jakby się rozkładała do spania)- to nie ma być mój główny wózek. Poczytałam Was trochę i podobają mi się Peg perreggo Si i Pliko Mini, także inglesina trip - będę wdzięczna za każdą poradę
                                forum.gazeta.pl/forum/w,101614,124912683,124912683,lekka_parasolka_na_wakacje_i_do_sklepu_poradzcie.html
    • saras-wati quest i 2-3 latki 12.05.11, 20:59
      Może ktoś napisze mi opinie, jak sprawuje się quest ze starszym dzieckiem? anaq pisała, że źle się jej jeździło...
      ktoś jeszcze woził starszego malucha i cięższego malucha?

Myślę czy go nie zostawić na taki finish wózkowy, ale czy on się do tego nada? Martwi mnie, że te kółka takie malutkie...myślę, ze jak małej dorosną nóżki do tego dolnego podnóżka, to może być przydatny, bo ta lekkość wciąż mnie zachwyca...

Jednak jeśli ciężko się jeździ ze starszakami, to nie mam na co czekać, tylko szybko sprzedawaćsmile
      • ewikowa Re: quest i 2-3 latki 12.05.11, 21:09
        ja uzywalam quest do ok 2 1/2 -3 bo moja mloda juz sie z wozkiem pozegnala w tym wieku. Ja nie mialam zadnego problemu z podbijaniem - i napewno kolka mi nie przeszkadzaly - naprawde nie robi to w takiej parasolce roznice. Przyznam, ze na poczatku mialam wielkie parcie na volo jako wozek koncowy ale w ostatecznosci nie byl nam potrzebny bo quest w zupelnosci mi wystarczyl. Coprawda chcialam quest bo mloda mogla sie w nim przespac - ale to tez nie do konca bylo mi potrzebne, bo mloda przestala w wozku spac jak miala 18 miesiecy...wiec nici z tego.
        Co do volo, to ja bym malego dziecka do niego nie wkladala i mowiac szczerze, to jesli chcesz wozek dla takiego 3-latka to volo ci w zupelnosci wystarczy a on jest jeszcze lzejszy od quest. Ale jak mowie, quest nam w zuuuupeeelnosci wystarczyl
        • saras-wati Re: quest i 2-3 latki 12.05.11, 21:30
          nie chodzi mi o podbijanie, tylko czy prowadzi się dobrze z cięższym dzieckiemsmile czy dla większego dziecka nie lepiej, jak kółka są większe?

ech meczę ten temat, bo nie wiem, co z tym questem zrobić(mała ma dopiero 18 miesięcy)...
          • cortinka Re: quest i 2-3 latki 12.05.11, 22:50
            Questa prowadzi się dobrze nawet z cięższym dzieckiem, ale tak max.do 18-20kg.
            Wielkość kółek wg mnie nie ma nic do rzeczy. Miałam kiedyś parasolkę Jane z większymi kołami i prowadziło się ją tragicznie - sprzedałam ją po kilku spacerach.
            • ewikowa Re: quest i 2-3 latki 13.05.11, 07:20
              swietnie sie prowadzi!! - nie patrz na wielkosc kol, naprawde to nie robi roznicy! ten wozek plynie nawet jak masz dziecko i graty zaladowane.
    • saras-wati zaczynam od nowa:) 29.05.11, 12:51
      szukam dalej parasolki...teraz na tapecie jane sonic evo, mamas&papas tour, maclaren xt(a może trzeci raz szczęśliwe kupię maclarena) czy może jednak cybex? żadna parasolka nie ma obciążenia do 22,5 kg...w ogóle cybex wydaje mi się, że dokonał tylu innowacyjnych zmian, że jednak wyprzedził w tym roku innych producentów parasolek? co myślicie?

w cybexie nurtują mnie tylko dwie rzeczy - system regulacji jest, jak w foteliku samochodowymwink dziecko siedzi na takim małym plastikowym 'czymś' - myślicie, ze w lecie może to być problem?

anaq bardzo chwali sobie jane? może to byłby fajny wózek? tylko czy nie jest zbyt ciężki? ale cybexy też ciężkie...

kusi mnie ten mamas&papas tour, ale czy to nie następca pipi lub innego beat? w ogóle przypomina mi trochę cybexa z 2010 roku...

może macie jakieś sugestie? chciałabym, by to przyszłościowo był nasz jedyny wózek...no i dodam, ze to już naprawdę, naprawdę ostatni wózek, jaki kupujęwink
      • anaq Re: zaczynam od nowa:) 30.05.11, 23:01
        No, tak, ja potwierdzam, wożę Jane Sonic i jak jak Jane był w serwisie miałam maclarena questa i myślałam, ze ocipieję, tak ciężko mi się go pchało. mąż miał to samo zdanie, więc chyba nie miałam jakichś zwidów... mówił, że to w dużej mierze zależy od kółek, w końcu większa powierzchnia. Może trzeba mieć porównanie, żeby zauważyć różnicę. A może z tym questem było coś nie tak? - był używany. Ale nie, na pusto super jechał. No ja pamiętam, że dopóki Sonica nie miałam, Questem byłam zachwycona. Potem na plus dla Sonica.
        Natomiast co do mojego Sonica teraz; zwrotny i lekki, owszem, ale tapicerka już mi druga w nim poszła, więc ja pierdykam, drugi raz bym już tego Sonica nie kupiła. Chyba lepiej pomęczyć się z Questem, niz jeździć z tym Sonic'em non stop do reklamacji. sad
        Z perspektywy czasu wzięłabym Cybexa (albo Maca).

A co do Maca XT... mamały go miała i wymieniła na Sonica. Stwierdziła, ze Sonic lepszy, bo wiekszy dla (2,5 latki chyba wtedy) a w XT się kisiła, więc....
        A tapicerkę Sonica też mamaly skrytykowała, że słaba wink
        • saras-wati Re: zaczynam od nowa:) 31.05.11, 06:28
          dzięki anaq, przyznam, że Twoje opinie przekonały mnie do jane..ale skoro te tapicerki nie są najlepszej jakości...to już sama nie wiemuncertain

czy wózek dobrze się prowadzi, to zasługa kółek? chyba nie jest tak do końca, bo z cięższym dzieckiem lepiej prowadzi się podobno quest niż xt...(xt testowałam tylko w sklepach, więc dokładnie nie wiem); pewnie jeszcze wyważenie, umiejscowienie siedziska, w którym miejscu dziecko siedzi...

najlepiej przetestować samemu wszystkowink
          • dima1312 Re: zaczynam od nowa:) 31.05.11, 11:06
            hej,ja wczoraj wkładałam synka do tego nowego Cybexa...materiałowo ok. ale strasznie taki wąski.. nie kupiłabym go ja wprawdzie sprzedaję swojego XLRa ale on jakościowo najsolidniejszy jest i buda najlepsza z parasolek jane nie jeżdziłam ale swego czasu stał w mamaija i taki sobie był...
            • didis Re: zaczynam od nowa:) 31.05.11, 11:12
              Saras a może kup bee+, on może i droższy, ale może będzie ostatni i na nim nie stracisz tylesmile? Tylko kup z gwarancjąbig_grin
              • saras-wati Re: zaczynam od nowa:) 31.05.11, 11:19
                o niewink bee mi się nie podoba, a poza tym nie chcę wózka, który będę albo reklamowała, albo ciągle się o niego bała...ja mogę zapłacić dużo za wózek, ale wózek ma być tego wart...na razie wg mnie taki tylko jest mb;>

dima, xlr jest fajny jak na parasolkę, ale za duży po złożeniusad ale przynajmniej rozwiałaś moje obawy dotyczące cybexawink

jane odpada, bo tapicerka się przeciera...
          • anaq Re: do saras 31.05.11, 13:26
            saras-wati napisała:

> dzięki anaq, przyznam, że Twoje opinie przekonały mnie do jane..ale skoro te ta
            > picerki nie są najlepszej jakości...to już sama nie wiemuncertain
            >
            > czy wózek dobrze się prowadzi, to zasługa kółek? chyba nie jest tak do końca, b
            > o z cięższym dzieckiem lepiej prowadzi się podobno quest niż xt...(xt testowała
            > m tylko w sklepach, więc dokładnie nie wiem); pewnie jeszcze wyważenie, umiejsc
            > owienie siedziska, w którym miejscu dziecko siedzi...
            >
            > najlepiej przetestować samemu wszystkowink

Wiesz, nie wiem, może to ja mam tylko takiego pecha, co mi pan z działu wózkowego ze Świata Dziecka usilnie wciska (bardzo nieprofesjonalnie zresztą, bo co to za argument z pretensją, że tylko pani z Sonicem przychodzi). Soniców mało jeździ, a jak ktoś ma problem i nie przychodzi do sklepu, tylko na własną rękę łata, to już nie mój problem. Ja jak mam wózek na gwarancji, to przychodzę. Myślę, że jak ktoś kupi dla małego dziecka, to może ta tapicerka zachować się w dobrym stanie. U mnie zauważyłam że tapicerka jak dziecko siada, napina się na stelażu. Jak dziecko jest lżejsze, pewnie nie ma tego problemu. Natomiast przy 13 kg już jest . No ale na miłość boską, skoro producent pisze, że wózek jest do 15 kg, a przy lżejszym dziecku tapicerka nie wytrzymuje, to nie wywiązuje się z umowy. Zresztą, gdyby ta tapicerka była bardziej obszerna, a nie tak napięta co do milimetra, to może też byłoby lepiej. Ja jak ją nową założyłam, zauważyłam, że coś ona bardzo opięta, jakby przymała.
            Generalnie, dla dużego dziecka już bym Sonica nie ryzykowała.
            Kółka; mąż mówi, że od strony technicznej to ma znaczenie, bo cieżar dziecka rozkłada się na większej powierzchni.(większe kółka). Mogę go zapytać dokłanie wieczorem o fizyczną stronę tego zjawiska.
            Jak dostanę Sonica z powrotem możemy się umówić i porównasz prowadzenie.
            Ale ja z dzisiejszą moją wiedzą zostałabym przy Macu - jednak niezawodność materiałów bierze u mnie teraz górę.

Powiedz mi jeszcze ile Twoja waży i jak Ci się jezdzi Questem?
            • saras-wati Re: do saras 31.05.11, 13:37
              moja mała waży 11kg...questem jeździ mi się w miarę(tzn. już się nie jeździ, bo go nie mam)...jestem w trakcie zamawiania nowego wózka...
              z questem miałam problemy, bo kopałam w stelaż...w ogóle miałam wrażenie, ze mi te kółka na boki uciekają...nawet kazałam je wymienić...no, ale może do trzech razy sztuka? poczekam na kolekcję 2012smile
              teraz w dalszym ciągu jeżdżę MB i tracę nadzieję, ze jakakolwiek parasolka zadowoli mnie...

anaq, z chęcią się spotkam i obejrzę dokładnie jane - możemy się jakoś na priv umówićsmile
    • mamaija2011 [...] 31.05.11, 13:52
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • agnes_nyc mama i ja 31.05.11, 13:54
        prosze o zapoznanie sie z regulaminem
    • duraczek Re: maclaren quest i inne parasolki 31.05.11, 20:30
      Si ma taki daszek z czarnego tiulu - świetny pomysł i wg mnie taki daszek dobry by był w każdym wózku - a Mamas&Papas Cruise ma taką siateczkę w budzie.. widziała któraś z Was ten wózek? czy ta sateczka jest naklejona na folię czy "przewiewna"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka