Dodaj do ulubionych

byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia Be You

28.05.11, 21:06
Rozważałam kilka opcji wózków 2w1, w tym również Stokke, ale w sklepie doznałam "miłości od pierwszego przejechania" - oglądnęłam nowość Teutonii: Be You.
Jest rewelacyjna w prowadzeniu, fantastyczna w składaniu, ma spacerówkę rozkładaną do pozycji leżącej, przekładaną rączkę, duże koła (zimowy poród) - wszystko na czym mi zależy.
I to prowadzenie... bosko lekkie, tylko Joolz był prawie równie świetny, ale niestety spacerówkę miał bez opcji rozłożenia na płasko.

Tylko ta cena Teutonii: komplet 2w1 + torba i pozostałe niezbędne dodatki wyceniono na 4 tys z małym hakiem!!!!!!!!!!!!
Co ja teraz biedna zrobię??? Nigdzie nie ma używek Be You bo to "najnowsza nowość" sad
Czy "stare" Teutonie też są takie boskie, bo w sklepach niestety nie było nic poza najnowszym modelem?
Macie już porównania do Be You?
Obserwuj wątek
    • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 21:15
      Mam cosmo, chciałam beyou niestety czas oczekiwania za długi wtedy był.
      Co do ceny w necie komplet to coś ok 3200-3500 zł taki powiedzmy podstawowy komplet z torbą i osłonką na nogi
      • pinik Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 22:31
        FAjne jest cosmo i jesli ci zalezy na przekladanej raczce i zeby miec duze kola z przodu to jeszcze mistral S (ale wiekszy po zlozeniu jeszcze od cosmo, a cosmo troche wieksze niz bee you).

Ale te modele to uzywane pewnie juz znajdziesz (mistrala S napewno).
      • julienne Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 22:31
        cena taka z fotelikiem + bazą - nie dopisałam.
        Ale i tak dużo...

A Cosmo wygląda ok, tylko brak przekładanej rączki.
        • pinik Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 22:38
          Mialam bugaboo i mistrala S z taka raczka. Nigdy opcji przelozenia nie wykorzystalam, bo wozek z tymi stalymi kolami z przodu fatalnie sie prowadzi i podbija.
          • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 22:40
            hehe tak, to prawda duże koła z przodu TYLKO w ekstremalnych przypadkach czyli np w lesie.
            W Cameleonie wolałam przełożyć siedzisko niż rączkę...
        • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 28.05.11, 22:38
          a no z fotelikiem i bazą to tak smile
          Jakość = cena
          musisz się zastanowić czy naprawdę jesteś w stanie tyle wydać na wózek.
          Na teutonie warto, ale nie oszukujmy się nie każdy tyle ma sad
          • julienne Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 29.05.11, 12:56
            przy przekładanej rączce upiera się mój M, bo miał doświadczenie z wózkami przy dzieciach z pierwszego małżeństwa i twierdzi, że to dobre rozwiązanie. Ponieważ ja nigdy z wózkami nie miałam styczności, przyjęłam to za pewnik.
            Jak się nad tym zastanawiałam, może rzeczywiście duże koła z przodu są utrudnieniem na tyle, że przekładanie rączki w praktyce odpada?

Chyba "się rzucę" na cosmo...
            Sylki, możesz podrzucić słówko na temat porównania BeYou i Cosmo? Czy oba modele są tak fajne w prowadzeniu, podbijaniu i składaniu?
            • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 29.05.11, 13:00
              Porównać go mogłam tylko w sklepie.
              Siedzisko w BeYou jest wyższe od innych modeli Teutoni o jakieś 5 cm.
              Składa się go w mniejszą kostkę niż Cosmo.
              Niestety BeYou jest cięższy.
              Jak z podbijaniem nie mam pojęcia, ale skoro Cosmo podbija się super, to pewnie i BeYou podbijać się będzie tak samo dobrze, ale tylko w opcji duże koła z tyłu w przypadku zmiany rączki na małych kołach będzie ciężko podbić uncertain
    • zurekgirl Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 29.05.11, 10:11
      Rety, ja chce kolejne dziecko z tak plytkiego powodu jak posiadanie kolejnych wozkow do przetestowania. Czytam to forum uparcie pomimo, ze moja trzylatka wiecej chodzi niz jezdzi (torby jezdza, bambetle jezdza, lalki, miski i lopatki tez jezdza) i smutno mi, ze nie mialam Stokke (wcale mi sie nie podobal), BBOO (drogie i glupio troche jak 90% mam na ulicy ma Cameleona, Bee i nic innego-dla starszakow Maclareny) czy Teutonii wlasnie. Ta Be You wydaje sie bardzo solidna, a przy tym lekka. Mysle jednak, ze gdybym upolowala uzywana Cosmo za dobra cene, to jakos bym przezyla brak najnowszej nowosci w imie zdrowego rozsadku.
      • djulliet Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 29.05.11, 16:24
        Co do ceny to mnie wycenili zestaw BeYou z gondolą Fashion, fotelikiem Tario, bazą i mnóstwem akcesoriów (nie brałam właściwie tylko śpiworka na zimę, parasolki i skórzanej rączki) na jakieś 3800. Także najlepiej wysłać zapytania ofertowe do kilku sklepów online- W Piotrusiu Panie są bardzo dobre ceny smile
        Cosmo jest lżejsze od BeYou, ale BeYou- ma wyższe siedzisko w spacerówce, dodatkową regulację wysokości pasów na siedzisku, przekładaną rączkę, składa się bardziej kompaktowo (nawet razem z siedziskiem można złożyć), hamulec ma w rączce a nie na osi (nie wiem czy to plus czy minus)
        • coco_rosie Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 30.05.11, 09:54
          Dokładnie, w Piotrusiu Panie zawsze dawali na teutonie najlepsze ceny.
          Kupowałam tam kiedyś cosmo i dostałam spory rabat od ceny na stronie.
          • variuss Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 31.05.11, 08:32
            zapewniam cie, za torba teutonii to zaden szał, nie dopatrzylam sie tam tych 200zł, to samo inne bajery. Spiworek nie-oryginalny uszyje ci magda z forum, 2x taniej niz firmowy a wcalwe nie gorszy. Parasolki pasuja standardowe, bo uniwersalny uchwyt pasuje na rame. Mozna sobie dobrac fajne dodatki pod kolor i na wymiar a w ten sposób zaoszczedzic.
            Fotelik mozesz kupic cybex, jest tanszy a pasuje na adaptery maxi cosi z teutonii. ( chociaz z cena adapterów teutonia tez przegina) .Gondolka moze tez bedzie pasowała zwykła fashion- mozesz kupic używana np ( gondolki z reguly nie sa zniszczone, po paru miesiacach użytkowania wygladaja jak nowe)
            Też polecam sklep Piotruś Pan, duze rabaty i super obsługa.
            • djulliet Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 31.05.11, 09:49
              Dokładnie, ja trochę za późno się z tą torbą zorientowałam, ale akurat była promocja więc jak mi nie podejdzie to wymienię na inną (albo organizer Babymal smile). Parasolki po lekturze forum nie zamawiałam wcale, za to wzięłam daszek p.słoneczny. Śpiworek ponoć fajny ale cena mocno wygórowana, i pewnie zamówię szyty, może jeszcze jakąś fajną wkładkę do wózka tongue_out Z przydatnych dodatków to może hamulec ręczny? Ja jestem słabeusz i myślę że będę mieć większy komfort poruszania się po stromiznach i schodach.
              Fotelik z bazą Teutonii wychodzi sporo taniej niż M.Cosi z bazą, a mają taką samą ilość gwiazdek w testach zderzeniowych, na forum fotelikowym ekspert właśnie ten wybór mi polecił smile No i adaptery kilka złotych a nie 200.
    • juliaimama2 Joolz 06.06.11, 13:28
      Mi też początkowo brakowałao rozłożenia na płasko ale niestety miłość zwyciężyła.
      jakoś to przebolałam i w zasadzie teraz już tego nie zauważam.
      Stokke też mi się podobalo bo lubie wózki wysokie ale cenowo mnie poraziło.
    • mia_lipiec Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 08.06.11, 23:53
      Ja jeżdżę Mistralem S od 11 miesięcy i kocham ten wózek i nie zamieniłabym go na żaden inny. Prowadzi się bosko, podbija świetnie, doskonała jakość, wygoda dla dziecka, super dodatki. Rączka przekładana przydała się w głębokich śniegach.
      I muszę przyznać, że z dnia na dzień lubię go coraz bardziej mimo, że jest duży i ciężki. No ale coś za coś.
      • aga2011_1 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 11.08.11, 14:00
        Mam pytanie właśnie o to jeżdżenie po śniegu, bądź w innych bardziej ekstremalnych warunkach typu las czy park.

Strasznie napaliłam się na "BE YOU" pomimo, że wszyscy radzili kupić wózek ze wszystkimi pompowanymi kółkami- tak więc na końcu drogi w poszukiwaniach wózka pozostała teutonia i Xlander XA - chodzi o te koła.

Prowadzenie tych wózków jest podobne ( w sklepie), ale obawiam się, że co pompowane duże koła to nie piankowe, nawet najlepsze z super amortyzacją.

Jedyne co mnie martwi to właśnie zachowanie pianek teutonii na trudnym terenie, wiem, że mogę przełożyć rączkę tak aby duże były na przedzie, ale nadal nie są to pompowane kółka...

Będę wdzięczna za relację, jak prowadzi się wózek zimową porą i po nieutwardzonych drogach smile

pozdrawiam

• mammazuzi Kola 14.08.11, 09:33
          Z mojego doswiadczenia (3 teutonie) wynika ze kolka piankowe sa super. Bieznik jest wazniejszy i wysokosc oponki. Te bardzo plaskie ktore dawniej byly w spiritach nie wygluszaly tak dobrze nierownosci ale te ktore mam teraz na mistralu pojda po wszystkim. Po glebokim mokrym sniegu stawiaja troche opor ale daja rade (zreszta mam tu na mysli dosc ekstremalne warunki przy ktorych nie kazdy wychodzi na dwor). ze znajomymi mamami wyrobilysmy sobie zla opinie o "pompkach". Lapanie kapcia na spacerze daleko od domu to marna przyjemnosc. Potem lepienie detki i ciagle dopompoeywanie. Ehh no i ciezsze. Jak dla nas pianki to super wynalazek. No i pianka piance nie rowna a te od teutoni sa ok. U nas najbardziej ukochanym wozkiem jest klasyk mistral bez skretnych kolek. Jest cudnu w prowadzeniu i nie do zakatowania. O dziwo wlasnie zdalam sobie sprae ze na wszystkie wyjazdy wakacyjne bierzemy mistral niz np pliko. Sluzy za lozeczko i tragarza no i po odpowiednim sprasowaniu nie zajmuje duzo miejsca.

No i ta raczka u mnie super przydatna np gdy zjezdzam z gory przekladam aby mala nie jechal glowa w dol. Na wiatr, na slonce itp ciegle w uzyciu. Polecam. Spirita musialam czesto ciagnac tylem bo nie mialam sily przekrecac siedziska ze spiacym dzieckiem w srodku.
          • aga2011_1 Re: Kola 16.08.11, 09:22
            Wielkie dzięki za pomoc smile czyli spokojnie można wybrać się z takimi piankami na nieutwardzone drogi w lesie czy parku?

Okazało się, że można dokupić za ok 350 PLN dodatkowy komplet kółek z tylnymi pompowanymi do BE YOU...oczywiście nie jest to info z katalogu, ale miła Pani w sklepie sprawdziła, że nie ma problemu z przełożeniem tych 60A, które są przeznaczone dla Mistrala S,P i Spirita S3- to taki tip dla obawiających się tej piankowej amortyzacji jak ja wink

pozdrawiam
          • sylki Re: Kola 16.08.11, 10:26
            Jestem po testach w terenach leśnich i mocno pisakowych (plaża) mojego cosmo .
            Sprawdził się rewelacyjnie, małen koła z przodu dawały radę, nawet moja 4 latka spokojnie go po nierównym terenie pchała.
            Xlander może się przy teutoni schować, a mam porównanie, bo raz, że miałam x landera, a dwa moja siostra ma model 2010. Koła bez bierznika, to porażka, zresztą teutonie jest bardziej miękka od xlandera.
            • djulliet Re: Kola 16.08.11, 14:16
              sylki to świetnie że kółka dają radę na nierównościach, moje BeYou stoi w oczekiwaniu na pasażera ale przyznam że trochę mi wielkość przednich kółek spędzała sen z powiek big_grin
              aga2011_1 350 zł to za komplet 2 tylnych kół czy wszystkich 4? Mistral S ma przednie też piankowe z tego co kojarzę
          • aleksandra1357 Re: Kola 12.10.11, 17:59
            mammazuzi napisała:

> Z mojego doswiadczenia (3 teutonie) wynika ze kolka piankowe sa super.

Mialam teutnie na pompowanych. Zlapalam dwa razy flaka, wkurzylam sie i za 300 zl dokupilam piankowe. Troszke gorzej amortyzuja, ale poza tym sa ekstra, jezdza po wszystkim.

U nas najbardziej uk
            > ochanym wozkiem jest klasyk mistral bez skretnych kolek. Jest cudnu w prowadzen
            > iu i nie do zakatowania.

Tak! U nas tez! Kocham ten wozek, ale niestety go zakatowalam i kupilam teutonie fun cs, ale teraz ja sprzedaje i reanimuje mistrala P, sklejam kropelka biedaka sad

No i dla mnie po mistralu z przekladana raczka wozek bez przekladanej raczki jest nie do uzytku. To jest mega-wygodne! Codziennie po wiele razy przekladalam.
    • srebrno-listka Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 09.06.11, 09:40
      Wybierając Teutonię weź pod uwagę, że nie jest łatwo ją potem odsprzedać. Znajomi mieli emmaljungę i teutonię, emma poszła szybko, a teutonia im cały czas zalega (a dziecko ma 4 lata i wózka od dawna nie używa).
    • kamakotowska Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 14.06.11, 10:59
      Co do wysokich wózków to ja mam Joolz. Wygodny i daje rade w terenie a to dla mnie wazne. I jest wielofunkcyjny.
    • k_katka CZY KOTOŚ WIE ILE WAŻY Teutonia BE YOU 30.06.11, 13:39
      bede wdzieczna za info
      • djulliet Re: CZY KOTOŚ WIE ILE WAŻY Teutonia BE YOU 30.06.11, 19:18
        Wg informacji od producenta waga stelaża z kołami to 10,5 kg, ze spacerówką 15,5 kg , z gondolą Fashion 14kg. Ile waży faktycznie będę mogła sprawdzić z końcem lipca kiedy moje BeYou do mnie dotrze smile
        • analyss Re: CZY KOTOŚ WIE ILE WAŻY Teutonia BE YOU 30.06.11, 21:08
          nie jeździłam teutonią, ale innym wózkiem z przekładana raćzką
          i musze powiedzieć że mi się ta funkcja bardzo przydawała w późna jesień i zimę, kiedy z przeproszeniem p** czyli wiało jak nie wiem co; znacznie wygodniej jest zablokować skrętne koła (jeśli dany wózek takowe posiada) i przełożyć rączkę niż ciągnąć wózek za sobą, żeby dziecia zimnisty wiatr nie zawiał
    • gwen_s Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 11.08.11, 22:03
      sprawdź na necie ceny, jak ja patrzałam (bez wdrażania się w temat) to do 3 tys. powinnaś znaleźć.
    • ajkkaa Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 17.08.11, 09:49
      ja kupiłam Cosmo i jest super.
      zamówiłam w sklepie Piotruś Pan, przysłali kurierem komplet. cena o wiele niższa niż standardowo.
      • sarna3 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 11:01
        Witam,
        użytkowniczki Teutoni BeYou bardzo proszę o opinie o wózku. Jak się sprawuje, prowadzi, jak tapicerka.
        Biorę pod uwagę kupno tego modelu.
        • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 11:06
          Ja ci mogę powiedzieć tylko o tapicerce, bo BeYou nie miałam za to Cosmo tak big_grin
          Cudowny wózek, super się prowadzi, jest miękki przynajmniej mój taki był wink

Tapicerka super. swietnie się czyści, możesz całą ściągnąć i wrzucić do prania, na lato polecam wkładkę color it, jest bawełniana miła dla ciałka.

Wielki wybór pięknych kolorówbig_grin

Polecam, a znając jakość, to BeYou pewnie jest super dopracowane.
          • sarna3 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 11:44
            Sylki - dziękuję za odpowiedź. Coraz bardziej skłaniam się ku BeYousmile
            Biorę pod uwagę kolor czarny lub ciemny fiolet.
            Powiedz proszę, które z akcesoriów warto dokupić. Ja myślę o dokupieniu:
            - foli p. deszczowej (chyba, że dodają ją do zestawu)
            - osłona przed wiatrem
            - parasolka
            - torby
            - osłonka skórzana na rączkę
            - moskitierę
            - i oczywiście adaptery ale to już konieczność.

Powiedz proszę czy wszystkie w/w akcesoria są niezbedne? czy da się bez któregoś obejść.
            Nie mam żadnego doświadczenia jeśli chodzi o wózkisad

Aaaaaa, i dodatkowo - jak sprawują się piankowe koła. Dobrze amortyzują?
            • walker85 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 12:02
              Mam do sprzedania torbę Teutonii w kolorze fioletowym oraz parasolkę też fioletową smile W stanie idealnym. Jakbyś była zainteresowana to napisz na walker85@gazeta.pl
              • walker85 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 12:03
                i moskitierę też smile
            • sylki Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 12:11
              Najfajniej gdy kupisz sobie ja w dwóch kolorach, bo w jednym będzie smutna.
              - folia jest w zestawie
              - osłona przed wiatrem - jest swietna, lekko ocieplana, więc na jesien idealna big_grin
              - parasolka - gadżet można ją przepinać bez pierniczenia się z jednej albo drugiej strony wózka jak kto woli, bo ma specjalne miejsce w stelażu zaraz przy pałąku, ale ja jej nie używała, raz buda swietna, dwa lepszy daszek p.słoneczny teutoni big_grin
              - torba - fajna ma dodatkowo termos, przewijak i milion pięćset przegródek, minusem jest jej waga uncertain
              - osłonki na rączkę - baaaardzo fajny bajer, nie zdejmowałam ich nigdy, polecam big_grin
              - moskitiera - nie mam zdania, nie używałam nigdy, ale też i lato było kiepskie więc nie miała mojej małej przed czym chronić

Napewno kup mufke big_grin jest boooska, milusia, cieplusia, no cudo i tą wkładkę colot it byłam baardzo zadowolona z niej.

Koła bez zarzutu, tyle w mieście u mnie teutoni jeździ, że nie sądzę by nie dawały rady smile
              Moja była bardzo miękka jak na wózek tego typu.

bez czego możesz się obejść
              - parasolka
              - torba - możesz kupić uniwersalną, ale czy będzie tak fajna?
              - osłonki - nie oszukujmy się, ale jest to gadżet choć baardzo fajny wink
              - moskitiera - jeżeli nie masz ogrodu, to raczej się obędziesz bez

I teraz moje pytanie czy ty potrzebujesz samej spacerówki, czy z gondolą?
              Na zimę na pewno mogę polecić ich śpiwór, tani nie jest, ale rewelacyjny
              • djulliet Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 13:11
                co do akcesoriów to zgadzam się z sylki, no może moskitiery bym się nie pozbywała, ale u nas komarów sporo wieczorami, torba fajna, porządna ale strasznie wielka i nieporeczna, na szybkie spacery za duża. Za tą cenę można w sumie mieć Babymel.
                Zamiast parasolki- daszek do spacerówki. Mufkę mam i już się cieszę na zimowe spacery big_grin Fajny do zimowej gondolki jest jeszcze Mininest, ale to kupiłam taniej na allegro
                No i mój hit- hamulec ręczny- bardzo sobie chwalę
                • sarna3 Re: byłam w sklepie i sie zakochałam - Teutonia B 12.10.11, 17:36
                  Sylka - chcę kupić pełen zestaw - gondola, spacerówka i fotelik Maxi Cosi. Malenstwo pojawi się na swiecie w marcu, wiec pewnie do konca 2012 bede miała przyjemnosc uzyc i gondolki i spacerówki.
                  Dzięki za rady dziewczyny, na pewno zamiast parasolki kupię Muffke i daszek.

Jestem zupełnie zielona w kwestii zakupowej, bo to moje pierwsze dzieciesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka