Dodaj do ulubionych

MB swift vs. BJ mini 4-koła

17.06.11, 21:38
Calineczka, przede wszystkim do Ciebie kieruję prośbę o porównaniewink akurat posiadasz te wózki jednocześnie, więc może napisałabyś kilka wad i zalet tak 1:1?
Wiem, że swift to zdecydowanie wyższa klasa, ale może mini nie wypadnie źle? Czy mini i swift uzupełniają się, czy raczej nakładają się pewne cechy?

Będę Ci bardzo wdzięcznasmile)
Obserwuj wątek
    • gaga-sie Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 17.06.11, 22:41
      Ja tez posiadam obydwa te wózki i mogę pokusić się o porównanie, ale będzie to porównanie zupełnie subiektywne ( wiadomo,ze każdy ma inne wymagania i potrzeby). Zatem: jestem osobą niską, więc z racji tego lepiej prowadzi mi się wózki z rączką łamaną, jak ma swift. O lekkości w prowadzeniu wózka nie muszę Ci dodawać, bo wiesz sama. Jako,że swift jest wózkiem 3-kołowym, obniżana rączka umożliwia mi wygodne podjeżdżanie na krawężniki czy pokonywanie przeszkód (tzw.taczka). Z kolei rączka w bj ( brak regulacji) była dla mnie mniej wygodna, dlatego 4 kołowy w tym wypadku jest b.stabilny ( i sprawdza się). Bj ma obszerniejsze siedzisko, więc z pewnością wystarczy do końca, swift-mniej obszerne, ale nie potrafię przewidzieć do jakiego wieku, więc korzystam z lubością i nie wybiegam w przyszłośćsmile Obydwa wózki maja fajne budy, sprawdza się to w upały na 102! Brak regulacji podnóżka nie ma znaczenia, zarówno w swifcie jak i bj-są tak wyprofilowane,że nie przeszkadza to, niczym nie wypycham. Gdy dziecko zaśnie, nie obniżam oparcia na max, tylko robię z wózka taki hamak (pozycja półleżąca)-nózki nie wiszą, a w bj mały ma nawet lepszą pozycję. Do obu mam szyte materacyki. Bj ma obszerniejszy i głębszy kosz, ponadto kieszonkę na oparciu- doczepiłam tylko do rączki organizer sunsine kids ( mały)-i wystarcza. Do swifta kupiłam zgrabną torbę na allegro za całe 40 zł i pasuje jak ulał, nawet jest z takiego samego materiału. Tam trzymam folię, mały kocyk itp, ponieważ nie lubię nosić rzeczy w koszu, bo je widać i się kurząsmile Wagę mają podobną, ale dla mnie ona jest optymalna, nie noszę ich nigdzie, więc nie muszą być superlekkie, a są na tyle lekkie, że nie pcha się czołgu, np. pod górkę. Na wyjazdy używamy bj, ponieważ lepiej się składa-stacjonarnie swifta. Na nierównościach lepiej radzi sobie swift, ale bj też nie jest zły. Ufff.
    • calineczka793 Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 14:58
      Saras spodziewałam się podobnego wątku Twojego autorstwawink

Sama wiesz, że każda z nas ma inne wymagania - ja nie muszę wózków nigdzie wnosić, więc waga w moim przypadku nie jest priorytetemwink

Chcesz porównania - no sama wiesz jakie jest Mini i Swiftwink Dla mnie jedynym plusem Mini jest to, że pięknie komponuje mi się do bagażnika - no ja po prostu nie lubię bałaganu w bagażniku, a jak woziłam Swifta to jednak miałam nieporządek mały, że się tak wyrażęwink
      W sumie Mini 4 kupiłam z myślą o ewentualnych wypadach do CH, natomiast Swifta biorę jak jedziemy na spacer (mogłabym brać Elite, no ale nie zamierzam sprzedawać Swifta, więc musiałam mu znaleźć zastosowanie - w moim przypadku spokojnie dwa wózki starczają).

No kurde Saras porównanie jakby nie patrzeć wychodzi na korzyść Swifta, jednak dla mnie są to wózki uzupełniające się (ww) - system składania i gabaryty po złożeniu powodują, że ja muszę mieć Mini w aucie...po prostu.

D.
      • calineczka793 Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 15:13
        Mini 4:
        + starczy do końca okresu wózkowego;
        + głębokie siedzisko
        + rewelacyjny system składania
        + regulowany pałąk, możliwość zamontowania tacki
        + małe gabaryty po złożeniu
        + duży kosz
        + buda
        + czarny stelażwink

- masakrycznie podbijanie
        - rączka
        - kiepski dostęp do kosza w wersji 2011 (wydaje mi się, że mój Mini 2010 miał kosz taki bardziej elastyczny po bokach, ale głowy sobie nie dam obciąć)
        - kiepska rączka

Swift
        + płynie nie jedzie
        + regulowana rączka
        + rewelacyjnie podbijanie
        + dobry dostęp do kosza
        + buda

- gabaryty po złożeniu
        - mimo wszystko płytkie siedzisko - teraz mi to nie przeszkadza, jednak wg mnie nie starczy do końca okresu wózkowego - ale ja mam wysokiego synawink
        - system składania - nie jest zły, jednak to nie to co BJ'tywink
        - materiał przy oparciu - wkurza mnie niemiłosiernie

D.
    • lucyna_1980 Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 15:20
      Ja też mam obydwa wózki i mimo, że wiele funcji się w nich nakłada to kilka rzeczy przemawia na korzyść swifta:
      - lepsze podbijanie
      - lżejsze prwadzenie
      - lepsza zwrotność
      W sumie to każdy z nich może funkcjonować jako jedyny wózek, bo nie raz byłam w CH na zakupach swiftem i ze wględu na swoje małe gabaryty on nadaje się. No i swiftem pojedziesz w góry a BJCM już nie smile
    • saras-wati Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 15:43
      Bardzo Wam dziękuję!!! Jesteście nieocenione!!!

Jednym słowem wychodzi na to, że muszę zwyczajnie dokupić drugi wózek, który będzie uzupełnieniem swiftem i bastasmile)

Tylko teraz muszę obmyśleć, gdzie je będę trzymać...

Tak naprawdę chciałam swifta wymienić z jednego powodu - tego pakowania do bagażnika...mieszkam pod Wawą(skupisko małych miasteczek Brwinów, Podkowa, Milanówek) i wszędzie jeżdżę na terenowe spacery, bo wszędzie mam taką odległość, że pieszo niezbyt się da, czyli mój dzień spacerowy wygląda tak, że wkładam wózek i małą do samochodu(z małym bagażnikiem) podjeżdżam 5-10 minut do parku, lasu innego miasteczka...i dopiero tam ruszam na spacer. Czyli przydałby się wózek terenowy, bo jak kupię parasolkę, która będzie w aucie, to też średnio, bo automatycznie ją będę zabierać na spacery...ale wtedy nie będzie mi potrzebny wózek stacjonarny...ale czy jak będę miała mini będę jeździć na te terenowe spacery, jeśli będzie podbijał i ciężko prowadził...

jednym słowem przydałby mi się swift, który po złożeniu jest wielkości mini...

Calineczka, ta rączka w mini musi strasznie Cię denerwować, bo dwa razy wymieniłaś ją jako minussuspicious
      • tygisek Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 16:06
        Saras a moze ty jednak powinnas sie przyjrzec elitowi i dac mu szanse....mialabys wozek ktory latwo sie sklada do samochodu i nie jest po zlozeniu wiekrzy od swita, ale za to jest na pompowanych kolach, co ma wiekrzy sens przy spacerach terenowych, starczy Ci na pewno na dluzej niz swift, dokupisz sobie najwyzej do niego parasolke (w razie wypadu do CH sie jakos przeorganizujesz w samochodowym bagazniku) i bedzie to mialo wiekrzy sens niz posiadanie swifta i mini np.
        choc z drugiej strony jak kupisz sobie mini to ono zbyt wiele miejsca nie zajmuje, napewno znajdziesz na niego jakis kat w mieszkaniu czy szafie)
        w kazdym razie jak kupisz mini to i tak sprawdza sie moje prognozy smile a mysle, ze jednak kupisz....
      • duraczek Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 18:38
        Saras podpytaj o wysokość rączki w Mini - czy będzie dla Ciebie wygodnie go prowadzić
        • saras-wati duraczek 18.06.11, 21:16
          miałam mini już dwa razy, tylko 3-kołowewink mi tak rączka jakoś zbytnio nie przeszkadzała - przynajmniej za drugim razemwink
      • calineczka793 Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 19:07
        Faktycznie rączka mi nie pasuje, ale nie wiem czy to nie jest spowodowane ciążą i zakazem dźwigania, bo wcześniej nie miałam z Mini tego problemuwink
    • calineczka793 Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 19:13
      Saras ja myślę, że faktycznie dobrą alternatywą byłby dla Ciebie Elite - notabene on mógłby spokojnie funkcjonować dla mnie jako jedyny wózek - ma to co Mini i Swift w jednymwink
      + system składania
      + dobrze się podbija
      + fajne prowadzenie
      + szerokie siedzisko - spokojnie starczy do końca w razie czego
      + wiele przegródek - nie potrzeba dodatkowych toreb/organizerów
      + pompowane koła
      + stosunkowo mały po złożeniu - jakbym miała jechać gdzieś z walizkami to pewnie wziełabym Elite zamiast Swifta
      + regulowany podnóżek (wiem, wiem nie jest Ci już teraz potrzebnywink)
      + tacka, regulowany pałąk

- waga - jest jednak cięższy niż Swift
      • saras-wati Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 21:24
        dzięki dziewczyny, że chce Wam się jeszcze rozwiązywać moje dylematy...

co do elite'a...no mogłabym mu dać szansę, ale...nie odpowiadają mi duże wózki...lubię małe i zgrabnewink do urbana nie mogłam się przekonać i podejrzewam, że z elitem byłby ten sam problemsad

ale z drugiej strony macie pewnie rację, że to właśnie mogłoby być idealne wyjście...
        • marge.s Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 18.06.11, 23:39
          Na prawde uwazacie, ze MB Swift nie moze byc jednym wozkiem do wszystkiego ? Ja go wybralam z takim wlasnie zamiarem i troche mnie to zmartwilo. Bylam przekonana, ze to bedzie taka moja jedyna, wielka milosc juz na dlugi czas ... nie chce i nie czuje potrzeby kupna wiecej niz jednego na ta chwile. Jezeli bede miec dwa to jeden pojedynczy a drugi podwojny. No chyba, ze znowu mnie czyms skusicie wink

No i teraz znowu czuje taka niepewnosc sad
          • tygisek Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 19.06.11, 00:46
            Moim zdaniem Swift ma ogromna szanse byc wozkiem jednym do wszystkiego, ale wedlug mojego przekonania i upodoban wole wozkow miec wiecej niz jeden smile wiec sie nie przejmuj, ze podjelas zla decyzje, przeciez kazda z nas jest inna i ma inne oczekiwania,
            gdybym miala miec tylko jeden wozek, pewnie wybor padlby na swifta, powiem wiecej: kiedy znalazlam sie na etapie poszukiwan mojego wozka doskonalego, i drazylam temat na forum, to swift tez byl na tapecie, jednak kupujac go napewno mialabym podobne dylematy co i Saras, co dokupic jeszcze, zeby mialo to sens smile bo logicznego wytlumaczenia raczej by nie bylo, no i kupno kazdego lekkiego i mniejszego oznacza z gory porazke niemalze na kazdym polu
            • saras-wati marge 19.06.11, 07:20
              swift jest idealny! będziesz zadowolona, więc spokojnie możesz na niego czekaćwink) a ja się podpisuję pod postem Tygiskasmile)
    • coco_rosie Re: MB swift vs. BJ mini 4-koła 19.06.11, 12:49
      Dziewczyny już właściwie wszystko napisały, więc nie będę się powtarzać.
      Napiszę tylko, że ja podbijania mini 4 nie odbieram jako tragicznego, w teutonii cosmo nie było dużo lepiej wink

Nie pozbywaj się swifta, kup mini i trzymaj go w aucie. Sama przyjęłam takie rozwiązanie i bardzo jestem z niego zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka