Dodaj do ulubionych

zakupy ze stanów

28.10.11, 15:30
Kto kupuje, w jaki sposób, jakie są koszty i terminy dostawy do Polski, poczekam chwilę i jak dolar spadnie to biorę Donkey'a czarnego z różowymi budami, w końcu nieczęsto ma się bliźniaki, jak się w siedziska przestaną mieścić to urbana wezmę, może jakiś fajny nowy, babski kolor do tego czasu wypuszczą.
Czy widziałyście w którymś warszawskim sklepie donkeya? lub i selecta?
Obserwuj wątek
    • pona85 Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 17:38
      Kiedyś coś ze stanów zmawiałam i wiem tyle, że przesyłka morska jest dużo tańsza od lotniczej ale idzie ok 2 miesięcy smile
      • pona85 Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 17:39
        A lotnicze ok tygodnia
        • tygisek Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 21:48
          no i nalezy sie spodziewac ze towar ocla, nie orientuje sie czy zawsze i ile o to kosztuje, ale to napewno mozna sprawdzic...mysle, ze Agnes bedzie najbardziej w temacie wink
          • saras-wati Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 21:54
            a jak się kupuje przez takie serwisy, jak kupujwusa.pl? Jak już wycenią, to też jeszcze może dojść koszt cła?
            • olus22 Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 21:59
              Ale cło można ominąć a jak wyślą ci jako osoba prywatna to nikt się nie przyczepi
              • olus22 Re: zakupy ze stanów 28.10.11, 22:00
                A donkey widziałam w 4 kids
              • analyss Re: zakupy ze stanów 29.10.11, 21:51
                jest też ryzyko że vat dowalą, mi niestety dali jak kupowalam z ebay z usa laktator, oczywiscie transakcja między osobami prywatnymi...
                • gaga-sie Re: zakupy ze stanów 29.10.11, 22:11
                  a ile tego cła mogą doliczyć?
                  • ju_mi Re: zakupy ze stanów 29.10.11, 22:26
                    Ostatni wózek ściągalam z USA w połowie 2009r. Wózek w przeliczeniu na złotówki kosztował ok. 560zl, a po ocleniu i innych oplatach (agencja celna) wyszło w sumie 800zł sad
                    Wózek przesyłałam firmą Polamer.
                    • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:22
                      Tak naprawde jesli wozek jest dobrze opisany to sa nikle szanse na clo chyba ze paczki co tydzien sa wysylane u mnie akurat moj maz zjezdzal do Polski wiec paczki w ciagu miesiaca plynely jak woda 10- 15 miesiecznie i dlatego sie dowalili

ale juz do mojego Baby Joggera nie mieli nic smile

na e-bayu nikt nie wysle paczki tak jakbysmy tego chcieli i zawsze bedzie clo nawet jesli to osoba prywatna

Ja wysylalam tylko Polonezem i Doma tam sa zyczliwsi celnicy hehehe wysylalam tysiace paczek i nadal to bede robic i zadnej mi nie oclili smile

Polamer jest dla mnie kiepska firma wysylkowa
                  • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:17
                    gaga-sie napisała:

> a ile tego cła mogą doliczyć?

to zalezy co kupujesz sa ustalone taxy vat oczywiscie zawsze 23 %
                • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:17
                  analyss napisała:

> jest też ryzyko że vat dowalą, mi niestety dali jak kupowalam z ebay z usa lakt
                  > ator, oczywiscie transakcja między osobami prywatnymi...

nie kupuje sie na takich serwisach bo jesli kupujesz na e-bayu towar ze znaczna kwota zawsze zaplacisz clo i vat
              • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:15
                olus22 napisała:

> Ale cło można ominąć a jak wyślą ci jako osoba prywatna to nikt się nie przycze
                > pi

i tutaj sie mylisz

moga w kazdej chwili oclic towar nawet jesli przesyla osoba prywatna - przypadek mojego Bugaboo bee+ - paczka juz byla u mojego kuriera (super facet smile) i cofneli ja z Ostroleki do W-wy musial ja odwiesc bo chcieli ja oclic sprawdzili co tam jest i ze wartosc jest wieksza niz wpisana - lecz tutaj pelna klata stanal w mojej obronie moj kurier i nie oclili mi paczki smile

ocleniu nie podlegaja rzeczy uzywane i wyslane jako prezent do okreslonej wartosci ( czyli zawsze trzeba zanizyc wartosc paczki lecz nalezy tez pamietac ze jesli zanizymy wartosc paczki np wpisujac 40-50 $ a towar wysylany wart np 700 $ to jesli paczka zaginie to otrzymamy zwrot wpisanej wartosci)
            • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:16
              saras-wati napisała:

> a jak się kupuje przez takie serwisy, jak kupujwusa.pl? Jak już wycenią, to też
              > jeszcze może dojść koszt cła?

tez mozesz zaplacic clo ale nie musisz nie kazdy placi to jak loteria
    • lucyna_1980 Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:36
      Ja kupowałam wielokrotnie rzeczy nowe na ebay'u (od firm i osób prywatnych) czy w sklepach interenetowych i do tej pory nigdy nie płacilam cła, a wartości paczek były rózne.
      To jest loteryjka. Ja mialam do tej pory fuksa smile
    • chubus Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 08:57
      Tak jak dziewczyny pisały- z clem i vatem to jest loteria. Czasem przyczepia sie do małej paczki a puszcza wielka, czasem puszczają wszystko. Z ebay.com nigdy sie nie przyczepili.
    • cortinka Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 21:02
      A czy jeżeli kupię na ebayu mały wózek (Quinny Zapp), to jest jakieś prawdopodobieństwo, że ktoś się doczepi i będę musiała zapłacić cło?
      Strasznie marzy mi się Zapp w amerykańskiej wersji, ale jeszcze nigdy nie sprowadzałam wozka z zagranicy i nie chciałbym na początek wpaść w jakieś cła i Vaty...
      • olus22 Re: zakupy ze stanów 30.10.11, 21:34
        A ja ostatnio kupowałam coś ze stanów dostałam list z urzedu celnego zadzwoniłam i miły Pan mnie poinformował żebym sobie faktuęe wydrukowała z odpowiednia kwotą oczywiście tak zrobiłam wysłałam do nich ta fakture i nie oclili mi nic i przysłali paczkę do domu także różnie bywa
        • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 31.10.11, 07:22
          olus22 napisała:

> A ja ostatnio kupowałam coś ze stanów dostałam list z urzedu celnego zadzwoniła
          > m i miły Pan mnie poinformował żebym sobie faktuęe wydrukowała z odpowiednia kw
          > otą oczywiście tak zrobiłam wysłałam do nich ta fakture i nie oclili mi nic i
          > przysłali paczkę do domu także różnie bywa

no to trafilas na dobrego czlowieka ale nie kazdy taki jest tak jak pisalysmy to jest loteria

ja raz paczke dostalam z wartoscia 600$ i nikt jej nie oclil jak pozniej dzwonilam z inna rzecza do celnikow i im to powiedzialam to stwierdzil ze powinna byc oclona i to zwykle przeoczenie
      • agnes_nyc Re: zakupy ze stanów 31.10.11, 07:20
        cortnika jaka wartosc wozka ale mysle ze za wozek zaplacisz na 100 %

ogolnie jest do 150 euro nie placi sie cla ale jakos nigdy az tak nie ryzykowalam
        • olus22 Re: zakupy ze stanów 31.10.11, 10:00
          Swego czasu dużo rzeczy kupowałam ze stanów i tak się umawiałam ze sklepem żeby wpisywali mi do faktury nie wielkie kwoty i wtedy cło też było małe
    • liveveb Re: zakupy ze stanów 31.10.11, 16:32
      Ja domą dostaje regularnie paki. Był i wózek,krzesełka do karmienia i 3/4 wyprawki. Zawsze bez metek, oryginalnych opakowan. Nigdy nie zapłaciłam cła. Paczki idą jako rzeczy używane, zabawki, prezenty, etc. Celnicy doczepili się tylko raz do orajel. nie wnikam co podejrzewali, ale paczkę trzymali ponad tydzien, ale cła nie kazali zapłacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka