Dodaj do ulubionych

x lander xq vs bebe confort elea

22.02.12, 18:18
Witam.
Jestem właśnie po rekonesansie wózkowym, generalnie skupiałam się na x landerze, bebe confort elea i navington cadet. Navington odpada. Elea mi się podoba, x lander też, elea chyba nawet bardziej.

Proszę o opinie użytkowniczek elei zwłaszcza, jak im się wózek sprawuje?
Proszę o nie dyskutowanie o wyglądzie, bo to rzecz gustu - mi się podoba i już wink

Z minusów widzę wąską gondolę (przez te uchwyty do przenoszenia gondoli), ale gondolę będę wykorzystywać w okresie wiosenno letnim, więc dziecko nie będzie naubierane. Na plus - fantastyczne składanie (dla nas ważne). X lander - lepsze koła niż elea, nie mam pojęcia jak się składa bo zapomniałam sprawdzić uncertain.
Oba wózki są chyba porównywalnie ciężkie.
Który będzie się lepiej podbijał?

PS. Bardzo się cieszę ze krąg poszukiwań jest już tak zawężony big_grin
Obserwuj wątek
    • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 18:40
      Tak, tak rzecz gustu tongue_out tylo później nie płacz wink

forum.gazeta.pl/forum/w,22462,127008768,127008768,x_lander_xq_2010_2011.html
      • panna.sarabella Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 18:49
        pewnie ze rzecz gustu - jeśli idzie o wygląd. Bo Jeśli o funkcjonalność - to właśnie proszę o opinie jak z tą eleą jest smile
        • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 19:17
          ok,jesli juz idzie miedzy te dwa,to sie sklaniam ku Bebe Confort. z jednej przyczyny,mam sentyment do tej gondolki,ma fajna budke,uchwyty sa praktyczne, w srokdu jakies tam kieszonki miala pamietam.
          a ta z x-landera mi sie nie podoba,jest taka sama jak w 30 innych wozkach.
          alf1312 posiada elee,z tego co wiem(czytalam) zadowolona jest,ale to juz musi sie sama wypowiedziecwink

po x-landerze nie spodziewalabym sie,ze bedzie kompaktowy po zlozeniu wink

a juz co do gondoli do elei,ja rozejrzalabym sie za uzywana,one za grosze chodza na allegro, wiem,bo moja sprzedalam za bezcen... a gondola praktycznie sie nie niszczy wiec ja,skapiec,zrobilabym wlasnie tak.
          • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 20:05
            O tak tak, dokłądnie, używaną gondolkę big_grin

A co do wyboru między tymi dwiema markami, to chyba jesdnak wziełabym elee
            Co raz więcej w necie negatywnych opinii o jalości x-landerów
          • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 20:19
            Kurcze trochę mnie irytuje że wydajecie opinię o wózku którego nie miałyście, ba sądząc po postach nawet nie testowałyście/oglądałyście w sklepie.
            Dziewczyna pisze, żeby nie oceniać wyglądu więc pisanie że "gondola się nie podoba" dla mnie nie jest argumentem.
            Nie żebym broniła x landera bo jak każdy wózek ma wady!
            Więc, użytkowałam XQ przez jakieś 5,5 m-ca z gondolą i byłam na jednym spacerze spacerówką, dla ścisłości sprzedałam swój zestaw bo marzy mi się stokke, a oprócz XQ miałam na "stanie" jeszcze cameleona, nippera i bee+.

Więc co mi się najbardziej podobało w gondolce-możliwość podniesienia dna gondoli za pomocą paska z boku, opuszczenia za pomocą przycisku (doceniłam tą funkcję jak mała miała świsty na oskrzelach i musiała cały czas być układana wyżej-w wózku też)z tyłu budki możliwość odpięcia i zrobienia wentylacji, pokrywa gondoli oraz moskitiera zapinana na zamek, "nóżki" w gondolce-dno się nie brudziło, łatwość ściągnięcia wnętrza do prania, bardzo łatwe wypinanie i wpinanie gondoli, bardzo praktyczna saszetka dopinana do gondoli. Co mi się nie podobało brak uchwytu w budce-chciałam tam zawiesić zabawkę malutkiej, musiałam kombinować żeby zabawka była zapinana na "szczypce", dość ciężko się zakładało folię p.deszczową ale znowu prawidłowo naciągnięta super osłaniała całą gondolę.
            Wg mnie wózek się b. dobrze prowadził i podbijał, amortyzacja na tylne koła wyczuwalna na przednie koła wg mnie nie. Ze spacerówką ustawioną przodem do mnie prowadzenie uległo troszkę pogorszeniu (cameleona też się mi gorzej prowadziło gdy siedzisko było przodem do mnie) gdy siedzisko było przodem do świata prowadził się równie dobrze jak z gondolą.Super pojemny koszyk zamykany na zamek.Co do składania potrzebujesz ręki ew. nogi żeby zsunąć z dwa "przyciski" z boków ramy i tej samej ręki żeby pociągnąć do siebie koszyk na zakupy. (nie da się tego wytłumaczyć) Wózek się składa w kostkę, oczywiście jak są wszystkie koła włożone to jest dość spory, ale jak ściągniesz tylne to wchodzi bez problemu no do bagażnika Corsy. Dodam że kilkanaście razy wiozłam stelaż+gondolę w bagażniku i jeszcze było miejsce (np jak jechaliśmy na narty to do gondoli wpakowałam torbę podróżną)
            Nie będę się rozpisywała o wadach zaletach, jak będzie chciała to pytaj.

Co do elei ma moja koleżanka i też sobie chwalismile musisz sama podjąć decyzjęsmile
            • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 20:58
              no ok,ale pisze o tych gondolkach co sie podoba co nie,bo windoo mialam,i pomimo,ze moje dziecko jej nie lubilo,to pare razy uzylam, cieszylam nia okowink
              przykrywke do gondoli windoo ma, podnoszony zaglowek tez,i nie tasma tylko taka plastikowa podporka ktora sie zazebia z dnem gondolki,pod materacykiem, on nie jest dzielony wiec w plecki nie uwiera.
              no i jest fajnie wentylowana,dno ma chyba 2 warstwy z tego jedna dziurkowana(ta wewnatrz)
              ja swoja z racji tego,ze sprzedalam za grosze, mam jeszcze gdzies taki a'la zaglowek,stabilizator frotkowy do tego,zeby dzieciowi glowa nie latala. mam jeszcze mocowania do auto-fixa,przy porzadkach znalazlam te klamry ostatnio.

jest dluga ta gondola,i jajowata.i ok,moze nie sprawdzilam na wlasnej skorze ile dziecko mogloby jezdzic, bo jakos potem juz byl xlr itd,ale o tym NIEpodobaniu x-landera napisalam m.in. dlatego,ze wozek landara a gondolke ma malenka...
              ok sarabella bedzie wozic latem,ale kolezanka wozila wiosna-lato i dzieciak mial niecale 5mcy jak musiala go przelozyc do spacerowki,dodam,ze nawet sie nie dzwigal do siadania a ona miala opcje tylko przodem do k.jazdy wiec masakra...
              gondolke bez wiekszego problemu odsprzedala,ale wnetrze gondoli bylo brzydko "pomechacone" od raczek nozek itd,no jej dziec mial w niej ciasno, duzy chlopak,aha,i jeszcze jedno co pamietam, to zjezdzal w dol po tym materacyku wiec bylo podkladanie tetry flaneli i innych gadzetow pod glowke.wyl jak dziki na spacerach.
              w xq jeszcze budka mi sie nie podoba.

a ogolnie,ja Bebe Confort wspominam dobrze chocby dlatego,ze tapicerka byla przyzwoita. w sensie mila w dotyku,nie ortalionowa.

sarabella koncentrujecie sie na wozkach 2 w 1 czy opcje fotelika wpinanego w stelaz tez bierzesz pod uwage??
              • mama1dawidka Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 07:44

Wg mnie
                Bebe confort jest lepsza firma
                Od xlandera smile
              • panna.sarabella opcja - hartan 23.02.12, 08:34
                > sarabella koncentrujecie sie na wozkach 2 w 1 czy opcje fotelika wpinanego w st
                > elaz tez bierzesz pod uwage??

koniecznie chcę mieć fotelik maxi cosi wpinany w stelaż. Ale na fotelik jest osobny budżet więc koncentruję się na znalezieniu wózka w odpowiedniej cenie wink

słuchajcie, pojawiła się opcja - aczkolwiek niechętnie z powodu ceny - HARTAN LITE.
                Czy ten wózek faktycznie jest taki dobry, ze usprawiedliwia te dodatkowe 700 zł na niego wydane? Czytałam opinie ze to już lepsza półka, na zdjęciu ok, nie widziałam go na żywo bo w sklepach w których byłam akurat hartana nie mieli. A mąż już mi wczoraj powiedział że wystawi mnie razem z wózkiem za drzwi, jeśli choć raz zamarudzę na wózek za tyle kasy wink
                • tereferefretka Re: opcja - hartan 23.02.12, 08:45
                  hartan to chyba ta sama polka co teutonia,aczkolwiek z korzyscia dla teutonii,bo ma ladne tapicerki,i mnostwo mozliwosci doboru tkanin,rozne rodzaje gondolek,itp.

ale to jak moj maz-nie maz mowi" Jak Frania woli" wink

na elee wepniesz maxi-cosi?? nawet nie wiedzialam ;p
                  (chyba czas na trzecie dziecko,bo sie robie niedoinformowana w temacie ;p)
                  • panna.sarabella Re: opcja - hartan 23.02.12, 08:50
                    tak na eleę są adaptery do maxi cosi.

No teutonia wg was świetna więc pewnie hartan też, czyli naprawdę warto wydać te więcej kasy? Wiesz, nie chodzi mi już o tapicerki i materiały, bo tak po prawdzie na elea pod tym względem mi wystarcza. Chodzi mi o sam komfort użytkowania - zarówno dla dziecka jak i dla pchającego (skrzypienie, terkotanie, podbijanie, amortyzacja itp.).
                    • tereferefretka Re: opcja - hartan 23.02.12, 08:59
                      hartana nie mialam,wiec sie nie wypowiem...
                      raczej w Pl malo popularna marka.
                      ale...jakby mi sie podobala ta elea,to chyba wolalabym ja kupic i miec 7 stowek gorka na inne dzieciowe gadzetywink
                      • panna.sarabella Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:06
                        > ale...jakby mi sie podobala ta elea,to chyba wolalabym ja kupic i miec 7 stowek
                        > gorka na inne dzieciowe gadzetywink

100% racji, ale chyba mnie krew zaleje jak po pierwszym czy drugim spacerze uznam że brak tej amortyzacji mnie wkurza i jednak bym wolała coś innego. Dlatego się waham.
                        No cóż, w sobotę jadę jeszcze z mężem pooglądać te wózki, niech spojrzy okiem ynżyniera wink na te ustrojstwa i zobaczymy co powie.
                        W sumie, jak mi bardzo nie będzie odpowiadał to można go sprzedać, prawda? I kupić coś innego...
                        • tereferefretka Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:11
                          mozna,zawsze mozna sprzedac...
                          a ten model hartana ktory ogladalas co ma? amortyzacje, pompowane kola??
                          • panna.sarabella Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:15
                            www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2445&%3CosCsid%3E
                            hmmm, nic nie pisze jakie koła i o amortyzacji.
                            • tereferefretka Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:31
                              czyli...teoretycznie za 700zl mozesz kupic to samo co elea wink
                              jak nie masz mozliwosci obejrzenia na zywo,to ja bym sobie darowala...

z reszta...to jest tak,ze jak nie masz zamiaru ciagac dziecka po kocich lbach, to taka elea powinna dac rade. mowie powinna,bo np u mnie, maclaren dawal rade(w wiekszosci kostka brukowa,ale niestety juz kilkuletnia,wybrakowana gdzie niegdzie,i Bugaboo juz byl problem malymi kolkami z przodu,ale jak planujesz dlugie wedrowki po lasach,to taki wozek sie nie nada,i wtedy cos bardziej terenowego.
                              jako wozek miejski* mi* sie wydaje,ze powinno byc ok.
                              • pomilak1 Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:42
                                chyba ma piankowe dino.sklep.pl/nowy/hartan-lite-xl-spacerowka-gondol-743-kola-piankowe-gratis-hugg-wysyLka-24h-p-12085.html
                                nie wiem jakie masz "podłoże" do spacerów, ja pomimo że wszędzie mam chodniki i asfalt to czasami denerwowałam się na te piankowe koła z przodu (w xq) teraz mam wszystkie pompowane i jazda nie do porównania. Osobiście dla noworodka nie wzięłabym wózka na wszystkich piankowych kołach, ale tak jak pisałam koleżanka mieszka na tym samym osiedlu jeździ eleą i jest zadowolonasmile
                                • tereferefretka Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:48
                                  a to zalezy akurat...
                                  jak mialam do zniesienia z 2 pietra wozek wazacy ok.15kg + starszak jeszcze z checia na rekach,to przewaznie wolalam z domu nie wychodzic...
                                  niekiedy piankowe (lekkie) kola sa wygoda...
                                  ja juz nie kupie wozka na pompowancach,o niee...

mam nadzieje,ze nie namieszalam ci z tym wyborem, obejrzyj na spokojnie i odpoczywaj,bo potem bedzie ciezko wink)
                                  • pomilak1 Re: opcja - hartan 23.02.12, 09:50
                                    no dlatego napisałam że "ja" bym nie kupiła tylko na piankowych.
                                    Nie muszę wózka wnosić, wkładać do samochodu, więc u mnie akurat waga nie gra roli, a obecny nipper jest lżejszy niż nie jeden wózek na piankowych kołach.
              • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 09:34
                ok ja nie kwestionuję zalet/wad BC, nie wiem jak jest podnoszony zagłówek w ich gondolach i jak się go opuszcza wg mnie rozwiązanie na pasek było fajne - pociągałam i zagłówek sam się podnosił, to że materacyk był dzielony niczemu nie przeszkadzało-nic małej nie gniotło. Co do wielkości gondoli wg mnie jest to pojęcie względne ja moje dzieci woziłam do 6m-ca (Oliwię krócej ale tylko dlatego że miałam bbo i już chciałam je używać) koleżanka ma starszą wersję xq i swojego syna woziła do 8m-ca więc różnie dzieciaki wyrastają z tych gondoli.
            • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 21:01
              My, jakie my?

Zresztą, wystarczy przekopać net w poszukiwaniu opini, co raz więcej negatywnych odnośnie xlanderów, nie tylko o modelu XA, ale również XQ
              • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 21:50
                sylki,bo ja nie wiem...gdzie ty czytasz...
                na fb sa rzetelne,obiektywne (!) wypowiedzi na temat tych wozkow. nigdzie wiecej :p

• pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 09:46
                Sylki o co się denerwujesz??sama zawsze piszesz jak ktoś wydaje opinie o stokke nie prowadząc go...
                ja nie twierdzę że x landery to wypasione fury, pozbawione wad czy niedociągnięć, nie wychwalam firmy w niebiosa, ale uważam że na pewno nie są to wózki marnej jakości, które szybko się psują. Gdyby siedzisko w XA było odwracane na pewno bym kupiła XA a nie XQ. (wolę wszystkie koła pompowane)
                • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 15:59
                  Pomilak, ale o co tobie właściwie chodzi?
                  Napisałaś MY, a gdzie tu jest MY?
                  Może jeszcze raz przeczytaj, a dopiero później wydawaj osądy.
                  • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 16:18
                    tez nie za bardzo kumam o co pomilak chodzi.
                    co do nowych opcji na wozek...
                    dajcie dziewczynie przemyslec,bo widac,ze ewidentnie nie wie czego szuka...
                    zeby nie bylo jak pisalam,ze kupi cos co jej sie absolutnie nie podoba tylko dlatego,ze wybierze mniejsze zlo czy tez kompromis,a kompromis to jak wiadomo kiepska forma porozumienia uszczesliwiajaca srednio obie strony....
                    • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 16:32
                      No jak to o co mi chodzi??o to że są wydawane opinie nt danego wózka nie używając go a prawdopodobnie nawet go nie widząc w sklepie...
                      • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 16:43
                        ja wydalam opinie nt xq na tej samej podstawie co ty na temat elei...-kolezanka ma i...:]
                        nie widze w tym nic zlego.
                        fakt,xq nie ogladalam nawet w sklepie,nie moj target,ale o gondoli,ktora jest taka sama,powiedzialam,co wiedzialam od uzytkowniczki.
                        dla mnie argument,ze ty wolisz na pompowanych kolach,a kolezanka jezdzi elea po tym samym osiedlu...znaczy,ze kolezanka nie przywiazuje do tego wiekszej uwagi,badz jest jej tak wygodnie...tyle

co do tego,co napisala sylki,o opiniach,ze x-lander sie psuje jako firma...uwazam tak samo. ida na ilosc,a nie jakosc. i to zaczyna byc widac...
                        • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 16:54
                          a czy ja wychwalam firmę pod niebiosa??nie.
                          ja nie wydałam żadnej opinii nt elei, napisałam że koleżanka ma i ona jest z niego zadowolona...i nie widzę z mojej strony żadnego argumentu...no ale może ja inaczej pojmuję słowo "argument"...
                          kończę dyskusję bo nie lubię takich przepychanek. Niech autorka wątku sobie wózki poogląda i wybierze sama, bo każdy ma inne wymagania i odczucia o danej marce.
                          • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 17:35
                            a ja cos wychwalilam pod niebiosa??? dziwnie rozumujesz, chwale gondolke,bo taka mialam,i uwazam,ze jest dobra,cos w tym zlego??
                            poza tym...liczba mnoga tu chyba nie na miejscu,bo na pytanie zadane przez sylki nadal rzeczowo nie odpowiedzialas,a zdaje sie,ze poza mna nikt niczego nie chwalil,wiec te przepychanki rzeczywiscie sa bez sensu, ale nie ja zaczelam....a
                            jesli ta liczba mnoga to do mnie,to sobie wypraszam ;p
                          • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 11:39
                            Widzisz nie lubisz przepychanek, to po co je zaczynasz,
                            napisałaś, że my wydajemy opinie, a ja się ciebie pytam, gdzie ja to zrobiłam?
                            Pisałam tylk to co piszą użytkownicy tych wózków, wklejając link, a ty zaatakowałaś.

Sorki, ale jak się nie lubi, to się nie atakuje.
                            • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 17:00
                              Dobra, może miałam zły dzieńsad
                              Sorysmile
                              Chodziło mi głównie o wypowiedź tereferefretkismile
                              • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 17:05
                                Wybaczam wink
                                • panna.sarabella Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 17:12
                                  a już myślałam że się dziewczyny w moim wątku na dobre pokłóciły wink
                                  • sylki Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 17:13
                                    hahaha myy, niee, u nas często są tego typu wymiany zdań wink
                              • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 17:18
                                no ja wiem,ze o moja...wiem doskonale.
                                tylko nie wiem po co takie przytyki,Ty mialas x-landera i go chwalisz,podobnie jak wozki ktore masz/mialas/ a ja mialam gondole od tego wozka i tez ja sobie chwale,nie wiem co w tym zlego...tyle

zacytowany watek Sylki chyba akurat w tym miejscu sie przydal,skoro chcemy pomoc,a nie podniesc wynik sprzedazy danej marki...
                                a jak masz zly dzien,to moze lepiej omijac fora...bo sie ferment robi straszny
                                • pomilak1 Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 19:03
                                  oksmile
                                  ale nie wszystkie wózki które miałam chwalę wink tongue_outtongue_outtongue_out
                                  • tereferefretka Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 20:21
                                    no i to wlasnie jest obiektywizm,i super wink
    • moni_ka30 Re: x lander xq vs bebe confort elea 22.02.12, 22:45
      Zadnego nie mialam a i tak sie wypowiem, a cosmile
      Uparlas sie na ta gondole strasznie, nie wazne ze mala, wazne ze jest?
      Poogladalam pare filmikow i ta elea sie tak strasznie kolebocze, cala chodzi, nawet przy opuszczaniu budki. nie wiem jakie wymiary ma siedzisko, ale sprawia wrazenie malego (moze dlatego ze buda jest bezposrednio nad oparciem).
      Wg mnie lepiej bedzie sie podbijal x-lander, bo ma raczke dluzsza, nie jest tak nad kolami jak w eleii.
      Co do jakosci, siostra miala x-landera xa i chwalila. Sama pchalam, z 15 kg dzieckim jechal niezle.
      • alf1312 a ja mam ELEE ;-) 22.02.12, 23:31
        Mam elee juz 4miesiac. Plus to duza budka ktora nasuwa sie prawie do palaka/rozpianana/ super kosz na zakupy naladujesz 30kg i jest ok wink jest baaardzo wysoko i mocno usztywniony. siedzonko jest baaardzo miekie, super sie rozklada na plasko i cicho sklada, podnozek jest regulowany i to tez duzy plus
        a teraz minusy-ON NIE MA AMORTYZACJI!!! a raczej ma ja z nazwy szlag mnie trafia jak jade po zwyklych chodnikach nienawidze tego!!! podbija tak hmmm srednio, jak byl snieg kola sie blokowaly gdyby nie to,ze mam "pare" w lapkach to bym ten wozek zostawila na drodze
        jesli chcesz kupic wozek dla malego dziecka to nie radze bo wozka nawet lekko nie mozna pobujac jest strzasznie sztywny
        no ale pomimo tych negatywnych cech jakos trudno mi sie z nim rozstac...
        • alf1312 aa i jeszcze plusy 22.02.12, 23:35
          ma dlugie siedzonko i szerokie wiec to przemawia na jej korzysc... ech gdyby nie ta amortyzacja bylo by wspaniale... xlandera tez mialam i powiem jedno wybrala bym elee na 200%
        • panna.sarabella Re: a ja mam ELEE ;-) 23.02.12, 08:29
          ech, trochę mnie zmartwiłaś. Jeżdżenie po sklepie nie oddaje jeżdżenia po chodnikach, wiem, dlatego też chciałam się dowiedzieć jak to w praktyce.
          Dziecko będzie wytrzęsione, a zimą słabo się będzie jeździć - ale to w sumie chyba w każdym wózku na takich kołach...
          Wątpliwości zasiane.

A dlaczego mimo wszystko wybrałabyś eleę zamiast x-landera?
          • tereferefretka Re: a ja mam ELEE ;-) 23.02.12, 08:40
            sarabella...ale wy chyba nie rozumiecie jednej rzeczy...
            Zadnym wozkiem ktory nie ma wahaczy,typu emmaljunga dziecka bujac nie bedziesz,bo to nie sa wozki do tego przeznaczone...
            o tym juz bylo duzo...
            mamuski na sile musza dzieci bujac,czego efektem potem bedzie (jak z tego filmiku) gondola w x-landerze, ewentualnie skrzypiacy stelaz...(bo nitowane stelaze sie uszkadzaja bujaniem)

podoba Ci sie elea,bierz ja,nie ma co sie zastanawiac...

ja powiem ci jeszcze od siebie,ze kupilam dla mlodszego dziecka wozek na 4 ogromnych pompowanych kolach,bo mi sie wydawalo,ze bedzie mial amortyzacje,i jej nie mial,wiec... nastepnym razem kupilabym cos 7kg lzejszego,a amortyzacja bylaby na porownywalnym poziomie.
            • panna.sarabella Re: a ja mam ELEE ;-) 23.02.12, 08:47
              ale mi zupełnie nie chodzi o bujanie, tylko o podskakiwanie na nierównościach naszych boskich chodników. Przy pierwszej córce jeździłam używaną spacerówką graco na plastikowych kołach - nie dosyć że terkotały straszliwie, to jeszcze trzęsło że aż strach. I o to mi chodzi. Bujać nie lubię i nie będę smile

napisałam wyżej ze pojawiła się opcja hartana - pytanie tylko czy faktycznie warto wydać te 700 zł więcej, czy naprawdę ten wózek jest o takie niebo lepszy?
              • sylki Re: a ja mam ELEE ;-) 23.02.12, 09:36
                To może ja dorzucę jeszcze coś smile
                to tak a propo twardych wózków.
                Moja cała trójka lubiła gdy nimi trzęsło big_grin im bardziej tym szybciej odpływali.
                Miałam x landera xt, bebeconfort trophy (czy coś podobnego)
                graco, Jane slalom i parę innych bez amortyzacji wielkiej.
                Najmiększym wózkiem jaki posiadałam, to była moja kochana Teutonia Cosmo, super wóz, tylko cholernie drogi.
                aa i bugaboo cameleon, fakt ze na przednie koła, ale jednak wink
    • panna.sarabella więc postanowione :) 23.02.12, 09:41
      no to mam już jakiś obraz, hartan - jeśli wg was jest podobny do elei - to odpada, właśnie chodziło mi o to żeby ktoś fachowym okiem spojrzał na hartana i ocenił smile

jak już wspomniałam wcześniej - w sobotę jedziemy z mężem oglądać te wózki i mam nadzieję ze nie znajdzie w nich już nic dyskwalifikującego, bo nie przeżyję wybierania wózka jeszcze raz wink i mam nadzieję że go (eleę znaczy się) od razu kupimy i będzie spokój.

Dzięki za pomoc i cierpliwość smile
      • moni_ka30 Re: więc postanowione :) 23.02.12, 11:12
        Ja sie z tym nie zgadzam. tylne kola ma wieksze to na pewno wplywa na poprawe komfortu jazdy.
        Tez nie kupilabym wozka bez obejrzenia na zywo- chocby nie wiem jak dobre mial tu opiniesmile
        Hartana tez nie mialam, ale mialam teutonie. Uzywana 2,5 roku bardzo. Potem schowana na rok (jakby nie nastepne trafilo) w nieogrzewanym magazynie po wypraniu tapicerki i przetarciu z kurzu wygladala jak nowka. Ani sladu rdzy. Dla mnie wrta byla kazdego centa ktorego zaplacilam.
        Dla porownania maclaren triumph (male koleczka) uzywany pol roku, schowany po lozkiem w domu na kolejne 6 mcy mial slady rdzy kolo kol.
        Ale ten wybor jest Twoj, kup ten ktory uwazasz za najlepszy.
        Jakby co to za pare mcy dziewczyny znow beda doradzacsmile
        • moni_ka30 Re: więc postanowione :) 23.02.12, 11:49
          Nie chce juz przegladac wszystkich Twoich postow, ale wlasciwie dlaczego to ma byc zestaw 2w1?
          Chcesz miec gondole z miekkim zawieszeniem? prosze:
          www.bobomarket.pl/p,,73246.html
          80 cm, zwieszenie na pasach (widzialam, pchalam, super)
          A potem spacerowka. Napewno mozna tez cos wybrac w kwocie do 2tys za oba.
          • alf1312 autorko skad jestes?? 23.02.12, 12:35
            jak szczecin lub okolice to dam ci sie przejechac moja elea i bedziesz miala obraz co i jak wink
            • panna.sarabella Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 12:38
              och, troszkę za daleko - śląsk wink ale wielkie dzięki za chęci
              • alf1312 Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 12:45
                prosze bardzo... wiem ze kazdy ma inne oczekiwania do wozka ale powiem ci ze od kiedy mam elee to szukam drugiego do kompletu. eleea bardzo podoba mi sie wizualnie i ta budka wspaniala wink jak juz kiedys pisalam ja to opatulam dziecko z kazdej strony i do niej mam spiworek mumia i oslonke na nogi wink wyglada jak komplet i powiem nieskromnie ze to cyba jedna z nielicznyc elei ktora oslonke bo ic nie robia ale ja pokombinowalam i jest wink a mowie o tym dlatego ze jesli codzi o mrozna zime to dziecko na bank w niej nie zmarznie nawet jak na plasko masz rozlozona. A i zapomnialam o jednej waznej kwestii stelaz jest podzilony na pol /prawo i lewo/ i jak sie jedzie po nierownosciac to czuc ze meega pracuje jednak brak bardzo amortyzacji w kolach niby jest zmiana miekkigo zawieszenia na twarde ale ja nie widze roznicy
                a myslalas o Peak air icoo?? ja go mialam miec zamiast eleei
                • panna.sarabella Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 13:23
                  > a myslalas o Peak air icoo??

ale on z tego co widze nie ma skrętnych kół, a na nich mi zależy.

kurcze, skoro tej amortyzacji tak brak, to może jednak zastanowić się na x landerem?
                  • moni_ka30 Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 13:57
                    allegro.pl/3w1-fyn-4ds-jedo-2012-fotel-jedo-akcesoria-i2118280981.html
                    a ten?
                    • panna.sarabella Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 14:01
                      oglądałam jedo, jakoś mi nie leżą, nie wiem czemu, takie toporne mi się wydają, choć wyglądają baaardzo podobnie do x landera, ale jakoś tak, no nie chcę jedo.
                      • moni_ka30 Re: autorko skad jestes?? 23.02.12, 14:12
                        www.youtube.com/watch?v=JCMDZOSi4ls&feature=related
                        a taki?smile
                        • alf1312 icoo peak ma skretne 23.02.12, 15:36
                          Zobacz na youtube moim zdaniem wozek jest ekstra 6lat temu mialam traxxa tej firmy i byl genialny
                          • panna.sarabella Re: icoo peak ma skretne 23.02.12, 15:40
                            ale jakoś wyszukiwarka nie pokazuje zadnych stron sklepowych w jęz. polskim nt. tego wózka - wnioskuję więc że go w Polsce nie kupię?
                            • alf1312 Re: icoo peak ma skretne 23.02.12, 15:52
                              Jest kurcze pisze z tel i nie potrafie skopiowqc linku wisz w ceneo icoo peak Adi 4 i wyskocza
    • raf.anna Re: x lander xq vs bebe confort elea 23.02.12, 18:32
      Ha! A nie mówiłam, że Elea ładna? smile Powinnaś być z niej zadowolona. Moje koleżanka bardzo sobie chwali, a wózeczek na prawdę jest bardzo estetyczny
      • alf1312 moja elea-fotka 23.02.12, 23:14
        imageshack.us/photo/my-images/715/elkaw.jpg/" border="0" alt="https://imageshack.us/photo/my-images/715/elkaw.jpg/">

jeszcze ze stara/mniejsza budka/ i organizerem /to byl nasz pierwszy spacer wink jutro cykne pare fotek z nowa budka i oryginalna torba
        • alf1312 Re: moja elea-fotka poprawny link 23.02.12, 23:19
          imageshack.us/photo/my-images/715/elkaw.jpg/
          poprzedni nie dzialal
          • sylki Re: moja elea-fotka poprawny link 24.02.12, 11:43
            U mnie po osiedlu jeździ Elea smile póki co z gondolą windoo z 2010r o taką
            https://img.bazarek.pl/248593/15333/2248847/250_3047608344daf934acc71b.jpg
            Wygląda bardzo fajnie, choć dalej twierdzę, że wielki stelaż, a małe siedzisko spacerowe.
            Z tym, że prawda jest taka, że jeżeli siedzisko jest przekładane, to w tego typu wózkach będzie mniejsze niż gdyby nie było przekładane. Taka konstrukcja i tyle.

A wiecie, że Maxi Cosi też ma model Elea. Różnią się oczywiście gondolą, bo na modelu MC wpinana jest gondola Dreami
            • alf1312 siedzonko 24.02.12, 11:49
              siedzonko ma wymiary 88x32x21,5 wiec nie jest tak zle wink
              • alf1312 Re: siedzonko 24.02.12, 11:52
                elea maxi cosi byla juz na starcie lepsza bo miala rozsuwana budke a wczesne elee nie nie wiedzialam o tym i zakupilam z normalna budka i pozniej domawialam w poltrade bo te stare kiedy kladlo sie dziecko nie zaslanialy jak powinny
            • panna.sarabella Re: moja elea-fotka poprawny link 24.02.12, 12:25
              > U mnie po osiedlu jeździ Elea smile

a terkocze/stuka/cokolwiek?
              jak się sprawuje przy takiej pogodzie jak teraz?
              • tereferefretka Re: moja elea-fotka poprawny link 24.02.12, 13:28
                hmm strasznie mieszaja...
                tak jak z mura bebe confort,w sumie to samo, a gondola inna,

czyli co, fotelik maxicosi jest na bbconfort czy elea maxi-cosi? troche bez sensu ;p

mi sie teraz strasznie podoba gondolka windoo fiolet/roz wink)
                ogladalam nawet wozek w tych kolorach,loola up,ale moj bydlaczek juz do niego za duzy...;/
    • alojw Re: x lander xq vs bebe confort elea 24.02.12, 21:24
      Użytkuję ten wózek od maja zeszłego roku, ale tylko w wersji spacerowej. Jestem z niego zadowolona i gdybym drugi raz miała dokonać wyboru byłby to ten sam wózek. Jedyny minus to budka, która mogłaby trochę więcej zakrywać. Siedzisko jest z bardzo przyjemnej tkaniny, wygodne dla dziecka, łatwo przekładane. Wózek jeździ po wertepach i nie ma z tym żadnego problemu. Po śniegu jest ciężko, ale jak miałam pompowane koła w gondoli też na śniegu było ciężko. Wózek pomimo swojej wagi prowadzi się lekko. Duży kosz na zakupy i łatwe składanie wózka, co dla mnie było ważne, gdyż praktycznie codziennie był wkładany do samochodu. No i wizualnie nadal cieszy moje okosmile Szkoda tylko, że w zeszłym roku nie było tak fajnej różowej tapicerki.
    • panna.sarabella KUPIŁAM :-) 26.02.12, 07:32
      witam po raz ostatni (przynajmniej na jakieś pół roku co najmniej wink) w sprawie wyboru wózka.

Wczoraj kupiłam - stanęło na x landerze xq.
      I elea i xq były w tym samym sklepie, pojeździliśmy, poskładaliśmy wózki, pobawiliśmy się i wyszło że x lander jest jednak troszkę lżejszy od elei, zdecydowanym atutem są te tylne pompowane koła, elea fajnie się składa ale rączka do trzymania jest przez to "połamana" i taka "latająca" przez to (może tylko w tym egzemplarzu, ale tak było). Generalnie x lander wygląda na bardziej stabilnego. No i ma obszerniejszą gondolę. Składanie też jest niezłe, do samochodu powinny się jeszcze bagaże na wakacje zmieścić wink Jest zwrotny, można prowadzić jedną ręką, jechałam trochę po wyjściu ze sklepu po kocich łbach - jechał dosyć miękko (obciążony gondolą i siedziskiem) i zwrotnie.

Mam nadzieję że będę zadowolona.

Dziękuję wszystkim udzielającym się w moich wątkach poszukiwawczych, a zwłaszcza sylki i tereferefretce smile Dziewczyny, wy to cierpliwość macie big_grin
      • tereferefretka Re: KUPIŁAM :-) 26.02.12, 08:35
        mam nadzieje,ze bedzie wszystko ok,szczesliwego rozwiazania,w razie co,polecam sie na przyszlosc wink
        • pomilak1 Re: KUPIŁAM :-) 26.02.12, 08:48
          Fajnie że już kupiłaś i masz z głowy smile a jaki kolor wybrałaś?
          • panna.sarabella Re: KUPIŁAM :-) 27.02.12, 08:34
            sorki, wczoraj już nie mogłam odpisać

wybrałam forest - zielony. Chciałam jakiś inny, bardziej dziewczęcy, ale stwierdziliśmy że głupio będzie jeśli jednak urodzi się chłopak... wink a że znamy z naszego otoczenia przypadki: tak, tak, na 100% chłopiec/dziewczynka - a na porodówce niespodziewanka... to jednak wolimy nie ryzykować tylu pieniędzy. A ten zielony jest taki unisex, podoba mi się.

Na razie gablota stoi i cieszy moje oko, co chwilkę go sobie powożę tak "na sucho" wink
            Teraz tylko przygotowanie pokoju na przybycie nowego członka rodziny i spokój. Względny wink
            • sylki Re: KUPIŁAM :-) 27.02.12, 08:53
              To super, że już wybraliście, miłego wózkowania, szybkiego rozwiązania smile
              ...ech troszkę zazdroszczę takiego maluszka
              • pomilak1 Re: KUPIŁAM :-) 27.02.12, 09:45
                Ładny kolor-widziałam w sklepiesmile ja miałam zieleń ale z poprzedniej kolekcjismile bardzo chciałam ten fiolet ale jak zamawiałam to jeszcze nie był dostępny.
                Sylki zapraszam do siebie na jedną noc to Ci się odechce wink tongue_out
                • sylki Re: KUPIŁAM :-) 27.02.12, 10:01
                  Pomilak, wyobraź sobie, że moja 2 latka z nami jeszcze śpi, więc nie muszę jechać do ciebie (aczkolwiek z chęcią ;P )
                  Wiesz ja bym się chciała cofnąć trochę w czasie, by znów się móc cieszyć maleństwem smile
                  Nowego sobie nie sprawie...bo kolejne bejbe=sylki w domu wariatów ;D
      • suazi1 Będziesz zadowolona 28.02.12, 23:32
        Moja córka była wożona w xq. Bardzo udany wózek, nie do zdarcia (nasz xlander był w użyciu średnio 3 godz. dziennie, jazda wszedzie gdzie dało sie wjechać, nawet po schodach w górę i dół), do tego dobry serwis. Obecnie "obsługuje" drugiego dzieciaczka i ma się świetnie!
        • kasjopeja84 Re: Będziesz zadowolona 29.02.12, 23:52
          Mam do was pytanie odnośnie XQ:
          W moim wózku przednie koła się uginają, co powoduje problem z poruszaniem się po śniegu i przez większe przeszkody... jest to normalne? jak sobie z tym radzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka