Dodaj do ulubionych

STOKKE XPLORY - pranie tapicerki

09.07.12, 11:43
Witajcie,
mam beżowego stokka , przede mną pierwsze pranie tapicerki. Według producenta cala tapicerkę można prać w pralce w temperaturze 40ºC.
Czy da się wyprać budkę/daszek? moja ma ciemne smugi w miejscach załamań , nieestetycznie to wygląda , nie wiem jak sobie z tym poradzić. Czy torbę też można prać ? ona jest usztywniana spod spodu dlatego mam wątpliwości.

Proszę o szybkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:06
      piorę ręcznie i wszystko ładnie schodzi, siedzisko piorę na wilgotno, właśnie jestem po praniu siedziska smile
      • pupi19 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:22
        jak to na wilgotno? prosze o szczegóły heheh jakoś nie umiem sobie wyobrazić. a jak pierzesz torbe , budke i parasol ?
        • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:25
          hmmm, normalnie...gąbka i jedziesz, ale przyznam ze torbę na zakupy wrzuciłam do pralki, całą resztę gąbką, w wanience
          Tylko siedzisko czyszczę na wilgotno vanishem to tapicerek
    • emily_valentine Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:08
      Ja cały komplet tapicerek oddałam do pralni, gdzie uprano je w pralce wink
      • pupi19 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:15
        ale dałaś do pralni tez torbę i budkę ?

a co z parasolka?
        • pomilak1 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 12:38
          a ja prałam w pralce, co prawda z duszą na ramieniu ale było ok tongue_out wrzuciłam elementy które nie mają rzepówsmile torby nie wrzuciłam bo już nie miałam miejsca tongue_out ten daszek sztywny prałam tak jak Sylki bo się bałam że się połamie.
          • emily_valentine Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 14:16
            dałam do pralni wszystko z wyjątkiem parasolki p.słonecznej i koca
            uprali na odpowiedzialność klienta, na szczęście nic się nie stało
            zapłaciłam 40 zł big_grin
            tak więc pranie wodne w pralce jak najbardziej wskazane
            tylko długo wszystko schło...
            • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 14:32
              Agnieszcze 1980 popękała gąbka, więc wolałabym nie ryzykować prania siedziska, komuś tam odszedł napis stokke z tapicerki, więc jednak wskazane jest pranie ręczne
              • tygisek Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 15:15
                ja nie wiem jak ze stokke, ja sie sugeruje intuicja w takich wypadkach, jak cos wyglada ze da sie uprac w pralce to piore, a jak nie, to gabka i delikatnym detergentem i jest tez ok...
                wiekszosc pralek ma opcje 'pranie delikatne' albo reczne...piore w pralce na praniu recznym np tapicerki od fotelikow (co je trzeba prac recznie) i wlasciwie wiekszosc rzeczy co ma byc prana w reku, nigdy nic sie nie dzieje, wszystko sie wypiera bez zaciekow, bez odlazenia napisow itd..
                • olus22 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 17:12
                  Ja też prałam w pralce tylko torbę piorę ręcznie
    • chubabubba Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 17:14
      Ja blue calego wsadzilam do pralki na delikatne. lacznie z torba.no dobra, bez parasolki bo nie uzywalamwink
      • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 18:16
        Ja mam w nosie pralkę, nawet jak się nic nie stanie, to schnie siedzisko strasznie długo, więc pranie na wilgotno, max godzina schnięcia i można wyjść na spacer.
        • chubabubba Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 18:25
          No bo trzeba miec drugie siedzisko na zmianesmile
          • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 18:36
            Tylko, że takich osób jest niewiele wink
            • emily_valentine Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 20:22
              też mam program do ręcznego, więc następnym razem upiorę sama w pralce
              może nawet suszenie delikatne w koszu zrobię tongue_out
              • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 20:55
                życzę powodzenia tongue_out
                normalnie igracie z losem wink
                • pomilak1 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 09.07.12, 21:04
                  ja suszyłam na słoneczku wink wg mnie fajnie, szybko wyschłosmile obracałam co chwilę żeby się zacieki nie robiły smile
                  • tygisek Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 10:48
                    suszenie bym odradzila, mam suszarke, ale unikam suszenia rzeczy, ktore nadaja sie do prania recznego, nie susze tez ubran dzieciecych - wg mnie suszarki niszcza wlokna i skracaja zywotnosc ciuchow, nikt mnie nie przekona, ze tak nie jest a nie mam jakiejs kiepskiej suszarki sad
                    suszenie na sloncu to tez ryzykowna sprawa, bo tkaniny plowieja, chyba najlepiej w jakims poprostu przewiewnym miejscu....

• sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 10:50
                      Zgadzam się z tym, mam suszarkę, a uzywam ją bardzo rzadko, przeważnie, gdy potrzebuję coś na już, lub do ręczników i pościeli
                      • tygisek Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 11:01
                        ja nie mam wyjscia, mam chalupe bez balkonu, a pranie na stojakach do suszenia mnie doprowadza do szewskiej pasji...lazienka ofkors jest, duza, ale zle zrobiono wentylacje, zeby naprawic trzeba kuc - czekamy do remontu albo do wyprowadzki, wiec z opcji: gnijace pranie+wilgoc wybralam opcje suszara do ubran...najlepiej sie sprawdza w poscielach i recznikach, ale rowniez skraca ich zycie sad susze bo musze, ale tego co nie musze nie susze, bo mi szkoda, wszelkich rzeczy wozkowych nie susze, chyba ze polary, te sa idealne do suszenia w suszarce, po takim zabiegu sa jak nowe wink ale to chyba jedyna rzecz, co sie nie niszczy a wrecz odwrotnie, ale jak juz np wkladka ma gabke, nie susze, bo gabka w temperaturze zmienia swoja postac pierwotna...
                        • chubabubba Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 12:22
                          E tam, ja wale do suszarki wszystko lacznie z welna, poduszkami itp. A ubranka dzieciece to bez ograniczensmile ale faktem jest, ze te kupione w us nie niszcza sie tak jak ubranka no. Z mothercare i moje dzieci spokojnie chodza w niektorych po kilka latsmile
                          • tygisek Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 13:52
                            no widzisz, ja kupuje sporo ciuszkow z uk, a jednak sie niszcza, zreszta bawelna bawelnie nie rowna...z mothercare tez, jedynie nie oszczedzalam pizam, fakt, ze wytrzymywaly, ale jednak sie troche szmacily, czego nie lubie..
    • pona85 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 10.07.12, 13:12
      Też mam beżowego Stokke, wczoraj drugi raz prałam wszystko w pralce na delikatnym/ręcznym programie. Torbę z dołu i siedzisko (bez wkładki dla malucha) prałam osobno, resztę razem wrzuciłam. Jest czyściutko i pachnąco smile

Ale do suszarki bym nie wrzucała smile suszyło się w cieniu na wolnym powietrzu smile
      • pupi19 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 07.09.13, 10:11
        hej dziewczyny,
        chciałam Was ostrzec ,
        Prałam mojego stokka w pralce na delikatnym programie kilka razy. Za każdym razem wszystko było oki ( dla jasności do pralki wrzucałam torbę, siedzisko ) az pewnego razu wyciągam z pralki siedzisko a tu niespodzianka - myślałam że dostane zawału - wypełnienie siedziska jakby sie skurczyło. Nie jest juz takie miękkie i puszyste i pełne jak kiedyś wręcz przeciwnie muszę pod dupkę podkładać poduszkę bo mały mi marudzi że mu twardo sad . Teraz żałuje że prałam w pralce sad co do schnięcia to mi bardzo szybko schnie zawsze wywieszam na balkonie pod suszarka w taki sposób że pokrowiec wisi a na suszarce rozścielam wtedy kocyk żeby zacienić. Schnie wtedy w cieniu ale ma duzy przewiew i schnie szybciutko smile

Teraz mam inny problem bo mój synek dorwał torbe od wózka i wymazała ją różową kredka świecową ( następny zawał przypominam że mam bezowego stokka ) od razu zaczęła prac zapierać itd niestety ślad jeszcze jest widoczny sad . Kocham ten wózek ale parasolka , i buda doprowadzają mnie do białej gorączki - nie wszytsko sie dopiera i ślady sa okropne sad nie jestem jakąs perfekcjonistką ale wózek wygląda na brudny cały czas sad wstyd takim jeździć. Teraz zamówiłam pranie systemem parowym no zobaczymy czy sie dopierze. Nie długo facet do mnie przyjedzie i go wypierze , zobaczymy czy poradzi sobie z parasolką i buda no i z tymi śladami od kredki na torbie sad

a może wy macie jakiś pomysł jak doprać torbę ?
        • sylki Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 07.09.13, 10:50
          NIGDY nie prałam w pralce siedziska zwłaszcza, że Aga miała niemiłą przygodę ze swoim siedziskiem, które po prostu się połamało.

nie mam pomysłu jak to doprać, ale tak czy siak możesz spróbować zareklamować, może uznają ci reklamację i dostaniesz nowe siedzisko (tapicerkę)
          • aga_1980_31 Re: STOKKE XPLORY - pranie tapicerki 07.09.13, 16:44
            Pewnie gąbka w środku się przemieściła przez popękanie i stąd ten efekt o którym piszesz. Ja w życiu nie wypiorę w pralce. Co do koloru i brudu niestety jeśli taki wózek w tym kolorze zostanie zbyt mocno "zapuszczony" to nie dopierze się. Ja swojego Stokke V2 w kolorze cream prałam co ok 2 tygodnie i nie było śladu po brudzie.
    • ola_rogala [...] 12.11.12, 12:51
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka