Dodaj do ulubionych

Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki

23.08.12, 13:18
Wózkomaniaczki przeszanowne,
przymierzam się właśnie do rozstania z Jedo Fyn 4DS i planuję zakup samej spacerówki. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, bo czuję się jak osiołek, któremu w żłoby dano. Córa ma obecnie 1,5 roku, jest dzieckiem typu wąż w pomidorach, czyli stosunkowo długim i bardzo szczupłym (niecałe 11 kg). Chciałabym, żeby nowa spacerówka służyła nam jak najdłużej. Może nie do matury, ale też nie pół roku wink

Z wózka korzystamy okazjonalnie, ale korzystamy. Mieszkamy na wsi i poruszamy się przede wszystkim samochodem. Bagażnik mamy całkiem spory (Scenic), po schodach wózka nie musimy nosić, więc waga w zasadzie nie gra roli. Na długie spacery po wertepach nie chodzimy, córa woli dreptać po ogrodzie czy polu sama i zrywać kwiatki, natomiast potrzebujemy czegoś na wypady do miasta (lekarz, zakupy, spacer itd.) czy wyjazdy wakacyjne (do cywilizacji, rajdów po górach nie mamy w planach). Oboje z mężem jesteśmy mało imponującego wzrostu, ja 164 cm, mąż 172 cm.

Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby była to spacerówka składana w jednym kawałku (żadnego zdejmowania siedziska itd., coby wpakować wózek do bagażnika — właśnie dlatego rezygnujemy z Fyna), z rozkładanym siedzeniem (niekoniecznie na plaskacza, ale do pozycji umożliwiającej drzemkę). Fotelika na nim montować nie muszę, siedziska przekładać przodem, tyłem, bokiem czy do góry nogami też nie. Pałąka z przodu również nie potrzebuję. Najlepiej gdyby wózek składał się nie wzdłuż, w typową parasolkę, tylko na płasko, bo wtedy łatwiej będzie nim miotać po bagażniku, ale nie jest to kryterium decydujące. Pompowane koła to jest to, co tygryski lubią najbardziej, lecz mogą też być piankowe, byle dawały radę na kocich łbach czy śniegu. Siedzisko powinno być na tyle wygodne, żeby córa mieściła się w nim zimą, naubierana jak bałwan. Kosz — rzecz przydatna, ale nie musi imponować rozmiarami, bo na zakupy piechotą nie chodzimy, wyłącznie samochodem. Mile widziana jakaś kieszonka na drobiazgi czy inszy bajer w postaci uchwytu na butelkę.

Cena do 700–800 zł za nowy wózek, kupować będę raczej na Allegro. W przypadku wózków do używek nie mam zaufania.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • dziustynka Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 13:48
      Mój jest półtoraroczniakiem, dlatego zainteresował mnie Twój wątek.
      No i po przeczytaniu Twojego zapotrzebowania nic innego nie przychodzi mi do głowy jak Baby Jogger City Mini, z które zresztą sami korzystamy.
      Mamy GT, tu już cena wyższa, ale zwykłe mini myślę tez by Ci podpasowało.
      • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 14:01
        Wózek jako taki owszem, cena już trochę mniej. Gdybym miała z niego częściej korzystać, to pewnie bym się szarpnęła i te dwie stówy powyżej zakładanego limitu dołożyła — ale tysiąc złotych za wózek, którym pojeździmy raz na dwa tygodnie, to jednak za dużo smile
        • dziustynka Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 14:11
          No tak, my akurat korzystamy dużo, bardzo dużo.
          Bo rano drzemka w wózku.
          I potem długi spacer z wózkiem tak ze 3-4h w tym też drzemka do 1,5h
          No i wieczorem też czasami biorę wózek na dalszy spacer.
    • dziennik-niecodziennik Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 16:04
      Nuna smile
      n wypady do miasta i cywilizacji jak znalazł. dla niewysokich osob jak znalazł. dla dziecka o parametrach Twojego jak znalazł (moja ma podobne). skłąda sie w jednym kawałku w walizkę, nie w parasolkę, ma rozkładane siedzenie nawet i do płaskiego, koła niestety piankowe i dosc małe, ale za to szerokie - po kocich łbach dają rade, po śniegu to jeszcze nie wiem, ale pewnie tez... moja sie miesciła poubierana w zimowe rzeczy i ze śpiworem zimowym big_grin kosz jest, mały, ale zawsze. no i tylko nie ma kieszonki żadnej...
      cena ok 600zł za nowke sztuke.
      jak znalazł smile
      • magda79pn Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 17:07
        ten sie mieści w twoim budżecie smile
        allegro.pl/promocja-baby-jogger-wozek-trojkolowy-city-mini-su-i2575615560.html
        tylko niech dziewczyny napiszą czy warto z usa, żeby potem problemów nie było
        • magda79pn Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 17:09
          a tutaj z PL
          allegro.pl/promocja-2011-wozek-baby-jogger-city-mini-oryginal-i2553106292.html
      • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 17:09
        O, nawet go dzisiaj na Allegro oglądałam. Tyle że ten wózek jest chyba do 15 kg, jeśli mnie wzrok nie myli? Córa co prawda ma zaległości wagowe, ale nadrabia je w strasznym tempie, przybiera teraz po pół kilo miesięcznie... Zastanawiam się, na ile ten wózek by nam wystarczył? Bo poza tym rzeczywiście, jak w pysk strzelił ideał.
        • dziennik-niecodziennik Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 18:04
          jak na razie jezdził nim moj zaprzyjazniony dziec o wadze 18kg i wózek dał rade tongue_out
          • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 18:13
            Pokusę zaczynam odczuwać straszliwą... Zastanawiam się jeszcze nad Jane Nanuq.
            • sylki Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 18:18
              Wątpię w to by twe dziecie nagle w przeciągu kilku miesięcy przybrało do 15 kg wink
              • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 18:22
                Moje dziecię miało ważyć 10 kg w październiku wink Jak pójdziemy do kontroli, gastroenterolog chyba spadnie z krzesła... Ale liczę na to, że się trochę opamięta i wózek długo nam posłuży.

Z trochę innej beczki, ale to też bym chciała wiedzieć, zanim się zdecyduję na amen — czy do tego wózka trzeba koniecznie kupić oryginalny śpiworek na zimę? Czy można wymierzyć siedzisko i zaryzykować z jakimś rzekomo uniwersalnym, tańszym o połowę śpiworkiem z Allegro?
                • gaga-sie Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 21:42
                  Oczywiście, że można kupić inny śpiworek, my do city mini mieliśmy szyty przez naszą forumową koleżankę Magdę ( dla nas niezastąpiony). W tym roku wykorzystamy do do GT. Co do deklarowanej dopuszczalności ciężaru dziecka w niektórych wózkach; można zauważyć różnicę w podawanej wadze w zależności od kraju, wynikającą z odmiennych norm stosowanych przez Unię Europejską oraz Anglię i Stany Zjednoczone. Technicznie są to te same wózki, przeznaczone na rynek Europejski i Amerykański, różnią się tylko stosowanym wymagalnym oznakowaniem i dokumentacją. Baby joggery mają chyba w US podawaną wyższą wagę obciążeniową.
                  • magda79pn gaga-sie 23.08.12, 22:11
                    przykro mi (tzn. mi nie tongue_out ) ale GT ma szerszy rozstaw pasów naramiennych niż zwykły mini
                    • gaga-sie Re: gaga-sie 23.08.12, 22:18
                      No wiesz co....Nie mierzyłam jeszcze...
                      • gaga-sie Re: gaga-sie 23.08.12, 22:22
                        Ale już mi się lampka zapaliła,że jakiejś zmiany by się dokonałobig_grin
                        • magda79pn Re: gaga-sie 24.08.12, 07:36
                          gaga-sie napisała:

> Ale już mi się lampka zapaliła,że jakiejś zmiany by się dokonałobig_grin
                          =====
                          tak, jestem ZA, trzeba kupić nowy, w innym kolorze big_grin
                          • sylki Magda 24.08.12, 09:02
                            Kochana kiedy będziesz miała śpiworki, bo wiesz, ja raczej będę miała zapotrzebowanie do mojego bee big_grin
                • dziennik-niecodziennik Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:10
                  do tego wózka - znaczy się do Nuny? nie, śpiworek mozesz miec uniwersalny. my użytkujemy uniwersalny i jest OK. uniwersalną mamy również folię przeciwdeszczową, bywa niewygodna jak dziecko rozbrykane (ściąga nogami folię z dolnej poręczy o ktorą ją zahaczam), ale jak siedzi spokojnie to jest OK. za torbę kupiłam sobie sztywny kuferek taki jak ten i podwieszam na paskach na rączce wózka. jedyne co daje sie we znaki to brak osłonki na nózki dziecka, jak jest zimniej ale jeszcze za ciepło na śpiworek to trzeba pokombinowac z kocykiem. ale tez jest na to sposób - do kocyka złożonego tak zeby pasował do wózka i nie ciągnał po ziemi przyszywasz rzepy i zapinasz je na obudowie wózka...
                  • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:21
                    Tak, chodziło mi o Nunę. Akurat z torby praktycznie nie korzystam, wyłącznie na dłuższe wyjścia typu pół dnia w mieście, co nam się zbyt często nie zdarza. Na krótszych wrzucam co trzeba do własnej torebki i już. Folię do Fyna kupiłam od razu i przez te półtora roku nie wyciągnęłam jej nawet z szuflady suspicious
                    • dziennik-niecodziennik Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:38
                      ale że co, u was nie pada czy jak? wink
                      • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:44
                        Jak pada, to często też wieje tak, że łby z kręgosłupami urywa wink Taki specyficzny mikroklimat. A jak nie urywa, to spokojnie wystarczy budka i ochraniacz albo koc. Poza tym oboje z mężem pracujemy w domu, córa póki co z nianią, nie żłobkowa, na zakupy jeździmy samochodem, bo w pobliżu nie ma żadnych sklepów, więc tak na dobrą sprawę nie musimy się w czasie oberwania chmury czy inszych śnieżyc ruszać z domu. Owszem, podczas wakacji nad Bałtykiem zaliczyliśmy parę spacerów w deszczu, jeszcze za czasów gondoli — osłona plus budka i młoda nawet nie zauważyła, że coś tu pada smile
            • nanna78 Mam na stanie oba te wózki 24.08.12, 11:15
              Mam na stane jane sonic evo II ( to w ten sam wózek co nanuq, tylko mam mniejszy zakres regulacji oparcia). Od kilku mscy użytkujemy też BJCM 4 ("chwilowa" zamiana z przyjaciółką za nippera). BJCM jest bardziej uniwersalnym wózkiem. Ma o niebo lepszą budkę i kosz na zakupy. Jeśli chodzi o prowadzenie, to dla mnie wygrywa jane. Łatwiej się go podbija i lżej pcha. Za to pewnie BJCM lepiej poradzi sobie w trudniejszym terenie. Jane nanuq składa się w typową "parasolkę", jest lekki (sporo lżejszy niż BJCM). BJCM składa się rewelacyjnie- jednym ruchem w taką dość płaską "kostkę". Jane nadaje się dla wysokich rodziców - ma regulowaną 2-stopniowo wysokość rączek, a BJCM nieregulowaną rączkę, ale na takiej wysokości , że dla mnie jest w miarę ok (mam 175cm). Jeśli poszukujesz wózka w miarę uniwersalnego to jednak polecam BJCM a jeśli to ma byc samochodowa przewozówka na miejskie wypady to jane nanuq jak najbardziej się nada.
    • kasamandri Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 23.08.12, 21:21
      A może britax b-agile?
    • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:14
      Póki co skłaniam się przede wszystkim ku Nunie, przeglądam jeszcze Wasze opinie na forum.

Natknęłam się też na wózek Q Babyactive, ale nie znalazłam tu zbyt wiele na jego temat. Te pompowane koła trochę mnie kuszą... Usypiałam dziś młodą, zasuwając Fynem po utwardzonej, acz dość kamienistej drodze przed domem, i przy okazji zastanawiałam się, czy Nuna dałaby sobie na tej nawierzchni radę wink
      • dziustynka Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:35
        Nuna fajna.
        NA wyjeździe nad morzem zdziwiłam się bo ludzie pomykali Nunami właśnei często.
        Po chodnikach rzecz jasna smile
        Fajny wózek, zwraca uwagę.
      • dziennik-niecodziennik Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:36
        hehe
        moja daje tongue_out
        jak są jakies strasznie wystające kamienie lub duże dziury i wpadnie na to przednim kołem to sie blokuje i jak sie idzie szybko to mozna sie wyrypac, wpadając na wózek ktory znienacka staje dęba big_grin ale generalnie jeżdziłam juz Nuną wszedzie, łącznie z lesnymi ścieżkami, żwirówkami, kocimi łbami, błotem i daje rae spokojnie. oczywiscie na niektórych idzie lepiej, a na niektorych gorzej, ale nie ma tak zeby nie poszła wcale...
        • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 24.08.12, 15:39
          No to chyba pozostaje mi tylko trzymać kciuki, żeby Fyn zmienił jutro właścicieli smile

Wielkie dzięki za pomoc!
    • hipciorra Re: Spacerówka dla półtorarocznej dziewczynki 27.08.12, 16:23
      Przepadło — sprzedaliśmy naszego Fyna i zamówiłam Nunę. Mam nadzieję, że najdalej w środę już u nas będzie. Zastanawiałam się jeszcze nad jednym Peg Perego, ale mąż uznał, że nic nie przebije niuni w Nunie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka