Dodaj do ulubionych

kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36kg?

15.02.13, 21:42
potrzebuję znać szerokość zewnętrzną fotelików, konkretnie chodzi mi o modele:
cybex solution (zwykły) i maxi cosi rodi (też zwykły)

napisałam oczywiście na forum o fotelikach, ale coś nie mogę się z nimi dogadać wink

generalnie mamy dobry fotelik (4*), ale za szeroki i dzieci mi się w samochodzie nie mieszczą uncertain
Obserwuj wątek
    • tygisek Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 15.02.13, 21:47
      Magda, ja mam rodi jako dodatkowy fotrlik i zostal w pracy, jak nikt Ci nie zmierzy, to ja w poniedzialek chetnie smile
    • chubabubba Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 15.02.13, 21:49
      Jeden limitek mi sie uchowal to zmierzylam Ci cybexa:
      Poddupnik w najszerszym miejscu ma 46 cm, oparcie 49,5
      • pomilak1 Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 15.02.13, 21:53
        Ja mam MC ferofix może być? jak tak to jutro Ci zmierzę, bo dziś mi się już nie chce wychodzić tongue_out
        Chodzi Ci o szerokość skorupy razem z boczkami, tak?
        • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 15.02.13, 22:04
          dzięki !!!

czyli cybex odpada sad podają wszędzie 46 lub 47, nasz ma dobre 50cm i te 3-4cm mnie ratują, a zamiana dla 1cm jest bez sensu (potrzebuję więcej miejsca na środku, między dwoma fotelikami)

podstawki są mniej więcej takie same, więc bardziej oparcie w najszerszym miejscu mnie interesuje

śmieszne, jakie dzieci są różne smile mój najstarszy w wieku 8 lat już się w żaden fotelik 15-36kg nie mieścił, a ten średni to taki śledzik wink że jeszcze ze 3 lata spokojnie pojeździ smile
          • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 15.02.13, 22:07
            Pomilak, twój maxi cosi jest szeroki, już na fotkach widzę, nie mierz, szkoda czasu, ale dzięki za chęci smile
    • gosia_mrufka Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 16.02.13, 00:59
      Mam Rodi XP (to ten zwykły czy niezwykły?) i ma w najszerszym miejscu 46-47 cm, te boczki są regulowane i nie wiem jak teraz mam ustawione, ale chyba na maksa, więc mógłby być węższy. Jutro mogę jeszcze sprawdzić, bo teraz już mi się nie będę go wyciągać. Tak na oko to jest węższy niż Solution, przez jakiś czas miałam dwa w aucie, to MC wydawał się szczuplejszy.
      Znam ból upchania trójki do auta wink Polecam zamiast zmiany fotelika, zmianę auta na większe, bo wtedy też można więcej wózków zmieścić big_grin big_grin big_grin
      • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 16.02.13, 12:24
        dzięki !!!
        w takim razie kupuję rodi smile zwykłego wink czy tam xp, czy sps, za boga nie wiem jaka to różnica big_grin

my mamy bebe confort moby i on jest identyczny jak jakiś najnowszy rodi, też się poszerza i jak mamy go rozszerzonego, to ma prawie 52cm !!! inna sprawa że rozszerza się sam, jak syn się mocniej oprze wink

Na początku miałam małego w foteliku maxi cosi 9-18kg po jednej stronie, średniego w BC moby po drugiej stronie, a na środku siedział najstarszy (bez fotelika, 157cm, i 43kg) wciśnięty jak śledź. Teraz pozamienialiśmy, mały siedzi na środku (dla mnie wygodniej - mogę do niego lepiej sięgnąć) najstarszy po jednej stronie ma dużo więcej miejsca niż na środku, i średni z drugiej strony i tu jest problem... bo on się ze swoim fotelem nie mieści... właśnie o 3-4cm

auto inne będzie, ale za rok wink bo właśnie zamieniliśmy 7os zafirę (bo była stara, i głębokiego wózka się pozbyliśmy, więc van niepotrzebny, itd...), na naszym zdaniem duże i szerokie kombi, a przede wszystkim dużo nowsze, (toyota avensis) ale wygląda na to, że jednak nam ciasno big_grin trzeba było verso kupić smile
        • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 16.02.13, 12:37
          gosia-mrufka, ty masz ten szeroki jednak, podobny do naszego, ale i tak jest węższy, więc ten o którym ja myślałam powinien nam super pasować smile

znalazłam fotki, twojego, mojego i tego co chcę kupić:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/Vj0frdzXjgXsZ3llpX.jpg
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/0uFC1ybWg1UwyfSp2B.jpg
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/grVXOOPubnEl3IxFIX.jpg
          • gosia_mrufka Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 17.02.13, 01:34
            Magda, faktycznie mam tego na samej górze, ale moja siostra ma tego z dołu, więc jakbyś chciała, to poproszę ją o zmierzenie. Czym się różnią też nie do końca wiem. wink
            Co do auta, to chyba każde będzie małe przy trójce dzieci. Ja za namową męża przesiadłam się z grand scenica do vito i muszę mu przyznać, że to jest prawdziwe auto rodzinne smile Foteliki się mieszczą na luzaku, a w bagażniku 2 wózki bez składania. A i pies nie musi jeździć ze zwieszoną głową big_grin
            • pomilak1 Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 17.02.13, 07:48
              Myśmy zmienili zwykłą osobówkę (corsę D) na renault grand espace i teraz nie wyobrażam sobie innego auta big_grin a na początku wydawał mi się taaaki ogromnybig_grin dopóki będę podróżować z dzieciakami to nic innego nie chcę tongue_out
              • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 17.02.13, 15:43
                no nic, na razie musimy się pomieścić w tym aucie co mamy smile

byłam w sklepie i z wąskich fotelików był na miejscu graco junior (badziew), potem cybex solution (miał 44cm szerokości) i on by nam też pasował (wymierzyłam też samochód) niestety nie było maxi cosi rodi sad

jak mogę prosić, to zmierzcie mi rodi nawet jutro, czy w tygodniu, fotelik musiałabym zakupić do przyszłego weekendu

ja tego cybexa mierzyłam w tym miejscu, od przodu, tak po prostu jak linijką:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/wRQHiVLdK9x6OQUwwX.jpg

Z GÓRY DZIĘKUJĘ smile
                • chubabubba Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 17.02.13, 16:32
                  Magda ja cybexa mierzylam w najszerszym miejscu, przy oslonie glowy i mam 48 cm.zmierylam przed chwila jeszcze razsmile
                  • magda79pn Re: kto może mi zmierzyć szerokość fotelika 15-36 17.02.13, 19:02
                    chubabubba napisała:

> Magda ja cybexa mierzylam w najszerszym miejscu, przy oslonie glowy i mam 48 cm
                    > .zmierylam przed chwila jeszcze razsmile
                    ====
                    no ja nie pomyślałam, że on na górze może być szerszy, niż w "ramionach" big_grin
        • aga_1980_31 Rodi 4 wersje 17.02.13, 17:25
          Fotelików Rodi jest 4 big_grin
          Rodi
          Rodi XP
          Rodi XR
          Rodi AP
          • magda79pn Re: Rodi 4 wersje 17.02.13, 19:01
            mi niestety inny niż ten zwykły nie wejdzie sad ewentualnie cybex
            • jasiek4 Jeszcze inna mozość ... 17.02.13, 21:03
              Wiem, że nie o to pytałaś ale jest jeszcze jedno rozwiązanie do rozważenia. Jeśli najmłodszego wsadziłabyś do fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy paradoksalnie pomimo, że foteliki te są duże, osoba siedząca obok ma zdecydowanie więcej miejsca. Te montowane tyłem są szersze w innym miejscu i wszystko lepiej się układa wink
              U nas na szczęście trójka mieści się swobodnie (starszaki już bez fotelików) ale jak robiliśmy różne przymiarki to z takim fotelikiem tyłem było im luźniej.
              • magda79pn Re: Jeszcze inna mozość ... 17.02.13, 23:17
                powiem Ci że pomysł super smile nie pomyślałam w ogóle o tym, bo dopiero co w grudniu kupiłam małemu nowiutki fotelik maxi cosi, więc nie chcę go teraz sprzedawać za bezcen i robić komuś prezentów sad

mój średni na upartego mógłby na "poddupniku" jeździć, ale nie chcę, wolę mieć węższy i gorszy (nawet 3*) ale jednak cały fotelik, tym bardziej że my często jeździmy w dalekie trasy, no i nie wiem też jak na takie "poddupniki" patrzy policja niemiecka oraz holenderska big_grin chyba oni tego wynalazku nie uznają wink
                • marteczkaa84 Re: Jeszcze inna mozość ... 18.02.13, 00:17
                  Magda ja mam MC rodi xr. Jesli bedziesz jeszcze potrzebowala to moge zmierzyc. Tak patrzac na zdjecie to tez zwykly mi sie szerszy wydaje.
                  • renowa Re: Jeszcze inna mozość ... 18.02.13, 19:08
                    Ja mam CasualPlay Protector o taki:
                    https://www.tosia.pl/external/xinha/plugins/ExtendedFileManager/demo_images/CasualPlay/Protector/cabezal_regulable_protector.jpg

jak chcesz mogę zmierzyć....
                    • just_tusia07 Re: 19.02.13, 19:47
                      Magda, ja mam chicco key 2,3 (3* w adac) i on ma w najszerszym miejscu 46cm(to jest w ramionach)a oparcie wewnątrz 34cm w ramionach. Te wymiary są w najwęższym ustawieniu, można tylko poszerzyć.

ps. daszek doszedł ekspresowo i pasuje do speedziaka smile
                      • magda79pn Re: 19.02.13, 20:13
                        dzięki smile

właśnie wymyśliłam... sunshine vega lub monterey, też ma 4*, jest tani i bardzo mi się podoba smile w najwęższej wersji, ma 48cm szerokości, my nie potrzebujemy go rozszerzać, bo synek ma w ramionach 32cm smile

dla pewności zaraz idę pomierzyć samochód smile

kupuję go też z myślą o tym, że za dwa/trzy lata, przesiądzie się do niego najmłodszy, z tego co widzę, to najstarszy i najmłodszy raczej do większych dzieci należą, tylko ten średni taki pająk big_grin

nie wiadomo jaki będziemy mieli wtedy samochód, bo one zmieniają się prawie tak szybko jak wózki big_grin
                        • gie-oska82 Re: 19.02.13, 20:50
                          Magda ja mam cybexa solution(ten zwykly) i dla mlodego nabyliscy sunshine monterey2 i on jest szerszy niz cybex...duzo miejsca zajmuje nam w aucie..duzo wiecej niz cybex...
                          • magda79pn gie-oska82 19.02.13, 22:00
                            a pomierzysz??? plissss wink
                            • gie-oska82 Re: gie-oska82 20.02.13, 09:35
                              Magda moge zmierzyc ale dopiero wieczorkiem bym Ci wymiary napisala bo nie chce dzieciakow samych zostawiac teraz w domku aby leciec 3p do garazu...
                              • gie-oska82 Re: gie-oska82 20.02.13, 09:57
                                dzieciaki wyrazily zgode wiec bylam zmierzyc...

cybex solution w najszerszym miejscu ma 43-44cm
                                sunshine montay 2 jest dosc szeroki w ramionach i ma az 51-52cm w najszerszym miejscu... sama jestem zachwycona tym fotelikiem a dzieci sie kluca ktore bedzie w nim jechac..corka jest zazdrosna o fotelik brata i chcialaby miec taki sam...hehe
                                • magda79pn Re: gie-oska82 20.02.13, 11:39
                                  bardzo ci dziękuję smile i dzieciakom też big_grin

mnie się on też strasznie podoba smile i ma isofix... problem jest teraz. z tym samochodem, a nigdy nie wiem czym będziemy jeździli za pół roku czy rok wink bo mój mąż tak zmienia samochody, prawie jak ja wózki big_grin chciałabym aby ten fotelik został dla najmłodszego, a wtedy to już będzie bez problemu, bo będziemy mieli tylko jeden fotelik.

jeszcze muszę się dowiedzieć jaka jest różnica między Vega a Monterey i chyba się zdecyduję
                                  • gie-oska82 Re: gie-oska82 20.02.13, 12:24
                                    prosze bardzosmile)fotelik jest naprawde fajny i porzadnie zrobiony a cena bajka...u nas tez sie isofix sprawdzil fotelik trzyma sie jak przyspawany do kanapy auta...

pozwole sobie podac str z babyboom gdzie fachowiec z e-fotelika odp jaka jest roznica miedzy vega a montayem... www.babyboom.pl/forum/tu-zapytaj-f109/jak-wybrac-bezpieczny-fotelik-samochodowy-dla-dziecka-poradnik-39093/index119.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka