Dodaj do ulubionych

maclaren xt vs. bugaboo bee

17.05.13, 09:31
no dobra - to mam jeszcze jedna zagwostke...Chcialbym bee - mam xt, ktorego cenie przedewszystkim za wysokosc raczek i wzglede niewalenie w stelaz, duza bude, dobre podbijanie, lekkosc prowadzenia i manewrowania, amortyzacje i jak na parasolke wzglednie dobre prowadzenie po terenach bardziej wyboistych.
Czy ktoras z Was moglaby pokusic sie o takie porownanie? Czy bee bedzie lepszy od XT? Albo moze porownywalny? Odrzucamy oczywiscie wszelkie niuanse zwiazane z wygladem jako takim i subiektywnymi opiniami na temat designusmile. I tak - jak wygladaja nastepujace kwestie:
1. manewrowalnosc i ogolnie lekkosc prowadzenia w "terenie" (typu nierowne chodniki, kostka bauma, trawnik)
2. podbijanie
3. buda
4. wysokosc raczki vs. walenie w stelazsmile
5. amortyzacja
Obserwuj wątek
    • saras-wati Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 09:40
      Ja miałam oba wózki w jednocześnie inie mogłam się zdecydować przez długi czas, którego się pozbyć. Ostatecznie po trzech miesiącach myślenia sprzedałam XT. Jeśli chodzi o nierówne chodniki, to lepiej mi się jeździło macalrenem,jeśli zaś o manewrowanie, to zdecydowanie pojedyncza rączka bee była bezkonkurencyjna.
      Podbijanie, to zależy- maclarena miałam w najniższej pozycji rączek i podbijało się ok. - im starsze dziecko, tym gorzej, w bee podbija mi się teraz ze starszym dzieckiem lepiej - ale mam wysuniętą rączkę i chyba ona inaczej siedzi w tym wózku,niż wcześniej.
      Buda nam odpowiadała bardziej w bee,ale w pozycji leżącej miałam daszek teutonii. W macalrenie ten daszek plastikowy jest dziwny, bo nie spełnia swojej funkcji przy niższym dziecku, a znowu nie wszyscy lubią zasłoniętą całkowicie budę - choć moja znajoma całą Skandynawię przejechała maclarenem i ta buda spisała się świetnie w wietrznych miejscach.
      Amorytyzacja zbliżona - im większe dziecko, tym bee lepiej amortyzuje, a w macalrenie, jeszcze chybotliwy stelaż amortyzuje wstrząsy.

Przyznam, że lubiłam obydwa wózki(podobały mi się w xt te starsze kółka-miałam model 2011). Zostałam jednak z beesmile
    • martuska1982 Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 09:40
      mam xt a bee miałam do testów więc coś tam porównać mogę. Amortyzacja porównywalna jest to na pewno, oboma wózkami manewruje się lekko i dośc fajnie, ja nie kopałam w żaden z tych wózków (mam 170cm wzrostu). Natomiast podbijanie - tutaj moim zdaniem zdecydowanie lepsze w xt. Jeśli chodzi o względnie dobre chodniki to oba wózki praktycznie same jadą więc tu też porównywalnie. W trudniejszym terenie (nieówne chodniki, wyboje itp.) trzeba włozyć trochę siły w pchanie, natomiast w bee zdarzało mi się, ze mi przednie koła stawały dęba na dziurach, w xt jeszcze tak nie miałam.Budka chyba lepsza w xt, w każdym razie względem moich i synka potrzeb - on bardzo nie lubi jak mu "nisi" (tak mówi swieci ;p).
    • gosia_mrufka Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 11:20
      Ja miałam przez miesiąc obydwa, po czym podjęłam decyzję o sprzedaży xt. U mnie przeważyły: możliwość obracania siedzenia w bee i dźwięki wydawane przez xt. Bee jedzie bezgłośnie, a mac tylko na gładziutkiej podłodze był niesłyszalny. I jeszcze koszyk - w bee o wiele bardziej pakowny i z łatwiejszym dostępem niż w xt.
      1. Manewrowanie łatwiejsze w bee, które reaguje na delikatne ruchy i łatwiej daje się prowadzić jedną ręką. W terenie gorzej sobie bee radzi z wyrwami w chodniku, tutaj xt zwycięża większymi podwójnymi kołami.
      2. Podbijanie gorsze w bee, ale nie sprawdzałam jeszcze przodem do świata, więc mogę się mylić.
      3. Buda większa w xt, ale nie lubiłam tego, że po odpięciu zamka i powiększeniu jej jest luźna. Lubię naprężone budki jak w bee. W xt jest okienko, siateczka i daszek, na pewno jest praktyczniejsza.
      4. Regulacja rączki bardziej mi pasuje w bee. Nie jestem wysoka, ale w bee nigdy nie kopałam, a po zmianie bee na xt, kilka razy kopnęłam w xt.
      5. Amortyzacja jak dla mnie lepsza w bee, bardziej wyczuwalna.
      Pomimo wielu zalet xt, jego klekotanie i chybotliwość mnie drażniły i chociaż podoba mi się bardzo, to nie został ze mną długo. Może za rok czy dwa do niego wrócę, jak odwidzi mi się bee big_grin
    • zurekgirl Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 11:33
      Jesli to ma byc wozek koncowy, to ja wybralabym xt, bo nawet dziecko czteroletnie wyglada w nim ok. Wsadzilam probnie czterolatke do bee+ z rozciagnietym siedziskiem i wygladala jak w konserwie, choc na prostym asfalcie wozek prowadzil sie ok (10 minut jechalam tylko). Ja zostalam przy xt dla duzego dziecka.
      • justyna2262 Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 11:58
        Ja ostatnio mierzyłam synka 2,5 w Smyku do Bee+ i do XT i np. dla mnie zdecydowanie wygrywa Bee+. Na pewno ma większą pozycję leżącą, wyższe oparcie zdecydowanie. W XT mu już główka prawie wystawała powyżej oparcia , a na pewno na styk, a ma niecałe 90 cm wzrostu. W Bee+ przy oparciu wyciągniętym na max miał jeszcze dużo luzu w górę. Na szerokość też miał więcej miejsca w Bee+. Manewrowanie po sklepie dla mnie zdecydowanie lepsze niż w XT. Podbijanie lepsze w BEE+. Ale może dlatego, że ja wysoka jestem i rączka wysunięta sporo do góry. Generalnie mój synek zdecydowanie wygodniej miał w BEE+ - ale to może być już indywidualną kwestią u każdego dziecka.
      • linkap_wawa Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 11:58
        nie no mala ma roczek i jesli zdecyduje sie na bee to raczej wytrwam z nim nie dluzej niz do konca przyszlego lata a wtedy moje dziecie bedzie mialo - no powiedzmy 2,5 roku. Do tego czasu bede tez miala drugi wozek taki bardziej w tereny (gt albo indie). Mysle ze pozniej to juz tylko podwiezedupki beda grane - jakies volo albo yezz moze...
        poza tym xt chyba i tak zostanie (na strychu) bo moj chlop do niego przywiazany i zabronil mi go sprzedawac (poza tym mam xt z 2009 r i tak czy inaczej duzo bym za niego nie dostala, wiec niech juz zostanie) - musialabym raczej sprzeac valco.
        Cale to porownanie po to, ze jak chlop bee zobaczy to i tak skomentuje ze xt najlepszy a ja nie chcialabym mu przyznawac racjiwink Ot moja pokretna, babska naturawink big_grin
        • agusia041 Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 12:09
          Ja w bee lubię przede wszystkim super wyprofilowane, komfortowe siedzisko, którego nie ma żadna parasolka smile
        • saras-wati Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 13:40
          to masz xt z podnóżkiem na prowadnicach, jak w queście sprzed 2012? szukałam takiegosmile Jeśli mała ma teraz rok, to spokojnie kup bee i zostaw go sobie do końcasmile
          • linkap_wawa Re: maclaren xt vs. bugaboo bee 17.05.13, 13:44
            nie wiem jak jest w tym quescie ale xt ktorego mam ma podnozek na prowadnicach - a dlaczego takiego akurat szukalas? Myslisz ze to wygodniejsze rozwiazanie od tego co jest teraz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka