Dodaj do ulubionych

TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny ...

06.07.13, 22:15
Hej Dziewczyny,

Widzę, że tutaj same ekspertki, więc jako przyszła mama chciałam się Was poradzić w kwestii wózka smile

Moje podstawowe wymogi:
- dziecko będzie jesienne, więc większa gondola
- pompowane, obrotowe koła
- waga nie jest najważniejsza
- łatwe składanie, rozkładanie stelażu i mocowanie gondoli/spacerówki
- mała awaryjność i po prostu dobra funkcjonalność
- cena za zestaw 2 w 1 do ok. 2000 zł

Ostatnio byłam w sklepie, to rzucił mi się w oczy TAKO City move oraz Roan Teo. Co o nich myślicie? A może jakieś inne fajne propozycje?

Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 06.07.13, 22:28
      Rozumiem, że waga wózka nie jest dla Ciebie najważniejsza, ale są moim zdaniem jakieś granice przyzwoitości, jeśli te dane są prawdziwe to jednak firma Tako przesadziła mocno
      Waga:
      -gondola:5,5kg
      -spacerówka :5,5kg
      -stelaż 11,4kg
      co daje 17 kg i w przypadku gondoli i spacerówki -to chyba istny rekord! (mój podwójny wózek na 4 pompowanych kołach waży 16,5 kg)

Za to Roan jest lekki, za co duży plus (Waga wózka w wersji głębokiej : 12,5 kg
      Waga wózka w wersji spacerowej: 10,5 kg). Ogólnie ładnie wygląda i sama firma jest ogólnie chwalona, choć ten model to nowość, więc pewnie rzetelnych opinii o nim nie znajdziesz (ale stelaż wydaje mi się znajomy, nie wiem czy pod innymi markami nie ma identycznych wózków).

A w kontekście pytania to rozumiem, że wózek ma być nowy?
      Z podobnych to na pewno polecany na forum Jedo Fyn (podobno lepsza jakość niż Tako).
      • gorligorligor Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 06.07.13, 23:13
        to ja dodam, że te ostatnie Tako (move i alive) są niezłej jakości, ale bardziej od wagi (koleżanka napisała, że waga nie taka istotna-chociaż dobrze przemyśleć jak często i czy?wink będziesz sama pakować wózek do auta) spójrz ile miejsca zajmuje wózek po złożeniu. Tako są dosyć spore pod tym względem. Fyn polecany i słusznie, choć też nie w każdy bagażnik wejdzie bez problemu. Z tego, co pamiętam, to nam do kombi nie właził w całości złożony i pakowaliśmy ratami, jakoś kółka wystawały. Skoro preferujesz polskie firmy, to zobacz sobie jeszcze Nico Plus (Bebetto) jest mniejszy po złożeniu (wchodzi np. w bagażnik kombi nie tylko w poprzek, ale i wzdłuż). Roan Teo, to niemal identyczny wózek jak 4runner bebe beni (siostrzana firma roanawinkPodobnowink Teo nieco lepiej wykonane, choć od jednego sprzedawcy godnego zaufania usłyszałam, że Teo jest nieco cięższe od 4runnera i w sumie koniec różnictongue_out
    • mikro1alex Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 07.07.13, 17:55
      Dziękuję za pierwsze uwagi i czekam na więcej smile
      Generalnie chciałabym nowy wózek, bo najzwyczajniej w świecie nie mam czasu na poszukiwania atrakcyjnych używek wink

Oczywiście waga be znaczenia nie oznacza, że może być wysoka w nieskończoność wink

Dzisiaj oglądałam Navignition Cadet - całkiem przyjemne wrażenie zrobił. A co Wy o nim myślicie? Czy brak możliwości rozkładania spacerówki na całkiem płasko i koła piankowe z przodu to duże utrudnienie?

Jedo jakoś nie przemawia do mnie stylistycznie ...
      • pani_ka_412 Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 07.07.13, 23:32
        Nie wyobrażam sobie nierozkładanej na płasko spacerówki. Szkoda dziecka. Jak widzę maluchy w kubełkach to mi ich szkoda. Wiem, że ładnie itd. ale to musi być bardzo niewygodne do spania.

Na Twoim miejscu kupiłabym coś takiego np: Roan Marita, a na wiosnę przesiadła się na jakiego Gt czy Peg Perego Si, albo kupić BJ elit.
        A gdzie będziesz trzymać ten wózek? Będziesz go składać codziennie, czy nosić? Waga i składanie tutaj mają duże znaczenie.

Może nie mam takiego doświadczenia jak niektóre dziewczyny tutaj, ale 2 dzieci na koncie i 3 wózki za nami (a nawet cały czas z nami, bo się nie mogę zebrać do sprzedaży).
        • martuska1982 Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 08.07.13, 00:16
          ale cadet nie jest kubełkiem, ona pise, ze nie rozkłądana na płasko, bo pewnie chodziło o to, ze zostaje jakiś tam kąt, całkiem płasko nie jest.
        • carole87 Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 03.09.13, 18:58
          pani_ka_412 napisała:

> Nie wyobrażam sobie nierozkładanej na płasko spacerówki. Szkoda dziecka. Jak wi
          > dzę maluchy w kubełkach to mi ich szkoda. Wiem, że ładnie itd. ale to musi być
          > bardzo niewygodne do spania.

A ja zapytam tylko czy miałaś kiedyś do czynienia z siedziskiem kubełkowym czy swoją opinię opierasz jedynie na "wyglądzie"?
          Pytam dlatego, że ja miałam kubełek i uważam, że jest to świetne rozwiązanie i super wygodne - mojemu dziecku było o wiele wygodniej w quinny buzzie niż w britaxie b-dual, który ma siedzisko rozkładane zupełnie na płasko (wg opisu producenta może być używany dla noworodków). Także czasem nie można/nie powinno się wyrażać opinii nie mając nic do czynienia z przedmiotem tejże.
        • gochalodz Roan 04.09.13, 06:23
          Zgadza się. Ja też wybrałabym Roan Maritę lub lekko tańszą wersję Roan Kortina
          www.roan.pl/kortina.html
          Kortina ma trochę inny wygląd, nie podnosi się zagłówek w gondoli (choć w rosyjskich filmach na youtube widzialam wersje lux)
          www.youtube.com/watch?v=AnpvU78WQb4
          www.youtube.com/watch?v=QOQ4PPYMNnM
          Mozna zamontowac do nich fotelik maxi-cosi za pomoca adaptera.

No,a pozniej porzadna spacerowka np pliko czy nowsze wersje.
      • pani_ka_412 Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 08.07.13, 21:47
        Jeszcze możesz popatrzeć na wózki pod kątem cen używek. Tzn. zobacz które wózki tracą najmniej na wartości. Dla mnie to duży wyznacznik, np. niedawno kupowałam GT i na allegro używek prawie nie uświadczysz, elita tak samo. Są oczywiście jeszcze inne marki, pewnie o których jeszcze nie słyszałam itd. tylko akurat wybrałam tą i na nią zwróciłam uwagę.
    • headvig Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 08.07.13, 06:59
      ja oglądałam city move i jest to jeden z moich 3 faworytów. mało tego, złożona rama zmieści się do seicento big_grin
      w kazdym razie wózek jest bardzo dobrze wykonany, ma duże pompowane koła, fajną amortyzację, może jest lekko czołgowaty, ale bardzo lekko się prowadzi wbrew pozorom. porównując do navingtona cadeta, to jakość w wykonaniu jest nieporównywalnie lepsza, choć navington zdecydowanie lżejszy. jeśli mieszkałabym w bloku na 4 piętrze, to chyba wygrałby navington.
      • gorligorligor Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 09.07.13, 20:40
        miałam Cadeta, to cosik mogę skrobnąć. Ogólnie jest to wózek raczej miejski (w terenie poradzi sobie, choć oczywiście nie polecam go jeśli ktoś np. będzie jeździć głównie po trudnych terenach). Amortyzacja jest z tych sztywniejszych, ale ją ma smile choć dziecka nie da się oczywiście pobujać w tradycyjny sposób. Jakość wykonania ok, moskitiera w podnóżku zapinana na suwak-fajna opcja (póki dziecko mniejszewink. Jest to wózek zwrotny, wygodny w obsłudze, lekki jak na 2w1 i zgrabniutki. Minusami mogą być: a) dosyć małe przednie koła (trzeba nauczyć się go prowadzić, podbijać itp. a na pewno trzeba myśleć wink/prowadząc 4 nieskrętne i wielkie koła myśleć można mniejwink/ i b) teleskopowa rączka (trzeba się przymierzyć). Wózek podbijało by się znacznie łatwiej, gdyby zastosowano w nim rączkę łamaną (inny kąt) a tak, im mniejszy prowadzący, tym gorsze podbijanie i odwrotnie. Nie rozkłada się całkiem na płasko, ale zakładając, ze jeździ w nim dziecko powyżej 6 m-ca, to jest to całkowicie wygodna pozycja (nawet na plus jak dziecko ma np. katarek itp.). Osobiście uważam, że z lekkim uniesieniem jest dużo wygodniej dziecku, niż centralnie na płasko.
      • fel.ek Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 02.09.13, 20:35
        Ja również jestem zainteresowana Tako City Move ale ciągle bardzo mało opinii na jego temat i boję się tak w ciemno kupić. Poza tym jestem dość niska bo mam 162cm wzrostu i czy taki potężny wózek mi pasujesmile W moich wyborach znajduje się również Tutek Grander i Tambero. Tylko o Granderze też takie dość mieszane opinie, a Tambero jest prawie jak Laret a o nim piszą że jest wywrotny. I jak tu się zdecydować????
    • forumowakobita Re: TAKO City move, Roan Teo, a może jakiś inny . 02.09.13, 20:44
      do 2000 kupilabym xlandera albo roana marite-teo wyglada na lichy stelaz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka